Poşta Redacţiei

Azi dimineaţă, o scrisoare. Pe plic, numele meu şi adresa: Rhetta Marx, strada, judeţul, cod poştal, chestii.
Deschid şi citesc.

„Stimată doamnă Marx,

Urmăresc de câtăva vreme blogul Dumneavoastră. La început mi-a făcut plăcere, pe parcurs însă am început să fiu deranjată de un lucru. Şi anume, doamnă Marx, de faptul că folosiţi foarte des şi foarte neîntemeiat apelativele „babo”, „babă”, „babelor” şi „babe”. Stimată doamnă, nu vă daţi seama că aceste apelative sunt jignitoare pentru persoanele de vârsta a treia, ca mine dar şi ca atâtea alte femei de o anumită etate? Mi se pare destul de întristător că tinerii din ziua de azi nu mai au respect faţă de noi, cei bătrâni. Dar să citesc acest cuvânt ieşind din mâna unei persoane chiar mai în vârstă decât mine, asta mi se pare, stimată doamnă, o adevărată trădare, o mişelie. Dacă noi, bătrânii, nu ne respectăm reciproc, cum să ne putem aştepta la respectul altora? Vă rog deci, doamnă, să încercaţi să vă revizuiţi pe cât posibil limbajul.

Salutările mele,

Lucreţia Veroiu
Preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor din Sectorul 3, Bucureşti”

Răspund, aşadar:

Stimată doamnă Veroiu,

Poate că vă amintiţi perioada de tristă amintire prin care au trecut Statele Unite ale Americii, anii aceia în care cetăţenii de origine afro-americană erau numiţi de către cetăţenii de origine europeană „niggers”. Prin metode paşnice şi inteligente, cetăţenii afro-americani au schimbat percepţia unei majorităţi a populaţiei, astfel încât astăzi mai nimeni nu mai are prostul obicei de a folosi acel apelativ jignitor – în afară de cetăţenii afro-americani înşişi.
Ei, doamnă Veroiu, cam asta mi-am propus şi eu să fac, dar pentru noi, babele. În loc să suport batjocura lipsită de subtil pe care unii tinerei se simt nevoiţi să o facă când mă văd, eu le sparg feţele cu o bâtă mică, neagră, de oţel. Pentru că sunt o babă modernă, doamnă Veroiu, o babă revoluţionară! Şi vă promit că va veni ziua – şi că o veţi apuca şi Dumneavoastră – în care nu veţi mai fi numită babă decât de alte babe, babe ca mine, iar Dumneavoastră veţi putea numi „babă” pe oricine vreţi, inclusiv diverşi sugari. Doamnă Veroiu, nu trebuie să ne fie ruşine de bătrâneţile noastre, ci dimpotrivă, să ne mândrim cu ele, pentru că bătrâneţea este un lucru bun (cu excepţia atrozelor, artritelor, parkinsonului şi alzheimerului care ne ameninţă neîncetat). Eu, doamnă Veroiu, am un obicei care mă ţine în vigoare, şi pe care vi-l recomand şi Dumneavoastră, şi de altfel tuturor babelor din lume: seara, în jurul orei unsprezece (23:00) mă urc la volanul Jeep-ului meu negru, pun ultimul CD al formaţiei The Prodigy, care începe cu nişte başi ca lumea, dau sonorul la maxim, că oricum nu prea aud, şi apăs pe accelerator. Merg cu fereastra deschisă, urlând împreună cu solistul vocal de la Prodigy, Keith Flint, „Invaders must die! Invaders must die!” sau „It’s an Omen!” dacă am ajuns deja la al doilea cântec, şi gonesc cu 160de kilometri la oră prin Bucureşti. Opresc în faţa unei discoteci, să zicem Bamboo, şi mă dau jos (las muzica să meargă). Invariabil, cineva, de obicei un bărbat cu ceva muşchi în plus şi ceva creier în minus, zice ceva gen „ia uite şi la baba asta!”. Moment în care îl izbesc în faţă cu bâta menţionată mai sus, şi când se prăvăleşte pe trotuar gemând cu faţa plină de sânge, îi dau un şut în coaie (am spus deja că port nişte Doc Martenşi cu o bucată de metal în vârf? Nu? Ei, spun acum). Explic lumii adunate cum stă treaba, că nu este ok să îmi zică babă şi că cine are de gând să urmeze exemplul idiotului de pe jos va avea aceeaşi soartă, îi scuip ăluia pe chelie şi mă car.
Şi uite, doamnă Veroiu, astfel unii oameni au învăţat ceva, şi dacă se întâlnesc cu o femeie în vârstă cândva, o să îşi aducă aminte de cuvintele mele şi o să se poarte cu respect. Pentru că numai noi, babele adevărate, avem voie să zicem „babă”.
Ok?

