Românii. Un studiu aprofundat. Partea VII: Viaţa culturală: poeţii.

Babelor,

Românul s-a născut poet. Ăsta este un FAPT, deci nu îl discutăm, ci îl băgăm la cutiuţă. Pornind de la acest fapt, constat următoarele:

Anul 133 sau pe-acolo. Se naşte primul român. Are pe buze o poezie. Maică-sa zâmbeşte.
Trec câteva sute de ani. Un român inventează hârtia şi creionul. Scrie o poezie. Hârtia şi creionul zâmbesc.
Secolul 20, spre sfârşit. Românul inventează internetul. Are un singur scop: să facă un site de poezie. Îl va numi agonia.net sau poezie.ro. Internetul zâmbeşte.

Şi iată-ne ajunşi în secolul 21, spre început. Toţi românii au cont pe agonia.net. Mii de români postează milioane de poezii pe acest site. Se scriu 70 de tone de poezii pe minut. 100% din aceste poezii sunt de căcat. Restul sunt bune. Oamenii scriu şi scriu şi scriu, fără minte, fără control de calitate, fără rimă. Însă totodată ei îşi comentează unii altora creaţiile, îşi dau note, puncte, steluţe. Prietenii aparent trainice se destramă din cauza unei virgule în plus sau în minus, a unui comentariu răuvoitor, a unui smilie ironic. Se lasă cu scandaluri gigantice între poeţi de care pe bună dreptate n-a auzit nimeni niciodată. Unii poeţi, jigniţi de lipsa de respect a confraţilor lor, îşi iau jucăriile şi se mută pe alt site, să-i zicem roliteratura.ro. Acolo, cearta continuă: de ce nu mi-ai dat steluţă? De ce mi-ai dat doar şase puncte din opt? Ce-ai cu mine? A, te fuţi cu fata aia şi de-aia ai scris comentariul ăla acru?

Babelor, vorbesc cât se poate de serios. Oamenii ăştia – dintre care, recunosc, vreo doi sunt talentaţi şi vreo patru au bun-simţ – se consideră (fiecare pe el însuşi) crema culturii române. Eu una aş fi crezut că unui poet adevărat i se rupe de părerea altora despre el, de steluţe, puncte, jocuri de culise, etc. Dar nici vorbă de aşa ceva, babelor. Iată aici un comentariu al unui poet (da, sigur…) supărat pe cineva dintr-o cauză oarecare (am înlocuit numele din text cu litere, din politeţe):

„nu era o eroare, asa era site-ul atunci: se putea tehnic si nici interdictie nu era (ai putea verifica, pt. a te edifica, inclusiv stelutele date de Y, ca sa iau un singur exemplu – el avand nivel mai mare ca mine si la curent fiind in mod sigur cu regulamentul – pe cateva texte dupa ce in prealabil le punctase, vezi ca is in topul anual textele respective, in caz ca n-ai observat). iar eu si X, din ce stiu, a fost o discutie ca am dat astfel de puncte (repet: fara nici o contradictie cu regulamentul sau cu bunul simt: pur si simplu, eu de ex. -si in mod sigur X la fel- am considerat ca textul e suficient de bun pt. cele 24 de puncte acordate de mine), dar nu unul pe textul celuilalt, ci amandoi pe un text de Z, W mi se pare ca a fost deranjat de acest lucru, dar au am motivat toate punctele pe care le-am dat, daca nu le-as fi motivat imi puteau fi puse la OffTopic si punctele acordate ar fi disparut. altfel, sigur ca da, cred ca am mai punctat identic, poate inlusiv dintre ale X, alte 5-6 texte, cand am considerat ca 16 puncte nu sunt de ajuns si am acordat 24 – culmea ca vorbeste unu’ care e editor, si care acorda 32 de puncte dintr-un foc, cu o singura steluta… (dar nimeni nu s-a sesizat vizavi de acele texte -in afar de W in cazul Z- si nu vad de ce o faci tu peste paispe ani si dand exemplu doar un text al lui X, cand eu am acordat 24 de puncte pe diverse texte, ale diversi autori, nu doar celui postat de X). dar ma surprinde ce neinformat -ca editor- poti fi si te suspectez deja de rea intentie. esti cel putin al doilea in aceasta neplacuta situatie pe ziua de azi, asa ca s-ar putea ca in febra „luptelor intestinale” de pe acest site, la nivel de administratie, unii sa nu se prinda ca eu nu ocup nici un rol si sa ma atace „preventiv” inainte. f nasol. continuati balciul, daca vreti, dar, pls, fara mine.”

Hm? Nu că-i jenant? Am postat acest comentariu pentru că este absolut reprezentativ pentru nivelul, felul de gândire şi inteligenţa poetrimii române. Pe autor prefer să nu-l numesc; nu-l cunosc personal şi nici nu vreau să-l cunosc, dar nici nu vreau să-l prejudiciez în vreun fel.

