Din calendarul de la BOR citiiireee

Oamenilor,

Mare distracţie mare, probabil ultima în halul ăsta din an deşi suntem un popor plin de surprize şi Revelionul e o ocazie plină de posibilităţi. Nu-ţi rămâne decât să te întrebi, după hăhăiala de rigoare, cui se aşteaptă Biserica Ortodoxă să-i pese că ea o să înceapă săptămâna duminica. Aşa, şi ce?

Că Iisus a înviat conform Evangheliilor în “prima zi” a săptămânii mi se pare o chestie normală pentru că referinţa era calendarul iudaic în care sâmbăta era ziua de odihnă, ultima a săptămânii. Să descoperi chestia asta (roata unui car) într-un an cândva-ntro vară şi s-o aduci argument (montând roata la alt car), să ignori că duminica e ziua creştină de odihnă, deci să te decizi să faci şi tu ca Biserică o reformă că tot e la modă, e încă mai stupid decât să vrei să mântuieşti tot neamul cu o catedrală. Dar e simptomatic: să începem săptămâna cu odihna.

Weekend o să-nsemne ce, dacă jumate e –end şi jumate e –beginning? BOR, lasă joaca. Propui un divorţ între calendarul laic şi cel religios ortodox şi prin asta te trimiţi singură într-o nişă în care de fapt erai fără s-o recunoşti. Nu vrei să afli cât de în serios mai eşti luată în societatea contemporană, crede şi nu cerceta ce spune baba. Deci fă-ţi reformele, dar nu te aştepta să le ia prea multă lume în seamă (pentru că relevanţa lor e zero). Şi continuă să ne amuzi şi în anul care vine.

17 comentarii

 1. hm, ceva imi spune ca nu vine 1 aprilie, ca articolul nu e sketch cu seinfeld si bor nu inseamna baba oarba si ramolita.

 2. ce-mi place neobisnuitul… care nu se incadreaza in niciun calendar

 3. Daca asa e traditia ca duminica sa fie prima zi din saptamana nu vad cine stie ce problema. Nu e adevarat ca este de asteptat ca lumea sa nu mai ia in serios biserica, dimpotriva. Biserica noastra are mult mai multe detalii amuzante, asta de acum nu mi se pare asa distractiv.

 4. Noemi, ceva îţi spune bine. Aşa de bine că poate-ţi spune şi numerele la loto. Sau le ştii deja da’ nu vrei să le împărtăşeşti.

  Elza, asta vorbeam io ieri cu cineva: în calendarul Petronia săptămâna s-a terminat miercuri şi a început joi anul ăsta. La anu’, cine ştie? E chiar mai distractiv ca BOR.

  Mastic, despre a cui tradiţie vorbim? Cea creştină apare în varianta asta izolat, acu’ 100 de ani. Sigur că este distractiv să vezi nişte oameni cum se scarpină ca să aibă impresia că fac ceva, în loc chiar să facă ceva – chestie complicată şi care ar implica muncă, ptiu şi Doamne fereşte că tot suntem în context. Şi sigur că nu e cine ştie ce problemă. Nu-i nici o problemă, pentru că nu-i nici o relevanţă.

 5. Pentru cei din biserica are relevanta, cam asta e tot ce au, cam asta e tot ce sunt. Nu stiam ca obiceiurile astea sunt asa recente, oricum pentru mine biserica ar trebui sa se implice in proiecte sociale, cam cum fac cei catolici. Altfel i-as pune in aceeasi categorie cu Vadim si alti guralivi.

 6. Aici suntem de acord, Mastic, şi cam ăsta-i motivul (pe care sigur l-am afirmat cu alte ocazii) tuturor protestelor mele legate de personajul ăsta. Mă rog, ăsta şi prostia prea evidentă, alături de rea-voinţa de a considera că nişte monumente care au supravieţuit secolelor le aparţin ca moşia personală. E drept că pot spune că-i moşia lu’ tac-su, dacă ne gândim la Tatăl pe care-l bagă în faţă ca argument, dar asta nu justifică crimele de patrimoniu.
  Ce legătură avea nemulţumirea asta a mea cu subiectul? Păi nici una, evident, dar doar nu era să scap ocazia.
  Da. Despre implicarea socială zero şi gargară era vorba. Îmi povestea extaziată o babă (babă-n cuget şi-n simţiri, nu ca noi) că nu ştiu exact care Preasfinţit a decretat 2011 Anul Familiei. Am întrebat-o, ca şi la calendar, ce relevanţă are asta. Pentru cine? Un preot să văd făcând vizite pentru îndrumare spirituală în vreo familie violentă sau ajutând material vreuna care abia se descurcă. Apoi discutăm despre titulaturi de carton.
  Cam aşa cu schimbarea asta. Şi ce?

