Bucureştiul se îmbracă în straie de sărbătoare!

Babelor,

Aseară am bântuit ceva prin oraş, mai cu maşina, mai cu taxiul, mai pe jos. Cumva, ceva părea schimbat, dar cum în oraşul ăsta mereu se schimbă ceva – se mai sapă o groapă, se mai dărâmă un monument istoric, se mai schimbă o bordură – nu mi-am dat seama din prima ce se întâmplase. Pe la Piaţa Charles de Gaulle am realizat că era vorba despre iminenţa sfintelor sărbători ale Crăciunului, ocazie cu care primăria şi-a spălat ruşinea de a nu schimba niciodată becurile de pe strada mea (cufundată în întuneric şi sălbăticie canină), introducând un fel de iluminaţie de Crăciun. „Un fel de” e de fapt greşit, pentru că sunt mai multe feluri. La Piaţa Charles de Gaulle, de exemplu, în aer au fost suspendate cumva nişte bile albastre care vor să pară OZNuri. Dacă pe Aviatorilor au uitat să pună chestii, la Victoriei au apărut prin copaci nişte ceva-uri argintii, care nu ştiu ce simbolizează (sau dacă simbolizează ceva), dar care, ca artă modernă, sunt ok. Trecem pe Ana Ipătescu (numită, nu mi-e clar de ce, Lascăr Catargiu, de parcă ar conta), şi vedem pe mijloc nişte triunghiuri mov şi pe margini un fel de aripi de înger, aurii. Ajungem la Romană, unde am uitat ce e, dar dacă îmi amintesc bine, predomină fie argintiul, fie auriul. Dacă mă înşel, corectaţi-mă, dovedind că sunteţi nişte persoane răuvoitoare, care numără restul şi când primesc zece bani în fise de zece bani. S-o luăm pe Magheru? De ce nu; acolo ne întâlnim cu nişte dreptunghiuri roşii şi galbene în care se mişcă de jos în sus nişte linii albe. După care facem dreapta pe interzis şi ajungem în Amzei, unde intrăm la Nic şi cumpărăm portocale, parizer şi brânză Hochland, cu verdeaţă în ea. Şi când ieşim, ne bucurăm de întuneric, de aerul curat şi de băiatul întins pe jos în dreptul magazinului, care ne zice „Dă-mi şi mie de o pâine”. Nu-i dăm, că nu prea mai avem nici noi, şi pentru că ne vorbeşte la persoana a doua singular. Pornim înspre casă pe jos, şi respirăm aer curat şi ne îngheaţă mâinile şi ne aprindem o ţigară şi tuşim, că am fumat cam mult în ultima vreme.

Dar nu despre asta vroiam să vorbesc iniţial, ci despre decoraţiile alea de Crăciun. Care arată, scuzaţi expresia, ca vai de curul lor.

Babelor, ce crede oraşul ăsta despre el? Sau mai bine zis ce crede primăria sa despre el, sau primăriile de sector sau cine o fi responsabil pentru odioşeniile comise? Totul arată kitschios, penibil şi urât. Un fel de orient sălbatic, de un prost gust aproape arăbesc, combinat desigur cu tradiţionalul prost gust românesc; melanjul de mov cu auriu de pe Ipătescu zgârie până şi privirile orbilor; până şi în Las Vegas ar fi probabil – pe bună dreptate – interzis. Imbecilul sau, mai probabil, imbecilii care au înfăptuit aceste orori ar trebui, în loc să încaseze şpăgi grase, să fie şutuiţi din posturile lor până hăt la turci, care i-ar şutui în continuare până în Bangladesh, şi probabil că nici acolo n-ar rămâne prea multă vreme, doar că ăia nu i-ar şutui, ci i-ar spânzura sau arde de vii, ceea ce pare cam brutal, dar de fapt nu prea este.