În fine, vorba lungă sărăcia omului; nu vreau să fac minimalism, ca soră-mea, aşa că mă opresc aici, lăsându-vă în compania unei gâlcevi sublime, pe care o găsiţi aici.

15 comentarii

  1. Draga Rhetta:
    1. Imi permit sa va citez: „Românul s-a născut poet”.
    2. Dvs. sinteti roman?
    3. Recitati-ne ceva.
    4. Cu stima.

  2. AAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHAH!!!!!!!!!

    Domnule Victor Jalba-Soimaru, ai un nume genial, jur!! Iar atitudinea ta e pe masura sonoritatii lui, voievodal si serios. HAHAHAHAHAHA, m-ai facut sa rad de m-am pisat pe mine, domnule Victor Jalba-Soimaru, sa mai treci pe la noi te rog.

  3. Dragă Victor,

    2. Româncă
    3. Sigur:

    Aveam un ied pe nume Zed
    Noaptea purta pe cap un led
    Portocaliu, ca să se vadă
    Când alerga pe autostradă
    Pufos şi şubred, ca un zeu
    (Aşa arată la muzeu).
    Dar a murit de scarlatină
    Şi l-am mutat, deci, în grădină.

  4. Nu i-ai răspuns la punctul 4 „cu stimă”. 😀

  5. Hopa. Mersi că mi-ai atras atenţia.

    Dragă Victor,

    4. Cu stimă.

  6. Iubitor de poezie, m-am mai uitat şi pe agonia. Îmi pare exagerat procentul de poezie de căcat, eu aş zice 99%.

  7. Da, Vania, ai dreptate. Dar dacă ţinem cont de cât de de căcat (? Wtf?!?) este poezia de căcat…
    Nu, nu pot continua. Cei trei de „de” de mai sus m-au ameţit total. Mă duc să mă-ntind puţin.

  8. ..yeah Zed’s dead baby, Zed’s dead..

  9. Babelor,

    Lăsaţ oamenii să facă poezie. Ce dacă e proastă? Aş face eu ceva platformă de poezie, şi aş spune că eu sunt mama lor i şi îi promovez la edituri, că eu sunt in pâine, beau cu Liiceanu cafea, mă-nţelegi. Şi le-aş cere bani să îi promovez. Deci asta este cea mai nesimţită idee de afacere!

    Ştiind că in afară de blog, nu e in stare să scrie nimic şi că e proastă şi urâtă, cum i-a spus de curând o cititoare, cu drag, a voastră, Creatrix.

  10. Whoever said that, Creatrix? Adu-l la mine, ca tot vreau sa-mi incerc noul buzdugan cu cuie de 10 cm. Ii voi darui o frumoasa pereche de cucuie tot de 10 cm. Cam ca ale lui Moise, asa.

  11. thecreatrix: păi să facă poezie, evident. dar să nu înceapă să se comporte ca nişte specimene de grotă unii cu alţii, doar pentru o steluţă în plus sau în minus.

    ăsta e motivul pentru care nu mă mai alătur eu la nici un site literar, şi prefer să-mi cat de treaba mea, ca un lup febril şi singuratec ce mă aflu.

  12. Eu cred că poţi să fii domn şi pe site-uri literare, dacă vrei. Dar inn momentu in care steluţele sunt mai importante decât scrisul, nu faci poezie, faci marketing.

    Dar inţeleg pornirile certăreţilor. Mă rog, eu inţeleg orice…

    Veta, draga mea, şi eu sunt injurată pe blog, stai liniştită, atâta că foarte rar. Dar eu nu mă supăr. Ba chiar imi place să râd cum scriu unele „Fată, tu eşti cumva mică şi grasă, nu?”

    Revenind la steluţe, că nu despre mine este vorba, cine se omoară după steluţe nu e scriitor adevărat. Deşi am citit atâtea articole de la domnul Cărtărescu in care dumnealui povesteşte ce mâncătorie este in lumea literară română, ce pile, răutate, ce certuri sunt acolo, probabil Lorena cunoaşte mai bine decât noi. Parcă nu ar fi artişti, pula mea. Păi artistii asta fac? „Duşmanii mei, duşmanii mei”?

  13. Mancarimi din astea se gasesc si la case „mai mari” : http://ideiindialog.ro/articol_947/pornind__de_la_neprieteni.html .

  14. Nasol ce mi-ai aratat, petrasprice. Omul ala a umplut vreo patru pagini A4 cu cati dusmani are el, lasand sa se inteleaga ca sunt cu totii niste zevzeci. O avea dreptate, nu zic nu, dar cand il vad atat de plin de sine, atat de important, tare imi vine sa-l adaug aceleiasi categorii…

  15. Ce e drept, domnul Dan C. Mihailescu poate fi uneori cam arogant. Dar acest gen de discutii gasesti si printre userii revistei Timpul: http://timpul.ro/ . Cum voi aveti experienta, stiti prea bine, ca fiecare se considera „al mai dastept”.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu