Acesta nu este un text despre sport

Oamenilor,

Uitându-mă la meciul Stelei din seara asta pentru că m-am aşezat pe telecomandă şi s-a deschis tv-ul, mi-am dat seama de ce fotbalul românesc n-o să se ducă nicăieri departe prea curând. Din cauza comentatorilor cretini. Atâta miorlăială cu ghinion, cu ăia care joacă incorect (din cauză că ce? Că nu pasează adversarilor?), cu soartă, cu nedreptăţi, cu profesionisme de genul “ăsta-i Paolo Cannavaro, deşi ne vine să spunem Fabio Cannavaro, fratele mult mai celebru dar retras…”, cu lălăială “ăsta-i fault pentru noi. Ba nu, le dă mingea lor” sau “a fost fault, am văzut eu” (!) transformă un meci într-o glumă mai mult decât o face ceea ce se întâmplă pe teren. Nu poţi să vorbeşti despre “destinul european înscris în codul genetic al Stelei” nici la o bere cu băieţii fără să fii trimis acasă cu taxiul. Într-un comentariu live asta înseamnă foarte simplu că angajatorul trebuie să-ţi facă un test IQ. Să schelălăi “formidabil”, “remarcabil” şi câte un “magistral” când un jucător reuşea să păstreze mingea înseamnă că pur şi simplu te uiţi la alt meci.

Ceea ce pare să fie exact ce face toată lumea. De la comentatori la jucători, toată lumea se uită la alt meci. La un meci al destinului, plin de “dacă” şi “poate dacă nu era aşa”. “Nouă nu ni se întâmplă minuni”. ??? De asta se prezintă 22 de tipi echipaţi pe un teren cu o minge şi un arbitru menit să-i forţeze să se mai şi culeagă de pe jos? Ca să primească o minune? Asta e o revelaţie serioasă. Deci ăia care se duc şi se închină la moaşte şi umplu picturile din biserici cu fum de la lumânări, ăia se duc să lupte cu tot ce le dau talentul şi pregătirea ca să câştige o întrecere? Uăăăăăăă, oamenilor. Ce greşit am crezut eu până acum.

Da. Nu la comentatori e problema. Adică nu numai la ei. Că problema e una de mentalitate au spus de mult unii mult mai deştepţi ca mine (aş zice că în ale fotbalului, dar nu pot să zic că unii sunt mai deştepţi ca mine în ceva la care nu mă pricep. E ca şi cum m-aş mira că 1 e mai mare decât 0. Hm. Poate ar trebui să mă fac comentator de fotbal.) Dar acum se vede şi se aude atât de penibil realitatea asta încât e dezgustătoare. Aşa că dacă există pe aici oameni care se pricep la fotbal, pot ţine minte nume de jucători, trecutul şi prezentul echipelor şi câteva meciuri şi faze importante, dar mai ales care au cea mai vagă idee că sportul nu ar trebui să fie cerşetorie sau metanie, că norocul e la casino şi Dumnezeu la biserică şi dacă aceşti oameni obişnuiesc să-şi care creierul după ei şi au gramatica acasă: faceţi-vă comentatori de fotbal. Vorbesc serios. Poate de aici trebuie să înceapă: ce şi cum spun comentatorii poate influenţa publicul. Ce aşteaptă publicul de la sportivi ar putea începe să influenţeze ce şi cum fac ăia pe teren. În consecinţă eu o să privesc orice meci cu sonorul oprit de acum.

Şi ca să ne distrăm un pic, ce s-a întâmplat Stelei în ultimele meciuri e cam ca în bancul ăla cu vagoanele de tren:

–  Care sunt vagoanele cele mai periculoase în cazul unui accident feroviar?

–  Primul şi ultimul.

–  Şi atunci de ce nu sunt scoase?

Cam aşa cu ultimele 10 minute din meci.

