Zbor şi slănină.

Babelor,

Cred că e de ajuns să vă spun că ieri la prânz am plecat până la Sibiu cu elicopterul ca să văd Faust-ul lui Purcărete ca să vă daţi seama că continui să am o viaţă palpitantă. Şi să nu credeţi acum că vreau să mă dau mare, pentru că am mai zburat cu elicopterul la viaţa mea (Vietnam 1969, dar nu pot spune mai multe, acţiunea n-a fost încă desecretizată de Pentagon), şi şi la teatru am mai fost (Bucureşti 2010, chiar).

Sibiul este un oraş frumos şi curat, cu oameni frumoşi şi curaţi, şi acum sunt la Perla, în Piaţa Mare, şi beau un capuccino. Spectacolul a fost bun, jos pălăria în faţa Ofeliei Popii, care face un rol senzaţional. După teatru am fost într-un club, Liquido, unde nişte fetişcane la vreo 15 ani se bâţâiau pe ritmuri techno. N-am stat mult.

O observaţie mai am de făcut şi termin, că vreau să mai merg cinci metri prin oraş: românii sunt un popor simplu. Dacă vrei să intri în vorbă cu cineva, oricine, este de ajuns să zici cuvântul „Slănină”. După care el va începe să plângă de fericire şi să saliveze în acelaşi timp, şi îţi va povesti până noaptea târziu cum se face slănina în satul sau oraşul lui: cum se taie animalul, cum se sărează, slănina, cum se atârnă în şură când e gerul mai aprig, şi aşa mai departe. Nu-i nevoie să-l asculţi pe cel care îţi vorbeşte, pentru că probabil că tu ai propria reţetă de slănină, incomparabil mai bună decât a lui.

Reclame

46 comentarii

 1. Hihihihihihiiiiiiiii…. eu n-am reţetă. Sunt vegetariană. Na!

  Iar tu eşti genială mereu, tot fără-de-reţetă.

 2. ‘ai de mine. Mi s-a părut mie că tu erai când mă plimbam azi-noapte pe canalele tv cu regret că nu erau ale Veneţiei şi pe un post unde la ore din alea la care numai io sunt trează erau imagini din Piaţa Mare din Sibiu am văzut o babă făcând tumbe în mijlocul pieţei. Tocmai mă gândeam că trebuie s-o identificăm.
  Aşa. Pentru că e vorba despre tine n-o să fac reclamă nici la Brukenthal nici la biserica evanghelică (care totuşi eu unul din cele mai bune locuri de gândit, dacă ai noroc şi nu sunt turişti, că atunci când sunt aprind ăia de acolo lumina şi s-a dus dracu’ atmosfera). Fac totuşi reclamă la locul de belvedere asupra unei bucăţi de oraş dintr-o parte a bisericii. Nu mai ştiu care. Învârte-te şi tu pe-acolo. Memoria mea cu legile ei proprii şi necunoscute mie nu mai e în stare să recupereze în legătură cu locul ăla decât un gard cu bare negre şi nişte bănci de piatră şi că de acolo se vedeau nişte arce butante ale zidului de dedesubt, dar asta ar putea la fel de bine să fie şi în Roma antică, pe vremea tinereţii mele zbuciumate. (Nu m-a întrebat nimeni de ce nu-mi plac animalele. Na.)
  N-o să zic nici că mai bine te abţii de la pizza în vreunul din restaurantele din vreuna din pieţele mică / mare. Pe vreunul din scaune, la vreuna din mese. Şi mă opresc aici că cine ştie vreo ce mai scap.
  Ai zburat cu vreun elicopter, ha? Şi era vreun nor pe cer?
  Draci. Stop.
  Vreun draci.

 3. Erau nori, dar abia dupa munti, si ne-am strecurat pe sub ei cu indemanare. Sunt in Piata Mica si nu mananc pizza, spre multumirea ta. Desi mor de foame.

 4. Rhetta Rhetta Rhettaaa… Fă lumii o bucurie şi adevereşte legenda lu’ Podul Minciunilor. Dacă cineva poate să facă asta, tu eşti aceea. Du-te pe el şi zi că un film oarecare prost e genial. Ai de unde alege, asta ştii tu mai bine ca mine. Sau zi că nu ai mâncat tu ultimul borcan cu dulceaţă de vişine din cămară. Cămara mea.

