Pe care… l-am baut (N° 2)

Continuam cu prezentarea unor trezoruri de vinificare pentru care your humble narrator, vorba lui Strelnikov, îsi transforma benevol ficatii în ciroza si îsi înscrie transaminazele în Guinness Book.

Astazi, o splendoare.

O licoare ca un colind de inorogi, un izvor de mir, o mirare care scutura deziluzii, o vraja cu suflet sanchiu, un elixir nuptial, o poveste hipnotica de-a Seherezadei.

E vorba de un Shiraz australian. Shiraz, adica syrah la francezi, soi cu o istorie împletita din legende. Unii zic ca vine de la Siracuza, altii de la Seherezada…

În fine… pe care… l-am baut. Ba chiar de doua ori, si de fiecare data mai ca mi-a venit sa botez în el toata fericirea. Mi-a fost trimis, printr-un lant al slabiciunilor de care va scutesc, ca e de prisos.

Uite ce zic domnii australieni de la Mad Fish wines (au site, aruncati o privire) :

 The 2007 MadFish Gold Turtle Shiraz is a true example of Frankland shiraz, the finest of the shiraz regions in Western Australia. The colour is an opaque purple red of great density. Typical regional shiraz characters of licorice, aniseed, fennel and raspberry are matched with restrained toasty oak. The mid palate has a chewy density of fruit weight with very fine talc tannins. The finish is spicy with some red berry and plum warmth adding to the chocolaty notes from the oak.

Cuvintele sunt de prisos. Cocosul galic are motive serioase sa tremure în fata baietilor de la Antipozi care se pricep sa scoata minuni.

73 comentarii

  1. Fain. Si cred ca merge bine si cu cenusa vulcanica. Tot dintr-un izvor si aia.

  2. L-am încercat tocmai în seara asta cu o friptura de porcusor la cuptior (mmm) si cu niste cartofiori stil gratin dauphinois, p-orma cu niste Camembert…
    Juisiv. Tantric.

  3. Coane Alecule, mare mi’a fost mirarea acu’ vreo citiva ani sa descopar ca Australia, despre care stiam doar ca are dingo, canguri si ceva corali prin preajma, si Chile, despre care nu stiam absolut nimic, fac vinuri. Si nu orice vin ci chiar shiraz. Si nu orice shiraz ci unul delicios. Mare mi’a fost uimirea.

    Acu’… eu pe asta de la Mad Fish nu l’am incercat. Insa am rupt gitul la alte sticle de la alti imbuteliatori din zona si aprob pozitiv ca este o revelatie.

    Apropos, ai avut cumva ocazia de un Pinot Gris de California? Am auzit ca si ala ar fi un pericol pentru vinificatorii frantuzi.

  4. Deh, Mister Dragon sir,

    Chilienii fac niste vinuri de vis, au ei ceea ce se cheama carmenere, un soi din aceeasi familie (printre altele), cu Cabernetul Franc sau cu Cabernetul Sauvignon. E drept ca niste francezi cu cap si esprit des affaires s-au aciuit pe acolo, unde au posibilitatea sa lucreze cum vor si unde au si sol, si clima, asa ca…

    Despre Malbecul Argentinian, ce sa mai vorbim… Malbec sau Côt, o sa am ocazia sa compar un Malbec Argentinian si unul frantuz. Suspense…

    Stii care e partea mai misto ? Ca multe din elixirurile astea le gasesti la supermarché, relegate pe un raftulet izolat cu Vins Etrangers… La preturi sa moara concurenta… Adica uneori la pomul nelaudat poti sa te duci cu basculanta.

    Iar Australienii… ce mai. Niste vrajitori. Din Shirazul asta MUSAI sa-mi mai procur…

    Pinotul Gris californian nu l-am sorbit înca, dar mersi de recomandare.

  5. Si da. Unii frantuji au înteles de unde vine pericolul.

  6. Subscriu cand zice lumea de bine de Carmenere, fir’ar de filoxera. De fapt lasa. Daca ramanea pe aici soiul poate se strica.

  7. Fir-ar si de filoxera si de seceta si de altele.

    Cum ar fi aratat azi etichetele de vin facute cu defunctele soiuri românesti „Om rau” si „Vulpe” ?

    Ce naiba, n-a mai ramas de la 1850 pâna azi un sâmbure, ceva ? Sa-l cloneze aia, în loc sa cloneze oi. Ce cretini.

  8. Da’ Pestele Nebun? Suna de incredere, asa…
    Ce sa mai, Alexandre. Mai bine sa ramanem cu iluzii decat sa descoperim ca nu era chiar insorita Arcadia.

