Ghicitoare

Babelor,

Scriam într-un post anterior cum că scriitorul Alexandru Vakulovski a fost dat afară din România pentru că i-a expirat viza sau aşa ceva. Poate vă amintiţi, a fost un mini-scandal – şi bine zic „mini”: ca dovadă stă faptul că habar n-am cum s-a terminat povestea, dacă omul a fost reprimit în ţară, dacă i s-a dat cetăţenia română, dacă a murit la revoluţia moldoveană sau ce s-a întâmplat cu el. Nici nu mă interesează, de altfel, deşi la vremea respectivă mi se păruse un caz demn de semnalat.

Ei, trec peste detaliile astea plictisitoare, pentru că vroiam de fapt să spun altceva. Cine a făcut o petiţie online „pentru acordarea cetăţeniei române scriitorului Alexandru Vakulovski”, petiţie semnată de 1584 de persoane. Absolut întâmplător am aruncat o privire pe ea, să văd şi eu cine semnează. Multe nume cunoscute, şi mai multe nume necunoscute, cum era de asteptat. Mi-am permis să fac o mică selecţie, lăsând datele aşa cum au fost introduse în formularul petiţiei de către semnatari. Deci, printre alţii:

Mahmoud Djamal, poet
Ioan Moldovan, scriitor
Marius Surleac, scriitor
Grigore SOITU – scriitor, membru Asociatia Scriitorilor Bucuresti
Eugen Bunaru, scriitor
Iulia Pana, scriitor
Dumitru Radu Popa, scriitor
Dumitru Augustin Doman, scriitor
Ioan Pintea, scriitor
Ovidiu Nimigean, scriitor
Marius Marian Solea, scriitor, consilier Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului
National
Alex Leo Serban, critic de film
George Muresan, scriitor
Horia Vicentiu Patrascu, scriitor, lector universitar doctor Facultatea de Filosofie, Stiinte
Politice si Studii Culturale, Universitatea „Spiru Haret” Bucuresti
Liviu Antonesei, scriitor
Igor Cobileanski, regizor de film
Marius Th. Barna, regizor de film
mircea lacatus – plugar

Bun. Ce obervăm? Despre ce vreau să vorbesc aici? Hai, sunt drăguţă şi vă las pe voi să ghiciţi. Premiul va fi o poză cu câştigătorul sau câştigătoarea la frageda vârstă de patru ani, scobindu-se în nas.
Repet, nu am modificat datele (deşi am pus nişte virgule unde mi s-a părut că era nevoie). Iulia Pana, de exemplu, oricine ar fi ea, a scris în formular „Iulia Pana” la nume şi „scriitor” la comentarii.

Şi? Unde bat?

24 comentarii

 1. Rhetto, iti raspund io si da si premiu’ cu ocazia asta. Deci din ce-ai scris tu se inteleg 3 lucruri:

  1 – In primul rand ca ne-ai propus sa facem o introspectie in mintea ta nebuna, ceea ce nu mi se pare corect din oment ce ai hartie de la medic pentru schizofrenie.

  2 – Toti cei pe care i-ai mentionat se cred scriitori si nu sunt. Sunt de fapt niste ilustri nimeni de care au auzit si despre care vorbesc alti ilustri nimeni. In afara de ALS si inca un nume pe care nu vreau sa-l mentionez aici, toti isi inchipuie – de fapt – ca sunt cineva sau ceva si abuzeaza de titulaturile respective.

  3 – Cei carora, dupa mine, putea sa le dea mana sa zica ca sunt scriitori fie n-au semnat (sau cel putin tu nu i-ai mentionat); fie au semnat si n-au spus ca sunt scriitori pentru ca le era rusine sa pretinda asa ceva, nefiind (inca) nici Borges si nici Hemingway. Bineinteles, in prima categorie intra cei care – dintr-un motiv sau altul – s-au facut ca ploua, ceea ce mi se pare urat.

  Asa ca lasa cacaturile si sari cu premiu instantaneu. Si nu ma fute la icre cu nu stiu ce poza de cacat. Ai sa-mi dai fix un vagon de cola. Il astept in 2 mai, stii unde.

