DRACULINARIA, 5. Reţete din sec XV. Azi: Sos de afine.

INTRO. Aşa cum am mai spus, publicăm o carte de reţete culinare din timpul lui Dracula. Ca să vedem impresii şi aşa mai departe. Reţeta de azi e ultima. Nu vă mai plictisim, cu precizarea că în curând volumul numit DRACULINARIA îl veţi putea cumpăra de la noi, Surorile Marx, la un telefon şi o adresă pe care vă v-om comunica-o.

SOS DE AFINE

Necesar: Carnea tocată de la gâtul ursului, mistreţ sau porc de casă, 1 litru vin roşu, 750 ml oţet, 8 cepe mari, 1 căpăţână usturoi, 6 frunze dafin, 50 gr boabe de piper zdrobit, 50 gr coacăze zdrobite, 20 gr ienibahar, 8 cuişoare, 2 steluţe anason, cimbru tocat, 50 gr miere, 200 gr untură, 3 morcovi, 3 napi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ţelină, 3 beţe hrean proaspăt, 800 gr smântână, 3 kg afine.

Preparare: Pui la fiert într-un vas mare vinul, oţetul, 2 litri de apă, ceapa, usturoiul, sarea şi toate mirodeniile. Le dai la undă, tragi deoparte şi laşi să se răcească numai până nu mai scoate aburi. Pui carnea scoasă de pe os într-o copaie, torni deasupra zeama caldă şi o laşi două zile. Scoţi carnea, o laşi un pic la scurs, o zvânţi cu un ştergar, o freci pe toate părţile cu sare şi piper proaspăt pisat, apoi o pui într-o tavă cu untură şi o bagi la cuptor la foc mic. Până să fie gata, strecori zeama baiţului, cureţi, tai bucăţi legumele, tragi un pic afară tava după jumătate de oră şi le aşezi pe toate de-a lungul cărnii. Torni peste ele jumătate din marinată şi bagi din nou la cuptor cam o oră. Speli afinele şi coacăzele, le pui într-un vas, torni deasupra mierea şi le pui la fiert, dar numai trei minute după ce-au dat în undă. Cureţi şi răzui hreanul, îl pui într-o strachină şi îl acoperi cu un ştergar. Când friptura e gata, scoţi tava din cuptor, scurgi jumătate din zeamă, torni peste afine, amesteci bine, torni deasupra smântâna, presari hreanul răzuit, amesteci bine şi aduci la masă dimpreună cu friptura şi alte bucate de vânat.

Pac, pac!!!!

Anunțuri

4 comentarii

  1. asta suna foarte bine. cand stau sa ma gandesc ca pe pe vremea lu’ Dracula stia romanu de stelute anason …

  2. Mh. Sosul de afine e în reţeta asta cam ce e religia în Inchiziţie (nu, nu cauză de torturi): pretext. Şi care „alte bucate de vânat”? De la magazin, rezervele în caz că se arde hreanul?

  3. Vezi, ca de afine nu mai faci kk!!!!!

  4. Se ocupă de asta smântâna şi untura, e o reţetă echilibrată. Dacă nu funcţionează, există mereu soluţia Zilelor Filmului Prost.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s