Dar, dar…

Babelor,

Mi-am amintit că mă uitam la televizor acum câteva săptămâni. Nu mai ştiu exact ce şi cum, ceva pe iRealitatea, parcă – nişte lupte între rromi sau aşa ceva. Zicea imbecila trimisă la faţa locului: „Se află aici echipaje de poliţie, de jandarmerie, dar şi de mascaţi”.

Nu mă deranjează câtuşi de puţin că trei sute de oameni de ordine s-au dus să se uite cum se ciomăgesc nişte cetăţeni. Nu mă deranjează nici că iRealitatea consideră asta o Ştire. Dar.

De ce „dar”? De ce mă împiedic din ce în ce mai des de acest cuvinţel? „Dar şi de mascaţi”? Aş fi înţeles „dar”-ul dacă ar fi zis „dar şi de marinari”, pentru că ar fi spus ceva întrucâtva ieşit din comun. Dar aşa? Cu ce îmbogăţeşte acest „dar” enumerarea pe care o întrerupe? De ce se zice „la ziua lui, au fost invitaţi fraţii, unchii, dar şi prietenii?” De ce mi-e dat să aud că o croitoreasă (sau, cum i se spune în presă, o creatoare de modă) a folosit pentru colecţia de toamnă „stambă, pânză de Olanda, dar şi catifea”?

Bineînţeles că întrebarea este retorică, iar răspunsul este că televiziunile au fost preluate de nişte retardaţi care n-au terminat probabil nici măcar jurnalismul la Spiru Haret.

Vă pup,

Rhetta

27 comentarii

 1. :)))

 2. Îţi zic eu de ce… Pentru ţigani, mascaţii sunt Baba Cloanţa supremă. Într-o colonie de p-aici de pe lîngă Oradea, de cîte ori se bat ţiganii, primarul cheamă mascaţii, care zvîntă-n bătaie tot ce mişcă, iar la justificarea „domnu’ da’ io n-am făcut nimic, să moara mama”, mascatul răspunde: Da’ tu crezi c-am venit degeaba pîn-aici? Ameninţă o gloată de ţigani cu mascaţii şi vei constata că se întîmplă magie curată: devin invizibili în cîteva secunde!

 3. Voiam să zic că indiferent cîte instituţii ale statului ar fi prezente pe cîmpul de bătălie, după ele se pune virgulă şi se continuă cu „DAR şi mascaţii” 😀

 4. Reportera a avut o copilarie grea, a fost crescuta de bunici, de rude dar si de vecini pe undeva pe la tara, prin Moldova, prin Sighetul Marmatiei dar si prin Voluntari. Apoi a urmat cursurile unor facultati private neacreditate, altele acreditate, dar a frecventat si niste cursuri de jurnalism, la o universitate de stat, pe locurile cu taxa. Pentru a prinde un post de reportera a fost nevoita sa se culce cu patronul postului TV, cu producatorul emisiunii de stiri, cu cameramanul dar si cu sunetistul. Dupa ce va prezenta evenimente obisnuite cum ar fi: accidente, inundatii, crime dar si violuri va primi in sfarsit propria emisiune in care va invita niste oameni cumsecade: camatari, pesti, spargatori de Amanete dar si politicieni.

 5. Corect ar fi invers: „au venit mascatii dar si politia, jandarmeria, presa samd..” In situatia de fata „dar si mascatii” pare a fi un bonus, sarea si piperul actiunii 😛 Intr-o vreme, acum cativa ani, veneau atat de des incat concurau la program cu microbuzele societatii de transport in comun. Da, si este inca liniste.. :)))

 6. dar si tu acum…. nu ai inteles bine. politia si jandarmii sunt oameni buni. cand apar mascatii in scena, iese macel. deci e trebuia sa te cutremuri de groaza cand a zis aia „dar si mascaaaati”

 7. In serie cu cioranianul „întru”, care a sucit mintile multor studiosi ai filosofiei 😀

 8. Veutzu, nu era mai degraba Noica? Cioran ne’a ametit cu altele. 😀

 9. E un caz de economie de cuvinte cu consecinţe ilogice.
  Să încercăm o traducere: dacă în loc de „Se află aici echipaje de poliţie, de jandarmerie, dar şi de mascaţi” spunem „Se află aici echipaje de poliţie şi jandarmerie care încearcă restabilirea ordinii, dar şi trupe de mascaţi pregătite să intervină dacă situaţia scapă de sub control”, sună un pic mai normal şi se explică nevoia de conjuncţie adversativă.
  La fel, dacă spuneau că pentru colecţia de modă designer-ul a folosit „materiale simple, ca stamba şi pânza de Olanda, dar şi unele luxoase, catifeaua fiind printre favorite” (deşi nu îmi imaginez nici o situaţie în care astea trei să dea bine împreună, ăsta fiind probabil motivul pentru care nu sunt designer vestimentar) era mai normal.
  În chestia cu familia, s-ar putea de vină pentru opoziţia indusă prin „dar” să fie redactorul, care o fi de părere că prietenii şi familia sunt mulţimi fără nici un element în comun şi chiar aflate în conflict. Caz în care ne imaginăm ce minuni trebuie să-i fie aniversările şi îi recomandăm să aibă instinctul de autoconservare de a-i da pe toţi dracului şi de a-şi petrece ziua de naştere singur, cum vrea.

