Despre estetică. Un caz.

Babelor,

Mă plimbam azi dimineaţă prin internet, era devreme de tot, roua nu se scursese încă de pe frunze, iarba era şi ea umedă, bătea chiar o ceaţă, când văd un iepure. Un iepure destul de mare şi gri, un iepure absolut suspect. Se uita la o poză şi râdea. Apoi a ascuns poza sub o piatră şi s-a îndepărat ţopăind. Curioasă din fire, am luat poza de sub piatră şi am scanat-o, astfel încât acum o puteţi vedea şi voi:

motorola-droid

Şi privind la ea, trebuie să recunoaşteţi că iepurele avea mare dreptate să râdă. Mai ales că Motorola au poziţionat obiectul de mai sus ca concurent direct al iPhone-ului. Şi mă întreb: cum pizda mă-sii? Vă daţi seama câţi paşi au fost făcuţi până când această năzdrăvănie a luat calea pieţii?

În primul rând, cineva a decis că Motorola trebuie să facă pe dracu-n patru şi să producă ceva care să concureze cu iPhone-ul. S-a dat o directivă, un designer s-a pus pe treabă şi a desenat obiectul din poza de mai sus. În mod normal, altcineva ar fi trebuit să se uite la desen şi să zică „Dumnezeule! Arată de parcă ar fi fost conceput de Amiga sau Commodore, în prima parte a anilor 80! E oribil! O cărămidă din care iese o tastatură de un prost gust desăvârşit! Nu putem produce aşa ceva! Cine să cumpere o asemenea monstruozitate? Eşti concediat!”
Dar nimeni nu i-a adresat aceste cuvinte designerului, deci obiectul a fost produs într-o serie limitată. Cel târziu acum, cineva ar fi trebuit să realizeze ce s-a întâmplat şi să zică „destul! Am mers prea departe cu gluma! Acest telefon trebuie să dispară de pe faţa pământului, odată cu orice dovadă că el ar fi existat vreodată!”
Dar iarăşi nu s-a întâmplat nimic, de parcă nici un om din rândurile angajaţilor Motorola nu ar avea nici cea mai mică fărâmă de bun-gust. Următorul pas ar fi ca cei de la marketing să invite nişte oameni de pe stradă să se uite la telefon şi să-şi dea cu părerea. Logic, cel târziu în acel moment o persoană din eşantionul de potenţiali cumpărători ar fi trebuit să atragă atenţia asupra hidoşeniei acestui mobil, explicându-le celor de la Motorola că nici un om cu mintea întreagă nu va cumpăra vreodată obiectul.
În mod ciudat, însă, dreptunghiul odios a trecut şi de această probă, şi va ajunge zilele astea pe piaţa americană, şi peste câteva luni în Europa. Ei, ce se va întâmpla atunci? Câţi oameni vor muri sufocaţi de un atac isteric de râs? Va face oare Motorola Droid mai multe victime decât virusul A(H1N1)? Se va inventa la timp un vaccin împotriva sa? Greu de anticipat…

Motorola făcea acum câţiva ani telefoane aşa cum fac italienii maşini: frumoase şi proaste. Acum nu mai sunt nici măcar frumoase. Şi parcă-mi vine să pariez trei sferturi din pensia de luna asta că în cel mult trei ani Motorola se va alătura lui General Motors şi Lehman Brothers în panoplia faliţilor celebri. Eu una le zic adio de acum.

10 comentarii

 1. telefoane frumoase la motorola? ce tot zici!? in afara de razr v3 nu stiu sa aiba moto vreun telefon frumos. si droidul e cumplit de urat si chestia aia care atarna sub el (unde scrie verizon) e cea mai mare tampenie vazubila. ei spun ca e antena. telefon cu antena in 2009!? dar telefonul e foarte destept si de laudat. e posibil sa ii scoata din faliment.

 2. De acum ne vom putea apara cu noul motorola, arma alba din dotarea fiecaruia. Babo, am o nelamurire, tu ce gipan ai? Nu GM?

 3. „A fost anuntat deja si pe piata din Europa, sub numele de MILESTONE. Va fi disponibil incepand cu 6 noiembrie, pentru inceput doar in Italia si Germania. Pretul la liber va fi in jur de 400 si ceva de Euro.”

 4. @Petra
  Ba da, bineînţeles. Dar l-am luat pentru că era mare şi negru, nu pentru că mi-aş face speranţe că e o maşină bună. Nu e.

 5. Consuma mult si ,ce e drept, nu e atat de buna, caci la 200 km/h simti ca ai 50 km/h si apesi pe acceleratie…

 6. Hai ca nu e chiar asa rau, se potriveste cu gipanu’. E tot mare si negru. Auzi Rhetto… gipanu’ matale are tastatura QWERTY sau AZERTY?

  Mi’e lene sa caut pe net si nu mai am nici prea multa baterie la laptop, asta e si cu touch-screen? Ca vaz ca bila sau joystick sau ceva similar n’are. Mai bine imi iau un blackberry la pret triplu ca are bila.

 7. Marius, la Suburban am pus o tastatura speciala, de comanda, care nu e nici QWERTY, nici AZERTY, ci PULA. E mai simplu asa.
  Si da, obiectul din imagine are touch-screen. Iar joystickul este chestia aia aurie de la dreapta tastaturii.

 8. Eu nu ma pricep la telefoane si cu atat mai putin la astea care fac si cartofi prajiti. Eu n-am nevoie decat sa pot vorbi la dansul, telefonul meu. Si sa trimit / primesc mesaje. Redusa mea experienta nu poate deci decat sa observe ca parca-i facut din bucati. Tot ca necunoscator suprem imi permit sa aiurez ca parca a luat touchscreen-ul de la un iPhone si tastatura unui Nokia din alea 9300i. Don’t be sad, don’t be blue. Frankestein was fugly too.

 9. Petronia, mie telefonul imi foloseste si mai putin decat tie. Am unul doar pentru ca sa am la ce sa nu raspund. Suna lumea in draci, si eu le inchid tuturor intr-o veselie. Si rad ca o nebuna cand imi imaginez fetele alora care vad pe display „apel respins”. Uite, de fapt rad chiar acum, numai gandindu-ma ca… Stai putin. Suna telefonul. Trebuie sa-nchid. Hahahahahahaha!!!

 10. Mda, Rhetta, bine ca stiu de acum ce faci cand te sun disperata sa ma duci cu transatlanticul tau de uscat la spital, dupa vreo supradoza de mere.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s