Reportaj de bufniţă

Oamenilor,

Treceam eu în seara asta printr-un colţ de Piaţa Revoluţiei căruia i se mai spune şi Piaţa George Enescu (suntem prima naţiune cu pieţe 2 în 1), aia din faţa BCU. Ar fi cazul să se facă ordine în denumirile astea, să se pună un gard sau ceva, dar să convenim fără să am nici cea mai vagă idee dacă avem motive oficiale să facem asta că Piaţa Revoluţiei se termină  la str. Dem. I. Dobrescu, deci eu treceam pe nicăieri între pieţele Revoluţiei şi George Enescu.

Ei, în acest nicăieri vi se, ni se pregăteşte ceva:

În caz că poza e şi mai anemică decât mi se pare mie sau aveţi voi din diverse motive probleme în a vă da seama despre ce e vorba, o macara instalează o bucată de statuie ecvestră. Nu e, cum pare, a Călăreţului Fără Cap. Poate ştiţi povestea cu statuia lui Carol I din faţa BCU, atât cea veche cât şi cea din ultimii ani. Poate nu vă interesează. Eu zic numai că a fost acolo, că avea motiv să fie acolo, că o variantă spune că bronzul rezultat din topirea ei în 1948 (chestie pentru care Ivan Meštrović s-a judecat cu statul român şi a câştigat, ceea ce mie mi se pare corect) a fost refolosit şi-l compune actualmente pe Lenin descompunându-se lângă gardul Palatului Mogoşoaia. Şi că probabil noi legende urbane vor apărea în urma dimensiunilor coaielor calului, în privinţa cărora a existat deja o plângere cetăţenească oficială şi nu neapărat împotriva, dar pe seama căreia multe glume s-au făcut cât a stat acolo macheta–test din fibră de carbon acum doi ani.

Acum, sigur că varianta nouă e o pastişă scârţară comandată unui artist român, Florin Codre, din cauză că familia lui Meštrović ţine scump la drepturile de autor. Se poate spune că e ridicol, că e românesc. Ar putea părea aşa faptul că i-au comandat o statuie cât mai apropiată de cea originală şi în mod ideal e adevărat. Forţează la un joc de-a „găsiţi diferenţele” care e deranjant. Dar pe mine mă enervează prejudecata „românismului” ca mentalitate negativă. Nu prea văd cum se putea face altfel, dacă tot s-a hotărât să se facă ceva. E vorba de o formă de a respecta identitatea unui loc şi a unei opere de artă. Dacă era copie perfectă, era într-adevăr o oroare etică. Aşa, micile diferenţe pe care sunt sigură că vă veţi distra şi voi găsindu-le dau o expresie cu totul diferită statuii – dar asta şi vor să facă. Sau dacă nu asta au vrut asta ar fi trebuit să vrea, deci să spună că au vrut. Atât timp cât povestea statuii şi identitatea ei actuală vor fi semnalate pe un panou în trei limbi (deşi frumos ar fi patru – să apară şi în croată, în onoarea lui Meštrović), e corect.

Nu eram în oraş când s-a întâmplat chestia din ultimele zile ale lui ’47 cu scoaterea statuii: savuram turte cu julfă pe undeva, localizarea e un pic neclară şi dacă ştiţi că turtele cu julfă se servesc numai cu rachiu o să înţelegeţi de ce. Dar aia a fost uciderea unei opere de artă (cu care poţi să fii sau nu de acord ca estetică – dar Ludovic XIV când l-a oripilat statuia făcută de Bernini nu a spart-o, a trimis-o în grajduri şi apoi într-o grădină). Acum… Un act de reparaţie faţă de trecutul oraşului, al artei (bun în contextul a ceea ce se întâmplă – dacă vidul se poate întâmpla – cu statuile de la Universitate) sau un loc de pelerinaj pentru zoofili – bănuiesc că şi despre asta, ca despre multe altele, trebuie să vorbim peste 120 de ani.

6 comentarii

 1. fataaaaaaa!!!!! moliile mi-au mancat costumu! iar io maine ma duc la nunta! ce faaaaaac!?
  as ucide pentru un costum…..
  ia-mi costum!

 2. Ă. Păi ţi-l dau pe-al meu. A mai fost purtat o singură dată, n-are decât găuri de viermi şi vreo trei aşchii de sicriu în el.

 3. frumos ajutor. apreciez. in caz ca nu ai citit, MA DUC LA O NUNTA, nu la casa de pensii.

  rau feedback. rau….

 4. Pff… Ai dreptate, un costum cu găuri de tocuri ar fi mai potrivit cu ocazia. 😀

 5. :)) nu tine !

 6. Acest cetatean care-si permite ccu nerusinare sa scrie comentarii pe blogul nostru uzurpând identitatea piticului gras e un impostor. Asa. Adevaratul Pitic Gras ne-a spus textual, nu cu multa vreme în urma, ca nu mai scrie pe blog la noi fiindca „internetul e mare, haide pa, pa, ceau, pupici pe fond de ten”.

  Cerem autoritatilor ccompetente sa ia, fara zabava, masurile ce se impun si sa i se consemneze în procesul verbal de trimitere în judecata IP-ul acestui om lipsit de scrupule care-si apropriaza falacios numele unui fost comentator de-al nostru. Rusine !


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s