 2. Babo, ori sint eu complet incult, lucru de care ma indoiesc dat fiind ca tocmai citesc in paralel un Salman Rushdie, un Philip Roth, o istorie a lumii musulmane si taman am terminat, tot in paralel un Kundera, ori a luat’o razna lumea artistica romaneasca. Cine Iulia Pana mea sint aia? Nu l’am recunoscut decit pe ALS, da’ cu el stim cum e, nici nu inteleg ce cauta pe acolo.

  Pe de alta parte… nici de Vakulovski nu am auzit anterior scandalului, asa ca nu ma mira.

  P.S. Hai ca m’am cam dat mare. Ce sa’i faci, daca sint destept?

 3. parca e un extras din lista autorilor poyeziye.ro

 4. ma rog, si (pseudo?)numele astea:

  Dumitru Radu Popa (~ D.R. Popescu)
  Dumitru Augustin Doman (~ Doinas)

 5. Mda, ma vad nevoita sa-i dau premiul sora-mii. Fara nici o placere, dar n-am incotro.

  Ce m-a iritat, ca sa nu zic scos din sarite, este cum arunca oamenii cu titlurile lor (desi „scriitor” sau „regizor” nu sunt titluri, nu?). Nu toti, ce-i drept; Bogdan Suceava, de exemplu, nu ne scoate ochii cu chestia asta. Dar multi, nene, multi. Multi care vor sa ne spuna ca ei fac parte dintr-o elita, ca ei nu sunt niste neica nimeni (dar, cum bine zice MBadragan, cine este Iulia Pana? Si de ce?). Pai bine, ba scriitorilor si regizorilor si cine mai sunteti voi, daca ati fi cat de cat importanti, n-ar fi nevoie sa mai explicati cine sunteti, nu? Adica e de-ajuns sa spui ca esti Martin Scorsese sau Hemingway sau Al Pacino, nu mai trebuie sa adaugi si meseria. Daca lumea a auzit de tine, isi va da seama dupa nume cu ce te ocupi. Daca n-a auzit, poti sa scrii cat vrei ca esti scriitor, tot nu conteaza, n-o sa ia nimeni cartea ta doar pentru ca ai semnat o e-petitie.

  In fine. Mie imi put chestiile astea. Singurul care a avut dreptul sa isi dea meseria este ultimul de pe lista, plugarul Lacatus. Pentru ca tocmai imi trebuia un plugar cult si de incredere, care sa se priceapa la literatura romana. I-am dat un telefon lui Lacatus, omul e simpatic, saritor, are plugul lui, vine marti sa-mi plugheze ogorul.

 6. da da da, plugarul ala e super tare. cred ca a pus la misto. Ma repezeam si eu la premiu, ca eu credeam ca de observat este cum are grija boborul de cultura, si cum semneaza tapla tarii e-petitii. Dar in fine… tineti poza aia intre voi babelor, sa v-amintiti de vremuri mai bune 😉

 7. Babelor, nu va plac filmele lui Cobileanski? Sau n-ati auzit de el pina acum?
  El e cel de-al doilea de care auzisem de pe lista asta, in afara de als. Si mi se pare chiar foarte bun.

 8. Eugen,

  De auzit am auzit de om, filmele lui insa nu le-am vazut, si nici nu o sa le vad vreodata, pentru ca Veta a stricat televizorul. Adica l-a aruncat pe geam. Pare ireparabil.

 9. Babo, gasesti pe youtube toate filmele, sunt de scurt metraj sau pe http://cobileanski.blogspot.com/ , http://cobileanski.com/ .
  Vizionare placuta!

 10. Virgula dupa „scurt metraj” 😀

 11. Da nu ti se pare normal, Rhetto, sa fi aruncat televizorul pe geam avand in vedere ca s-a-ntamplat exact ce nu vroiam? Si-acum iata, Kobe & Dwight Howard au ajuns in finala si pe nimeni nu pare sa intereseze suferinta mea. Nu-i macar un suflet aici cu care sa pot vorbi si eu despre asta, aaaaaaa…

 12. vad aici doar comentariile unor oameni frustrati care nu au nici o legatura cu realitatea, care sunt singuri iar din plictiseala vin si isi bat joc de niste oameni care macar au semnat petitia respectiva pentru a face ceva in tara asta de cacat. Mai mult de atat, cele doua babe sunt una si aceeasi persoana cu mari dereglari de personalitate, cu un caracter puternic introvert care mai face cate odata (cam des ce-i drept) saltul in cealalta parte: colerica – un fel de sindrom tourette inchipuit. Iar daca cautati un pic o sa observati ca oamenii unii dintre semnatarii de mai sus chiar au publicatii in reviste, nu numai pe net.