  Şi uite, ca să nu zici că fac numai critici de-constructive(iste?), completare constructivă la aia: în Evul Mediu când am fost io acolo era un loc care se chema absolut oribil „Masa românilor” sau ceva, pe str. Tribunei la nr. 33. Da’ mâncarea era comestibil de convenabilă ca preţ. Şi convenabil de comestibilă simultan, chestie care totuşi se întâmplă rar.

 5. Ha! Sunt medium. Deşi pentru că sunt babă ar trebui să zic că sunt medie. Dar asta sună matematic sau, mai rău, critic. Deci sunt mediumă. Nu?

 6. Si cum ajung acolo, ma rog? Stii bine ca nu ma pricep la orase, si ca de-aia imi place New Yorkul (de fapt doar o mare parte din Manhattan), ca e cu numere.

 7. PS: Ce-i aia Podul Minciunilor, si care-i legenda? Repede, ca bateria de la laptop mai tine vreo 43 de minute!

 8. Ok, să ne amintim cum am fost telegrafistă. Deci.
  1. Cobori din piaţa Huet (unde ajungi din Piaţa Mică) spre strada Brukenthal, treci de ea la vale pe strada Mitropoliei şi mergi pe aia până pe Tribunei, cu care se intersectează. Locul ăsta cică e „mai jos” de intersecţia aia, da’ nu mai ţin minte dacă asta înseamnă la dreapta sau la stânga. Te descurci tu. http://www.sibiuvirtual.ro/harta.php
  2. Cică ar cădea când o să spună careva o minciună stând pe el. Bineînţeles că toată lumea încearcă cu disperare. Moamăăă, numai câte jurăminte de dragoste eternă se fac acolo. Se pare că toţi minţim foarte prost, dacă nici măcar un pod nu poate să ne creadă. http://www.sibiul.ro/orasul-vechi-sibiu/podul-minciunilor-sibiu.html

 9. Acum mai sunt doar 46 de minute, si tu taci, Petronia. Si mie mi-e foame. Si tu taci. Ce sa mai zic? Sunt aproape dezamagita.

 10. Sau na, poţi să cobori şi pe alta din mănunchiul ăla de străzi care coboară spre partea aia din piaţa Huet. E ditai strada, ajungi la ea sigur. Dacă mai rezişti de foame, coboară prin Pasajul Scărilor. E mai fain aşa decât la urcare.

 11. Auzi, să-mi împrumuţi laptop-ul ăla al tău pentru când o fi să crăp. Îmi place cum face numărătoare inversă.

 12. Ok, imi retrag dezamagirea. N-o sa ma descurc, dar gasesc eu ceva de mancare. Numai sa se termine naibii bateria asta mai repede, ca stau dupa ea si scriu in loc sa ma ingras macar putin. Totusi nu cred ca o sa merg prea departe, pentru ca Klaus Iohannis sau cum s-o numi ala a aranjat sa ploua, si norul a ajuns deja aici.

 13. Păi dacă tot eşti în Piaţa Mică, stai în loggie (galeria cu arcade) de la Muzeul de Istorie a Farmaciei şi ronţăie un covrig. Vreun.

 14. Gata, s-a rezolvat. Oamenii cu care am aterizat aici m-au chemat la masa. Probabil ca la o pizza in Piata Mare, vedem, comunic mai incolo, daca nu uit.

 15. Poftă bună, Bumbăcica! 🙂

 16. Cumva pizza cu slăninuzza?

 17. Haha, clar slanina mea e mai buna ca a ta

  frumos Sibiul 🙂

 18. Bun, românul e competitiv şi-i place să vorbească despre mâncare, asta ştim şi din curtea noastră. Da’ ceea ce nu înţeleg eu este cum ai ajuns să faci acest studiu asupra calităţii de spărgător de gheaţă în conversaţii a slăninei, Rhetta. Vara??! Cine suportă să vorbească despre slănină vara? Mi se întoarce stomacu’ pe dos numai cât citesc cuvântul. Şi eu care credeam că e de la jumatea de kil de spumă de zmeură îngurgitată ca mic dejun azi-dimineaţă.
  Slănină??

 19. Slănină, Petronia. Tot asa i se spune si prin partea locului ? M-as fi asteptat la termenul mai apetisant de slană. Bref, când vara capata accente de Ice Age (hence the gravatar ????), slanina devine survival kit, iar eu un gourmet estival.

