viceland.com/ro

Fost aseara tarziu la Embryo, unul din locurile cool ale Bucurestiului. Nici nu mai stiu daca acest cool e o definitie buna pentru el, da hai sa zicem de dragu’ discutiei.

Aseara, mare eveniment mare. Se lansa in Romania versiunea loco a celebrului Vice Magazine, fondat candva in Quebec si mutat apoi in NY. Tonul lui, pentru cei care nu stiu, este ireverenta caustica puternic viciata, cu greu gasibila in alte publicatii. Momentan, insa, editia romana este doar online si bazata in proportie covarsitoare pe traduceri. Deci pana la content local mai stam o mana.

La o lectura rapida, premisele sunt bune. Ce citesti e diferit de competitie, in cazul de fatza, am mai spus-o, Tataia si DoR. Sa zicem repede cateva exemple, aici, aici si aici. Cu alte cuvinte, ti se creeaza senzatia placuta ca informatia e relevanta pentru epoca pe care o traim si contextul artistic viciat pe care il propune revista. Un semn de intrebare se ridica totusi cand vezi numele semnatarilor, pentru ca n-ai auzit de niciunul niciodata. Lucru care ne conduce la urmatoarea observatie:

Aseara, la lansarea Vice in Romania, erau 3 oameni. 3 in sala mare (pe bune) si vreo inca 10 in cealalta, unde se produceau Karpov & Kasparov si mai tarziu Sinboy. Iar dincolo de asta era senzatia din ce in ce mai neplacuta pe care o am cand ajung in locuri de genul asta, si anume ca ubercoolness-ul bucurestean e rafistolat si remestecat de aceleasi cateva personaje, numesc aici likes ca Tom Wilson, Milos Jovanovic si ceva lume de prin cndb.

Lucru care ma face sa ma intreb asa: cum, mai exact, se face diseminarea unui asemenea proiect in tara Romania? Exista doar pentru o gasca restransa care se bate pe burti orgasmand despre concepte artistice avangardiste si antediluviene in cele 7 cluburi din Bucuresti, sau e mai mult decat atat?

Exemple stravechi ne arata ca de fiecare data cand un strain venea la portile Orientului, initiativa lui se impotmolea treptat in datinile locale. Ma tem sincer ca vice romania sa nu devina asa ceva, mai ales pentru ca e un proiect misto. Adica strainu’ calator sa fie prieten cu Tom Wilson, Tom Wilson sa-si cheme gagica sa dea revista pe brazda si totu’ sa se opreasca acolo.

Nemaipunand ca atunci cand vine vorba de vicii, prima usa la care se bate e a Surorilor Marx, ceea ce mai mult sau mai putin s-a intamplat din moment ce am fost acolo.

Una peste alta, sincer ma bucur sa pun umarul la promovarea acestui proiect, din moment ce – din pacate – chiar faptul ca scriu aici e mai relevant decat petrecerea de aseara.

Reclame

5 comentarii

 1. a fost bere gratis? nu? hai pa.

 2. > Ah! Pluralismul! Nu există leac mai bun pentru a trata lipsa de înțelegere. Simpatizați, fiecare dintre voi în colțul vostru, și fiecăruia dintre voi îi vor plăcea ceilalți. Fiți liberali, fiți generoși față de gusturile celorlalți, iar ei vor fi generoși cu ale voastre. Totul este bun, nimic nu este rău, nu există valori și toată lumea este fericită. Acest discurs, oricât de eliberator s-ar dori a fi, consolidează, în mod contrar, ghetourile, consolează conștiința clară de a fi într-un ghetou, mai ales dacă, din când în când, cineva dă un ocol ghetourilor celorlalți.” Cu siguranță, la începutul secolului XXI acest “ocol al ghetourilor” se întâmplă într-un mod cu mult mai accelerat decât în orice altă perioadă din istoria muzicii – de aici un nou amestec al formelor și al genurilor muzicale ce apar în fiecare săptămână.

  eu insumi n’as fi zis’o mai bine 🙂

  altfel Vice imi pare all too familiar, Re:publik meets Chestionabil.ro, gen. pana si autorii sunt cam tot aia. acu 5 ani as fi fost entuziasmat.

 3. ce imi place cand se ciocnesc titanii…
  daca nu ziceti si de ultima petrecere din Ota, ma supar si pun clipu cu safura.

  sa curcubeiiiim!

 4. niciun scrib de la chestionabil … get yr infos straight
  vino la o petrecere de-a noastra si mai vb.
  zic sa reveniti la posturile serioase

 5. Babo, am citit ce-ai linkat. Elitisme fără fond, as usual în presa cool din România (deşi Vice nu e nici presă (deocamdată), nici din România, iar despre cool, ce să zic; poate e, poate nu, mai vedem).


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s