Greșit.

Babelor,

Cumva, în lume au avut loc evenimente. Unul dintre ele a fost în Spania, unde niște tineri s-au adunat să protesteze așa, în general.
Tineri din alte țări, văzând că-i pe-așa, au făcut și ei același lucru. Unii chiar în România. Se organizează pe facebook, scriu pe bloguri despre cum au protestat. Și sunt niște idioți.
De exemplu, unul care își zice Miliția Spirituală spune așa: „Statul autoritar vs. Democrația Reală Acum”. Ăsta e de fapt doar titlul postării. Dedesubt ne povestește că poliția a trimis niște jandarmi care să stea prin preajma demonstrației.
Bun, și? Asta înseamnă „stat autoritar” după puțintica lui minte? Că niște polițiști își petrec o duminică frumoasă de primăvară uitându-se la niște copii care calcă iarba? Vaaaaai! Ce autoritar e statul român! Dar cum se poate una ca asta?
Nu, puștiulică, glumesc. Dacă vrei să vezi ce înseamnă un stat autoritar, du-te pe youtube și caută „Syrian Army trophy videos of the massacre in Daraa”. Nu pun linkul, pentru că e cu sânge și creieri care se scurg din capete. Dar poate că ți-ai revizui părerea despre cât de curajos ești tu când stai pe iarbă în fața TNBului. Și despre cât de autoritar e un polițist care își scrie SMSuri cu gagica.

Ei, și mai avem și siteul Wrong.ro. Unde e publicat un fel de manifest. Zice așa:

„Te-ai indignat când ai văzut pe Youtube cum niște brute, îmbrăcate în armuri plătite din banii dați de oameni normali pe iPod-uri, cheeseburgeri și bilete pe o zi întreagă la Disneyland snopeau în bătaie niște tineri care cereau un lucru simplu: exprimare liberă.

Te-a frapat faptul că marile trusturi internaționale de mass-media nu au reflectat evenimentele din Placa del Sol sau Placa Catalunya, mărginindu-se să transmită în cel mai bun caz câteva imagini tratate în derizoriu.”

Păi bă Wrong, hai să-ți zic eu un lucru. Acele „trusturi internaționale de mass-media” erau ocupate să dea imagini cu creierii vărsați în Siria. De-aia nu i-au băgat în seamă pe spanioli. Pentru că nu sunt importanți. Pentru că protesează împotriva a nimic. Pentru că în Spania nu e dictatură (cum crezi tu probabil), în Siria însă da. Te-a frapat cumva faptul că trusturile de mass-media au transmis cât au putut de mult din Egipt – fără să arate imagini derizorii? Sau nici n-ai observat, pentru că pe youtube și facebook tocmai se dădeau episoade noi din Robotzi?

Mai zice Wrong: „Știi că, în ciuda aparențelor, în România avem un singur mare Partid, care, o dată la patru ani, se scindează în două sau trei grupări dintre care ești nevoit să alegi. Ești absolut sigur că oricare dintre membrii acestui Partid, odată ce a pus mâna pe putere, o să acționeze în interes propriu, interes care de cele mai multe ori se manifestă în detrimentul tău.”

Ok, băiete. Ești absolut sigur că toți sunt identici, că avem „un singur mare partid”? Ai observat cumva în vreunul dintre partidele astea o grupare care să aibă niște idealuri sau scopuri asemănătoare cu ale tale? Există în vreunul dintre el cineva care să lupte împotriva corupției și apatiei? Dacă crezi că nu, atunci poate că ar trebui să închizi youtube și să iei în mână un ziar-două, poate chiar trei sau patru, ca să îți faci o părere cât mai clară. Până atunci, nu faci decât să vorbești în necunoștință de cauză.

Wrong continuă: „Observi că majoritatea cetățenilor care te înconjoară sunt abrutizați de ignoranța pe care o folosesc ca mecanism de auto-apărare psihică. Știu toți că nu e corect ce li se întâmplă, că au ajuns niște sclavi mecanizați care plătesc tribut unor privilegiați ai Partidului, dar preferă să tacă. Se înconjoară de elementele unei rutine zilnice care-i face să uite starea de degradare umană la care i-a condus călcarea sistematică și repetată în picioare a demnității lor.”

