Manole OCD

Oamenilor,

Se ştia de mult, adică unii pretindeau de mult că ştiu şi eu le spuneam că aiurează, dar ieri s-a confirmat fără putinţă de tăgadă. Ce? Nu, nu că sunt nebună, deşi. Despre altceva-i vorba: despre dependenţa mea. Nu aia de cafea, nu aia de vin, nu aia de topoare. Pe astea le ştiţi până şi voi. Aia aproape secretă: de Tetris.
Da, oamenilor.  Uneori joc câte o noapte întreagă, ceea ce probabil vă ridică sprâncenele a neînţelegere – “haide bre, cum să te poată ţine un joc cu şapte tipuri de piese, din care patru-s variante, atâta timp?” Ete că se poate, pentru că nu există repetiţie. Mereu încerci să nu mai faci greşeala aia, să gândeşti  mai repede şi mai bine, să reacţionezi mai prompt, să ignori încheietura amorţită care cere repaos. Nu-mi plac alea inutil complexe, cu nu ştiu câte forme de piese şi câmpuri de start cu diverse grade de ocupare. Ok, poate ultima mai merge. Dar să văd următoarele patru piese în loc de doar următoarea sau ca unele piese să treacă fantomatic prin altele şi să acopere goluri, toate astea pe o viteză de melc, nu. Poate sunt de fapt o romantică, îmi place ideea de a porni de la curat. Ce faci după aia şi ce tragi din cauza a ceea ce ai greşit e treaba ta. Aşa că cel mai probabil îmi plac doar lucrurile simple şi nete, ceea ce ştiam deja. Şi nu-mi place să trişez – golurile rămân goluri până reuşeşti să sapi până la ele şi să le repari. E singurul loc în care te bucuri să fii Manole: cu cât construieşti mai bine cu atât dispare mai mult.

Orele petrecute rupându-mi patru taste de la laptop şi trei tendoane de la mâna dreaptă în încercarea compulsivă de a obţine linii perfecte (de la patru în sus) şi reacţii cât mai rapide mi-au prilejuit două înţelepciuni pe care vi le împărtăşesc, na, că poate nu sunteţi dispuşi să staţi nopţile clămpănind nişte taste ca să le descoperiţi singuri. Şi oricum nu există garanţia că aţi face-o. Prima ar fi că ruşii ne-au dat cel puţin două chestii divine: Tetris şi vodka. Sunt sigură că fiecare dintre voi va sări s-o completeze pe asta cu spor. Pentru mine astea două sunt. Na, normal că şi nişte artă dar nu despre asta am chef să vorbesc acum. A doua înţelepciune e că liniile (nu alea care se scad, ci piesele drepte, pe care le pândeşti cu disperare dacă ai clădit un gol mai mare de două pătrăţele) la Tetris îţi vin ca multe chestii din şirul de întâmplări pe care în mod curent îl desemnăm cu termenul general de “viaţă”: la momente şi/sau în moduri când sunt complet inutile, dacă se poate chiar în contratimp cu nevoia ta.

Citind postarea asta îmi dau seama că “deşi”-ul din introducere nu-şi are locul. Filosofia lu’ Tetris. O să mă studieze ăştia la şcoală. La psihiatrie. Deh, până atunci…

18 comentarii

 1. Să ajungeţi pe post de material didactic la psihiatrie!?! Dumneavoastră?!? Peste putinţă! Nu vă mai faceţi gânduri degeaba. Aşa ceva n-o să se întâmple niciodată, chiar dacă, invidioşi cum sunt, ceilalţi – normal! – nu ne înţeleg pe noi, geniile.

 2. si eu joc uneori tretis si ce ai scris tu e al naibii de trist… adica sa ma astept ca o sa ma studieze cineva?

 3. scoala acorda mentiune speciala pentru frânturile urmatoare:

  „cum să te poată ţine un joc … atâta timp?”

