BI DONUL LINIŞTIT, Editorial 26 nov

Stăm cu pălăria pe cap, cu fusta pe umeri, mestecăm cozonac făcut de bucătăreasă şi căscăm ochii la Box Office-ul filmelor din România lunii noiembrie. * Informaţii care ne vin pe Net. *  Noi, pentru că aşa ne-a spus bucătăreasa, nu urmărim decât box office-ul filmelor româneşti, alea cu Downey Junior, Bruce Willis şi Angelina Jolie nu ne interesează, nici nu există şi aşa mai departe. * Ia să vedem: Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in 7 săptămâni de proiectie în 7 săli din ţară a avut 800 de intrări. * Box Office-ul nu contabilizează decât plătitorii de bilete. * Am citit bine? Da, am citi bine, 800. * Şi când te gândeşti cât l-au plimbat pe Ujică pe la televiziuni, că e genial,  că cum a vrut el să spună nu ştim ce şi uite că documentarul lui atât de premiat n-a trezit niciun interes în ţară. * Mai departe: Nuntă în Basarabia, regie Napoleon Helmis, in 7 săptămâni de proiecţie în 2 săli a avut 17 intrări. * Fără comentarii. * Marţi, după Crăciun, al lui Radu Munteanu, în 7 săptămâni de proiecţie în 4 săli a avut 1000 de intrări. * Un mare succes, pentru regizorul care se laudă că a desluşit taina convieţuirii în cuplu la români. * Medalia de Onoare, datorat lui Călin Netzer, în 5 săptămâni de rulare în 7 săli a avut vreo 900 de intrări. Cam puţin după gustul nostru, acest film meritând încasări mai bune. * Mai încercăm odată: Morgen, al lui Cumva Iacob sau Cristi şi aşa mai departe, a avut 5 săptămâni de proiecţii în 4 săli şi a trezit interesul a 100 de spectatori. * Nu mai continuăm. * Devine însă necesară o întrebare: Cui se adresează filmul românesc. *  Pentru că nu corespunde nici unei nevoie  sociale sau culturale, zicem noi, filmul românesc nu se adresează nimănui şi atunci are năvala de spectatori pe care o merită. * Să luăm, de exemplu, Moartea dlui Lăzărescu. Are el vreo treabă cu noi? Nu ştim ce-i prin spitalele româneşti? * Sau Poliţist, adjectiv. * Sau Marţi, după Crăciun. * De ce să ne pierdem timpul cu ele atâta timp cât sunt făcute de oameni care n-au înţeles rostul vremii pe care-l trăim? * Aceşti regizori n-au o privire de ansamblu asupra societăţii noastre, asupra Europei, asupra vieţii, ceea ce contează cel mai mult. * Cum să vorbeşti despre viaţa de cuplu, vezi Radu Munteanu, când în filmele sale nu-l vezi decât pe Mimi Brănescu trecând dintr-un pat în altul, iar când nu filmează îl vedem noi trecând pe strada Academiei? * Societatea falimentară care este România are filme pe măsură zicem noi, ca să scurtăm editorialul, deşi n-ar trebui. * Să nu se creadă însă că însănătoşirea ei, a societăţii,  înseamnă filme ca Nunta Mută, Viaţa mea Sexuală sau ca ăla care apare acum cu Maia Morgenstern în regia lui Geo Saizescu, că i-am uitat numele de emoţie. *  Nene, ce discuţie am stârnit, cum o să scadă dolarul la toate bursele, cum o sa ajungă nord coreenii la Bucureşti cu bomba şi cum o să creadă Dulcedeea că va juca în următorul film românesc. Hm!!

28 comentarii

 1. mi-e dor de „concurs”, de ”reconstituirea” ,de „nunta de piatra”. stiu, e anormal.

 2. Noemi, da-mi voie sa-mpart aceasta anomalie cu tine. Si-nca vreo câteva.

 3. ce bine, ce bine…ar trebui sa facem un top al anomaliilor , nu crezi?

 4. Facem, cum nu. Al tarelor asumate plenipotentiar, al hatârurilor care miros a lapidare-n piata publica, al nerusinarilor serafice „en marge de la société” ?. Pai sa organizam. Stabilim. Vorbim.

 5. si ca sa uitam necazurile, ce-ar fi sa ne povestesti domnule musiu cum e boj-olé-ul de anul asta, la culoare, la arome si la uns pe gât. m?
  pen’ca fatalmente, nu-i asa, filmele romanesti par a fi facute acum aproape exclusiv pentru export, cu mult sulfit si adaos de sperante la premii internationale pentru exotism este-uropean. si de ce nu, la urma urmei?

 6. Bujoleul de anu’ asta (ca sa respectam ortografia si accentul Grasului Pitic) este, mon cher frei, mai reapan si mai usturator decât ala din 2009.
  Soi: gamay. Aroma fructifera, dar cam de taraba dosnica de Gostat obzecist cu fructe refuzate la export. Gust antiseptic. De servit cu parizer în ziar si ardei gras. Bof.

  Cum sazzic, e o traditie proletara si dizolva constrângerile sociale, federeaza hahaitor doar prin continutul în alcool.

  Altfel, da.

 7. Dacă tu faci scenariul, Vasenka, unul genial, cum îţi şade ţie bine… mi-ar plăcea 🙂 să joc. Sau să scriu împreună cu tine.

  Dar bucătăreasa, uf, bucătăreasa?

 8. ehei, une sunt fructele refuzate de altadata, cu aroma de fructe…
  si daca iei o sticla de bojoleu si n-o desfaci?

 9. sunt zile in care bucurestiul mi se arunca la picioare si-mi plateste tribut gras sa nu-l las: azi si maine, targul de vinuri si,ah, cel de dulciuri.

