Scoateți-vă bârnele din ochi și watermarkurile din poze.

Babelor,

Pe net pot fi găsiți tot felul de oameni talentați. Unii dintre ei au talentul de a face poze (de exemplu, cu oameni urâți, care în pozele respective par frumoși. E ceva). Bun, după ce fac poze, oamenii le pun pe net, ca să ne bucurăm cu toatele. Daaaar, ar fi o problemă. Și anume că mulți dintre ei sunt vanitoși, și vor să știe Vogue și Elle că ei sunt autorii pozelor. Drept care trântesc într-unul din colțurile pozei un watermark (cred că așa se cheamă), adică o siglă, cau cum au cluburile de fotbal. Până și Alex Mazilu, care este un fotograf mișto după părerea mea, are așa ceva.
Doar că siglele astea sunt enervante și absolut inestetice. Înțeleg că fotografii le văd ca pe un echivalent al semnăturii de pe tablou, dar mi se pare inutil și urât. E ca și cum pe toate cântecele autorii ar zice la un moment dat, cam pe la minutul 2:21 „această piesă este interpretată de”. Nu se face.
BTW: dacă Robert Capa sau Helmut Newton n-au folosit sigle, poate că a existat un motiv.
Și BTW 2: scriu asta pentru că unele poze sunt chiar bune, și tot ce le strică este watermarkul. Nu ca să enervez fotografii (ciudat, nu?).

Vă pup,

Rhetta

Reclame

5 comentarii

 1. „Numele proştilor pe toate gardurile”

 2. Watermark face mai greu de furat o fotografie. Nu orice maimuțel știe să scoată acel watermark și să posteze fotografia ca și cum el ar fi autorul. Cel mai răspândit gen de furt e chiar ăsta: pui o fotografie pe blog/site, nu dai (over)link spre sursă, nu precizezi autorul și maimuțele inculte vor crede că tu ai făcut fotografia.
  Mai sunt o categorie de gorile care nu precizează autorii și astfel își țin doar pentru ei sursa de furt, să nu mai aibă altcineva acces la tezaurul pe care vor să îl jefuiască în exclusivitate 😆
  Toate astea pot fi evitate cu un pic de cultură fotografică, un minim de bun simț și ceva educație de la mamițica.

 3. Acum, deşi e un subiect potenţial sensibil, trebuie să zic că e de înţeles de simt ei nevoia să facă asta. Un tablou poţi să-l însemnezi într-un mod atât de discret încât nici să nu se vadă (pe de altă parte, tot fără să vreau să-mi pun în cap comunitatea fotografilor – ceea ce ar fi destul de comic pentru cei care ştiu ceva despre mine – un tablou este totuşi, spre deosebire de o fotografie, ceva absolut irepetabil, definitiv unic). Deci nu ştiu, poate un pixel albastru într-un colţ ar fi o idee mai bună? Sau nu, nu cu pixeli că nu e bună asocierea.
  Ce să mai zic? Că într-adevăr să furi o poză de pe net e mai simplu decât să pleci cu un tablou sub braţ dintr-o galerie. Şi că io ştiu un fotograf (în afară de ăla) care şi-a dat poza gratis cuiva căruia-i plăcuse mult şi pe care-l enerva watermark-ul. E încă o chestie de nuanţă fină, de la caz la caz, concluzionez complet inutil.

 4. uite… iti dau orice imagine, fara watermark 🙂
  pe mail…
  deal?
  multumesc pentru aprecieri !

 5. QED. 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s