Cum voi reforma literatura română

Oamenilor,

Până termină Alexandre de împachetat premiul pe care eu l-aş da copilului lui Anaid pentru răspunsul de o logică şi un simţ practic de invidiat, eu vă împărtăşesc o constatare făcută ieri în una din puţinele ocazii când ies din casă vara. Nu e o simplă concluzie, ci una a unui studiu.

Se ia aşadar un eşantion reprezentativ, format din să zicem 20 de persoane care îndeplinesc nişte criterii: apartenenţa la categorii intelectuală, naţională şi cronologică precise. Se definesc numitele categorii ca fiind: scriitori, români, respectiv în viaţă ieri, marţi 31 mai 2011 d.Hr. Se pune eşantionul reprezentativ într-un mediu controlat, să luăm o lectură publică deşi o ardere pe rug ar putea funcţiona la fel de bine.

Pe baza observaţiei directe şi extrapolării potenţiale a observaţiei (fără generalizare), se concluzionează: indiferent de diferenţele care-i despart (şi uneori opun destul de puţin amical), scriitorii români în viaţă au ceva în comun în afară de faptul că scriu. Anume: ei ignoră complet existenţa modului silenţios existent în setările telefonului mobil, mod care odată activat permite restului populaţiei să primească apeluri fără să transforme o lectură într-un concert. Alegem această concluzie ferindu-ne de alternativa ei, care dictează că majoritatea zdrobitoare a eşantionului reprezentativ nu are minimul bun-simţ de a nu se bate în sonerii de telefoane în timp ce unii citesc şi alţii ascultă, dar ar prefera să asculte ce citesc primii în loc de diverse triluri. Le-au sunat telefoanele tuturor din sală, şi nu odată ci pe rând. Ca să se distribuie egal în timpul avut la dispoziţie. Jur că era unul care ţinea la un moment dat două telefoane în mână şi se suna de pe unul pe celălalt.

Aşa că m-am decis; contribuţia mea la istoria literaturii române vor fi nişte panouri pe care le voi împrăştia peste tot şi pe care va fi scris: „Dacă nu-ţi bagi telefonul în modul silenţios când intri într-o sală de concert sau de lectură, nu eşti o persoană foarte căutată şi importantă, ci un simplu – dar mare – imbecil. Şi meriţi să-ţi bage alţii telefonul. În cur.”

Aştept statuie.

Reclame

16 comentarii

 1. Babelor Mars,
  Uite de asta vă voi iubi într-o zi, că spuneți lucrurilor mari pe numele mic!
  Noapte bună

 2. Neh, pentru mine-i ziua-n miazănoaptea mare, Andi Bob. Ziua e la abia la mijloc, adică. Şi na, alteori zicem lucrurilor mici pe numele mare, dar pentru asta trebuie să avem o dispoziţie cu totul specială. Nu poţi, la o adică, să spui oricând şi oricum „munte” unui muşuroi. Trebuie să stai culcat la mai puţin de 50 de cm în faţa lui, să porţi manşon din iepure de martie şi aşa mai departe. E complicat.
  Şi nu ştiu cum ai făcut de ai ghicit, dar chiar ne place ciocolata Mars. Că pe noi ne cheamă Marcs şi Marx, deci na, paronimia.

 3. o sa-i comunic negresit , de premiul ce crezi ca-l merita. si am un bonus din partea lui pe care mi l-a comunicat verbal de ieri:” mami imi place sa citesc ce scriu babele astea! dar chair sunt asa batrane? cred ca o sa vreau sa citesc blogul asta” (are 11 ani)

 4. Atunci zi-i din partea noastră că dacă vrea să ne citească trebuie să mănânce bine (şi legumele) şi să exerseze cu ce îi dai tu de citit. Şi cum adică dacă „chiar suntem aşa bătrâne”? Sigur că nu. Toate femeile mint ca să pară mai tinere.

  Iar ţie îţi zic din partea noastră că mai bine-l mai fentezi vreo 3 ani. Dacă funcţionăm ca motivaţie, îţi dau voie prin aceasta să ne foloseşti blogul în orice scopuri părinteşti necinstite vrei. Până atunci, mai bine fii intermediar. Oricum ne va citi pe ascuns, aş zice „Lăsaţi copiii să vină la noi” dacă fraza asta n-ar fi fost luată de unul chiar mai bătrân ca noi, dacă n-ar avea un aer dubios şi dacă n-ar fi de-a dreptul contraindicat să se întâmple.

 5. :)) se cere bulina cu „interzis copiilor sub 12 ani fara acordul parintilor”.