  Inca ceva, imi pare rau pentru cel/cea care posteaza pe blogul acesta, mi-e mila de tine si de viata anosta pe care o ai. Ar trebui sa iei toti aplaudacii de mai sus si sa faci un centru de recuperare, un fel de anger management.

  P.S. titlul ar trebui sa fie Surorile Engels

 13. Dragă shizzle ma nizzle,
  există o vorbă din bătrâni care zice că dacă tăceai, filozof rămâneai. Din păcate, nu poate fi aplicată în cazul tău, una la mână pentru că eşti femeie (asta reiese din tonul isteric şi gluma cretină de la sfârşit, cu care încerci în zadar să scapi turma), şi a doua la mână pentru că eşti o idioată, ceea ce ai fi rămas şi dacă tăceai.
  Buuun. Acum că am clarificat puţin situaţia, s-o clarific mai departe. Înclin să cred că eşti una dintre persoanele numite de mine mai sus. Cum nu am decât o femeie pe listă, aia eşti tu. Iulia Pană. Posibil (chiar probabil) să greşesc, dar nu contează, omul e supus greşelii, după cum ştim. Să ne continuăm, aşadar, periplul ipotetic, pornind de la premiza că eşti Iulia. Ai ajuns aici căutându-te pe google, înfuriată pesemne de faptul că pe nimeni nu interesează scrierile tale, încercând să-ţi descoperi vreun admirator anonim, oricât de imposibilă ar părea existenţa acestuia. Ei, şi ne-ai găsit pe noi, şi te-ai supărat şi mai acătării, pentru că uite, o babă răutăcioasă mormăie cum că tu nu eşti scriitor, şi în sinea ta ştii că baba are dreptate, dar este nedrept, pentru că tu scrii atât de mult, şi toţi cei opt cunoscuţi ai tăi te consideră o artistă, şi cum îşi permite baba asta să se ia de tine, etc.etc.etc.
  A, am uitat ceva, dar nu face nimic, spun acum: e clar că eşti pe listă din moment ce afirmi că unii dintre semnatari au publicaţii în reviste, nu numai pe net. Cine altcineva în afara “unora dintre semnatari” ar putea şti asta? Şi pe cine altcineva ar putea interesa acest fapt?
  Exact.
  Revenind asupra textului tău, recunosc că ar putea fi scris şi de un bărbat. Un bărbat bou. Dar mi se pare puţin probabil. Bărbaţii nu obişnuiesc să facă analize psihologice de clasa a-ntâia. Bărbaţii vorbesc despre fotbal. Nu, probabil că eşti femeie. Dar dacă eşti femeie, cum poţi să fii atât de lipsită de instinct (ca să nu mai vorbim de inteligenţă)? Mai era cineva aici care avea impresia că eu şi Veta suntem o singură persoană. Păi bă proştilor, nu ştiţi să citiţi sau nu vreţi? Vă este atât de greu să puneţi unul lângă altul un text al meu şi unul al Vetei, şi să le analizaţi scurt? Că cel puţin ţie, shizzle, văd că-ţi place analiza. Aşa că fă pasul ăla mic de la psihanaliză la analiză literară, şi îţi vei da seama (sau mai curând nu, din moment ce îţi lipsesc anumite calităţi intelectuale) că Rhetta şi Veta Marx sunt două persoane diferite, distincte şi dilimane.

 14. şi cu ocazia asta realizez câte avantaje totuşi are muritorul de rând! LOL

  da’totuşi greu mai „circulă” Netu la voi. chestia asta a fost acum cel puţin 3-4 luni. hm…

 15. Cat de dobitoc trebuie sa fii ca sa crezi ca numai Hemingway e scriitor sau mai precis ca doar scriitorii celebri sunt scriitori. Cat de proasta trebuie sa fie o vaca sa-si inchipuie ca numai scriitorii celebri sunt scriitori! Deci, dupa logica de imbecila copitata, inainte de a fi celebru, al de Hemingway nu era scriitor.