  9. Sau ca Themyscira nu continea amazoane ci gnomi.

    Deh, Mad Fish e viu, misca, da din coada. Ca si Testoasa de Aur.

    Dar lasa-ma sa visez la un pahar de Om rau si la un potir de Vulpe. Poate faceau si vin de asamblaj (nu CUPAJ cum spun prostii aia).

  10. Mda. De-cupaj si apoi colaj. Chiar, mai bine i-ar zice „colaj”.

  11. Sau Racolaj urmat de decupaj cu traforaj pe caroiaj.

  12. Sevraj de picaj. Zic.

  13. afişaj aliaj ambalaj ambreiaj ambuteiaj anturaj apanaj avantaj bagaj bandaj baraj blaj blazaj blindaj blocaj camuflaj coaj colaj concubinaj curaj decalaj dresaj esafodaj etaj
    gaj garaj gramaj grilaj limbaj machiaj maj marcaj mariaj masaj menaj mesaj metalimbaj metraj miraj montaj mulaj omaj paj partaj pasaj pavaj peisaj pelerinaj penaj
    penetraj personaj picaj pilotaj placaj port-bagaj procentaj reglaj reportaj santaj
    siaj somaj sondaj tatuaj tiraj tonaj traforaj triaj trucaj vagabondaj vernisaj voiaj Şomaj

    Era sa uit utilaj.

    Zic.

  14. Masaj. Lavaj. Filaj. Pontaj.

    Agude.

  15. Pfff… Minus „masaj”.

  16. De ce minus massage ?

  17. A… Ca l-ai scris si tu. Al patrulea rand de sus, al doilea cuvant de la coada.

  18. Minus ecarisaj, ca nu-mi place.

  19. De acord.

    Tangaj.

  20. golaveraj, Sălaj, viraj.

  21. Asamblaj, patinaj, grupaj.

  22. Perforaj, uzaj, derapaj.

  23. Gomaj, rulaj, dublaj.

  24. iar am lipsit cand pusera alex vinul pe masa! ufffffffffff! si-am observat inca din somn ca nu-i uituc! 🙂 ma repliez dupa cafea si revin.

  25. A scris cineva „cafea”? 😀 Neatza.

  26. Scriu eu cafea, acum.

    Prin consecinta bonjur.

  27. Sa fie. M-am trezit de prima data, de cand a scris Anaid. Dar doua cafele nu strica.

  28. Dadadada. Si Carmenere si Malbec. Luat, gustat, degustat, picat sub masa dupa Carmenere pentru ca s’a lasat cu lichidare de stoc din motive de criza la un depozit de vinuri si am luat Carmenere la 4 euro/sticla. Buna si criza la ceva. Trotilaj.

    Buna de dimineata, si eu tot la cafea. Si astept sa treaca noru’, sa vaz daca plec sau nu la Germania.

  29. Da Marius. Absolut. Chestii detonante, soiuri tzepene, soare sudamerican, vol.alc uneori 14 – 14.5 % deci cum zici, trotil.

    Cica se pun la dispozitie zboruri la joasa altitudine. Adica pâna astepti tu sa se vindece norul, mai bine iei un tren. Asta daca musai ai drum pe la teutoni.

  30. Sigur. Am auzit ca CFR profita si pune la dispozitia oamenilor nemultumiti de lipsa posibilitatii de deplasare aeriana… si anume trenuri. Da da. Asa ca Marius, daca nu erai hotarat unde sa te prinda Revelionul…

  31. S’a rezolvat, nu mai plec 😀 Si trenul oricum nu’l luam. Mai bine ma duceam cu Matizul meu prapadit pina in Germania decit sa iau trenul. Macar in Matiz pot sa fumez 😀

  32. Ntz… Auzi la el ce desconsiderare fata de trenurile patriei. Incearca si CFR sa faca un ban gramada si tu nu si nu, cica cu Matizul.
    Inseamna ca prajiturim.

