Muzici

Dragă Veta,

Uite, tocmai ascult nişte muzică. Poate că de-aia nu poţi să dormi, sau poate ai iarăşi probleme cu vezica, nu ştiu exact.

În fine, nu contează, treaba ta. Ziceam că ascult muzică. TV on the Radio. Şi în acelaşi timp mă gândesc. Mă gândesc că nu există muzică românească bună. Sau nu rock – pentru că Paraziţii din perioada timpurie erau buni, la fel şi Şuie Paparude şi încă câteva formaţii de muzică electronică. Din rock (mă refer la formaţii care se folosesc în marea parte a timpului de instrumente) nu îmi place mai nimeni. Vank, vag.

Acum, asta n-ar fi un bai. Nici italienii n-au rock bun. Nici francezii, cu puţine excepţii. Nici nemţii, iarăşi cu excepţii. Dar nemţii i-au avut pe Kraftwerk, i-au avut pe Trio, au avut două-trei formaţii babane de rock progresiv în anii 70. Dar fie, vorbim de anii 00. Singurele ţări care bucură lumea în continuare sunt Statele Unite şi Marea Britanie. România, nu.

De ce?

Pentru că:

muzicienilor români le lipsesc 15 ani de muzică. 1975-1990. Circa. Ani în care au apărut formaţii importante, pe care în România nu le ştie (mai) nimeni: Camper Van Beethoven, The Durutti Column, Dinosaur Jr, Dream Syndicate, Fugazi, Joy Division, Pixies, Sonic Youth, Television. Formatii care au influentat soarta muzicii rock, si fara care Nirvana, de exemplu, nu ar fi fost posibili. Formaţii care au pus bazele rockului alternativ, fiecare dintre ele aducând ceva nou, neaşteptat, uluitor.

Ei, în acelaşi timp, România a dat lumii pe Phoenix, Pasărea Colibri, Celelalte Cuvinte şi Iris. Al căror aport la evoluţia muzicii este absolut nul. Nu zic că sunt proşti, zic doar că nu sunt importanţi, sau nu în general (sunt, ce-i drept, importanţi în particularitatea României, importanţi ca folclor, poate, ca Duckadam).

Accept că nu este vina lor. De unde să ştie ei, săracii, ce se întâmpla în afară? Mai venea cineva din vest cu ultimul Rolling Stones sau Queen, hai chiar Talking Heads. Dar asta nu putea fi de ajuns. Nu aveau acces la muzică, şi cu asta basta.

Iată însă că a căzut un zid, a avut loc o revoluţie sau ceva numit revoluţie, discurile au început să sosească mai des, mai multe, mai variate. Dar la ce folos, când ne lipsesc cei 15 ani de-acasă? Ce ştiu cei care fac muzică astăzi în România despre muzică? În cel mai bun caz, Beatles, Stones, Queen, Led Zeppelin – după care urmează o pauză, apoi Depeche Mode, Metallica, Nirvana, şi hai să îi adaug şi pe Pixies.

Ei bine, nu-i de ajuns. Cultura muzicală a lui Kurt Cobain începe cu Lead Belly (1944), îi cuprinde pe Beatles, Velvet Underground (una din cele mai importante formaţii din istoria rockului, şi nu pentru legătura cu Andy Warhol), David Bowie, Leonard Cohen, The Stooges, Fugazi, Joy Division, Husker Du, Sonic Youth, până la Pixies. Şi asta este doar varianta scurtă.

În fine, vorba lungă, sărăcia omului. Ce vreau să spun, dragă Veta, este că diferenţa dintre o formaţie rock din America sau Anglia şi una din România este că ei sunt erudiţi, iar noi analfabeţi.

Un exemplu: TV on the Radio, formaţia pe care tocmai o ascult, au un cântec numit Shout Me Out. Un cântec bun, care sună a TV on the Radio. Dar la o a doua sau treia ascultare, găsim în el diverse influenţe: Tom Petty, Sonic Youth, The Prodigy. Sau ultimul cântec de pe album, Lover’s Day, care conţine Beach Boys, Brian Eno, Prince. Adică anii 60, 70 şi 80.Şi totuşi TV on the Radio sună a ei înşişi. Ei ştiu, nu fură.

Şi noi cu ce venim?

Poftim? Ai zis ceva? Omul cu Şobolani? Travka? Poftim?

Un comentariu

  1. Poftim Rhetta, ce-ai spus?! Ca Omu cu sobolani nu e o trupa buna?!? Asa o enormitate e greu de imaginat! Ba pardon, Rhetta, ba pardon! Trupa asta e de departe cea mai buna pe care am auzit-o in ultimii 50, hai 57 de ani. Deci eu o asemenea armonie complexa, de neuitat, si viersuri dragi inimii mele, nu am auzit in viata vietilor mele! Unde ai mai auzit tu versuri asa destepte, acuma pe bune Rhetto? Te rog foarte mult sa-ti masori cuvintele, ca maine poimaine ma trezesc cu o petitie cum ca sa desfiintam trupa omu cu sobolani si la cat de tampita sunt ma si pomenesc ca o semnez. Omu cu sobolani rocks!, sau cum se zice acuma? A, nu, stiu. Omu cu sobolani is full of shit, cred ca asa se spune. Nu stiu ce inseamna, dar nu conteaza, ca si eu tot asta cred.

    Cat despre educatia in muzica care le lipseste romanilor, prefer sa nu ma pronunt, Rhetto. Stii bine ca eu cred exact contrariul. Muzica romaneasca e cea mai originala si mai patrata si mai verde si inteligenta pe care o cunosc, la fel ca si trasaturile de caracter ale romanilor. De-aia nici n-o ascult!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s