O altă mierlă. Citatul zilei

Babelor,

Uite ce zicea mierla asta, acum o sută de ani :

 Que veux-tu ? j’ai l’esprit que mon siècle m’insuffle,

Et tout bec un peu chic se doit d’être un peu mufle !

 

 

E mierla lui Edmond Rostand – le Merle – alegorie de zeflemea şic, cârteală, pizmă şi cinism de argou cu care secolul al douăzecilea – aflat încă în scutece – întra spărgând uşa ca să facă praf şi pulbere rânduielile sufocante, aseptice şi aseptizante ale veacului de dinainte. Malaise fin-de-siècle, Boum et Bing, tabula rasa şi patatras ! 

Piesa se cheamă Chantecler, bijuterie de vers alexandrin în patru acte, aflată fix pe traiectoria care uneşte păsările lui Aristofan cu orwelliana fermă a animalelor de mai târziu. Însă dacă Cyrano de Bergerac îi aducea lui Edmond Rostand glorie universală, iar câtăva vreme mai târziu l’Aiglon îl făcea nemuritor – adică immortel – fiindcă-i deschidea porţile Academiei la numai 33 de ani, cu Chantecler a fost ceva mai complicat. Poate fiindcă prea elaborată şi prea cu două tăişuri pentru publicul anului 1910 care aşteptase şapte ani cu sufletul la gură ceva şi mai şi decât ce cunoscuse.

Merită citită, zic io – cela vaut le détour – chiar acum. Nu că după o sută de ani ar aluneca de la sine din modernism în post-modernism (de fapt, ce sunt astea două ?) şi nici că ar fi mereu de actualitate (vacs Albina, natura umană e mereu de actualitate, atâtă vreme cât specia îi supravieţuieşte individului), dar ce pişcă acut – printre altele – sunt deziluzia, cinismul şi ironia ca răspuns aproape invariabil idealismului, chiar dacă un pic naiv.

Drept pentru care dăm alt citat, de data asta din Balzac :

C’est un signe de médiocrité que d’être incapable d’enthousiasme.

Vă pun şi poza lui Edmond Rostand, nu de alta, dar sunt sigur că Piticugras o să zică – punem prinsoare ? – că e o scorneală şi că de fapt ăla e Ovidiu Schumacher.

Aidi, gata, fiţi cuminţi.

Les jeux sont faits, rien ne va plus,

Vă pup.

11 comentarii

 1. Ete na! Asta e Edmond Rostand. stie oricine.

 2. Da ? Atunci de ce i-ai spus Petroniei ca e Varujan Vosganian ?

 3. Petronia e indragostita de Varujan. cum vede o poza cu el, incepe sa aplaude si sa chitzaie. imi place sa ma uit cand face asa.

 4. Domnule Piticugrs, nu cred ca esti prin apropierea Petroniei când aplauda. Si oricum, nu chitaie, îti zic eu. Iar confunzi.

 5. ba sunt! ieri am fost sa imi dea o sarma si m-a tzinut doo ore la usa. statea incuiata si chitzaia acolo. a trebuit sa intru pe geam si sa arunc cu apa pe ea ca sa o sting.

 6. Ce sarma ? Petronia nu face sarmale vara, sau face numai împreuna cu mine si le facem în foi de vita. Merg cu un gamay. Sau chiar si cu un alb sec.

 7. hm. dupa aerul mofluz sapiential si botforii cu ifose, seamana leit cu pitik bey, nus’ ce face cu coada, cred ca tracteaza naveta cu bere.
  merlot vine de la merle, comme on dit, fiindca si pe mine ma face boum et bang.

 8. Doar la nas nu prea seamana, în rest e leit.
  De ce pe mierle merlot-ul nu le face boum et bing et pouf ? Nu stiu. Stiu ca fura merlot. Schmidt fura mierle. De ce oare ?

 9. fiindca e verde de invidie, mierlele fac loopinguri mai grozave decat el. tu n-auzi ce mierlaicios tuna si fulgera cand rateaza ?

 10. am vrut sa dau like, pentru formularea care se termina cu „un pic naiv” …
  da’ imi cere parola, si n-am. nu stiu unde-i. acum chiar tuna si fulgera, poate am sansa s-o gasesc inaintea lui Schmidt

 11. Schmidt e ocupat cu volatile, deocamdata, nu-l intereseaza parolele. Ai ceva vreme. 🙂
  Mersi, daca nu gasesti oricum se pune.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s