  Iti inteleg frustrarea ce te zgandare in cur de a nu putea nici macar sa visezi la titlurile si functiile din dreptul unora din numele citate, dar asta nu inseamna sa fii atat de orb sau idiot sa nu vezi ca nu din aroganta, vanitate isi pune omul functia sau titlul dupa nume, ci tocmai din modestie, sa specifice cine este. Tocmai pentru ca nu e paranoic sa se considere scriitor de notorietate, scrie ca este membru al Uniunii Scriitorilor sau profesor etc. Eu stiu ca ai vrea ca toata lumea sa fie muncitor necalificat ca sa nu te mai simti inferior, dar asta e, din pacate pentru tine, unii au invatat mai mult si au ajuns mai sus.

  Iar cine a auzit doar de Alex Leo Serban trebuie ca e cu adevarat idiot.

 16. Ia uite, s-a mai isterizat unul. Bă boule, ca să te înjur cumva, ce pula mea vorbeşti? Am zis undeva că numai scriitorii celebri sunt scriitori? Nu, n-am zis. Şi nu mă zgândăre funcţiile pulii tale sau ale alde numiţilor mai sus, ci aroganţa pe care tu o numeşti (cu o imbecilitate care îimi imaginez că te caracterizează) modestie. Pentru că la urma urmei ei au semnat petiţia respectivă nu în funcţie de scriitori, membri USR, grădinari sau crescători de elefanţi, ci ca simpli cetăţeni. Corect? Corect. Şi atunci? Unde vezi tu aici modestie? Modestă sunt eu, că semnez simplu Rhetta Marx, fără să menţionez cele trei titluri academice pe care le-am acumulat pe parcursul vieţii.

  Pe de altă parte, ai încercat vreodată să te fuţi cu o mătură? Nu? Mă mir.

 17. Hehehehehe, eşti chiar mai bou decât mi-am închipuit. Ba nu, de ce să mint, eşti exact atât de bou cât credeam.
  Uite care-i treaba: platforma wordpress, pe care este blogul ăsta, oferă diverse funcţii. Una dintre ele îmi arată prin ce căutări pe google au ajuns vizitatorii mei pe blog. Ia să vedem ce avem azi:

  surorile
  futai cu magari si pizde
  aurum cazino bucuresti
  horia vicentiu patrascu

  Deşi logic ar fi fost ca tu să fii cel care a căutat „futai cu măgari şi pizde”, aş îndrăzni să cred că nu e aşa, pentru că ai ajuns direct la postarea de mai sus, în care, dacă mi-aduc bine aminte, nu este vorba nici despre măgari (deşi acum că ai apărut tu, lucrurile s-au cam schimbat), nici despre pizde, şi cu atât mai puţin despre amândouă la un loc.
  Aş presupune mai curând că din cele patru căutări de mai sus, a ta este cea a numelui „horia vicentiu patrascu”. Usor de ghicit de ce: pentru că unul din „scriitorii” numiţi de mine mai sus poartă acest nume pompos şi pustiu. Şi cum nici un alt om în afară de purtător nu ar avea vreun motiv să caute numele ăsta, îndrăznesc să afirm că îţi aparţine chiar ţie, domnule Horia Vicentiu Patrascu, scriitor, lector universitar doctor Facultatea de Filosofie, Stiinte, numit si incurtevreau.

  Hm? Ne mai certăm cu profesioniştii, domnul meu? Sau plecăm cu coada între picioare să chinuim nişte amărâţi de studenţi?
  La revedere.

 18. Ah, şi încă lector la Spiru Haret! Adică nici măcar la o universitate adevărată! Genial!

 19. 🙂 Rhetto, poate facem si un IP tracing, sa aflam si de unde scrie baiatu’, birou, acasa. Asta daca n’a dat’o anonima de la un net cafe.

  Eu ma tot intreb, daca ai avut tupeul sa publici ceva, sa te vrei scriitor citit de un public anonim, chiar nu iti trece prin cap ca unora, poate chiar majoritatii, s’ar putea sa nu placi?