  „pentru că nu există repetiţie. Mereu încerci să nu mai faci greşeala aia, să gândeşti mai repede şi mai bine, să reacţionezi mai prompt,”

  „Ce faci după aia şi ce tragi din cauza a ceea ce ai greşit e treaba ta.”

  carele sunt fara doar si poate o evocare plastica a „şirului de întâmplări pe care în mod curent îl desemnăm cu termenul general de “viaţă” „.

  scoala mai poate da si exemple de (1) importuri rusesti puse la index pe acest blog, cum ar fi cuvintele „drag” si iubit”, (2) vodka: zubrowka, singura vodka de luat in seama (restul constituind doar variante de imbuteliere a alcoolului etilic). cu fir de iarba zimbrului polonez.

 4. Petronia, sa stii ca si eu m-am mutat de la anonymous alcoholics la anonymous tetrisoholics. Facem reuniuni, stabilim recorduri, schimbam adrese unde gasim taste de laptop mai ieftine si mai rezistente… Vii si tu ?

 5. Anton Marin, graba ta de a nega posibilitatea asta, precum şi abundenţa de semne de exclamare, mă fac extrem de suspicioasă că tu ai chemat ambulanţa. Ţie trebuie să-ţi mulţumesc deci pentru plimbarea în care am ţinut-o azi, uitasem cum arată oraşul văzut de pe acoperişuri. Vezi că mâine o să-ţi sune la uşă unii cu un pachet. Să semnezi de primire.

  Elza, nu. Cuvântul-cheie e „uneori”, care la tine apare în legătură cu jocul în sine, la mine cu petrecerea unor nopţi albe jucând. Chestiune de nuanţă cantitativ-patologică, vezi. Deci eşti în siguranţă. Iar eu oricum eram de mult pe lista scurtă.

  Stronzius, cu cuvântul „iubit” nu cred că avem ceva, dimpotrivă se poate spune că toţi iubim cel puţin vinul, armele albe şi clătitele. Cu „drag” în principal eu am o problemă, n-aş extrapola-o la întregul blog. Şi aia-i doar de proprietate. Cât despre vodka, io una accept cu plăcere şi variante.

  Alexandre, vino tu în liga mea. Se cheamă Proud Tetrischolics şi are ca motto „I’m a Tetrischolic and I’m not ashamed to admit it”. Vezi pe cine mai racolezi de pe la voi, pe unde oamenii se ascund în spatele pătratului anonimatului.

 6. „I’m a Tetrischolic and I know how to use it” ar trebui sa fie motto’ul.

  Precizarea doi, cu „drag” am si eu o problema. Ba chiar am fost identificat de unii (unele, mai exact) vizitatori ai blogului cu aripa vehementa impotriva dragalaseniilor. Asum vehementa, declar normala 😀

  O alta precizare: zubrowka rules, cu tot cu iarba dinsei. Mai ales cind iti este adusa cadou de o prietena de mult plecata si fata de care te cuprinsese anterior dor intens. Da’, vorba Petroniei, acceptam si variante (in lipsa de vin :D)

 7. Petronia, vin. Cu toata aripa galica a clubului” Je suis Tetrisomane mais putain, j’aime ça !”.
  Schimbam hinturi, facem antrenamente, mese rotunde, mese tetrisoide, tatuaje, body painting cu toate cubuletele alea, imprimam tricouri, facem caramizi de Tetris din dujmani si ne jucam cu ei ?…

  De unde lipsa de vin, Dragoane, asa ceva e peste poate… Sa-nteleg ca tre’ sa mai scot ceva la tejghea ?

 8. Alexandre, daca imi aduc bine aminte, ai scos la tejghea pina acum doar 2 sticle de vin. Bune, ce’i drept. Da’ numa doua 😀 Asa ca fa bine matale si mai treci pe la noi.

  Da’ ai dreptate, tre’ sa fii cu adevarat rauvoitor ca sa lipseasca vinul. Rauvoitor ca Deceneu. Si noi nu sintem asa, oricit de urmasi de daci ne’am da.

 9. Motto-ul lovea mai mult în caracterul anonim al celeilalte asociaţii de Tetrismaniaci, Dragoane. Adică e declarativ şi demn. Mă rog, atât de demn cât se poate când te prinde dimineaţa băloşind discret pe tastatură, cu trei degete încrustate în patru taste.