  Concluzia ar fi că ştirile noastre taie din cuvintele necesare ca să poată băga mai multe informaţii despre amantele fotbaliştilor sau întrebări imbecile de genul „sunteţi trist că v-a luat apa casa?”

 10. sunteti trist ca v’a luat apa casa, dar si masina?

 11. Dragoane, esti criminal…
  Am remarcat un alt tic nervos al reporterilor prezenti la inundatii, si anume indicau cu mana niste efecte produse de fenomene ale naturii de parca ar fi prezentat niste gadget-uri de la o expozitie cu vanzare:
  ” – Priviti, aici a fost pana saptamana trecuta Scoala Generala a comunei, acum se mai vede doar acoperisul, acolo erau salile de clasa, aici era cancelaria, apa a patrus peste tot si cataloagele se afla sub apa ! ”
  Iar pe mal, langa reporterul ce incerca sa transmita tragedia in direct, erau cativa minori care poşteau o tigare, iar pe mutrele lor pistruiate se citea satisfactia.

 12. Sunteţi trist că v-a luat apa casa şi maşina, dar şi soacra? Asta întrebare de baraj, omul nu poate să nege sau să aprobe decât în bloc.

 13. Si cum va simtiti în coma ? Ati dat multe interviuri de când sunteti intubat ?

 14. Si cum va simti-ti în coma ? A-ti dat multe interviuri de când sunte-ti intubat ?

 15. Delicios, Alexandre, norocul lor e că în vorbire nu se sesizează cratimele.
  *Aţi dat multe interviuri de când sunteţi intubat, dar şi în comă?
  Sunteţi mulţumit de cum vă tratează medicii, dar şi asistentele?

 16. 🙂 uă yeaaah

 17. Eu m-as lega si de academicul termen „mascatii”. SIncer nu stiu cine sunt ei oficial vorbind. Nu tin tot de Ministerul de interne, ca si politistii si jandarmii? Pun pariu ca li se zice cumva, altfel decat „mascatii”. Parca aud, generalul Matura, comandantul detasamentului Mascati V.

  Daca vroia sa fie consecventa donsoara respectiva trebuia sa zica ceva de genul „echipaje de gabori, de sticleti, dar şi de mascaţi”

 18. Foarte bună observaţie, Raluca. Faptul că noi nu am făcut-o zice ceva rău despre noi. Am fugit, că se aude un girofar. 😀

 19. Ai fugit, dar si un girofar se aude, care represiunea e dupa tine, dar si sirena se vede. :-). Dar ai si alergat.

 20. Mascatii fiind o piesa cheie, dar si fara ei nu mai exista demascari.

 21. Placându-mi comentariul Ralucai, dar l-a si scris. Ea.

 22. Prin urmare nu mai ai ce face, comentariul fiind scris dar şi semnat dar şi corect! (Nu m-am putut abţine să nu supralicitez, dar şi să nu pun semnul exclamării.)

 23. Deci clar, dar asta e noul decat fara negatie. Superb! 😀

 24. Este noul „decât” fără negaţie, dar şi noul „whatever”. Potenţial mare, dar şi exploatabil.

 25. Propun sa rescriem literatura romana in conformitate cu noile obiceiuri. Traducerile le lasam la urma.

  Incep eu primul 😀

  Toti acei ce-ntreaga vara
  Au lucrat din zori dar si pana seara
  Toamna au roade bogate
  Au si fructe, dar si bucate.

  Mere, pere in panere
  Prune bune dar si alune
  Si gutui amarui
  Cu puf galben ca de pui.
  Dar si tot felul de legume
  De nu le mai stii pe nume.

 26. De la Dunăre la Sena,
  Dar şi din Carpaţi la Pirinei,
  Ginta nobilă dar şi latină
  Adună poeţii săi.

  Bardule, take that!

 27. […] dau următoarele date: postarea asta a Rhettei, despre o chestie ca un bâzâit de neon: odată ce ai observat-o, nu mai scapi de ea. Nu […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s