After party cu babă. Cartea a doua

Babelor, mezami, mă copii,

Acum vreo câteva zile carevasăzică, tenue de soirée exigée şi vizită la Tante Constance, care-mi făcuse dinainte ştiut că trebuiau să mai vie Frosa şi Oscar. Pour ma tante, nici o entorsă de la tabieturi : o eeenoooormă cutie plină cu bomboane de şocolată şi alte cosmogonice cofeturi de la Maiffret (sur commande, se-nţelege), o sticlă de Vieil Armagnac millésime ’73 şi două duzini de trandafiri albi. Două duzini, niciodata fără soţ (doişpe, puiule: nouă pentru glastră, unul pentru poza lui Tăchiţă, unul pentru a lui Lucică şi unul pentru reverul de la mantoul de vizon, să crape de invidie tot borfetul ăsta necopt şi şleampăt şi să treacă şi moartea pe trotuarul ălalalt când mă vede la pas pe Boul’ Mich’).

La orele douăzeci pétantes, împingeam butonul soneriei.

Dans les bras de ta vieille tante, vite… Ah, Alexandre dragă, cum mă răzgâi tu pe mine, micule… ’Aidi, dă fulgarinu-ncoace. Aa-şa. Vezi c-a venit şi Frosa, e-n sufragerie. Oscar tre’ să pice şi el d’une minute à l’autre.

În salon, voilà Frosa, oploşită plenipotenţiar într-un jilţ, pufăind cu sete dintr-o ţigară palmată soldăţeşte căreia îi rupsese ca de obicei filtrul, în mâna ailaltă c-un pahar de Porto alb. Leat cu Tante Constance, Frosa – Euphrosine Janco, după cum se fandosea – se născuse Eufrosina Iancu, a opta fiică a unui băcan care avea pignon sur rue pe undeva prin Bariera Vergului. Sătul de prostiile Frosei, burtăverde de ta-su o expediase prompt de-acasă cu un şpiţ balistic în derier în ziua în care aflase că poama rămăsese grea cu un acordeonist din Rahova, un terchea-berchea care-i băgase-n cap c-are talent cu vocea. Scuipaţi, cenuşă-n cap, onuare jicnită, huo, ce-o-să-zică-muşteriii-acuma… bref. Qu’à cela ne tienne : pişcată de bâzdâcul liric, Frosa era hotărâtă să devie şanteuză şi aşa şi făcu. Născu, dădu plodul la-nfiat şi luă calea birturilor şi a altor stabilimente periurbane de pierzanie etilică, rotunjindu-şi sfârşiturile şubrede de lună cu câte-o bancnotă înfiptă-n decolteul de cariatidă aplecat cu patos pese mesele uvrierilor de la Malaxa sau Lemetru cărora le-nmuia sufletul după tură cântându-le de inimă albastră şi pelin. Ajunsese totuşi să-şi facă un nume şi cum le monde est petit, se văzu într-o zi tocmită să cânte la un bal masqué organizat de Tante Constance în viloiul din Uranus, chiar a doua zi după cele patruzeci de văl negru trecute de la moartea lui Tăchiţă. Aşa se cunoscură şi de-atunci, Frosa avea să devie une habituée de la maison, fără să lipsească de la nici o fandacsie. Asta până prin primăvara lui ’42. A l’époque când, dupre cum se ştie, cizma teutonă boncăluia allegro în cheie cazonă în buza caldarâmului bucureştean, Frosei i se aprinseseră călcâiele după Wilhelm, un maior neamţ din ministerul propagandei…

(à suivre…)

‘Aidi, fiţi cuminţi,

Vă pup.

19 comentarii

 1. numai la tine se mai gasesc cronici asa de delicioase! ah, cum iti mai place dumitale sa suspanzi misterul!!!

 2. Eh, voazino, ma preaonorezi… 🙂
  Dar am sa dau în vileag… ce que de droit.

 3. sunt incantata si nu simt nevoia sa scriu vreo cronica acum. doar savurez, ca si cum as mangaia de obraz un sal persan sau o camelie alba.

 4. Noemi, hai sa ne gândim si la un liliac alb batut si sa destupam un printanier si efervescent Brut Souverain d’Henriot, sa ne mângâiem oleaca metafizicul…

 5. Destupăm ce vrei tu, musiu, dar lasă în pace camelia albă, căci zău, îi şade tare bine mângâiată!

 6. un d’henriot et un peu de jacques brel?

 7. Soro, sa pluteasca mângâiata-n spuma de sampania cu care o sa umplem cada cu picioare de grifon…

  Noemi: un peu, beaucoup, à la folie…

 8. io nu pot pentru care să mă onorez a zice ceva, că am gura plină de şocolată. din temps en temps, oftez de dorul frosei, care-mi puse un trandafir pe după urechea dreaptă, porteur de bonne chance, îşi înmuie degeţelul subţire ca peniţa în paharul de porto, după care, atingându-mi uşor vârful nasului, îşi luă au revoir şi dispăru în episodul à suivre.

 9. Tante Constance si madam Frosa parca sunt Thelma & Louise 🙂

 10. Au ceva, dar cum sa-ti zic, zâna, cârdasia dintre Tante Constance si Frosa e tronituanta si belicoasa, ceva gen „je t’aime, moi non plus” . Ai sa vezi.

 11. Alecule, stiu ca nu e foarte frumos sa dai cu zaharelul excesiv pe linga prieteni da’, daca as avea o palarie, oricit de mare si de grea, pe cap acu’, as ridica’o si’as exclama „respectele mele maestre”.

  Si’o intrebare (desi ar putea sa treaca si drept constatare). Felul in care scrii matale are legatura cu Tante Constance? Mai exact, nu’i dumneaei singura prezenta de tipul asta din familia tălică, n’est pas?

 12. Ba e frumos, Dragoane, da’ stai ca n-am ajuns înca sa merit ma p’tite crème brulée en dessert…
  Si da, Tante Constance e flancata de o colectie spumoasa de personagii croite pe acelasi calapod…

 13. Alexandre, am un Moet&Chandon, Nectar Imperial, la frapat. Deja meriti o cupa din el cu virf si indesat (singura problema e ca n’am cupe ci doar d’alea lalelite)

 14. 🙂 O sa bem dintr-un corset de marchiza, Dragoane.

 15. Mi’e teama ca daca facem asta o sa dorm in marchiza 😀 In afara cazului in care ai niste cunostinte care sa’mi ridice dragoanca in rang nobiliar. As deveni, in cazul asta, marchiz consort?

 16. Dar si in cazul asta ar aparea o problema. Cum mai bei tu? S’ar crea niste oarescare conflicte, if you catch my drift. 😀

 17. Şarmantă amică are tante Constance! Fain text!

 18. […] lui ’42. Encore et toujours artistă de şantan, Frosa îşi croise în răstimp un nom de scène – Yvona – şi le zicea cu sufletu şi cu vocea ei […]

 19. […] cartea întâi, a doua, a treia şi a […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s