Festivalul Filmului Prost, 2. Filmul românesc Ion, serie nouă.

În Ion ăla vechi, 1979, după Liviu Rebreanu, şi datorat lui Mircea Mureşan, era că debuta Şerban Ionescu, Ion. El iubea o fată săracă, pe Florica, deşi îşi dorea zestrea Anei, Ioana Crăciunescu. Ion se apropie de-o fântână. Ion aleargă după Ana, se fute cu Florica, Ion priveşte cutezător spre aparat. Prim planul ăsta e de mai multe ori, vrând să sublinieze determinarea lui Ion în rezolvarea problemei haremului la români: Adică mai bine cu mai multe femei, decât cu una singură şi săracă. În ciuda privirii necruţătoare din aparat, Ion moare, Ana moare, Florica moare. Şi aşa mai departe.

În Ion ăsta nou, 2010, datorat lui Napoleon Helmis (Ce nume, nene!!!), Ion este contabil. Are o secretară drăguţă, Ana, fiica pedelistului Cutare. Ana are un cur prea mare, cauză din care Ion trage la Florica, fata nimănui, dar care trecea zilnic prin faţa contabilităţii vânzând ciorapi trei sferturi. Azi aşa, mâine aşa, până când Ion se hotărî să trăiască cu amândouă că în felul ăsta avea şi ciorapi şi protecţie politică. De aici, de la protecţia politică i s-a tras. Furând foarte mult din contabilitate, Ion n-a observat sau nu şi-a dat seama că în România nu se poate fura fără să dai socoteală, el se credea la amărâţii ăia de bulgari cu turismul lor. Aşa că, la inventar, Ion  a scos un cuţit şi şi-a omorât concubinele. Apoi, cu un cuţit cu lama de 60 cm grosime şi lungime şi-a luat şi el gâtul.  

Filmul este o frescă a societăţii române sau, cum ar spune Radu Munteanu, celebrul autor al lui Boogie şi Marţi după Crăciun: O secvenţă a vieţii de cuplu în trei. Filmul aduce un suflu nou în cinematografia românească. Este vorba de cuţitul pătrat, cel cu laturile de 60 cm, cu care-ţi poţi lua gâtul la fel ca cu ăla cu care tăiem pâine şi aşa mai departe.

NEXT: Un film argentinian surpriză.

Anunțuri

6 comentarii

  1. e radu muntean

  2. e radu munteanul

  3. Recomandam autorului sa’si introduca cutitul cu lama de 60 de grosime in organul cu care a facut filmul. In acelasi timp, spre binele aceluiasi autor, speram sa’si dea si el seama ca e facut cu curul si sa supravietuiasca. Macar cit sa ajunga la pensie-25%

  4. pardon, era 60 de cm grosime, am uitat unitatile 😀 Eram sub influenta cronicii.

  5. Vai, vai, Dragoane!!!

  6. […] Surorile Marx – Festivalul Filmului Prost […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s