Revista presei

Babelor,

Ca în fiecare a treia joi a lunii, astăzi am făcut un mic tur al presei româneşti. Ca de obicei am sărit peste politică, pentru că de ce aş citi rubrica aia în vreun ziar, şi m-am uitat mai mult la cultură/media/lifestyle (în mod ciudat, o mare parte a presei nu prea vede vreo diferenţă între aceşti trei termeni).
Şi pe ce mi-au căzut ochii? Păi, am descoperit că în Cotidianul există trei rubrici despre bloguri: Analiza de blog, Top 5 cele mai interesante postări de pe bloguri (da, chiar aşa se numeşte rubrica…) şi Bloggerii despre Cotidianul. Nu dau linkuri, că nu merită.
De asemenea, şi în Gândul am găsit un articol despre bloguri: Cele mai comentate subiecte din blogosferă în materie de film, scris de Ruxandra Şandru. Care RŞ a copiat nişte liste de pe zelist.ro şi a zis ce scrie în ele. Aflăm aşadar că cel mai comentat film este Poliţist, Adjectiv (266 de comentarii), cea mai comentată actriţă Maja Morgenstern (229), actor Dan Puric (1008) şi regizor Nicolaescu (601). De ce aflăm asta? Nu ştiu.
Citind prostiile înşirate în Cotidianul şi Gândul, mi-am pus totuşi o întrebare, dovadă că au şi articolele astea un folos: oare ele au fost scrise şi publicate (cel puţin pe site-uri) pentru că presa română a descoperit, în sfârşit, importanţa blogosferei, sau pur şi simplu pentru că cei care le-au scris n-au avut chef să caute subiecte adevărate şi şi-au zis că, dacă tot o freacă pe net toată ziua, ar putea să şi scrie despre asta?

2 comentarii

  1. Jucau Solitaire cand a venit redactorul sef sa le verifice materielele si aveau bloguri deschise, asa ca a dat fiecare ce a gasit pe paginile pe unde era. „Sefu’, eu despre asta am scris, uite ce chestie am gasit, uite la ce ma gandeam” etc. E interesanta si forma asta de jurnalism – jurnalism spontan. Sau jurnalism prin surprindere.
    Dar e si simptomatica pentru ascensiunea blogosferei.
    Sau poate, pur si simplu, e un experiment – concurs: ce ziar poate sa publice cele mai cumplite banalitati si totusi sa se mai vanda. Probabil la ora asta se fac bilanturi.

  2. „se pare ca ziarele nu fac diferenta dintre un accident de bicicleta si prabusirea civilizatiei” GB Shaw – zice „Dilema veche” pe prima pagina . Aferim! da’ chiar si ‘telectualli din Dilema sint obositi, orgoliosi si pretiosi in lamentarile lor. Nu-i scapare, soro!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s