Salutările mele,

Baba Rhetta Marx

25 comentarii

 1. evident.

  eu chiar ma mandresc cu babatia mea

 2. Abia astept sa ajung si eu baba, ca sa pot umple de sange soferii bucuresteni nesimtiti!

 3. hahaha!

  nu vreau sa insult cu banuielile mele, dar trebuie sa va spun (aiurea! nu trebuie! dar eu tot va spun!): eu nu cred ca sinteti „baba”. folositi ideea ca pe-o capcana pentru fraierii care se-nfig sa va desconsidere pe motiv de caz avansat de etate.

  o sa ma feresc de-asa greseala! (printre altele, fiindca a nu fi „baba” nu exlude incaltarile cu virf de otel!)

  [ m-ar amuza cumplit sa fiti un tip… ]

 4. Nici eu nu cred ca sunt 3 babe aici: Veta, Rhetta si Ana sunt una si aceeasi persoana.

 5. @Petra şi Gingav (adică Gângav, presupun)

  Eu una, sinceră să fiu, mă aşteptam ca asemenea teorii să înceapă să circule abia pe la începutul lui Martie.
  Dar, ca să vă liniştesc sau nu, afirm aici oficial că eu, adică Rhetta, sora mea Veta şi prietena noastră Ana suntem trei persoane diferite, chiar foarte diferite, cărora uneori ne plac aceleaşi filme, alteori nu.
  De altfel, asta se şi vede: eu scriu cu diacritice (în afară de cazurile cam dese în care Windows ascunde tabul ăla pe care se poate seta layoutul tastaturii), celelalte două babe nu.
  Recunosc totuşi că posibilitatea ca acest blog să fie un fel de Fight Club personal mi se pare foarte interesantă, dar, din câte ştiu (pentru că dacă nu ştiu că sunt şi celelalte două babe, cred bineînţeles că sunt numai eu), eronată.

  Iar punctul celălalt, cum că am fi altceva decât babe… Cum să spun, noi suntem cu toţii nişte babe. Începând cu Bob Dylan şi terminând cu Maggie Thatcher. Şi o spun cu mândrie: Da, eu sunt o babă! (Acum, desigur că definiţia „babei” poate varia de la caz la caz, de la persoană la persoană.)

  Ă? Ano? Veto? Am sau n-am dreptate?

  PS: Uite, dacă nu mă credeţi, întrebaţi-ne ce părere avem despre U2. Odată aproape că m-am păruit cu Veta din cauza lor (mie îmi plac mult, ei deloc). Eram la o terasă de lângă teatrul Bulandra (sala Grădina Icoanei), terasa cu cele mai proaste, tari şi înalte scaune pe care am avut ghinionul să stau vreodată.

 6. Ce prostie! Bineînţeles că sunt trei babe! Când o să încetăm odată cu aceste nesfârşite teorii ale conspiraţiei şi o să acceptăm că explicaţia adevărată este cea evidentă? De ce vi se pare atât de greu de crezut ca trei babe să îşi facă un blog despre filme, viaţ (fie ea sexuală sau nu), bolile lor şi babetism (termen care înglobează conceptul de babă mişto, a dracului, activă şi uşor dementă, cum ar trebui să fie orice babă care vrea să aibă relevanţă în lumea modernă)?! Mie mi se pare extrem de plauzibil! Go, ladies!!!

