DRACULINARIA, reţete culinare din sec XV, 2

INTRO. Am mai spus, e vorba de o carte de bucate care va apare la editura SM, cu reţete culinare de pe vremea lui Dracula. Na!!!

CIORBĂ DE CĂPRIOARĂ

Necesar: 3 kg carne căprioară cu os, 6 cepe mari, 3 morcovi, 3 ţeline, 9 napi, 500 gr ciuperci, 1,5 l borş, 12 ouă, 1 kg smântână, sare, nucşoară, leuştean, pătrunjel mărunţit.

Mod de preparare: Tai carnea bucăţi, ştergi bucăţile cu un ştergar muiat în vin, pui la fiert într-o oală mare cu apă rece şi sare. După ce dă în clocot o acoperi şi o laşi să fiarbă o oră. Între timp cureţi tot zarzavatul, speli ciupercile, le adaugi la fiertură şi mai laşi să fiarbă o oră. Dai în fiert borşul, îl strecori şi îl torni deasupra, presară ierburile şi nucşoara, într-o strachină mare baţi ouăle, le amesteci câte puţin şi răstorni cu totul în oala mare. Tragi deoparte oala şi o duci la masă aşa fierbinte.

Next: CHITONAG (Pastă de gutui).

Anunțuri

18 comentarii

  1. vasile , ori ai furat cartea de bucate de la orfelinat? caprioara e dementiala cu ocii aia umezi si tristi. numa buna de ………..mancat.

  2. Uuuuf, nu vleau căplioalăăăăă… Vasilucule, te log flumos, nu vleau moaltea căplioalei…

    Ceva mai cu legume nu ai şi pentru sufletul visător?

  3. Nu, Anaid, de la orfelinat n-am luat decat o cratita, un topor, doo linguri, un rucsac, trei carti de poezii ale poetului Isprava Dumitru, cinci per de ciorapi si dupa toate astea de bucatareasa mea draga n-am mai auzit niciodata.

  4. Ba trebuie si caprioara. Caprioara cu legume, evident. Cumperi cartea?

  5. Dacă laşi căprioara în viaţă cumpăr şi volumul doi 🙂 (corul vânătorilor)

  6. Bun!!!

  7. Rechinroale, da-o draq de treba! cum sa stergi cutitu’ cu vin? vrei sa se pateze? e acid, toata lumea stie.. baga cu palinca, conserva bine. Mno, zau, daca nu imi lipsea ceapa si leusteanu ma apucam numa’decat sa probez reteta 😛
    Felicitari, oricum.. pare interesant si bine de bagat la tzeasta!

  8. 12 oooo? de unde atatea…?!? :))

  9. Rower, daca vinul e otetit si cutitul meid in ciaina, pateaza.

    Daca nu, nu si asa mai departe ar spune autorul

  10. Musiu, respecte! daca vinul e otetit, asta e, se numeste otet.. daca nu, nu… Despre cutite nu as vorbi, nici despre origini. Stiu doar ca se folosesc in discutii la o cafeluta cu SM 😛
    Sunt viticultor al nobililelor vitze o mie santz si issabela.. ( a din urma e strasnica cataratoare de bolta, mireasa a toamnei, alba, dulce si buna-amintire in zilele de primavara)

  11. O, Musiu Rower, încânta-ne atunci cu fericirile astea. Suna ametitor.

    Da, clanul Marx (Marx & Marx, Marcs, Marks si Rechinroll) poseda niste cutite nepatabile (din alea care taie firu’ de par în doua ca-n desenele animate). Avem furnizorii nostri.
    Tocmai am adaugat la panoplie un hanger yemenit. Am turnat pe el si acizi, si sada caustica, nimic. Sclipeste ca nou.

    Sa folosim otetul la vinegreta si sa bem vin bun.

  12. 😛

  13. privesc cu neincredere aceasta ciorba vanatoreasca. nu are nici lapte, nici smantana, nici chestia aia care se presara in ea.
    asta nu e ciorba! e o caprioara irosita si dojenitoare.

    zana eficientei o sa iti dea cu un polonic in cap!

  14. Piticule, ti s-a defectat creierul mic de la bere expirata. Smântâna are, scrie la capitolul ingrediente ( = necesar). Da ? Daaaa.

    Pe urma: si lapte si smântâna o sa faci burta si pietre la rinichi. Aici se manânca mâncaruri rafinate, de la Curtea Domneasca, pentru obrazuri subtiri si bugeturi groase. Nu invers.

    Vrei cantina UCECOM sau UJECOOP, putem sa-ti trimitem adresa.

    Iar zâna eficientei sa vezi cu ce desert o sa ne încânte la aceasta ciorba. Fireste, de vin ma ocup eu.

    Asa.

  15. am vazut ca a scris un kil de smantana, dar ziceam doar asa, ca nu e suficient.

    intotdeauna ciorba cere, pentru ca transpira si in fine, am uitat ca a zis! mare chestie. dar lapte de ce nu a pus? eeeh?

    iar aceasta incercare de a imi fura mie cititorii gurmanzi nu o sa tina.
    pana si zana eficientei trage cu ochiu la retzetele mele.
    orice carte de bucate o sa scoateti, lumea tot la mine vine sa vada cum se face adevarata mancare la cuptor sau aiurea.

  16. Piticule, admiram începuturile tale promitatoare în ale gatitului si chiar încercarile tale – înca timide – de a bea mai putina bere, în favoarea vinului. Ai potential, îti dorim sa asiduitate la cursurile blogului SM (care e în strânsa colaborare cu al zânei eficientei).
    Te vom învata ce si cum. Metodic. Usurel. Speram sa te dezvolti.

    Mâine începem cu lectia unu. Fierbera oului. Sa vii cu un caiet dictando si cu pix cu pasta albastra. Am spus albastra.

    Aici, la noi – si la zâna – gasesti cele mai rafinate si nobile mâncaruri. Despre vin sa mai mentionez ?

  17. tinere? stii face miel? musaca? varza calita? sarmala nu mai intreb.
    stii face pilaf?
    stiii….aia maaah, ardei umplut?

    habar nu ai. vorbesti aici ca pe facebook. cand gateam eu, tu abia descopereai laptele…

    „Chiken staff” au invatat sa faca mancare de la mine…

  18. asa da, asta cu caprioara merge. incepe sa se lege si cu Dracula… bambi, merciless, etc.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s