Anunțuri

15 comentarii

 1. Petronia, eu am exersat timp de vreo 10 ani impreuna cu taica’miu privitul de meciuri cu sonorul la minim. Ba din cind in cind ne mai si imaginam ce’ar spune Graur et Co la o faza sau alta. Iar din rarele momente in care ne faceam curaj si dadeam oleaca mai tare ne alegeam cu subiecte de gluma pentru urmatoarea saptamina. Din memorie, la cald, citeva mostre: „iarba gazonului”, „Piturca a fost impins ca la… ca la… nu stiu ca la ce!!!!”

  Intre timp m’am desprins complet de fenomenul fotbalistic dar imi imaginez ca mare lucru nu s’a schimbat, cel putin la capitolul comentatori.

 2. Nu. S-a agravat. Destinul din codul genetic al unei echipe de fotbal, Dragoane. Destinul din codul. Destinul.

 3. A citit omul prea mult Dan Brown, cine stie.

  Bai, si cind te gindesti cit i’au sarit astia in cap lui Baconschi cind a zis’o p’aia cu „fiziologica”. In loc sa’i faca statuie in fata Clubului Comentatorilor.

 4. Sau i-a plăcut prea mult biologia la şcoală. Să vedem. Un răspuns pentru această afirmaţie ar fi că moştenirea genetică nu e totul, contează şi educaţia. Iar asta se face zi de zi şi cu efort. Cam aşa ceva. Hai să traducem în limbaj inteligibil lor: „Constanţa formidabilă a efortului, hotărârea remarcabilă şi concentrarea magistrală”… Etc.

 5. Petronia? Cine esti tu si ce’ai facut cu Petronia? Ce legatura exista intre educatie si fotbalul romanesc? Oamenii aia au dreptate, exista 3 factori care colaboreaza intru dezvoltarea individului: genetica, educatia si mediul. Cum mediul e ala care e si educatia e nula… ramine codul genetic.

 6. Ha. Educaţie în sensul de cum creşti o creatură, o societate. Nu instrucţie.

 7. Adica, cum ar veni, constanta, hotarire, concentrare? Ha! Petronia, la ce fel de fotbal te uiti tu de poti sa rostesti asemenea cuvinte intr’o discutie despre el?

 8. La ăla din mintea mea. Nu ziceam că toţi se uită la alt meci?

 9. Aaaa… asa da! Si ai vazut ce marginalia superbe au facut aia in careul mic la ultimul meci. Cind te gindesti la ce se poate face cu o banala masina de tuns iarba si o bidinea….

 10. Da Dragoane. Şi mi s-a părut minunat momentul în care ăla care a căzut s-a ridicat şi şi-a cerut scuze adversarului că s-a ciocnit de el pentru că alerga cu capul pe sus după minge.

 11. Cum, buei, astia se scuza când se ciocnesc involuntar ? Când n-au reusit sa-si dea la gioale sau sa-si sparga scafârlia intentionat ? Mvaaai, pardon, Gelule, nu acu’ vroiam sa te faultez, ci mai încolo, prin minutul cinspe, asa.
  Ce sport ziceati ca e asta ?

 12. Da Alexandre. Cu urechile mele l’am auzit pe arbitru strigind „mea culpa” dupa ce fluierase un off-side aiurea. Iar unul dintre portari a strigat „quo vadis, libero” cind a luat’o ala in balarii spre poarta adversa.

 13. Mai haios a fost cind un atacant a inceput sa urle ca a fost fault, aparatorul ca nici nu l’a atins iar arbitrul a exclamat melancolic „ehhh, de gustibus et coloribus…” si le’a dat la amindoi galben pentru ca erau prea locvaci.

 14. Dragonul are dreptate. Avem casetele video să dovedim asta. Păcat că nu pot fi scoase din capetele noastre.
  O candidată serioasă la faza meciului a fost când unul a scăpat mingea afară în timp ce alerga de zor cu ea spre poarta adversă s-a oprit, a spus tuşierului „out, scuze” şi galeria l-a aplaudat. Ce meci, dom’le.

 15. Dar concurează cu faza când unul din atacanţi a urlat disperat „torna, torna fratre!” unuia care alerga de zor cu mingea spre propria poartă încercând să scape de ea prin pasă la portar.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s