  33. 1.am revenit, cafeaua a fost excelenta sper ca si voua v-a placut
    2.Shiraz clasic, este unul din vinurile care exceleaza in concentratia de alcool-14,5%, cu intensitate medie a aromelor de fructe de padure, care ataca papilele gustative destul de linistit, calm. Este tipic pentru un vin al mesei de pranz sau o cina lejera, se poate servi cu orice gen de pizza sau paste. sper ca cina a fost pe masura musiu. 🙂 este unul din vinurile care te face sa spui ” am sa beau lapte cand o manca vaca struguri” hi hi hih
    3.Australia este recunoscuta pentru realizarile documentatiei tehnice mondiale referitoare la vinuri( cca 25% din documentatia mondiala) .Stiu, o mare surpriza pentru bautori de ocazie 🙂

  34. Mie Shiraz-ul imi da dureri de cap… probabil e prea mult. Da’ la un moment dat gasisem
    http://www.jacques.de/product_info.php/info/p1291_2008-VIGNES-DE-NICOLE.html
    E Ok.
    Vin de Australia nu am incercat. Din afara batranului continent am incercat: Casillero Del Diablo. Cam scump pentru un vin de import dar e bun. In principiu in Germania sticla e cam vreo 7,99€. Surpiza a fost in Brazilia in supermarket cand l-am gasit la 40 reali.

  35. Marius,

    CheFeRe-ul are poezia lui, eu sunt un nostalgic nemângâiat al marfarelor si al cabinelor de frânar. Precum si a vagoanelor fara curent, puse la coada trenului, în drum spre depou sau casare, nu conteaza. Ghost train, adica. Precum acceleratul luat la 2:22 AM din Focsani, directia Bucuresti.

    Anaid,

    Cina a fost lejera, un petit rôti de purcelus la cuptior, cum aratam. Ceva Camembert la sfârsit.
    Dar Shirazul astea se bea si singur, e un medicament. Ce zic eu medicament, e panaceu, elixir de junete, e…ahhhhhh. Si daca vaca manânca struguri, n-o sa faca altceva decât balega cu stafide, iar eu tot Shiraz o sa beau. Printre altele.

    Petronia,

    Acu’ zici ca prajiturim, da’ când era vorba de-o tarta cu cirese ziceai ca pui cianura în ea. Nu mai înteleg ‘nica.

  36. ps: Nu l-am cumparat. Asa ca in Brazilia am baut bere 😀

  37. Offline,

    Am notat, mersi de hint.
    Te asigur ca Shirazul asta mai mult mi-a limpezit capul decât altceva.

    Auzisem vag de musiu J-C Mas asta. E unul din oamenii care a înteles sa faca vin pe gustul mapamondului întreg. Syrah creste bine pe la el pe-acolo, ca si pe valea Rhônului dealtfel. Am sa-i caut ceva din creatii si am sa împart senzatiile cu voi.

    Chiar era sa prezint un vin occitan dar Shirazul mi-a luat-o înainte. Mâine-poimâine îl scriu.

    P.S. asamblajul Cabernet Sauvignon – Merlot – Syrah – Grenache suna strasnic.

  38. Berea însa – admit – are momentele ei când rulz. 🙂

  39. Alexandru, e foarte simplu: nu fabric, distribui. Si nu o otraveam intentionat.

  40. Petronia, totul e sa previi când esti neintentionata.

  41. @Petronia Dada, prajiturim. Buna idee. Asta ca sa compensam si situatia putin ciudata de duminica. Prea au fost pe fuga lucrurile, nici n’am avut timp sa ne dezmeticim ca a trebuit sa plecam (apropos de asta, scuze daca am lasat o senzatie mai tembela).

    @Anaid Ar fi fost o surpriza acum 3-4 ani, cind nu stiam nimic despre Shiraz’ul australian. Oare folosesc canguri sa zdrobeasca strugurii? Ar fi interesant 😀

  42. 🙂 splendida asta cu cangurii si teascul

  43. Marius, nu stiam unde stai ascuns, nu mi-ai spus cum a fost vinul de ti l-am trimis prin posta. 🙂
    Alex, camembert cu purcelus e combinatia ideala si m-as duce cu ea in paradis. 🙂

  44. Da Anaid, Terminus Camembert – Cochon de lait. Scenariul si interpretarea: noi.

  45. Anaid, am scris si la mine si pe aici despre vinul de la tine. A fost delicios chiar si baut in conditii nu foarte propice degustarii. Bourgogne Pinot Noir e un vin de mare soi. Un fel de Channel No.5 al vinurilor. Poate ti se potrivesc altele mai mult, poate esti prea tinar pentru el sau prea batrin, da’ tot nu poti sa nu recunosti clasa, nobletea.

  46. Marius e unul din vinurile pe care l-as incadra la vinurile high-end.

  47. Propun schimbarea numelui soiului Vulpe, în regionalismul Hulpe, ca să capete niţică aromă 😀

  48. Hulpe se accepta instant.

    Ba copii, toate vinurile rosii din Burgundia numai cu Pinot Noir sunt facute. Paleta însa e asa de vasta, ca o sa ne ocupam si de asta curând.