  Slanina dupa zmeura e ca berea dupa vin, Petronia. Une faute de goût, deci circumstantele îti iarta mvaaaai-ul emetizant, dar în locul meu zau ca ai tânji dupa ea. Cu ceapa si palinca alaturi, un foc de semineu în fata, plapumi, calorifere dogorind, bref. Halena mai putin federatoare, cert, dar când trebuie sa supravietuim în conditii vitrege, nu ne mai fandosim. Ceea ce se marita bine cu una din mai noile reguli rhettesti.

  Când spuneam ca s-a-ntors lumea cu fundu-n sus….

 20. Petronia, zău!
  Mai dă şi altora din spuma cu pricina!
  E păcat să ţi se facă rău!

 21. @ musiu: unde-i vinul cel potrivit pentru spuma de zmeură a Petroniei? A trecut cam mult de la ultima recomandare!
  Am avut alaltăieri prilej de sărbătoare şi n-am ştiut ce vin să aleg, dacă specialistul dispăruse! Hm! Aşa cevaaa!

 22. Nipedaros, maică. Acu’ vii cu petiţia?? S-a terminat programul la biroul de primire. S-a terminat şi spuma. Azi-dimineaţă la 7, pentru că duminică dimineaţa la ora 6.30 eu fac spume. Dar pentru că îi sunt şi lui Alexandru datoare cu un răspuns favorabil la această cerere, la un moment dat o să se întâmple. Numai să ne nimerim noi, un mixer, nişte zmeură, câteva ouă şi o cană de zahăr în acelaşi timp în acelaşi loc şi în aceleaşi trei dimensiuni fizice. Adică nu aplatizaţi într-un ecran că nu încap mixerul şi bolul.

  Alexandre, eram sigură că o să sari cu o focă în braţe din copcă direct cu dinţii în halca de slană. Şi că o să aduci cu tine palinca, sau ce-a mai rămas din ea după ce i-ai oferit-o Rhettei cam în acelaşi scop de decongelare rapidă nu demult. Ce-i drept speram să uiţi de ceapă. Deh, o zi nu poate să fie bună chiar în toate privinţele şi nici în toate privirile, din care unele adică a mea se aleg cu lacrimi. (Foca e de vină, mi-a dat cu mustăţile în ochi.) S-avem pardon însă. În locul tău aş dansa pe-afară.
  N-ai ajuns încă la vin fiert? Cu portocale, parcă ştiai şi tu de asta. De sfânta treime scorţişoară-cuişoare-piper nu mai zic, că e dogmatică. Ah, na c-am zis.

 23. Nipedaros, iertare da’ io la spuma de zmeură altceva decât limonadă nu accept oricât beau eu vin şi la popcorn.

 24. Bine, treacă de la mine, las spuma fără vin şi pentru ea trec pe limonadă!
  Dar pentru sărbătoarea mea de-alaltăieri nu mă las: vreau un vin de poveste!

 25. Nici la asta n-ai noroc, pentru că şi biroul ăla la care baţi acum e închis. De fapt e în pauză de masă, adică e cu vin, adică poate în curând primeşti un răspuns. Deocamdată ia un număr de ordine. Să vedem, să vedem, să vedeeeeem… Da. 1. Poftim. Felicitări, sunteţi prima la rând, nu vă duceţi la baie că pierdeţi rândul sigur.

 26. Avem si vin de poveste, putina rabdare, va rog.
  Primim marfa.
  Vin imediat.

 27. Hopa. De fapt ronţăia dopul în spatele afişului cu „pauză de masă şi de vin, vin imediat, vin… ce bun vin. Bine, bine, vin! OF!”

 28. Petronia, legumeam. Nu rontaiam. Desi daca aluneca mercurul si mai jos o sa-nghete si vinul si-atunci chiar am sa-l rontai. Sau ti-l trimit pentru caniculele homemade, sa-l rontai tu acolo, tot îti place tie gheata pisata. Macar sa fie gen sorbet au vin.

 29. Am aprobat această variantă cu atât aplomb încât am dat cu capul de masă. Probabil e singurul moment în care regret puţin, şi numai din cauză că sângele mi-a murdărit ochelarii şi abia îi spălasem şi admirasem şi eram mândră de mine, că masa mea e din nou în stare solidă. Dar nu suficient încât să vreau să se topească iar, drept pentru care o să te rog dacă mai invoci canicule s-o faci în franceză ca să ştie unde să aterizeze. Dacă le provoci confuzie şi mă trezesc iar într-un colţ de iad (de când există expresia cu colţul de rai nu a fost niciodată destul de cald încât să se ia în considerare şi antiteza?!) ce tremuri acum o să ţi se pară dans.

