Românii. Un studiu aprofundat. Partea VI: România.

Babelor,

Uitaţi care-i treaba. Poate că ştiţi deja, poate că v-aţi prins chiar demult, nu-i greu.

România este o ţară din desenele animate. România este din Simpsons. În serialul respectiv, totul este o caricatură, fiecare personaj este o imagine comică, o parodie a realităţii: Mr. Burns este Capitalistul. Primarul este Politicianul. Otto este Şoferul De Autobuz. Şi aşa mai departe. Personajele nu sunt reale – pentru că The Simpsons nu este un serial realist, gen The Wire sau Sopranos – ci mai curând o exagerare a realităţii.
În mod ciudat, însă, aceste personaje ar părea reale dacă acţiunea serialului s-ar petrece în România: Primarul din Springfield ar putea fi cu adevărat primar în Bacău, Constanţa sau Bucureşti. Mr. Burns ar putea fi Dinu Patriciu sau Gigi Becali sau orice alt român cu o brumă de bani în buzunar. Până şi Otto ar fi şofer de autobuz în Bucureşti.
Din păcate, această parodie a realităţii se extinde, în România, şi la instituţii: Poliţia este caricatura unei Poliţii; Parlamentarii sunt caricatura unor Parlamentari; Miniştrii sunt caricaturi de Miniştri; Preşedintele (toţi preşedinţii de până acum ai României) – o caricatură; Spitalele, caricaturi; Francmasonii, caricaturi; Funcţionarii, caricaturi; totul, totul este o caricatură, o parodie, o glumă, o bătaie de joc. În afară de pompieri, din fericire, acesta fiind şi unicul motiv pentru care România continuă să existe. Şi poate că şi o parte din ceea ce înseamnă Cultură este adevărată.
Dar cam atât.

A, era să uit presa. Ar fi fost jenant. Citez aşadar de pe blogul lui Ciutacu, cel mai citit jurnalist according to Zelist:
„Ştiu că-s arogant şi genial, dar îmi place să mi-o spună şi alţii. Oare o să mă iertaţi vreodată că-s cel mai bun?”

Ăsta ar putea fi motto-ul României. Caricatura unui motto la caricatura unei ţări.

8 comentarii

 1. Şi când te gândeşti câte înjurături şi-a luat Brucan acum 19 ani când a zis „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Mdea…Acu’ aş înmulţi cu 10 cifra, şi tot aş fi generos, cred.

  O să-i transmit fratelui meu, care e pompier, că-i apreciezi 🙂

 2. HAHAHAA, misto. Si foarte adevarat. Iti dai seama cat de clar isi da seama acest Ciutacu cat de imbecil e de fapt din moment ce spune chestia asta? E constient – de-aici si caderea lui.

  P.S. – Voi scrie si eu un post la un moment dat despre Romania. Unul foarte comprehensiv. Va fi si ultimul referitor la subiect inainte de a parasi aceasta tara. Si va fi ingrozitor – si, mai grav – de necombatut.

 3. Asta lasand la o parte faptul ca si pompierul poate fi tot o caricatura daca ne gandim la cantareata cheala.

 4. Ma simt bine acum, tata e si el pompier in prag de pensie.

 5. @Petra şi Cătălin

  Ştiţi că nu sunt linguşitoare din fire, da’ să fii pompier e tare. E muncă de bărbaţi adevăraţi, mai ales că nu poţi s-o faci dacă nu eşti bun. În plus, când te apuci de pompierit ţi-e clar – probabil – că n-o să ai parte nici de şpăgi, nici de cartuşe de ţigări, nici de parfumuri elegante. Nu, nene: te faci pompier ca să stingi focuri.
  Cool.

 6. Romania e o tara holografica. In sensul in care fiecare din noi e caricatura in mic a oricarui aspect al Romaniei mari. Pentru ca putem ocupa orice post (in afara de pompier) cu exact aceleasi efecte ca oricare din vecinii nostri. Pentru ca ne pricepem la toate. Si la toate in exact aceeasi masura si acelasi stil.

  Si tot ca la holograme, daca omori jumate din romani sau ii trimiti la capsuni in Groenlanda, Romania o sa mearga exact la fel. Si exact acelasi lucru se va intimpla si daca ne dublam populatia (motiv pentru care nu militez nici pentru „repatrierea creierelor” nici pentru unirea cu Moldova).

  Cineva excesiv de tehnic, afreuda de exemplu, mi’ar putea reprosa ca in cazul hologramelor ar aparea ceva diferente de contrast si rezolutie. Da’ chiar mai conteaza? Un film prost vazut in Full HD tot prost ramine.

 7. Nu doar ministrii sunt caricaturi, functionarii sunt si mai si, pe cand lucram la ministerul agriculturii veneau functionari sa ne dea spaga (noua programatorilor) pentru a le grabi niste chestii pe anumite transe (desigur nu faceam nimic noi: dar sucurile, bomboanele si tigarile erau bune de impartit ca nu prea aveam pauza)

 8. si eu aveam de gand sa scriu un post cu exact acelasi mesaj 🙂 plecand de la un citat de Boia. dar am promis sa scriu despre A’dam ca altfel imi pleaca cititiorii..si daca stiu ca nu citeste nimeni imi piere si cheful de scris 🙂 E trist ca e inca asa- ptr ca mi se pare ca deprinderea de a fi caricatura a fost dobandita in comunism si ca ar fi trebuit sa dispara la un mom dat sub presiunea spiritului critic si al influentei modelelor din afara.

  Veta, parasesti cu adevarat Ro? unde mergi si ptr cat timp? te astept la o bere.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s