 6. N-am ghicit. Mie îmi plac planetele Mars.

 7. D-na marcspetronia, de unde stii ca sunt scriitori aceia? cu trei de i ? poate ca sunt textieri si trebe sa tina legatura cu secretarele prin telefon. activitatea lor e mai importanta decat o figuratie ca public de sala. pe de alta parte, cine era conferentiarul din povestea de mai sus, de nu cumva e vreo licenta prozica ? in realitatea reala realista, vorbitorul are si el telefon care suna, are chiar trei, prin ele comunica cu sotia, cu amanta, cu secretara si cu cate un cetatean din public. patru deci.

 8. si-n timp ce rascoleam cu lingurita dupa zmeurici prin mormanul de inghetata, baleiand peste titluri, taguri si autori, vad deodata puncte puncte Reforma Literaturii Romane, semnat petroniamarcs si lingurita intepeneste cu frisca deasupra buzei, iar ventricolele executa un spasm seismic, gata gata sa se ejecteze din carcasa. petronia-vara-cald-sunt tanarrr catelandru duamna vulevu amushine avec moa-hait. ma si vedeam deplangand ipocrit, dar demn,disparitia in zdrente a mizerabilismului bonjurist de club literar, mursecat la sange, apodictic si ortoepic, de o petronie dezlantuita si nadusita de fervoare. neaparat fervoare, imi ziceam eu, rebeliunile necesita febrilitati, pojar, vipie, explozii solare, ce mai. nicio categorie estetica nu le cuprinde, ca se scofalcesc ghilimelele si se topeste tableta. bon, m-a luat fervoarea, sa revin.
  si mi-am revenit. lingurita cu frisca a deversat in locul firesc, adica in gura, nimerind cu precizie papila corespunzatoare, asa cum ai nimerit tu chibritul cu gamalia dolofana si scapariciul intact.as mai zice despre lecturi publice si sindrofii literare, dar mi se topeste inghetata si am de modelat ceva din ea.nu statuie, ci un blueberry de fitze, cu iconul marii gradini carpathice pus motz, pe monitor.

 9. imi vine sa pun un videoclip.

 10. petronia: asta e progresul si nu te poti opune. Acum 20 de ani ma uitam la televizor la un serial, Star Trek se numea, cum vorbea capitanul Picard cu mecanicul LaForge prin intermediul unor insigne si mi se parea o tehnologie foarte avansata. Cine stie ce se va mai inventa peste douaj’ de ani? poate ca nici nu va mai exista comunicarea directa prin voce – vom comunica telepatic cu persoanele de pe tot globul prin intermediul cip-urilor implantate in creier.
  anaid: nu prea e indicat sa citeasca copiii ce scriu pe blog surorile (iar din cand in cand rekinroll si musiualexandru), iar in nici-un caz sa nu citesca copilul tau ce scrie Rhetta, ca dintre toate surorile – aia e cea mai smintita, daca o aduci in mijlocul peluzei din Ghencea in timpul unui meci de fotbal, aia o sa faca sa roseasca toata galeria, fac pariu ca va fi nevoit arbitrul sa intrerupa meciul din cauza obscenitatilor pe care o sa le strige Rhetta la portari. Dar nici Veta nu e usa de biserica, de fapt are si interdictie sa mai intre acolo.

 11. revin din partea stanga, cu scuze inclusive. prin urmare nu numai ieu citesc musiualexandru, rhetta marx si marcspetronia, ci si copiii? imi face mare placere sa aflu de abianumita companie pentru ca numai copiii pot intelege lucrurile cu adevarat subtile. cum sugeram mai ieri, „scriitor roman in viata” e o categoria apropiata de dogma. sa ne mai miram de atractia ei irezistibila (in ciuda verii) asupra petroniei? nu, dragi copii.
  ba bine ca nu. toata lumea, si mai ales noi, copiii, stim ca telefoanele monocelulare sunt facute ca sa sune. cu cat mai mult, cu atat mai plina pare viata, nu-i asa? cand suna e ca si cum dumnezeu te-ar striga sa-ti spuna ca cineva se gandeste la tine si te intreaba, de la „ce faci! hai pa”pana la lucruri complicate si greu de reprodus aici. telefonul care nu suna nu e sanatos. numai perversii il pun pe „vibrator” cand el e facut sa cante frumos. asociatia „pentru eliminarea vibratorului” are o gramada de exemple de victime ale acestuia. unele au crezut ca e cutremur si nu mai zic ce erau sa faca pentru ca nu eram acolo, din fericire. care fericire sa va invaluiasca pe toti cei care cititi aceste randuri sapate cu modesta truda. blagosloveste, parinte.
  copiii, haidem acum la lectiile noastre,da?

