Cu viteza luminii

In ultima vreme am avut parte de mai multe lecturi. Una dintre ele, recomandata de un bun prieten, mi-a atras atentia. E vorba de „Viteza luminii” a lui Javier Cercas, un scriitor mai putin cunoscut in Romania.

Daca la inceput mi-a fost greu sa ma prind in poveste din primele 20 de pagini, totusi am persistat. Intr-un stil absolut firesc, fara niciun pic de adaosuri baroce, omul incepe cu povestea unei cariere literare mai mult decat austere in apartamentul lui de cacat din Barcelona.

Evident, nu va spun plotul, adaug doar ca petalele dramaturgice ale esafodajului imaginat de Cercas se deschid in moduri nebanuite. Atat de nabanuite incat te poarta prin Urbana, un mic orasel de provincie din Statele Unite, unde Cercas ajunge sa capete o bursa de asistent, apoi prin Vietnamul ravasit de razboi prin intermediul amintirilor unui profesor de literatura care ajunge sa-i fie mentor si alter-ego aceluiasi Javier Cercas.

Chiar n-are sens sa va zic mai mult. E povestea adevarata a unui om care a suferit enorm din cauza demonilor care bantuie perpetuu meseria de scriitor, si care ofera o lectie colosala despre natura schizoida si duplicitara a succesului. Recomand cu toata caldura.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s