Festivalul filmului prost, 3. Pelicula argentiniană Nota de Plată

Notă. Aşa cum aţi aflat, Gala Filmului Prost s-a anulat. S-a vărsat şi aşa mai departe. Ne facem însă datoria şi trecem în revistă toate cele 3.000 de filme selecţionate în Gală.

NOTA DE PLATĂ

Chelnerul Luis Traian Delpierro muncea cu sârg la Bufetul 7 lei din Buenos Aires. Se opri la masa Cindarellei şi începu să-i facă nota de plată. O ciorbă, 9 lei, o piftie de urs, 2 lei, un curcan, 4 lei, o juma de măgar la proţap, 5 lei, juma de vin alb, 2 lei, pâine, 8 lei, total, 300 de lei. Cindarella n-avea niciun ban, aşa că îndrăzni să sugereze că nota de plată e cam umflată. Conversaţia fu auzită de trompetistul formaţiei din local, Cornel Suarez Colonescu. I se păru că o iubeşte pe Cindarella. Aşa că luă trompeta şi-i altoi una în cap lui Luis Traian Delpierro de săracul chelner căzu mort pe spate. Cindarella îl luă, îl duse la groapă şi aşa mai departe.

În paralel cu această frumoasă acţiune din Buenos Aires, în filmul românesc Pădureanca Andrian Pintea era la cârciumă. Deşi taică-său, Victor Rebengiuc, îi spunea mereu să nu mai bea, Iorgovan, alias Pintea, bea de stingea şi iubea o fată îmbrăcată ca toţi ţăranii români, ceva alb, ceva negru şi aşa mai departe. Fata îi spune lui Pintea: Bă, nu mai bea, că acuşi vine nota de plată şi n-o să ai bani. Şi aşa a şi fost. Chelnerul, dacă văzu că Pintea n-are bani, luă trompeta lui Suarez Colonescu ţi-i dădu cu ea în cap. Pintea muri instantaneu, iar săracul taică-său începu să strige cu groază prin sat că a venit holera.

Filmul NOTA DE PLATĂ surprinde două societăţi ajunse la maturitate din cauza băuturii. Cele două poveşti de dragoste, similare şi emoţionante, atrag atenţia asupra sentimentelor iscate între unii care beau şi femei care nu beau, precum şi asupra calităţilor muzicale ale celor două popoare sugerate aici de trompetă.

Chiar dacă Gala Filmului Prost nu se mai ţine, NOTA DE PLATĂ e atât de prost, încât credem că va rula la toate cinematografele din ţară.

Reclame

5 comentarii

 1. Vasile, tu ar trebui sa te apuci de scris scenarii. 😀

  Si o idee: oare cum ar arata un film facut dupa un scenariu dupa un roman in varianta Reader’s Digest?

 2. Subscriu la scrisul lui Vasile, Coane-Dragoane :):)

 3. Asa am sa face Dragoane si asa mai departe!!

 4. Dulcedeea, ma intreaba de tine cetateanul Isprava Dumitru. Ce sa-i zic?

 5. Spune-i că te iubesc în taină, Vasile-dragă-Vasile :):):) Dar dacă el doreşte să-mi scrie poezii, abia aştept, abia aştept, abia aştept.

  Şi să nu mai zici la nimeni de taina ce-o tăinuiesc. Mai cu seamă că şi pe Rhetta, şi pe Veta, şi pe Alexiu-Musiu, şi pe cea mai Petronia din universuri, şi pe Durdu Piti îi iubeeeeeeeeeeeeesc. Tare şi la fel de tainic.

  Rămâne între noi, Vasiluşule, daaaaaa?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s