 12. Andi Bob, era un banc cu „de pe care rând” ca poantă, similar cu situaţia în care-ţi plac nişte planete care e una.

  Noemi, eu numai de căldură transpir, de fervoare mă răcesc şi există o explicaţie perfect logică pentru asta. Şi nu fă mofturi la îngheţată că nu-i frumos. Mănâncă şi ce-i în jurul zmeurelor, spre deosebire de pâinea din jurul unui sandviş ea nu se află acolo numai de decor.

  Pitice, bine că numai ţi-a venit să pui.

  0gare, da’ unde-am zis că scriitorii n-au dreptul la telefoane mobile? Numai că odată cu drepturile parcă veneau şi nişte obligaţii sau măcar ceva responsabilităţi pe vremea mea.
  Şi nu ne mai fă antireclamă, că ne facem singure. Veta nu de înjurături nu mai are voie pe Ghencea, de altfel nici una din noi n-are voie pe o rază de 300 m de stadion. Atât e raza bombelor pe care le-am declarat Autorităţii Naţionale pentru Arme şi Muniţii.

  Varzadecultura (felicităm prin aceasta apariţia ta, era îngrijorătoare abundenţa de verze sălbatice în ţara asta), ideea e tocmai că nu e recomandabil ca asta să se întâmple. Asta cu copiii cititori la noi, vreau să zic. Şi când noi zicem că nu e recomandabil, în traducere pentru restul lumii asta înseamnă că-i de-a dreptul de evitat. De exemplu, „nu-i recomandabil” e ce mi-a răspuns mie Rhetta când am întrebat-o dacă-mi trece durerea de cap cu toporul.
  Şi nu ştiu zău cui îi place să fie strigat atât de des de Dumnezeu, da’ pare-mi-se că de fapt am greşit şi nimerisem la o întrunire de profeţi. Acum înţeleg multe.
  Unde-i asociaţia asta pentru eliminarea vibratorului? Mai am vreo câteva bombe din alea, nu vibrează mult. O dată, scurt şi bine.
  Pacea Celui de Sus cu tine, na că uitasem şi rămâneai fără blagoveştenie.
  De ce numai io am în adresarea ta numele înaintea prenumelui, ca la catalog sau la proces?

 13. oh, ai si observat.
  pentru ca, pe cat de drept spui unele lucruri, pe atat de invers le faci. si reciproc.

  in cazul numelui meu: cum ar suna culturadevarza in loc de varzadecultura, vezi acum? totul e firesc de simplu.

 14. Varzadecultura, mă sperii. În primul rând pentru că te miră că am observat (sunt atât de bună la asta încât aproape m-au numit „observator” şi atât de bătrână încât meritam şi adjectivul „astronomic”, din păcate sintagma era deja luată). În al doilea rând, pentru că probabil ne cunoaştem personal de ştii că, pe cât de drept spun că nu trebuie omorâţi oamenii fără avertisment şi nu trebuie puse rufele albe împreună cu cele colorate la spălat, pe atât le fac de invers câteodată.
  Altfel nu-mi explic siguranţa în ce-mi priveşte ipocrizia.

  Şi nu ştiu ce să zic, parcă Ion Ion sună cam la fel cu Ion Ion. Nu prea mai e simplu cu atât mai mult dacă sunt oameni diferiţi. Sau invers.
  Ori altfel, cu aplicaţie tot la numele tău: varza de cultură se poate găsi în cultura de varză, aşadar cultura de varză include varza de cultură. Dar polisemia face ca şi varza să se găsească în cultură, la fel cum şi cultura poate să fie varză. De unde rezultă că varza se poate găsi în varză, ceea ce este corect din toate punctele de vedere şi sub toate accepţiunile termenului, deci se apropie de statutul de adevăr. A se aplica la Petronia Marcs şi poate voi fi convinsă.

 15. Io is de acord. Si, pt ca vecinul meu de la tara pune manele la maxim din masina, i-as introduce si io masina in cur. Ce zici? O fi contributie la muzica? LOL

 16. de la varzadecultura catre marcspetronia, ave!
  multumim pentru remarcarea aparitiei noastre. chiar daca nu ne cunoastem personal, desi ma pot indoi, punand impersonalul inainte de orice, as putea sa exclam cu satisfactie bine temperata: suntem din aceeasi familie(!) dumneavoastra monument cultural, noi varzadecultura. cultivati fiind, nu poate fi vorba de sperietura intre noi. ar fi de buna seama un sentiment de infiorare in amestec cu surpriza, cocktail ideal pentru spirit. uneori domoleste migrenele. din pacate prea rar, ceea ce nu poate decat sa ne mahneasca.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s