DRACULINARIA, reţete culinare din sec XV, 4.

INTRO. Vom publica o carte de bucate cu reţete de pe vremea lui Dracula. Cred c-am mai spus şi aşa mai departe. Comentarii, să vedem cum place.

CIORBĂ CAZACĂ

Necesar: 2 raţe jumulite, pârlite, curăţate pe dinăuntru, lăsate în cuptor până se rumensc, 2 kg piept de viţel proaspăt, 1 kg piept de porc afumat, 500 gr cârnaţi de porc afumaţi, 2 sfecle, 8 napi, 4 buc praz, 4 cepe, 2 ţeline, 2 morcovi mari, 300 gr unt, 8 litri supă slabă de viţel sau de găină, 200 gr smântână, 200 ml borş, leuştean, pătrunjel, tarhon.

Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai bucăţi morcovii, ţerlina, ceapa, parte albă a prazului, sfeclele, apoi le rumeneşti pe toate într-o tigaie mare cu unt. Pui o oală mare la fiert cu 8 litri de zeamă de carne, bagi înăuntru raţele făcute, pieptul de viţel, pieptul de porc afumat, legumele călite în unt şi laşi să clocotească. Iei spuma, acoperi oala şi laşi să fiarbă două ore acoperită, să nu piardă prea multă zeamă. Când a trecut timpul bagi în oală cârnaţii şi un săculeţ cu două frunze de dafin, o creangă de rozmarin, două cuişoare, cinci căţei de usturoi, mai laşi să clocotească 20 de minute după care scoţi toate cărnurile pe masă şi le tai bucăţi potrivite. Scoţi cu linguroiul grăsimea din supă, o torni într-o tigaie, o pui la fiert, stingi cu smântână şi cu 200 ml borş, laşi să fiarbă un sfert de oră, răstorni în supă, bagi şi toate bucăţile de carne, presari verdeaţa, scoţi săculeţul cu mirodenii, potriveşti de sare şi chemi oamenii la masă.

PS Numai MusiuAlexandru ştie vinul la treaba asta. Sau palinca.

NEXT: Sos de afine.

Anunțuri

13 comentarii

  1. Deci sa dau în vileag.

    Vinul la treaba asta e rosu. Vin bordelez, de la Graves. Château la Fleur Jonquet 2006. Se potriveste de minune, am verificat pe mine care sunt un esantion reprezentativ. Asa.
    Palinca e în preambul. Galbuie, face margele, miroase a livada. Producatoarea e o reumatoloaga de la Strigatu Marmatiei deci alt esantion reprezentativ.
    Ce fata de masa merge la treaba asta, stie Petronia.

  2. Iarbă sau o şa, asta faţă de masă merge la asta. Deh, sau o crupă de cal pentru cei cu stomac tare. Dar tot la asta eu aş bea o vodcă, să-i omagiez cumva geografia culturală. Nu zic „nu” vinului, că azi nu m-am lovit cu capul de nimic.

    La atâtea smântânuri, unturi şi carnivorisme zicem că e bine că e supa slabă. Stăm liniştiţi.

  3. Bravos!! Tre’ s-o gatim odata!!! Aici unde-s acu’ nu merge, ca vine sora si-mi da cu ea in cap!!

  4. De gătit o gătim, da’ cazacioc cine dansează?
    Îţi dă cu ea în colesterol, nu în cap. Iar pe noi ne pune la proţap, că merge cu specificul cărţii de bucate.

  5. Petronia, daca vrei tu, tragem si un preambul cu votculita, dar dup-aia tare ma tem ca n-o sa mai fim în stare decât de niste cadriluri în slow motion.

  6. Alexandre, vodca nu-i aperitiv decât recent. Să ne bazăm pe ea. O să vezi, n-o să poată ţine nici un titirez pasul cu tine, ce cadril în reluare? Ăla după ceai de tei.
    Să nu ne plafonăm la cazacioc, da? Să extindem spre dansuri asortate cu ciorba, cazace adică. Ceva de genul ăsta, acrobatic-demonstrativ. Zi-mi tu dacă băieţii de mai jos par să aibă probleme cu piruetele. Îţi spun, aşa lipsă de respect pentru ligamentele încrucişate numai vodca poate să dea.

    Sunt de acord totuşi să nu pre-lungim prea tare pre-ambulul vodcesc că nu ne văd bine cu săbiile alea.

  7. Mama, ce cabriole ! Petronia, ala e trucaj, baietii topaie-n imponderabilitate, dar daca vrei, facem un test. Ma-c sa târguiesc o sticloanta.

  8. Perfect. Vezi poate găseşti şi alte stimulente, avem nevoie de orice putem folosi. Frunze de brusturi, tinctură de muguri de tuia, chestii din astea. Mă dor genunchii reumatici numai când mă uit.
    Şi rezervă şi două rezerve, ca să zic aşa. La Ortopedie.

  9. Are musiu. Bors de papura, seva de licheni, clei de iasca, niste mormoloci liofilizati, labe de cârtita în aspic, plus alte preparate magistrale. Mojar si pistil mostenite de le doftorul Franz.

  10. Mai bine moşteneai ceva de la alt doctor, care începe tot cu „F” dar se termină cu „austus”. Fără pact cu diavolul (cuvânt slav „diavol”, să vezi predestinare) nu văd pe unde scoatem mâneca de la cazacă.

  11. v-ati puns pe dans si bautura, da’ lautari aveti?

  12. Aveam una pe-aici da’ o fi plecata prin turnee. De ce, vrei sa postulezi ? Sa „aplici” pentru postul de lautar doi ?

  13. imi e clar ca e ciorba unor banditi – ce apucau de pe marginea drumului, aia bagau in oala. cand am ajuns la faza cu grasimea fiarta impreuna cu smantana, m-a luat asa, cu lesin si m-am dus sa bag un colebil.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s