FILMUL DE SÂMBĂTĂ SEARĂ. S.M. vă recomandă filmul austriac „Minciuna are un picior scurt şi unu’ lung”.

Era într-o sâmbătă seară. Ca acu’. Cădea o gutuie, cădeau două gutui. Elena stă la fereastră şi-şi aşteaptă iubitul. Cântă: Iubitule, iubitule, unde mama dracului eşti, spune-mi unde, da, spune-mi unde…. Cânta şi-şi tăia un picior cu toporul. Piciorul cu care minţea. Că de fapt n-o interesa unde-i este iubitul, nu. O interesa să-l scoată din dulap pe negroteiul cu care trăia de 25 de ani şi care se ascunsese acolo că auziseră liftul. Dar trecuse o juma de oră şi în casă nu intra nimeni. 

Mihai, tânărul soţ al Elenei, dormea în patul iubitei lui, Diabet, o turcoaică stabilită la Constanţa din părinţi turci. Diabet îi dădu una în cap. Zise: Scoală, Mihai, că Elena îşi taie piciorul, se aude până aici. Într-adevăr, se auzea toporul. Mihai, zdrobit de somn, nu crezu. Scoase o mână de sub pătură şi şi-o plantă între picioarele lui Diabet. Diabet oftă de plăcere.

Elena făcu infecţie. Cangrenă. Cădeau trei gutui. Negroteiul dacă văzu că e pe moarte, ieşi din şifonier şi zbură pe fereastră. Aşa se sfârşi povestea de dragoste dintre Elena şi Mihai.

Filmul a avut premiera la TIFF. Tudor Giurgiu a spus:  Se cunoaşte mână lui Radu Munteanu, fin psiholog al relaţiei dintre un bărbat şi o femeie. O capodoperă. Cristina Corciovescu a spus: Cu câtă răbdare observă Cristi Puiu relaţiile dintre oameni. Un film de excepţie. Irina Nistor a spus: Dacă Mungiu îi avea în rolul principal pe cei doi Piersici, ieşea un film senzaţional. Aşa însă, jucând cei doi Piersici a ieşit de căcat. Robin Hood a spus: Degeaba iau io de la săraci şi dau la bogaţi, da, degeaba, că românii tot nu-s în stare să facă un film şi aşa mai departe.   

Pe urmă, gutuiul a început să facă dulceaţă. Da, dar era prea târziu.

Reclame

6 comentarii

  1. Vasile? Dacă gutuiul făcea peltea mai era vreo şansă pentru filmul românesc, adică în vreo 399 de ani era cumva?

  2. Vasile! Ştiu. Dar ştiu în sens de revelaţie, ştiu cum n-o să se mai ştie decât unde e îngropat Jimmy Hoffa, la Judecata de Apoi: dulceaţa de gutui constipă, Vasile. Nu explică asta multe?

  3. Care dintre Piersici era negroteiu’?

  4. 😀 Ăla mic de respira greu, a propos de https://surorilemarx.wordpress.com/2010/05/12/testivalul-infernational-de-philm-piersicania/ .

  5. Petronia, dulceata de gutui nu se face din gutuile din filmul asta. Dulceata nu se face din gutuile romanesti, ci numai din cele de nu stiu unde. Adica de unde?, o sa ma-ntrebi. Si asa mai departe. Important e ca filmele romanesti sunt bine jucate cu gutui sau fara.

  6. bunica mea face ceva foarte bun din dulceata de gutui: o amesteca bine cu nuca macinata marunt si umple cu ea un fel de cozonac-rulada. sau, daca nu, cornuri (de-alea pufoase, nu cornulete). in ultima vreme n-a mai avut dulceata de gutui si n-a mai facut. sper sa…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s