Când Kornel găteşte, Rhetta se gândeşte!

Babelor,

În timp ce Kornel prepara ceva delicios (poitrine de poulet au Broccoli a la Chinois), eu mă gândeam.
Pe de o parte mă gândeam că ce picioare frumoase are Kornel, dar asta de fapt nu vă priveşte.
Pe de altă parte mă gândeam cum e lumea asta construită. Mă refer la asta din România, lumea noastră, plină de oameni inteligenţi, citiţi, culţi, vorbitori de patru limbi străine, pasionaţi de şi pricepuţi la o grămadă de lucruri. Probabil că cunoaşteţi şi voi asemenea persoane: indivizi cu care poţi vorbi despre orice, care ştiu tot, care sunt interesanţi şi plăcuţi şi mişto.

Doar că.
Doar că oricât de bine s-ar descurca cineva în mai toate subiectele, de la sculptura renascentistă la curentul punk, trecând prin paşii de Charleston, mondialele din 1954 şi poezia beatnikşilor, în momentul în care vine vorba despre politica externă actuală, persoana îţi va servi nişte tâmpenii bazate pe păreri preconcepute preluate de la părinţi, probabil (uaaah, ce aliteraţie frumoasă mi-a ieşit!!!). Adică dacă l-ai întreba ce crede despre relaţia turco-israeliană, ar începe să-ţi povestească cum a fost la Rovine, eventual combinând istorisirea cu câteva antisemitisme lejere şi comune. Dacă ai încerca să afli cum vede situaţia monezii Euro, ţi-ar spune că Europa ne-a lăsat în ghearele ruşilor, şi că de vină e Churchill. Iar dacă ar veni vorba despre victoria lui Cameron şi a conservatorilor în Marea Britanie, ţi-ar povesti cu lux de amănunte cum străbunicul său a întemeiat în 1882 filiala din Botoşani a partidului conservator.

Ce vreau să zic: oamenii de bine din ţara noastră citesc multe cărţi, văd multe filme, aud multe muzici, vorbesc multe vorbe. Dar când este vorba de informaţii despre actualitatea mondială, le capătă – în cel mai bun caz!!! – din presa română.
Ceea ce explică tot ce am scris mai sus.

Vă pup,

Rhetta

Reclame

9 comentarii

 1. Rhetta, adică de fapt te plângi că oamenii din România au două tipuri de cultură – idealistă şi realistă – şi nu le pot amesteca decât în cazuri rare?

 2. Acu’ mi-e foame. Uite reacţie la cultură. De altfel mi se pare semnificativă şi la tine alăturarea.

 3. rhettttaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  nu crezi ca ne roade mai rau pulitica interna?

 4. Cruela, cred că ar trebui să ne mai roadă puţin şi politica externă. De cinci sute de ani ne roade numai aia internă, şi cam degeaba până acum. Ar fi mişto să ştie şi românii că acolo unde se termină ţara noastră începe de obicei alta.

 5. Petronia, nu ştiu exact ce vreau să spun. Sau da: că oamenii din România au cultură cu carul, dar în rest nu ştiu nimic.

 6. e-adevarat oare ca nu putem sa fim infipti in realitate si ne ancoram aiurea de trecut?

 7. Pentru unii din cei la care se referă Rhetta, cred că da, Anaid. (A propos, bine ai revenit. Ne era dor.) Eu pledez vinovată: je m’en fiche cu premeditare.

 8. Rhetta, Rhetta, e atit de multa cultura „grea” de metabolizat (eu nici n’am apucat sa ajung la Fukuyama, Baudrillard) ca nu mai e vreme de nimicuri d’astea gen politica externa. Oricum nu se vede nimic din spatele scenei, informatia din presa e praf in ochi, sintem condusi de concilii secrete. Deci? De ce sa ne mai batem capul? Macar Platon nu poate fi manipulat sau cenzurat. Sau Kant! Iti imaginezi pe cineva rescriind mistificator Critica Ratiunii Pure? Raminem la absoluturi, la giganti.

  Hai ca m’ai enervat! Ma duc sa citesc in paralel niste Shakespeare si vreo 2-3 Eminescu in timp ce ascult un mp3 cu Les fleurs du mal!

 9. Sa nu se ia nimeni de Churchill, ca-l sparg! Omul voia, dupa ce a cazut Hitler, sa-l facem muci si pe Stalin, dar generalii lui s-au opus. Asa ca…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s