  Alexandre, mi-ai dat ideea genială: jucăm Tetris cu sticle de vin. E drept că au toate cam aceeaşi formă, dar nu sunt chiar identice. Question de finesse.

  Dragoane, nu fi Deceneu c-a scos omul cât o cramă întreagă. 😀

 10. Petronia, sa te vad facind o linie plina dupa ce au curs 3-4 sticle 😀

 11. Păi tocmai din motivul ăsta va fi provocarea ideală, Dragoane. Cuburile de Tetris nu le poţi mânca sau bea. Cred că mi-am găsit jocul ideal.

 12. Ei bine, in cazul asta eu am complicat cam mult jocul in seara asta in incercarea de a face o linie din: una sticla Jack Daniels, una sticla sampanie (ocazie de sarbatorit in familie) si una sticla Merlot, stii tu de care. Chiar si cu ajutorul tatalui din dotare, efortul tetrisesc a avut rezultate diferite de cele asteptate, rezultind in oaresce goluri (in special de memorie) si incapacitatea de a pupa cumva sticlele intre ele. Ne’am rezumat la a le pupa noi pe ele. Pina la epuizare.

 13. Dragoane? Ce s-a întâmplat cu don’t mix ‘cause they don’t match? Uh, foarte bine. Numai că dacă nu mă înşel ultima ta poveste cu tatăl din dotare şi alcooale s-a terminat cu o răceală din partea ta, deci pune sacul de dormit pe tine când ieşi în curte la grătar. Sacul de dormit funcţionează foarte bine ca halat când e frig, am testat eu recent, am şi poză doveditoare.

  Şi foarte bine şi pentru ocazia de sărbătorit, urări de bine regulamentare dacă-i cazul, dacă nu măcar la cât mai multe ocazii de sărbătorit.

 14. cavalllerrriiaimeseiiirotundeeesavedemmmdacavinu-iiiibuuunn
  sa-mi iasa vorbe ca-s alcoholica ca tetrisholica,nu stiu Abea 🙂 ( e grav??)

 15. Mai degrabă cavaleriivinuluibuniasăvedemdacămasairotundă, Windwhisperer. În primul rând alea două sunt merite, iar în al doilea nu e grav că se recuperează. Mai ales că se poate exersa cu apă, ceai, lapte cu cacao etc. Nu suntem babe cu ochelari de cal, acceptăm cu plăcere şi oameni care mănâncă vin.

 16. Cavaleriivinuluirotundsavedemdacasimasaibunasipormadacastasinpicioaresicinedanseazadinburicpeea.

  Da, finca un bun vin alb e onctuos si rotund: „rond en bouche”

 17. Eu deja cantam , pentru meritele capatate- miss si premiata 🙂 *tartele te salveaza de la orice* ( noteanowaternomilknococoa)
  asa-mi zice ceva ce n-am cerut niciodata dar, primesc cu obstinatie de la culinarii masei …..patrate . Cred ca au ochelari de…..magar ; acolo sa vedeti danceoholic , babelor 🙂
  it’s no sacrifice , thx, VIN onctuos cu placere in vizita la voi 🙂

  g2g, Gday all J.

 18. Alexandre, comentariul tău iese din pagina de comentarii şi dă buzna în spaţiul gri din dreapta coloanei. Acum, eu ştiu ce ai vrut să zici pentru că am posibilitatea de a trage cu ochiul la „comentarii”, dar fă un bine şi celorlalţi şi împarte planul de petrecere în două în aşa fel încât să încapă tot. „sicineda…” nu e mare plan, însă ce urmează poate fi decisiv şi eu din fericire ştiu că chiar este.

  Windwhisperer, atunci bine că ai zis ca să nu te bănuiască lumea de chestii urâte precum abstinenţa şi să te îndoape cu apă, după cum am încercat şi bine ai refuzat tu dintr-o suflare. Vinuri onctuoase avem, adică are Alexandre şi ne unge şi pe noi pe suflete cu ele. Avem şi puţin acide, pentru alte ocazii. Avem orice fel de vinuri numai proaste nu, fiindcă eu am încasat una pentru echipă cu Pinot Noir de la Rovinex şi-am calibrat astfel detectorul.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s