 7. da, rhetto,
  ce sa zic… faptul ca lumea de aici ne considera una si aceeasi persoana ma cam pune pe ganduri…. dar nu vreau sa intru acolo.
  deseori si eu incep sa cred acest lucru… de altfel i-am spus si vetei chestia asta, drept pentru care m-a injurat copios si mi-a zis ca pe ea sa n-o bag in povesti din astea, daca sunt schizofrenica si cu pesonalitati multiple sa ma duc sa mi le plimb prin parc nu pe acest blog.
  asa ca mi-a trecut. da, da, da, suntem trei.

  cat despre U2….eu n-am nicio parere vehementa. mi-a placut melodia aia cu sarajevo, miss sarajevo, daca e a lor, pentru ca eu sunt mai sensibila la evenimente le din partea asta a europei. in rest, niste mosi care canta corect.

 8. @ dreamingjewel

  Uite in sfarsit un om sau o oama cu mentalitate corecta si misto!! Adica de ce n-ar putea niste babaciuni nasoale sa bantuie prin blagoslosfera, de ce? Putem sa stim, tustrele, sau cum se zice? Tustrele, nu? Lasati-ne si pe noi sa raspandim miros de alifie chinezeasca anti-reumatism!

  @ Rhetta

  Rhetto, bineinteles ca Bob Dylan e primul nume pe care trebuie sa-l spui cand te referi la babe. Dar ti-am promis, si iti mai spun o data ca daca te mai aud cu U 2 schimb iala de la usa. Your call.

 9. Ioo, la asta nu ma gandisem. Haidi bre, cum sa nu fie 3 babe? Sigur ca sunt 3. Si inca ce babe.:) Si daca stau bine sa ma gandesc….nu toti suntem niste babe? Orice ar scrie in buletin. Da, sigur, toti racnim in gura mea: Eu sunt tanar, conteaza cum te simti, bla bla. Pula, tot niste babe suntem.

 10. Gargarito, nu vrei sa fii a 4atra baba? (propunere pentru care o sa-mi iau un cutit in cap de la baba Ana, dupa cum banuiesc)

 11. Baba Veto, vreau eu, nu vreau, tot aia e, tot baba raman.:) Nu intineresc daca refuz. Si al dracu maine pe 25 ma fac si mai baba decat sunt. (Mai aveti vodca?)
  Bre, nu stiu altii cum sunt, da’ mie imi place rau sa fiu baba. Ei, ma mai enerveaza ca uit pe unde dracu am pus proteza fix cand vreau si eu sa par sexoasa, dar in rest e fabulos.
  Deci sa fie clar, daca faceti club, io vreau sa stau la intrare si sa dau insigne.

 12. La multi ani!!

  Pai eu vreau, ca doar eu am propus. Ramane sa voteze si alelalte scorpii. Parca vad ca ma baga Rhetta-n consiliu diseara, si nu vrei sa stii ce-nseamna asta.

 13. Veto,

  Înţeleg că ai propus următorul lucru: să îi dau cumva liber şi babei Gărgăriţă să posteze pe blogul ăsta, nu? Asta vrei să spui?
  Din partea mea, cu mare drag. Aştept şi părerea Anei, după care ridic bariera sau ceva.

 14. Veto, parerea mea e ca ruperea de cap de la Ana o sa ti se traga. :)) NU stiu care-i faza, dar pe mine hoasca aia ma sperie.:)) O vazui dezlantuita pe un alt topic si zau ca n-as vrea sa dea cu snitele in mine.
  Noroc ca io mi-s pasnica si nici n-am avut lego cand eram mica. 🙂
  P.S. Mersi frumos.

 15. draga gargarito,
  (n-am chionuit ceva sa zic „draga”. asta ca sa stii)
  as prefera sa nu ma numesti hoasca. asta imi aduce aminte de hrusca, un copac cu flori este tot ce va ofer si o noapte petrecuta in 85 dupa un concert de-al lui. si nu vrei sa stii.
  la multi ani.

  iar de vazut dezlantuia nu m-ai vazut, ca nu mi-am permis aicea, pentru ca e spatiul stramt. poate m-ai vazut dezlanata, asta e normal.

  veto, vous savez que je suis jalouse, mais ce sa zic, doar n-o sa ma pun eu de-a curmezisul dorintelor tale.
  sa te pazesti doar, atata iti spun, la urmatoarea vizita (neasteptata) pe care o sa ti-o fac.

  hai. daca rhetta e pregatita, dati-i drumul.

