Un E.

Babelor,

Pentru că de fapt ar trebui să fac urgent cu totul altceva, ba chiar trei alte lucruri, unul mai important decât altul, mi-am amintit de o discuţie avută cu o babă care susţinea că E-urile sunt nocive. Mă refer, desigur, la aditivii alimentari cunoscuţi sub acest nume al cărui simplu auz le provoacă multora coşmaruri.

Ok. Am căutat articolul de pe Wiki despre aditivi alimentari, l-am găsit, şi cum acolo nu scria care E e rău şi care nu, m-am uitat pe linkurile din josul paginii. Totuşi, un link de pe Wiki ar trebui să fie corect, verificat, inteligent. Am ajuns aici, pe siteul pentrufemei.ro, unde am citit următoarele:

„Foarte periculosi, datorita efectului oncogen (cancerigen) dovedit sunt aditivii alimentari:

E-330 care se gaseste in Schweppes, mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate”

Buuun. Ia să vedem ce ştie Wikipedia despre E-330: păi, ce să ştie; că acest E-330 este de fapt acidul citric, numit şi sare de lămâie.

În fine, nu zic mai mult de-atât. Alea dintre voi care se cacă pe ele când citesc pe un ambalaj „conţine E-330” sunt sfătuite să renunţe pe viitor la consumul de (citez din nou Wikipedia) „plante citrice, mere, pere, vișine, zmeură, coacăze, conifere, ciuperci, foi de tutun, vin și lapte”.

QED, once again.

Vă pup,

Rhetta

Anunțuri

13 comentarii

  1. Cica asta ar fi explicatia asocierii lui E330 cu cancerul:

    Citric acid is not carcinogenic. If it would be carcinogenic, all our cells would be transferred to cancer cells, as citric acid is present in all cells near to the DNA (genetic code). Contrary, citric acid is one of the most safe additives that are being used in the food industry. It is completely safe (although not pleasant) to eat 100 gram in a single dose.

    If citric acid has anything to do with cancer, is that it has anti-carcinogenic properties…

    Why doe some people claim that it is carcinogenic ?

    The citric acid cycle is also known as the Krebs cycle, named after it’s discoverer Dr. Krebs in the 1930s. Krebs is also the German word for cancer. One group has misinterpreted this in the 1970s as follows :

    Krebs cycle = cancer-cycle = citric acid cycle, hence citric acid is very carcinogenic ! This was put on a list of claims of additives published by the (fake) ‘Hospital of Paris’. In reality citric acid has nothing to do with cancer.

    De aici: Food-Info.net

    Ca sa vedem cum se nasc memele…

  2. Genial, bughi mambo rag, mersi mult. De altfel, se ştie că şi crabii sunt carnicogeni, ei numindu-se în germană Krebs. Şi bineînţeles că toţi cei născuţi în zodia racului (tot Krebs) sunt sortiţi pieirii.

  3. Asta o ştia, a sintetizat-o şi a încercat de mult să o transmită naţiunii Sadoveanu, într-un avânt umanitar altruist numit subtil „Zodia Cancerului”.

  4. Rhetto, acidul citric din fructe si din ADN sint bune pentru ca sint naturale. D’aia au proprietati anti-cancerigene. Dar E-330 este o chimicala pura, ii lipseste complet amprenta bio, n’are aura si simetria moleculei este complet diferita. D’aia e cancerigen.

    Studiile au demonstrat ca in produsul sintetizat molecula este perfect simetrica, in timp in molecula naturala gruparea OH de la mijlocul lantului molecular are o abatere de 2.356 de grade spre dreapta, ceea ce o face sa interactioneze eficient cu anumite segmente ale moleculelor agentilor cancerigeni, descompunindu’i si neutralizindu’i. Molecula perfect simetrica, pe de alta parte, ofera un suport perfect pentru acesti agenti cancerigeni, facilitind penetrarea acestora prin membrana celulara (cam ca agentii CIA pe care nimeni nu’i banuieste ca fac trafic cu droguri, deci nu’i controleaza) conducind la raspindirea cancerului.

