Cu casetofonul pe plajă

Babelor,

Titlul postului nu prea are legătură cu conţinutul, lucru pentru care îmi cer scuze.
De fapt, vreau să vorbesc despre Mircea Dinescu.
De fapt, vreau să-l înjur. Printre dinţi, cu ceva scuipat la colţurile gurii.
Pe cotidianul.ro, un editorial al omului despre care vorbesc. Bine, „editorial”…
De fapt, o sumedenie de tâmpenii, puse cap la cap, unele chiar cap la coadă. Subiectele lui Dinescu sunt, conform tagurilor din capul paginii, Che Guevara, Marius Oprea, Anzii Cordilieri, Bush, Ceauşescu.
Vezi aici:

http://www.cotidianul.ro/nasol_moment_misto_coliva-76473.html

Aşa.
Povestea, pentru cei care nu îl citesc pe Dinescu din principiu, şi bine fac, ar fi cum că un fost agent CIA care a avut bunul simţ să îi scurteze viaţa lui Che Guevara a scris o carte, care a apărut şi în România, etc.etc.etc.bla.bla.bla.bla.bla.

Ei, babelor, şi Dinescu este supărat pe omul de la CIA (un oarecare Felix Rodrigues). E supărat, pentru că Rodrigues l-a căsăpit pe Guevara cumva ilegal, fără judecată. Şi, ne zice Dinescu, aşa ceva nu se face.
Mă rog. Din punctul meu de vedere, Rodrigues a făcut o treabă bună: a stârpit un criminal. Da, babelor, să vezi şi să nu crezi; eu, Rhetta Marx, sunt de părere că Guevara era un criminal. A omorât destui oameni nevinovaţi cu propria-i mână, a omorât şi mai mulţi folosindu-se de mâinile altora. Toate astea în numele unei ideologii de căcat. Şi şi-a meritat glontele cu prisosinţă. Nu mă duce pe mine Dinescu cu prostiile lui, cum că Guevara umbla prin munţi „ca un cotoi jerpelit”. O fi umblat ca un cotoi jerpelit, nu zic nu, dar avea gânduri rele, şi destule posibilităţi să le transforme în fapte şi mai rele. Zice Dinescu (despre Marius Oprea, probabil un fel de istoric):

„Dar când te înfrupţi cu voioşie în văzul lumii din coliva lui Che Guevara alături de călău, chiar că dai dovadă de o impardonabilă lipsă de pudoare nu doar istorică, ci şi omenească.”

Ei bine, nu. Nu, babă Dinescu. Nu numai că mi se pare absolut ok să te înfrupţi din coliva lui Guevara, dar nu m-ar deranja nici dacă Oprea s-ar pişa pe mormântul teroristului comunist, sau dacă s-ar şterge la cur cu barba lui Guevara.
Lucrurile astea sunt foarte ok. Sunt o dovadă de inteligenţă, eleganţă şi bun simţ. La fel ca aruncarea în aer a mormântului lui Ceauşescu, ungerea cu muci a mausoleului lui Lenin sau scufundarea lui Fidel Castro într-o vidanjă.
Ok?

4 comentarii

  1. Citii Dinescu, poezii si ma uitam la 15 ani cu stupoare in revista lui „Plai cu boi”. Misto gagici mai avea acolo!

  2. nu sunt partizan Dinescu dar cred ca facut afirmatiile astea din pudoarea starii de interviu si a persoanei publice. Fiindca, draga si preferata mea baba, daca si intelectualii s-ar caca precum Cecilia, unde-ajungem?

  3. Posibil si probabil sa fie cum zici tu. Dar totusi. Totusi. Ce nevoie avea sa faca pe desteptul in cazul asta? In plus, ca de obicei, mi-a dat impresia ca face pe desteptul, dar ca nu este.

  4. asa este; uneori face pe desteptul ca n-are de unde


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s