 30. Lasă legumitul pentru deseară, lasă vorba pentru la noapte şi primeşte marfa ‘ceea mai repede! 😀

 31. Şi până apare clondirul cu vin, mă duc să-mi fac o stacană de cafea!
  Mai vrea cineva?

 32. Depinde. Poţi să pui cisterna pe foc sau campez eu unul de tabără în curte? Nu, nu-ţi face griji, nu sub copaci, heh.

 33. Se rezolvă cu cisterna!
  Experienţa îşi spune cuvântul!

 34. La focuri de tabără sau la cisterne de cafea? Deşi de obicei oamenii care răspund cu „da” sau „nu” unei întrebări care conţine pe undeva un „sau” / „ori” merită înţepaţi cu furculiţa în ochi, aici chiar e cazul, zău: da.

 35. Normal că da!

 36. Acum se pune problema care era de fapt întrebarea. Sau dacă era una. Pentru că, deşi uneori nu e întrebare mai interogatoare decât exclamaţia, alteori o exclamaţie e doar atât.
  Bă, mai trimiteţi-mă careva la culcare când trec de 30 de ore treze, fir’ar. Noroc că e completată din oficiu căsuţa cu numele la comentariu că nu prea mai ştiu cum mă cheamă.
  Şi totuşi ce zi bună. Aşa că acum stau pe marginea patului şi bat cu piciorul în podea că nu vreau să adorm deşi nu sunt în stare să fac nimic mult mai inteligent decât să înşir nişte litere una după alta în cică nişte cuvinte. Partea cu înşiratul cuvintelor în fraze deja nu-mi mai iese prea coerent, cred. Hehe.

 37. si io care credeam ca daca vrei sa te’mpretenizezei cu oareshcine, cuvantu’ magik e…PALINKA!
  😉

 38. Păi nu-s siameze? Surori, nu pisici. Subînţeleasă prezenţa uneia din cea a celeilalte.

 39. Petronia, şi eu care-ţi ofer cisterna plină ochi cu cafea!
  Da’ după 30 de ore de trezie, cred că şi cu 5 cisterne tot adormi!
  Şi da, normal că da şi pentru experienţa cu cisternele de cafea şi pentru experienţa de focuri de tabără! Cum altfel m-aş mai putea numi lăutar! 🙂

 40. Niet. M-am trezit exemplar. Chiar exemplar de colecţie, aş zice: râzând. Cu lacrimi. Imaginea unei slane siamezate cu o ulcică de pălincă a făcut minunea.

 41. …Şi adeveresc prin asta constatarea Rhettei, că slănina uneşte oamenii. Deprimant.

 42. Ba lasă slănina la o parte, că nici măcar cu un colţ de ochi nu m-am uitat la ea! Nu ştiu la tine ce-a fost, dar pe mine m-a adus aproape spuma de zmeură! 😛

 43. petronia: de cate ori satz zic: nu sla, palinka! si nu uneshte! sudeaza de-a dreptul!
  😉
  prietenii stiu de ce!
  😉

 44. Nipedaros, bineînţeles că era o tactică de diversiune, că mi se părea că prea te uiţi cu un ochi la slănină şi unul la spuma de zmeură. Acum când aflu că de fapt amândoi erau fixaţi pe spumă, mă bucur că eşti aproape, zău. Din motiv de vorba aia cu „…şi duşmanii şi mai aproape.”

  Cruela de Vila, ai zis, ce-i drept. Atât că sunt o babă pozitivistă în privinţa asta şi amintirile experimentelor efectuate bineînţeles în scop ştiinţific atestă o capacitate contrară celei centripete, adică centrifugă, a pălincii după un anumit randament al familiarizării măsurat în pahare / oră.

 45. Înţeleg că ai ignorat cisternele trimise şi ai tras un pui de somn, că prea ai tăcut vreme de 4 ceasuri!
  Da’ ce crezi că a păţit musiu? Că de la „Primesc marfă. Vin imediat!” a trecut o grămadă de vreme şi mi-e o seteeee!

 46. Nipedaros, zău întrebare mai cu răspuns inclus decât asta… E atât de inclus răspunsul încât se vede înaintea interogaţiei.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s