    Si nu, evident ca nu este o explicatie serioasa 😀

  5. Dragoane, recunosc ca am luat-o si ca am citit patru carti de chimie pana sa-mi dau seama ce exact vrei sa spui cu ultima propozitie (fiind vaca, ar fi trebuit sa-mi dau seama de asta din gradul abaterii, pentru ca toata lumea stie ca o abatere de 2.356 de grade spre dreapta este totodata celebrul Numar al lui Vaudillon, marele fizician francez din secolul 18, si nu este altceva decat specificarea razei de interactiune a soarelui cu planeta Venus).

    Oricum, in perindarea pe net am gasit ceva care m-a pus pe ganduri, si anume acest DSLR al firmei Olympus. Deci e posibil ca toata aceasta poveste sa nu fie o aiureala naturista?

  6. 🙂

    Apropos de „chimicale”. Procesul de obtinere a acidului citric, E330, este unul cit se poate de natural: il hranesti pe Aspergillus niger, un soi de mucegai, cu zahar si el excrementeaza acid citric (ma rog, aproape, mai e nevoie de inca vreo 2-3 pasi pina la acidul citric, da’ e pe acolo).

    Da’ nah, daca omu vrea sa se revolte impotriva corporatiilor malefice care vor sa’i controleze, orice poate deveni un argument suficient de bun. Chiar si unul fals. 🙂

  7. Groaznic. Cum spuneam, o să murim cu toţii. Dar nu o să putrezim, pentru că de la atâtea E-uri începem să ne mumificăm din timpul vieţii.
    Auzisem şi ceva de genul ăsta pe undeva, că io n-am atâta imaginaţie.

  8. Iar urmasii nostri or sa se omoare intre ei in incercarea de a ne atinge mumiile pentru a le purta noroc. Ca deh, tre’ c’am fost niste sfinti daca nu am putrezit. Parca asta era teoria.

  9. Dap. Uahei, ce distractiv o să fie să ne uităm la ei cum se îngrămădesc, ştiind ce ştim despre cum ne-am dus vieţile.

  10. Mi-ati dat o veste foarte trista, caci tocmai am inghitit zeama de la o jumatate de lamaie…si ati mai zis si altceva despre nativii din zodia rac 😦
    Acum, ce ma fac?

  11. Simplu. Citeşti restul din titlu şi dacă stai pe strada Duca Vodă poţi să intri în panică.

  12. Toate E-urile sunt cu risc, nu neaparat pentru ca umbla impreuna ca lupii sau cainii golanasi in prag de iarna, ci pentru ca sunt o marca a hranei de productie industriala. Atunci cand faci aditie de ceva inseamna ca acel ceva il produci industrial fara sau ca pierzi o serie de elemente pe drum, in proces. Tipic, in cel mai intreg suc de pe piata gasesti in plus concentrat din acel suc sau arome naturale din acelasi produs.
    Alta idee, excesul de vitamine si minerale pe care industria alimentara si parintii sunt tentati sa le bage in oameni produce dezechilibre ale digestiei inclusiv prin modificarea florei benefice din mate. De asemenea, dezechilibre intre flora patogena si aceea obisnuita in cursul unei raceli de exemplu. Copiii nu sunt cai de curse sau superatleti, in schimb suporta un atac tampit de la cei care considera ca le fac numai bine pentru ca asociaza vitaminele si mineralele cu sanatatea. Orice exces este o povara pentru sistemul biologic, pe care o inlatura sau duce in spate cu pretul unei uzuri inutile si deloc benefice. De exemplu, halterofilii si aia care-si umfla muschii au un ficat extrem de prost, coplesit de excese si oboseala fizica. Vor avea probleme cardiace serioase dat in special de excesul de efort fizic si excesul muscular aparut intr-un timp scurt care trebuie intretinut si suportat de o vascularizatie miocardica care se dezvolta lent spre deosebire de vascularizatia care deserveste muschii de pe oase. De aia nu o sa vezi la box sau in atletism muschi de halterofil. Chiar daca seamana, aia i-au facut cu un milion de ore de munca in plus si cu altfel de exercitii. Care uzeaza si alea, ca orice exces. De aceea raman la parerea ca in sport principalul beneficiu nu este ameliorarea starii de sanatate, ci antrenamentul psihic.
    Tot legat se subiect, ati vazut mutrele lui Vantu si ale lui Ciutacu in recentul interviu, ati vazut ce dihanii?

  13. demonstratie incompleta 🙂
    asta spune un E! 😛


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s