 10. ma-nfioara gandul ca maine-poimaine o sa inceapa sa apara filme romanesti cu fotbal. sexu’ e deja fumat, politica am facut destul, asta a mai ramas. si – neaparat – un sobor de preoti!

 11. Sa-ndoia cineva ca Noemi Kronstadt e o cariatida ?

 12. da, eu. m-am indoit pana m-am ciobit.
  zana,am vrut sa vin in vizita pe blogul tau cu bunatati, dar m-am sfiit. eu nu stiu decat sa mananc dulciuri.
  dar la fereastra pot sa stau?

 13. Între feresti, Noemi, între. De-aia n-am pus termopan…

 14. Altfel unde puneam gutuile ?

 15. hm. deduc ca tu, musiu, esti responsabl cu termopanele inexistente ale zanei eficientei , fiindca la ferestrele ei adulmecam minunatii cu stafide si migdale. daca esti profi, da o fuga, te rog, si la termopanele petroniei. e excedata si alergizata , tu n-auzi cum stranuta de zor inspre noi?

 16. Tot despre termopanele Petroniei vorbim si la filme? Filme cu termopane cind facem? Oare piticu’ si’a luat camera HD cu lentile termopan? Oare cit e comisionul sa optezi pentru lentile termopan in loc de unele normale? 0%?

  Petronia? Preiei legatura?

 17. Mulţumesc Dragoane. Doamnelor şi domnilor, bună seara sau bună dimineaţa.
  Începem ediţia de astăzi cu o ştire: toate magazinele de ochelari din capitală au reduceri -0% la lentilele termopan. Conform purtătorului de cuvânt al producătorului (SC. Gealat SRL), acestea au avantajul că izolează termic ochii. Şi fonic, mai ales fonic. Promoţiile includ plase de ţânţari, iniţiativă apreciată în rândul populaţiei de vârsta a treia. Astlfel, o babă pe nume Petronia Marcs şi-a exprimat satisfacţia, declarând „Minunat, acum nu o să-mi mai intre muşte în ochi. Cum ****** să-ţi intre muşte în ochi când porţi ochelari, dom’le? Na că la mine reuşeau. Acum să se lingă pe bot. Chiar, muştele au bot? Da’ limbă? Oare…” Reporterul nostru s-a îndepărtat ameţit, lăsând bătrâna să monologheze mai departe. Surse de la faţa locului spun că încă e acolo, urlând ceva despre ştergătoare care ar trebui montate ochelarilor.

  Dragoane?…

 18. Amis poètes du soir, bonsoir. Musca e un animal lacom, dupa cum spunea un tratat de igiena al Facultatii de Doctori Bucuresteni, va leato 1990 – 1991, editie collector. Musca are lentile de contact, de-aia se lipeste de musama. Si de altceva, uneori, din lacomie, de unde si expresia frantuzeasca „avoir de la merde dans les yeux”. Ea mai are si trompa, precum elefantul, ddin care se trage. De-aia frantuzescul „tromper” se dovedeste cu valaha musca pe caciula.
  Drosophila musculita e altceva: e o arma entomologica facuta de inginerii agronomi militari ca sa transforme vinul rosé al dusmanilor în otet.

 19. alo,Magazinul de Plase de Tantari?tineti cumva si Plase de Pisici?

 20. Plasele de pisici se cheama hamacuri, sarmanta demuazela. Avem.

 21. hamacele de pisici se cheama leagane,sir. si daca vreau sa-mi distrez pisicile, le duc la zoo, la elefanti, nu le citesc romane lesinate. deci n-aveti Plase de Pisici. pacat,bonsoir.

 22. Mamzel, nu le dati în scrânciob, ca au labirintul fragil si p-orma va zgârie în zig-zag, zau.

 23. Sau mai rău miaună legănat.

  Alexandre, încerc să nu trag nici o concluzie din coroborarea zicalei franceze cu mirarea mea dată la ştiri. Mai ales o concluzie sub formă de relaţie cauzală.

 24. mi-a venit o Idee, de fapt, n-a plecat inca. fiecare om are un Viciu Secret si Cel Putin Un Cadavru in Dulap, despre care nu vorbeste deloc sau se confeseaza in soapta, rosind si cu ochii in patru. carti, filme, muzici, oameni si intamplari cu care n-ar avea curajul sa se arate in public, fiindca nu sunt Cool, nu sunt Trandy, nici Classy. dar pentru el sunt Ok. mai mult, ii sunt tragi, dintr-o Anomalie pe care nu poate si nici n-a avut vreodata chef sa si-o explice. mi-ar place, deci,sa facem un Top al Anomaliilor Preferate,si s-o facem, cum se spune, leapsa.
  rhetta, veta, petronia, musiu, dragon, piticel, rechinroll et aliter?

 25. Noemi, eu ma bag la o leapsa d’asta. Lanseaz’o. Sau mai bine scriem o postare comuna, cum se mai practica. Deja am inceput sa rascolesc prin memorie dupa atrocitati care’mi plac 😀

 26. Concepem, Noemi, Dragoane si voi astilalti. Dam sfoara-n tara si zic ca o postare la multe mâini si deste e nimerita. Ideea e simpla: placeri ascunse (ramâne sa vedem: filme, miuzici, carti su alte chestii) care aduca a tare, anomalii, perversiuni, „fautes de goût” în ochii onorabilei adunari. Asumam ? Zic sa da. Ideea ma încânta.
  Dau sfoara-n tara si va tin la curent.

 27. Despre ce sa fie scenariul, Dulcedeea? Ca-l scriu imediat. Ca-l scriem imediat, pardon.

 28. ai dreptate! nu se mai fac filme ca „a doua cadere a constantinopolului”. parca asta e mandria boxoffieceului romanesc de la retragerea aureliana incoace, nu?!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s