Damaroaia

Acum, cand scriu, pe sub geamul nostru trece o coloana de muncitori. Nu stiu ce fel de muncitori, dar vad ca sunt grevisti. Urla ingrozitor, fac din trompete si trambite si ce mai au. Zic ca jos guvernul. E o coloana care nu se mai termina, cam ca limuzina lui Aphex.

Acum, cand scriu, tara noastra frumoasa se surpa, dar noi inca ne prefacem ca lucrurile vor fi ca inainte. E balul dinaintea sfarsitului lumii, cum bine ne zicea Chiributa mie, sora-mii si lui Rechinroll intr-o seara cand bantuiam prin oras. Cand lumea isi pune tzoala cea mai misto, musca din ciozvarta de porc si aseaza linistita mana pe piciorul sau pula vecinului de vizavi, asteptand, intr-o efuziune vecina cu idiotia, sa se declanseze un eveniment cosmic care s-o absolve de lipsa de responsabilitate.

Acum, cand scriu, si alte tari se surpa. Cititorii nostri, unde vor fi ei, remarca cu ingrijorare evenimente similare pe sub geamurile lor. Si toti, absolut toti, spera intr-un colt al inimii lor ca lucrurile vor mai fi ca inainte.

Acum, cand scriu, eu rad amarnic si cu rau augur de asemenea naivitati. O sa mai fie ca inainte doar pentru unii dintre noi, oricat de nehaios ar suna.

Da’ sa nu stirbesc aiurea din tonul care a facut acest blog celebru pe mai tot mapamondul. Sa va zic o poveste scurta.

Eram cu Uritescu batranul anul trecut, mergeam intr-un autocar. Stateam unul langa altul.

– Nu stiu daca ti-am zis, face el, povestea cu Damaroaia.

– Nu, nu mi-ai zis-o.

– E scurta, da’ edificatoare, a continuat.

– Te ascult.

– Deci pe la inceputu’ secolului XX, Bucurestiu’ nici nu exista, iti aduci aminte. E si cam p-atunci o gasca de romanasi care nu mai suportau figurile astora din centru – mare centru ce era p-atunci, iti dai seama, trei cocioabe una peste alta – zic sa se-aseze mai incolo, departe de ei. Se duc astia la marginea orasului, scociorasc prin gunoaie p-acolo, la care unu face: auzi ba, da’ noi nu putem sa locuim ashea intr-un loc da n-are nume. Ashea e ba, zice altu, cu limba aia a lor de-atunci, care-o fi fost ea. Ce dracu facem? E si nu stiu cum se face ca tocma atunci trece un frantuz p-acolo, pierdut complet, iti dai seama. E si se uita asta la ei cum stau in cacat pan la gat si le zice asa cumva la zeflemea, din mustacioara aia a lui: Domain Royale, Domain Royale. Si se cara. Aia raman blocati. Ce-a zis? Nu stiu ba. Zi ba, ce pula mea a zis. Nu stiu ba, Damaroaia, sau asa ceva.

Si-asa i-a ramas numele pana azi. Poveste zisa misto de alta baba ca noi, Uritescu.

In incheiere va las compania Damaroaiei. E prima din stanga, cum va uitati.

Reclame

7 comentarii

  1. Frumoasă poveste ai zis Veto. Frumoasă şi tristă. Între timp, în Dămăroaia s-au construit un bloc, o şcoală şi un centru de dializă. În schimb, au dărâmat chioşcurile alea din staţia lui 331, aia de pe Jiului colţ cu Tipografiei. O fi un semn bun? O fi un semn rău? Da’ cine mai poate şti în ziua de azi…

  2. prima din stanga e sens unic si mi se pare ca se infunda. ce fac acuma?

  3. Fugi. Fugi cat poti.

  4. Veta. Te sărut pe obrăjori, na! Eşti trăznită-neasemuită, ştii tu. Cioran era miiiiiiic, foarte miiiiiiiiiiiiiiiiic aproape copil 🙂

  5. Veto, niciodata nu e ca’nainte si nu poti calca de doua ori pe aceeasi apa. Orice stiinta a naturii sau omului iti poate confirma ca toata porcaria asta cu conservarea status quo-ului este nu doar utopica dar si contraproductiva.

  6. De la Heraclit citire 🙂

  7. Aş îndrăzni să propun o etimologie alternativă, locală, pentru acest toponim. Un român care a trecut pe-acolo şi văzându-i pe ăia că voiau să reediteze gestul lui Bucur (după legendă) sau al lui Mircea cel Bătrân (după istorie) şi-a făcut cruce (plauzibil la începutul sec. XX) zicând: „Dă-mă-n aia, alt loc nu găsitărăţi, parol?”


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s