Noi filme

Babelor,

Dupa cum stiti, în fiecare an se organizeaza la Kleinschnapsstadt (alias Trăscăul mic, comună cocheta din Ţinutul Săsesc, înfratita cu Comuna din Paris) un Târg de Film de scurt metraj.

Tema editiei de anul asta a fost construita gravitational în jurul literei e iar motto-ul, scris cu rosu pe fond alb pe frontispiciul fostului camin cultural (arhitectura de un delicios constructivism late fifties), parafraza un ilustru necunoscut : cica secolul 21 (care e) va fi un secol al e-urilor, sau nu va fi. Deocamdata e. Da, babelor, dati-va seama : suntem înglodati în e-uri, napaditi, naclaiti si sufocati de e-uri. E-book-uri, e-meiluri, teneşi, E-uri în conserve, e-ul ala albastru… e, ce sa-i faci, asta e, vorba românului de profesie. Dar sa revenim.

Ambianta très Cannes: covor rosu, vedete, juriu international, scari urcate cu eleganta si panaş sub blitzuri, defileu de moda, steatuete cu Dreaculea, ochelari de soare, gipane, floricele bon marché, autogreafe, vata de zahar, canisi în lesa, hailaif, ce mai. Înauntru, standuri cu laptopuri pe ecranul carora se vedeau momentele cheie din filme. Misto. În ultima zi a târgului, cum cere cutuma, cermonia decernarii premiilor, cerc restrâns, invitatii numai pentru lume fina (Iea, buei, steai aciea pă creacă, z’vedem si noi):

Premiul de popularitate, clasa I cu spade, a fost atribuit în unanimitate epustuflantilor Luciean Blideanu si Floriean Paranghelie pentru rolurile principale din « Stean si Brean  strike back », o fresca morala si în acelasi timp o vitriolica satira post-modernista la adresa electoratului neaos, punctuata savuros, cu verva si vârtute estetica, de cupletul lor (disponibil si pe CD) : « A venit mai ean/Badica Traiean ».

Premiul pentru întreaga cariera, în gradul de colan cu frunze dă brend a fost acordat lui Sebastiean Papaieani pentru rolul plutonierului Căpşune, din remake-ul « BeDe din nou în actiune », în care rolul câinelui lup Costel e jucat admirabil de un dalmatiean cu mult fler. Antren, trairi interioare, sbateri, efuziuni antropomorfice, totul într-o juxtapunere maiastra de planuri temporale. O capodopera.

 Premiul « Fratii Lumière » a fost acordat lui Varujean Vosganiean pentru rolul principal din fimul « Hair drop », un film mut în care recita în swahili, cu o frastica à la Demostene si un lirism aproape impenetrabil în care se malanjeaza introspectie si euforie, o poezie (proprie ?) pe muzica de Aureliean Andreescu, sub bagheta lui Herbert von Karaiean.

Premiul de originalitate nu s-a acordat lui Jean Lorin Stefan Furtuna (fiindca n-a fost invitat) pentru dublul sau rol din filmul « Pestiliean vs reptiliean: another war of the worlds ».

Premiul pentru tinerele talente nu exista înca, nu ca n-ar fi bani, dar nu e cazul. Poate la anul, dar la anul va duceti voi, e.

Va pup.

22 comentarii

 1. ne-ai spart. ne ard maternitatile pline de prunci si tie iti arde de croazete…. sper ca am zis bine.
  hmm, croazetul. croazeshtul? ceva asa.

 2. Creuzet, Pitice. Asa e corect

 3. naaaaa, lu canes ii zice crozeta. asa am auzit la tv.

 4. gen ” vedetele au defilat la croazeta” ” croazeta a fost iar plina de fani care sunt prosti” ” angelina e rapitoare pe covoru rosu din croazeta” etc

 5. ai întrebat-o pe bianca dragasani ?

 6. Oare se cheama ca’s timpit si incult daca nu ma atrag astfel de festivaluri de film? Sau e doar un sanatos instinct de conservare?

 7. Nu e festival, e târg. Si da, Dragoane, ai zis bine: e instinct de conservare, nu de conservator.

 8. Unde mai pui ca eu am vazut mai putine filme decât Petronia… dar am avut o obligatie, ce sa-i faci !

 9. gresit. ai vazut mai putine decat mine.
  chiar asa. in franta aveti voe la torrentz?

 10. Nu. E interzis, antisocial, dusmanos.

 11. deci ai Utorents? bravo. ma gandeam ca de la voi a pornit tampenia cu monitorizatul la download. in US e caz de puscarie, stii. asa vrea si UE. pardon, franta.

 12. Pitice, n-am nici asa ceva. Nu de la noi a pornit tâmpenia cu monitorizatul, doar ca aici se face cu mult zel. Au bagat la puscarie o baba de opstrei de ani ca a descarcat un Jo Dassin cu Eté indien si o copila de doispe ani pentru genericul de la pantera roz.

 13. Tirg, festival, cum i’o zice tot mascareala aia e, vorba bunica’mii. Covor rosu zici? Ciudat. Da’ cultura fara fasoane si vipuri nu se poate?

 14. Nu, Dragoane. VIPu ala e artist, Mecena, casa de bilete, trend, critic, ecran, covor rosu, produse derivate, DVD, casa de filme, autograf, stilou, fason si spectator. Tout à la fois, mon cher.

 15. dragon. tirg se scrie cu i din a. deci targ. ziceam si eu….

 16. Piticule, târg, nu targ. Ca nu e Porsche targa, e târg, da ? Piata, talcioc, marché, chelcă şoz comsa.

 17. lasa vrajeala, ca stii ce am zis. chiar daca nu am diacritice.

 18. Tîrg de filme, ai?! Ie bineee…
  Io am inceput sa merg la cinema. Am vazut insa coada la bilete, m-am speriat si am fugit sa maninc mititei.

 19. Eu nu stiu cum se merge la cinema. Acolo mi-au dat invitatie de intrat pe o usa laturalnica.

 20. La cinema se merge la mall. M-am riscat ca uitasem cum era! Mi-am amintit dupa 2 min. Asa ca am fugit 😀

 21. Decat vreau sa zic ca am fost si io la Fest de la Trascaul Mic. Nene, ce filme!!! Am sa va povestesc cateva si asa mai departe.

 22. Da, Vasile: Trascaul Mic vazut cu ochii altcuiva. Deapana când o sa ai vreme si asa mai departe.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s