  Imi aduc acum aminte ca prin testament Kafka a lasat cu limba de moarte dorinta ca majoritatea romanelor lui sa fie arse (Castelul fiind inclus in lista de ars). Taman pentru ca le considera nedemne de a fi publicate (noroc ca nu s’a executat testamentul). Cum putea mah unul din cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor sa fie atit de modest? Si voi cum de nu puteti? Sa fie complexul de inferioritate? Sa fie frustrarea? Asa ar indica lipsa de rezistenta la critica.

 20. Reto, te-ai enervat ca proasta, fa! La un singur comentariu ai raspuns cu trei comentarii, ca proastele pot avea si titluri cacademice, cum te lauzi ca le-ai obtinut la Chisinau, dar nu pot fi si concise.

  „Am zis undeva că numai scriitorii celebri sunt scriitori? Nu, n-am zis”. Uite vaco unde ai zis ce spui ca n-ai zis: „Adica e de-ajuns sa spui ca esti Martin Scorsese sau Hemingway sau Al Pacino, nu mai trebuie sa adaugi si meseria. Daca lumea a auzit de tine, isi va da seama dupa nume cu ce te ocupi. Daca n-a auzit, poti sa scrii cat vrei ca esti scriitor, tot nu conteaza.”

  Se pare ca te-am atins la lingurica si asta imi place tare mult. Nu de alta dar un dus rece nu strica nici macar unei vaci infierbantate.

  Esti de-a dreptul idiot ca spui cum au ajuns putinii si intamplatorii cititori ai blogului asta de cacat sa intre pe el. Daca as fi Horia Patrascu sau vreunul din cei amintiti in lista aia, te-as da in judecata pentru folosirea numelui in scopuri injurioase. Altfel, ti se poate ierta ca in lipsa de inspiratie, n-ai gasit alt mijloc de a-ti face rating.

  Acuma, sincer si fara partinire, pontutele si glumitele pe care le incerci aici, intr-un stil chinuit de Academia Catavencu, seamana leit cu un concurs de basini la care publicul – amator de asa ceva – moare de ras.

  Iar Mbadaran care te sustine dovedeste o cooltura de invidiat. O sa tin cont de exemplul eclatant si o sa incerc sa-mi ard manuscrisele ca sa fiu scriitor mare. Hai pa, ca imi vine sa vomit!

 21. Osate,

  Normal. Trebuia să mă gândesc. Eşti de fapt un fan al filozofului Pătraşcu, ai vrut să vezi ce mai scrie omul, ai dat peste blogul nostru, te-ai enervat. Nu?
  Nu.
  Ok.

  Acum, referitor la citatul de care te agăţi cu atât spor, nu pot decât să repet întrebarea la care te prefaci că răspunzi: Am zis undeva că numai scriitorii celebri sunt scriitori? Nu. Repet: dacă lumea n-a auzit de tine, poţi să scrii cât vrei că eşti scriitor, tot nu contează. Adică nu contează pentru lume. Sau crezi că cineva care citeşte întâmplător lista cu semnături îşi va spune „a, Pătraşcu ăsta e scriitor şi semnează pentru o cauză bună, ia să văd cum scrie”?
  Aiurea.

  În rest, îţi urez în continuare o carieră strălucită în învăţământul românesc, care te merită cu prisosinţă.

  A, era să uit: am răspuns cu trei comentarii la unul singur pentru că bloggingul este ca fotbalul, şi deci am 3-1.

 22. Osate, daca nu intelegi un exemplu ca fiind un exemplu, ma intreb cum te descurci cu metaforele si alte figuri de stil. Daca aducerea lui Kafka in discutie este o problema de „eclatare”, punerea etichetei de „scriitor” linga numele tau pe o lista de semnatari ai unei petitii ce mai e?

  Daca Plesu se hotaraste sa semneze o petitie (si stiu ca a semnat citeva), el ce mai scrie linga nume? Estetician? Filozof? Intelept? Ex-ministru? Ex-consilier? Ex-bursier? Director?

  Sau poate e greu de inteles ca tocmai lauda inutila de sine era problema aici?

 23. Auzi, Osate?

  Muie.

 24. 😀 Haha, misto, asta. Trebuia spus de la bun inceput.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s