 16. m-am chinuit… vezi ce nervi aveam, n-am reusit sa scriu nimic corect.

 17. Acu’ draga Ano, intelesei io ca-n final dupa ce m-ai boscorodit putin (merit), am si permisiunea ta sa mai vin si eu din cand in cand la o cafea la voi acasa.
  Ce sa zic? Sunt bucuroasa. Eu am zis de la prima vizita ca-mi place la voi. Si vin des, invitata, neinvitata, stii si tu cum e cu babele, tu le dai afara, ele nimic, te sacaie, te enerveaza da’ pana la urma zici: Las-o, batranetile mele, numai sa ma scuteasca.
  Mersi de urari:)

 18. da, da, da, ce sa zic, cu placere.

 19. 🙂 Stiam eu ca te-am cucerit.

 20. hahaha!

  sigur ca se poate, internetul e pentru toti, de ce nu si pentru „babe”?

  m-as bucura ca un copil daca autoarele acestui blog ar fi intr-adevar doua batrinele sarmante (prototip: eroina aceea a Rodica Ojog-Brasoveanu). de fapt, insasi ideea ma bucura, asa ca oricum meritati un „Chapeau!”.

  …dar altceva voiam eu sa spun, cu „banuiala” mea.

  „babe”… e-un pic de alint.

  „babe” e capcana* pentru fraieri. a functionat – vezi blog-entry-ul comentat de als.

  „babe” e o litota. adorabila.

  „babe” e o umbrela la adapostul careia puteti… flecari ca niste babe. („nu ti-am spus ca sintem babe?!?”)


  * pentru ca cei care va expediaza din zbor se autodistrug: merg pe ideea unor batrinele ramolite, comuniste, etc. si se anuleaza urgent etalindu-si propriile impoliteti si prejudecati.

 21. Gingav, imi place cum scrii. Iti pot oferi o sticla de vodca?

 22. Ridic şi eu un pahar în cinstea primei babe care mi-a cucerit inima, adică Melania, creată de Rodica Ojog Braşoveanu (la care presupun să se referă Gingav).

 23. da, si eu am vroit sa spui ca-mi place de dl gingav, dar n-am indraznit inaintea vetei.
  l-am si cautat pe internet si am gasit un blog interesant care cred ca e al lui.
  e?

  http://gingav.wordpress.com

  si din blogul ala am mai gasit un blog interesant, care chiar m-a tusat la sentiment
  asta:

  http://pinguilde.wordpress.com

  cat despre babe simpatice si cu clasa, eu una am o singura eroina: madame nica (rodica tapalaga) din sistemul nervos al lui danieliuc. (da, stiu, v-ati oripilat. dar mie imi place)

 24. Ai gusturi bune la bloage. 🙂

 25. brrr!… vorbea cineva de teoria nesfirsita a conspiratiei? aveti dovada: nu poate omul sa zica o vorba ca e imediat google-uit, rasfoit, disecat, etichetat, amicii-neamurile-sotia indosariati!

  hahaha!

  da, pagina aceea-i pentru cei care-ntreaba „cine-i gingav”.

  [ multumesc pentru respectarea grafiei nick-ului; acum s-ar scrie „gângav”, dar am decis sa pastrez grafia noua pentru tot restul timpului. am fost deja agresat din cauza asta! ]

  multumesc pentru votca! va pot invita la o caipirovka focoasa!

  fermecatoare doamne in virsta exista peste tot. imi amintesc stropii de suc de lamiie din ochii Melaniei, cind a fost ceruta-n casatorie de tinarul cu ciorapi perfect intinsi. si de la fierul de calcat al lui Maggie Smith in „Keeping Mum” aplatizind crestetul lui Patrick Sweyze. n-o uit pe Julie Christie in „Away from her”. nici, de partea cealalta a fictiunii, pe Ursula K. LeGuin, that great lady of fantasy, al carei partener e cu 20 de ani mai tinar. nebunateca!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s