În fine, vorba lungă, sărăcia omului. Vroiam de fapt să spun că, în mod aproape imposibil, Bucureştiul reuşeşte să arate mai rău când este luminat decât când nu este. Aş zice felicitări responsabililor, dar cine nu vede ce urâţenie a creat, nu înţelege probabil nici o vorbă ironică. Aşa că le zic, mai pe şleau: „Muie”.

Vă pup,

Rhetta

Reclame

14 comentarii

 1. Azi dimineata, la ore 8:32 fix, en pleine lumiere du jour, am asistat la stingerea luminatiei de Craciun in Bucuresti. Asta e inca o palma rasunatoare pe obrajii nostri, dupa ce au tinut juma’ de oras in bezna – ca in fiecare an – pentru a economisi curentul necesar desantarii beculistice de final de an.

 2. Eram cu o babă prietenă aseară fix pe Magheru (adică nu eram pe-acolo, treceam) şi ea se uita cu o expresie hibridă între scepticism şi toleranţă moderată (da, e o babă mult mai optimistă decât mine) în sus. Mă uit şi io şi încep să râd isteric.
  Îi zic „babo, ahahahha, uite (ahahaha), ăştia au găsit (uahahahaha) nişte perdele (hahahahhehe) şi le-au deşirat franjurii (pfuuuahahahaha) pe stâlpi!” Am mai mers un metru, după care fac gânditoare: „…da’ n-au găsit nene nişte perdele verzi să deşire lângă astea roşii… Sau unele albe?” (Trebuie spus că nu-mi place galbenul şi nu-i recunosc decât foarte puţine valenţe decorative şi spre deloc unele festive).
  Concluzia a fost că cel puţin Magheru arată ca un mare cort de circ. Mie asta-mi spune suma roşu+galben+franjuri.

 3. Urasc sa ma repet, dar ce voiai si tu? Ce, suntem latini, suntem europeni? Nu, suntem un fel de turci, putin corciti cu europeni, dar prea putini. La asa romani, asa lumini. Subscriu la muie.

 4. Oricum parizerul e mult mai gustos într-un clar-obscur ambiental. La lumina capata miros de bec sau de dulie, na.
  Acu’, fara misto: cine nu se bucura în primii ani post-decembristi de ghirlandele si de stelutele aparute mai întâi pe la Universitate ? Dupa bezna reavana obzecista, era un început. Chiar bun. Putea sa evolueze frumos, dar deh.
  Craciunul e Craciun, nu e fauvism si nici expresionism abstract. M-am uitat si eu la o poza, pe internet, ca de-aici nu se vede. Am vazut un soi de michimaus albastru cu o ureche alba sau poate ca erau cactusi votivi ?
  Asa ca io zic: daca e doar etalaj de wati ca sa scriem recorduri cu izmenele rupte-n cur, nu e bine. Ceva mai moderat si mai la obiect, ar fi bine.
  Zic io.

 5. http://jurnalul.ro/webcam/piata-universitatii-54.html

  unde vedeti voi 2 milioane de becuri?

 6. azi am venit de la uzina si pe plevnei, luminau mai tare trecerile alea de pietoni aeroport.
  in rest sunt niste coroane albastre cu putin galben. bleah.

 7. Piticule, unde vezi tu ghiocei în decembrie ?

 8. sub burta ta. hehe. scuze dar era prea buna sa nu o zic. hehe, he. heh.

 9. Piticule, eu dorm pe spate, ma.

 10. ca o nuanta: in fata ambasadei germane, un singur brad natural, luminat cu o singura ghirlanda de becuri modeste si monocolore. niste constipati, nemtii astia….

 11. ce stii tu. in curtea din spatele ambasadei e un disneyland acum! tocmai vin de acolo si sunt plin de wursti si bere.

 12. las ca stiu eu, tu esti plin de wursti si bere si fara sa te duci la disneyland…

 13. Piticule, daca erai smecher, plecai cu un gewurztraminer, ceva… Sa ne faca zâna niste flammennkuechen. Nu, zâna ?

 14. zana nu face azi nimic. pentru ca a fost la mall si ingerashu’ a pedepsit-o cu o durere de sale si o vanataie pe tzurloi.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s