  49. Cred ca astia stanteaza fiecare bob cu numele producatorului care’l va folosi si soiul de vin in care va ajunge. Si tot nu’s destule boabe pentru a acoperi toata paleta, asa ca mai cumpara si de pe la noi vreo 2-3 meleoane de catralioane de boabe.

  50. Pai da, cai noi avem soare dar ei au ploaie.

  51. Mai vin si australienii cu pamintul, mexicanii si indienii cu mina de lucru, si punem de’o vinarie la subsol intr’un bloc din Bucuresti. Secretul lui Bacchus Reloaded! 😀

  52. Niceo grije nea Bahuse. E numarati !

  53. Marius, poate n-ai apucat sa-ti dai seama, dar de obicei senzatia aia tembela o las eu. Asa ca nu numai ca nu mi s-a parut cu nimic ciudata situatia, chiar a fost foarte bine.
    Alexandru: pai am prevenit. Nu asta am facut atunci? Ba da. Asa ca nu am nici o vina. Cand sunt intentionata ar trebui sa fiu si tampita sa previn.

  54. Petronia: deci ma mefiez ca sa nu ma ampoazonez. Da’ tot ej’ datoare c’un desert à base de cerises.
    Ah, fireste. Pinot Noir se recunoaste prin aceea ca aroma lui caracteristica este cireasa.

  55. Oricum ne-am invarti tot de cirese dam. Nu mai vine iunie odata.
    Ba, stie careva ce-s alea hultoane? Motivul sa stai in copac o dupa-amiaza intreaga si sa te dea noaptea jos din copac gravitatia, moale ca o clatita neumpluta. Na cirese, ghiaure!

  56. Aferim chilipir. Daca nu da grindina pâna-n mai încolo, adun o tona de cirese.
    Treaba cu gravitatia ma inspira.
    Nescaiva timp sa gasesc.

  57. Gandesc ca la o tona de cirese sunt necesare maini de lucru la cules, nu gluma! Angajezi ciresari?

  58. Daca vin cu ladita proprie.

  59. Siguuur! Lădiţe, coşuri împletite, borcane pentru dulceaţa de după, suntem cireşari adevăraţi, doar!

  60. Eu vin cu stomacul.

  61. Gol, nu ?

  62. Pai altfel cum ma urc in copac? Si nu asa se vine cel mai bine la ospete?
    Desi daca as avea o Mammy m-ar pune si pe mine sa ma indop inainte, sa nu par de neam prost. Heheh, ce succes ar mai fi avut prin partea asta de lume unde daca nu mananci din toate felurile jignesti gazda… 🙂

  63. Petronio, m’ai omorit cu hultoanele tale. In ce context ai dat maica peste ele? Ma tot zbat sa’ti gasesc iesplicatia si nu’mi ies decit nume proprii la cautare, in toate variantele rezonabile pe care le’am gasit. Daca e vreo traducere, ceva, poate dai textul unde apare, sa ne prindim si noi.

  64. Marius, pai de ce nu ceri explicatii in loc sa te omori cautand pe internet? Am dat de ele in contextul unui cires aproape cat mine de batran (are vreo 64 de ani, cred). Cirese din pom altoit, gigantice (2-2.5 cm diametru), aproape negre cand ajung sa se coaca (rar), dulci si care anihileaza orice vointa de a cobori din copac pana nu te scurgi ca o lipitoare satula.

  65. Ahhhhhh…. misto. Evident, dexul ala online e varza. Probabil cuvintul vine de la hultan, uneori folosit, impropriu, si cu sensul de mare. Misto. Si eu care’mi spargeam capul cu dictionare anglo-franceze incercind sa’mi imaginez cum as putea migra cuvintul ca sa suplinesc lipsa din dex.

  66. Si eu care credeam ca hulton vine de la gluton

  67. Sub nici o forma lingvistica de imprumut sau derivare, Alexandre, n-as manca glutoni. Chiar culesi din copaci cu propria mana.

  68. deci pot sa rasuflu usurat

  69. Pai de asta am si facut precizarea. Am banuit ca nu poti sa-ti tii respiratia mai mult de patru ore jumate.

  70. Începusem sa ma colorez bleu de prusse – lilas.

  71. Venea Piticugras imediat si incepea sa ne scoata ochii ca aia din Avatar sunt printre noi. Mai bine ca ai revenit la culoarea umana. Sper.

  72. Da, Petronia, sunt ca sa zic asa recognoscibil ca uman dupa aspect.

  73. […] syrah v-a mai povestit, la vremea shirazului australian al pestisorului de aur. Iar despre grenache, o sa mai avem ocazia sa scriem. Sa destupam însa degraba sticla, sa aeram […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s