Dar tu, Wrong, observi că nu faci altceva decât să faci pe deșteptul? Sigur, toți sunt „abrutizați de ignoranță” (wtf?!?), numai tu vezi clar și ai înțelepciunea necesară să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău. Cam la fel credeau și Hitler, Lenin, Ceaușescu. Cum să spun, în momentul în care te pui deasupra maselor și le scuipi în cap, te pui și în afara lor. Degeaba pretinzi tu că le înțelegi, când de fapt doar le desconsideri. Poate că ei nu se cred degradați, poate că ei nu sunt chiar atât de idioți cum ți se pare ție. Poate că tu ești cel abrutizat de căcaturile stângiste pe care le ai în cap. Hm? Ce zici?

În fine, închei cu o ultimă zicală a lui Wrong: „Cultura promovată în mass-media e de cea mai proastă calitate, o simplă comparație cu perioada de acum 50, chiar 100 de ani, fiind edificatoare.”

Acum 50 de ani? Unde, în România? Vorbim deci despre România anului 1961? Ce cultură era promovată în mass-media, și ce mass-media exista în România acum 50 de ani? Dar acum 100? Ai citit tu ziarele de la 1911? Crezi că presa din celelalte părți ale lumii era mai bună atunci decât acum? Tu, de fapt, ce ziare citești? Sau mass-media înseamnă pentru tine doar posturile de televiziune, ca pentru mai toată lumea, care se uită la Dan Diaconescu și Acasă și se plânge că nu este informată?

Mdap. Bănuiam.

Hai că m-am înfuriat și acum pot să dorm bine.

Vă pup,

Rhetta

10 comentarii

 1. Ai lov iu, Rhetto, ca ai spus asa cum gandesc si eu. Stai sa vezi in Italia alta gargara. Si stai sa vezi mutenie unde protestele poate ar ajuta. Mi-e rau.

 2. Or fi tot cimpanzeii care s-au bătut cu perne acum vreo cîţiva ani în iunie – comemorarea mineriadelor. Bătaie „dedicată memoriei tuturor românilor care au luptat împotriva comunismului. „

 3. Rhetto, m-am uitat şi eu pe-acolo pe unde trimite link-ul tău şi m-a luat plânsul. Pentru că n-am înţeles nimic, şi eu nu-s obişnuită să nu înţeleg. După prima lectură aiuritoare pe-acolo prin site am strâns pumnii zicând că poate e una din chestiile pe care trebuie să muncesc ca să le înţeleg şi care-s prin urmare de multe ori mişto.
  Am citit deci iar.
  Şi iar.
  Oamenii ăştia şi-au inventat o limbă a lor, cu un număr redus de construcţii interşanjabile şi adaptabile oricărei demonstraţii vor ei. Asta mie din start îmi spune „schizofrenie” (în sensul larg, de construcţie elaborată pentru a înlocui realitatea, nu în cel medical, să nu prind pe careva că sare ofensat că iau în derâdere boala de care suferă unchiul lui sau ceva.)
  Înţelegând din ce în ce mai puţin, deşi am reuşit să-mi dau seama de ce se plâng ei (de tot, tot reprezentat de un colaj haotic de chestii, unele obiective, unele subiective, ambele categorii cam la fel de neargumentate) – nu am găsit ce propun în loc.
  Bun, ei vor revoltă cetăţenească şi luare de atitudine la nivel global (în treacăt fie zis mi se pare atât de imbecil de periculos un asemenea deziderat de m-apucă groaza). Ca şi cum am trăi toţi în exact acelaşi context, în exact aceeaşi ţară, cu exact aceleaşi frustrări istorice şi ca şi cum de fapt am fi unul. Că asta şi vor, ca indiferent de opţiunea politică toată lumea să se unească într-un singur glas protestatar (trec peste contradicţia intrinsecă). Brr şi vai şi bleah şi câh şi uh şi mai ales hahaha. Democraţia înseamnă deci un singur glas care să încorporeze milioane de glasuri indiferent de ce au alea de spus. Ca să vezi.
  Deşi ne dăm vag seama împotriva a ce trebuie luată atitudinea asta decisă (împotriva conducerii corupte actuale), nu văd ce vor oamenii să pună în loc. Bun, de acord. Statul românesc actual e jale, cel comunist a fost iar jale, cel postbelic, cel interbelic la fel – au făcut o listă cu chestii rele care nu au fost inventate de comunişti, ci de cei dinaintea lor, deci comuniştii au fost răi dar să nu dăm vina doar pe ei, ceea ce parţial e corect. (Lasă că dacă ne jucăm aşa ajungem berechet la fanarioţi şi apoi la turci şi de fapt şi romanii ne-au exploatat şi suntem nişte oropsiţi.)
  Să pândeşti subiecte, fotografii şi evenimente care se pliază pe programul tău protestatar fără cauză şi să le adopţi spre susţinerea unor demonstraţii circulare nu diferă de politica partidelor pe care le blamează decât prin putere, adică lipsa de. Dar ei au anunţ conform căruia pot fi sprijiniţi financiar. Şi atunci eu ce să înţeleg din asta? Că oamenii ăştia nu vor decât să le vină şi lor rândul la joacă în tăviţa cu nisip politic? Păi aşa să zică. Da’ tot le lipseşte o direcţie, că să te plângi nu e una.

