Turcoaz

Babelor,

Avem o vecină, doamna Ciobanu. Femeie tânără (34 de ani), drăguţă, soţ, copil. Din motive lesne de înţeles, femeia mă consideră cea mai înţeleaptă persoană de pe faţa pământului, drept care vine cam odată la trei zile să-mi ceară un sfat: Doamnă Marx, Dumneavoastră ce ziceţi, să-i pun copilului ciorăpei? Să iau o pisică? Să mai pun sare în ciorbă? Să-mi otrăvesc bărbatul? Să-mi iau abonament sau bilet?
Da, îi zic eu de obicei, şi femeia ascultă de mine, şi bine face.

Astăseară stăteam şi mă scobeam între dinţi când aud soneria. După cum sună, deduc că este doamna Ciobanu, pun scobitoarea în scrumieră, mă duc, deschid. Într-adevăr, ea era. În mână, un plic.
– Doamnă Marx, zice, mă scuzaţi că vă deranjez, dar nu ştiu ce să fac. Când m-am uitat azi la cutie am găsit scrisoarea asta, este pentru doamna Eugenia Vătafu.
Doamna Vătafu fiind fosta locatară a apartamentului familiei Ciobanu. A murit acum patru luni, singură, uitată. Poveste tristă, poate o să o spun cândva. Acum nu.
– Bine, Manuela, zic (că pe doamna Ciobanu aşa o cheamă, Manuela), lasă-mi mie plicul, că văd eu ce şi cum.
– Sunteţi sigură?, întreabă.
– Normal, spun.
Manuela pleacă uşurată, eu îmi aprind o ţigară, îmi torn nişte vin într-un pahar, pun Beethoven la staţie, mă aşez în fotoliu, deschid plicul şi încep să citesc.

„Dragă Mamă,

Sunt eu, Eusebiu. Iartă-mă că nu ţi-am mai scris de doi ani de zile, dar am fost tare ocupat. Când am ajuns aici, în Italia, m-am angajat pe un şantier. Munca era grea şi eu eram mai mereu obosit. Într-o bună zi, un coleg mi-a zis că se caută oameni talentaţi pentru o emisiune. Şi după cum bine ştii dumneata, am şi eu un talent: cânt minunat de frumos la nai. M-am dus la emisiune, care era ca un fel de concurs, adică ăla cel mai talentat la talentul lui câştiga. Şi când am început să cânt la nai în emisiune, toţi cei din juriu au izbucnit în lacrimi şi mi-au dat premiul unu. Acum sunt mare vedetă aici în Italia, cânt la nai şi lumea plânge de fericire când mă aude.

Şi amintindu-mi că tu eşti cea care m-a învăţat acest sublim instrument, şi că fără dumneata n-aş fi câştigat niciodată concursul, m-am gândit să-ţi arăt recunoştinţa mea trimiţându-te într-o vacanţă. Găseşti alăturat biletul de avion şi rezervarea la hotel.

Cu drag,

Eusebiu”

Babelor, nu mi-a venit să cred. Pentru că pe bilet ce credeţi că scria? Govora? Băile Herculane? Techirghiol? Predeal? Poiana Ţapului?

Aş.

Vineri dimineaţă la prima oră mă voi urca în avion şi voi porni către Barbados.

Da, babelor, Barbados. O insulă în Caraibe, unde sunt 31 de grade ziua şi 25 noaptea. Şi soare (ziua, că noaptea este lună).

Stau opt zile. Sper să aibă internet (în prospect scrie că au, dar mai ştii?). Dacă da, vă trimit poze la greu. Dacă nu, puteţi să vă imaginaţi singure cum stau la plajă în costumul de baie (deux pieces) alb, bând rom, fumând ce s-o găsi şi fluierând din când în când după băieţi, fete şi câini.