 7. Eu sunt de parere ca proiectele sociale ale bisericii trebuie organizate la nivel central, program, plan, termene, obiective. Mai ales cele care au ca scop educatia. La nivel particular, din loc in loc, chestiunile se mai intampla. Dar sunt doar initiative personale, asa cum se intampla ca oamenii sa ajute alti oameni, se intampla ca acel om sa fie preot.

 8. petronia, dear me, atata mirare mireana când lucrurile sunt vechi si cunoscute dar uitate. BOR se afla pur si simplu in proces de dezamneziere. candva o sa-si aduca aminte probabil si cum a colaborat cu securitatea.

  duminica a fost dintotdeauna prima zi din saptamana, ca zi de nastere a lui iisus. adevarul istoric n-are de-a face insa cu religia, nici cu manipularile executate de-a lungul vremurilor de unii exponenti ai bisericilor crestine.

  vezi de pilda http://fr.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9sus_de_Nazareth

  si apropo, pentru ca mi-esti un pic simpatica, mai vezi si

 9. mda, biserica are nevoie sa se reformeze… numai daca s-ar gasi cineva suficient de interesat… nu esti interesata petronia, sa ajuti biserica sa se reformeze?

 10. LA MULTI ANI ! mi-ati bucurat diminetile si cateodata si noptile cu hazul si umorul vostru lesinator.va pup dulce pe toate trei si desigur ca nu-i pot lasa nesarutati pe Vasile si pe Musiu. sa aveti un an minunat!

 11. babelor, mosnegilor, nepotilor si enoriasilor, va doresc un an fabulos, trei miracole temeinice, patru mai mici si impozite cuviincioase. sa ne revedem intregi la minte si cu stomacurile zen. si cu aceeasi pofta de joaca.

 12. Babelor, ma copii, mezami,

  Va doresc un doua mii unspe de cru exceptionnel tuturor. Si nu uitati vorba frantuzului: „Le plus grand secret pour le bonheur, c’est d’être bien avec soi”. Sa-l aflati, secretul asta. Si sa-l stapâniti.

 13. Anaid, reciproca e cel puţin la fel de valabilă. La mulţi ani buni adică şi ţie şi bucuria e cu două sensuri de circulaţie.

  Noemi, noi suntem risipitor de generoase şi-ţi dorim în consecinţă şapte miracole colosale. Garnitura la urarea asta-i ceva cu nitroglicerină şi nu din aia cu bum bum. Ca să rezişti bucuriei. Facem reduceri, dacă vrei.

 14. gratioase reverente , mai mult decat atat, prietenoase foc, petronia si alexandre.fara bum bum zici? macar un pic, te rog. ce-i viata fara bum bum si big bang?
  deal la discount.

 15. La multi ani !
  si eu vuzambras.
  diskretman, of course, ca suntem sfioase. ca ne-am uitat vreo juma de minut la combinatia asta la alt post pana ne-am dat seama ca nu e in germana si ne-am indragostit. de ea, sa nu intelegeti altceva.

 16. […] Si pentru ca nu pot sa nu le citesc pe surorile Marx, ce ne spun ele in ultima zi a anului trecut despre ultima „gaselnita” din 2010 a […]

 17. Nu stiu cine sunt meclele bisericesti care baga tot felul de soparle prin Biserica Ortodoxa, acum s-au gandit ca vechiul calendar s-a invechit, este nevoie de un alt calendar, mai modern, mai flexibil – astfel incat toate sarbatorile religioase sa se desfasoare in week-end-uri; pai cum sa inceapa saptamana cu ziua de duminica? De ce sa nu inceapa cu joia?
  Cred ca sunt tot aceleasi persoane care vroiau sa-l sanctifice pe Mihail Eminovici, pe motiv ca a fost cel mai mare poet (rus) al nostru. Gresit! Cel mai mare poet a fost Adrian Paunescu: a murit la 200 de kile.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s