  Vrem o democraţie reală. Ce-i aia o democraţie reală? Şi mai ales cum ar fi ea diferită de asta falsă de acu’, în care ei au voie să calce iarba adunându-se să stea la soare în semn de protest şi să se întoarcă liniştiţi la casele lor, de unde să scrie un site în care să înjure tot? Serios întreb şi vreau un răspuns la obiect. Nu găsesc pe-acolo. Şi mă întreb iar: să schimbăm o ţară şi o lume întreagă, fără însă să precizăm în ce şi cum, seamănă mai mult cu „să se schimbe, dar să nu se modifice nimic” sau cu o furtună într-un pahar cu apă de pe masa de dimineaţă a unui adolescent care se visează anarhist seara înainte să adoarmă cu păpuşa gonflabilă în braţe?

  Na. Acu’ mă duc să mă bag cu capul în frigider să-mi treacă durerea care m-a luat de râs.

 4. Ba daaaa! Sa demonstram! Sa militam! Sa ne dam cu fundu’ de pamant!
  Io vreau sa manifest impotriva idiotului care, la ora cand scriu – cu nervozitate indreptatita si manie contestatara – aceste randuri, taie cu flexul niste fier beton in curtea de alaturi!

 5. Acesta este un protest la adresa noii casete de postat comentarii şi care drept să zic nu-mi place deloc, da’ deloc, deci propun să ne adunăm undeva la Romană mâine pe la 17 ca să protestăm împotriva acestei chestii.

 6. pai , sa vorbim si de romania lui argetoianu si titulescu 🙂

 7. Aş veni şi io la ora 17 la Romană, într-atît îmi displace noul ghişeu de comentarii.

 8. Se mai protesteaza si impotriva „dictaturii lui Basescu” !
  Nu ca l-as simpatiza, dar nu e un paradox sa protestezi liber impotriva unui dictator ?
  Stiu sa sunt din ce in ce mai multi cei care nu l-au prins pe Ceausescu, dar pe Nastase l-au prins nu-i asa ? (amintiti-va ce control asupra presei era atunci !)

 9. oamenilor, pai daca si voi va pierdeti vremea cu texte din astea wrong apoi zau ca nu mai poti deosebi un om de alt om. vnimanie, calitatea jalnica a chestiilor de care se leaga critica e ca plumbul mult mai greu decat pluta, o trage la fund.
  hai ca-i ciudat de intelept ce zic, ptiu drace.

 10. Mi-e groaza cat sunt de ignoranti. Genul de prosti de care se folosesc ticalosii. Habar n-au ce-i aia dictatura, chiar n-au nici cea mai vaga idee… Sunt la fel de cretini ca si aia pe care-i recruteaza teroristii sa se-arunce in aer – sa speram doar ca sunt si suficient de fricosi sa faca asta.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s