Comemorare

Babelor,

Anul ăsta se împlinesc 20 de ani de la Revoluţie. Deşi îmi închipui că unele dintre voi sunt prea bătrâne şi au uitat ce a fost atunci, iar altele prea tinere şi nu ştiu încă, nu o să mai stau acum să vă explic, pentru că ora este destul de înaintată. Se împlinesc 20 de ani de la Revoluţie, şi gata. Ţineţi minte. Merg mai departe.

Frank Sinatra a murit în 1998. În America, tristeţe mare, omul fiind pentru ei cam ce a fost Dan Spătaru pentru noi, doar că la o scară niţel mai mare. Cum Sinatra şi-a petrecut o bună bucată din viaţă în Las Vegas, oraşul care îl reprezintă cel mai bine şi pe care el l-a reprezentat cel mai bine, în semn de respect băieţii din Las Vegas au procedat aşa: în seara de după moartea lui, toate luminile de pe The Strip (asta ar fi bulevardul principal de acolo, un fel de Magheru) s-au stins, şi din nişte boxe uriaşe s-a auzit „My Way”. Patru minute şi şaişpe secunde sau cât ţine. După care luminile s-au reaprins, zarurile au căzut din nou, ruleta s-a învârtit, automatele au reînceput să înghită sferturi de dolar.

Am deci următoarea viziune:
21 Decembrie 2009. Dimineaţă. În Piaţa Palatului/Revoluţiei este oprită circulaţia. La aceeaşi oră ca acum 20 de ani, din nişte boxe amplasate strategic începe discursul lui Ceauşescu. Se transmite în întregime, până la sfârşit.

That’s it. Fără bani aruncaţi pe fereastră şi care aterizează în buzunarele cui hotărăşte primăria, care face o serbare de căcat. Fără discursurile unor politicieni despre care nu prea ştim unde au fost acum 20 de ani (sau ştim, şi asta de obicei este şi mai rău). Fără artificii. Nimic în plus. O instalaţie de sonorizare şi o bandă sau un CD. Cine înţelege, bine. Cine nu, oricum n-are ce căuta acolo.

Babelor, şansele ca propunerea mea să se pună în aplicare stau destul de bine, pentru că am pus tag cu Videanu şi nu-l costă nimic să-mi fure ideea.

4 comentarii

 1. ahahahhaaa, hai rhetto, ca pe zi ce trece imi devii tot mai simpatica.
  si cel care da drumul la inregistrare sa fie iliescu, nu?

  ideea ta e foarte frumoasa. dar noi traim in romania, iti aduci aminte?

 2. misto idee, dar ptr ca stiinta face pasi mari ce zici ca la urmatoarea aniversare sa fie rostit discursul lui ceausescu chiar de ceausescu insusi,clonat, un ceausescu copil la vreo 9-10 anisori, sau ar putea fi un cor de ceausesti-copii, care sa cinte trei culori cunosc pe lume; toti in costumase gri si cu caciuli brumarii, brrr

 3. Bineinteles. Si niste Elene Ceausescu care sa zica in cor „stati linistiti la locurile voastre”. Aur.

  Cumva chestia imi aminteste de o poezie a lui Leonid Dimov. Un vers era „ramaneti la locurile voastre numerotate in eternitate”.

  Si acum ma intreb daca Ceausestii l-au citit pe Dimov. Sa fi fost acel moment un plagiat subtil, de care nu s-a prins nimeni?

 4. Ideea mi se pare fabuloasa numai ca inutila. Nu ar pricepe nimeni nimic….


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s