Tragedie. Zilele Filmului Prost nu se mai ţin.

Babelor,

Cu o inimaginabilă părere de rău şi miliarde de scuze suntem nevoite să anunţăm că Zilele Filmului Prost se anulează. Altfel zis, nu vor mai avea loc, vor fi contramandate, nu se vor mai ţine. Pe scurt, povestea acestei drame, catastrofe, tragedii:

După ce am făcut rost de toate aprobările necesare de la primărie, sanepid, inspectoratul şcolar, ministerul culturii şi alte instituţii din domeniu, am purces la organizare: caută sponsori, închiriază spaţiul, ceartă-te, adună voluntari, ia drepturile de difuzare, dă-i bani lui ăla, ia bani de la ălălalt, mănâncă un măr, ţipă la voluntari, şterge-le lacrimile, mai ţipă odată, ca să fii sigură că au înţeles, etc. etc. etc.

Ei, şi cândva a venit şi momentul în care a trebuit să căutăm un proiecţionist. Evident că am făcut un concurs, la fel de evident că cei mai mari proiecţionişti din ţară s-au prezentat la el: Şerban Lucescu, de la Studio, Traian Veselu, de la Farul (Constanţa), Ionel Pascu de la Favorit (Piteşti), Andrei Tesser de la Munte Mall (Braşov), Zsolt Erdely de la Pacea (Cluj). Şi s-au pus pe proiectat. Şi aici lucrurile au luat o întorsătură foarte urâtă.
Primul, Lucescu, a reuşit să proiecteze cu succes Nunta Mută, însă la minutul nouă din Nuntă în Basarabia a simţit o durere la inimă. Nu s-a dat bătut, a mai rezistat şase minute, şi a decedat în cele din urmă. Infarct, ne-a zis medicul care a constatat decesul.
Următorul, Veselu, a intrat în cabina de proiecţie cu un echipament special: costum de plumb, ochelari fumurii, dopuri de plută în urechi. Nunta Mută se apropia de sfârşit când l-am auzit urlând. Am dat buzna peste el, şi un peisaj înfricoşător s-a arătat privirilor noastre: lui Veselu îi curgea sânge din gură, avea o rană deschisă la şoldul stâng, mâna dreaptă îi paralizase. Medicul a constatat leziuni interne de gradul I, a făcut tot ce a putut, dar Veselu a murit în drum spre spital.
Urma Pascu. Om rezistent, dârz, piteştean, trecut prin multe (legenda spune că a supravieţuit la trei proiecţii consecutive ale Feliciei înainte de toate!). După Nunta Mută nu avea decât nişte palpitaţii. Pe la jumătatea Nunţii în Basarabia a început să se plângă de dureri de stomac. Şi totuşi a reuşit să proiecteze filmul până la capăt. Părea încă în stare bună când a pus prima rolă din Poveste de Cartier. Dar n-au trecut nici două minute de film când a început să geamă şi să se ţină cu mâinile de burtă. L-am culcat pe jos, starea lui părea să se amelioreze, dar apoi, brusc, din stomac i-a ţâşnit un Alien. Monstrul ne-a împroşcat pe toţi cei prezenţi cu sânge şi se pregătea să ne omoare, probabil unul câte unul, una câte una, când privirea i s-a întors către ecran. Nu o să uit niciodată ce am văzut în acel moment în ochii săi: Teamă, Groază, Moarte. S-a prăbuşit inert peste cadavrul lui Pascu. I-am scos pe amândoi din cabină şi i-am incinerat.
Tesser, urât, blond, galben, nu s-a sustras. Ar fi putut, fără îndoială, dar era un om dintr-o bucată. Acum este un om din trei bucăţi: cap, trunchi, degetul mare de la piciorul drept. Slujba se va ţine mâine la 11 dimineaţa la biserica luterană de lângă Sala Palatului.
Ultimul era Erdely. Aveam mari speranţe în el; fiind ungur, ar fi fost posibil ca dialogurile să nu-l afecteze în aceeaşi măsură ca pe ceilalţi. Înainte să intre în cabină, şi-a scris testamentul, şi-a făcut cruce şi ne-a strâns mâinile tuturor. A cedat în timpul nunţii mute din Nunta Mută, în timp ce cei de la masă mimau că mănâncă, că zboară o muscă, că se trage o băşină. Ne-am simţit cu toţii vinovaţi; ar fi trebuit să-l avertizăm de existenţa acestei scene, vorbită din păcate în limbajul universal al tăcerii.

Alţi proiecţionişti nu există. Am încercat să aducem unul din afară, din Bulgaria, Serbia sau Maroc, dar au refuzat cu toţii. Riscurile sunt prea mari. Drept care, dacă n-avem proiecţionist, nu vom avea nici proiecţii. Ne pare rău şi vă pupăm.

Rhetta

Anunțuri

10 comentarii

 1. aoleu si abia ce ma intorsesem in Capitala si voiam o cura de cultura! nah, a dreacu cum au dat toti coltul!

 2. Am primit mesajul vostru pe FB si m-am speriat chiar…nu ma asteptam!
  O fi vreun blestem, ceasul rau, ce-o fi???
  Ingrijorarea m-a cuprins…ma retrag s-ascult muzica, poate-mi trece! 🙂
  Va doresc multa liniste si o seara minunata! 😀

 3. @forevergreen @rus: Eh, un fleac, filme romanesti 😀

 4. AAAAAHAAHAHAHAHAHAHA, cea mai buna postare din ultima vreme cea mai buna!!!

 5. Da’ de ce anume nu l-aţi luat pe Duncan Macleod proiecţionist? Oricum trebuia invitat, deci împuşcaţi doi iepuri deodată cu avantajul că nu murea nici unul. Of, bunătate de eveniment.

 6. Sunt zguduită. Sunt ambetată absolut. Anacolut. Revolut. Uf. Uf. Oh. Of. Ah.

  Babelooooooooooooor! Babelor!

  Şi Petronia…

  Cum va supravieţui cultura română de-a dreptul contemporană fără Zilele Filmului Prost? Şi întreaga industrie cinematografică fără de proiecţioniştii-martiri care şi-au sacrificat viaţa pe altarul acestui eveniment-fără-precedent?

  Teribil ce s-a petrecut în timpul Poveştii de Cartier. Vasile-irezistibilul-Vasile l-a văzut? :):):):):):) A rezistat până la finalul apoteotic? Oricum, nu pentru asta îl iubim noi 🙂

 7. A, Rhetta. Şi pentru că tot am intrat în vorbă cu voi acuş. Eşti cam genială 🙂

 8. asta-i ca lovitura sub centura!ufffffffffff, usturator!

 9. ;)) asta da trajedie

 10. Babelor,primiti o mica dedicatie de la o allta baba traznita.

  http://embed.trilulilu.ro/video/prajina/d3fc2fe6bb3c3e.swf Albert Einstein Vezi mai multe video din diverse


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s