Vă pup,

Rhetta

16 comentarii

 1. rhetto eu ma mut acu langa tine,poatepana vineri patesti ceva (doamne fereste………….as’ ) si plec in locultau,cu veta ma descurc eu cumva! 🙂

 2. Rhetta, de obicei esti femeie serioasa, cu gandire strategica si prevedere incorporata. Cum sa anunti asa in gura mare asemenea pleasca? Pai esti nebuna? O sa sara pe tine toate rudele si prietenii, Veta o sa-ti puna de-a libertate in cafea de o sa-ti eliberezi stomacul la fiecare cinci minute, Vasile o sa vina cu ceva mancare otravita gatita de bucatareasa aia a lui. Anaid deja a inceput, dupa cum vezi te ameninta subtil. Restul stau si ei la rand. Offf… Numai eu te iubesc dezinteresat pe lumea asta.
  Biletul ala e de doua persoane, nu?

 3. Rhetto, dacă biletul e pentru două persoane, deşi mă îndoiesc, ia-mă pe mine, că-s relativ tânăr şi încă în putere 😀

 4. na! rhetto acu esti si curtata,dezinteresat desigur,baticul face toata treaba , l-ai schimbat , biletul in toata treaba asta nu are nici o legatura ! sa-ti aduc niste clatite?bune ,bune, cu o lingurita de soricioaica,sunt delicioase,au incercat si altiii,pacat ca nu-i poti intreba ce gust au avut! ha ha haha

 5. anaid,
  Mă ofer bucuros să fiu degustător [iar nu dez-gustător] pentru clătitele pe care i le oferi Rhettei. Fac acest sacrificiu, pentru a demonstra că sunt dez-interesat în toată povestea asta. Scopul meu nobil provine de la faptul că sunt îndrăgostit de mult de Rhetta, dar până ce nu a obţinut biletul către Barbados nu am avut curaj să-i spun.

  Plus că fac nişte clătite extraordinare, toată lumea spune asta. După o reţetă de pe net, dar tot extraordinare sunt.

 6. 🙂 tare mi-e teama ca blogul babelor in curand va deveni blogul declaratiilor de dragoste !

 7. Un blog siropos, deci. Să vedem ce zice şi Rhetta, poate mă dă afară de pe aici pentru asta… 😉

 8. haah nu te cred! oameni buni, sariti ( de va bucurati )Rhetta emigreaza!! Sa te credem noi ca te mai intorci in Ro dupa tutul 2..din Barbados?

 9. rhetto …………nu pot sa cred!!!!!!!!!! ne-ai dus pe toti de nas! !!!!!!!!!!tu pleci la Barbados sa cumperi zahar pt dispensorul vetei!!!!!!!!!!!
  Bravo asa sora mai zic!

 10. Babelor, nu va agitati. Am un singur bilet, si am de gand sa il folosesc chiar eu. Accept totusi clatitele si celelalte daruri cu care incercati sa ma mituiti. Si am de gand sa ma intorc, sau cel putin asta cred acum, inainte sa plec. Daca se schimba treaba, va zic, dar deocamdata nu cred ca pot s-o las pe Veta singura mai mult de opt zile. Desi ar merita. Am merita amandoua, de fapt.

 11. Rhetto, fa si tu macar o fapta buna si ada’i piticului niste rom la intoarcere ca sta pe uscat saracu’.

  Vedeti mah ce inseamna cu adevarat altruism?

 12. Doamne ce citesc:))).Ma uimesc!!! Frumos scrii, bine le zici!Cat despre norocul tau… pfff! ASHHH! Tu distreaza-te cat poti si pe Ciobanca cinsteste-o cu un rom:)))) Super blog , super articole!

 13. jesus, da nevorbite mai sinteti, draga!!
  am surfat in graba tilturile – mi-a ajuns.
  talk, talk, talk… clampa, clampa, clampa!
  nu vi s-a desprins proteza de-atita clampaneala? 🙂

  hasta luego!

 14. Als, zi „merci” ca unora din noi le e lene sa scrie cat vorbesc.

 15. Als ,n-ai idee cate-mi vin in gura sa-ti zic ! mi-e teama ca-mi sare proteza din gura si te musca de jugulara ! Ei si uite cde aia tac,e spre binele tau,nu vreau sa te ranesc! 🙂

 16. […] V-am mai vorbit despre vecina Ciobanu, deci n-o mai introduc încă odată. E de-ajuns să spun că este cam singura vecină care îmi este întrucâtva simpatică, şi că obişnuieşte să-mi ceară sfaturi. Astă-seară a îndrăznit să-mi ceară şi ajutorul. I l-am dat. Să vă zic: […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s