Podul cu steaguri

Babelor,

Se făcea că după ce-am spart chiuveta și am lipit-o și mi-am dezlipit mâinile una de alta și am dat în judecată firma care a făcut lipiciul, am ieșit pe străzi să mă plimb. Văzând că străzile nu duc nicăieri, m-am întors acasă, mi-am luat mașina și am pornit încolo. Din zare, un pod magnific mi-a făcut cu ochiul: podul Basarab. Cum nu conta ce fac, m-am dus la el, l-am traversat, am frânat, am întors blocând traficul și l-am mai traversat odată. În trecere am observat următoarele:
1. Steaguri și panouri. De-a lungul podului erau atârnate, ridicate sau amplasate steaguri: unul mare cât un cearșaf, care atârna din hobanarea aia. Era al României, pasămite, și arăta ca o rolă de șters la cur dintr-un club de hipsteri. Avea 600 de metri. M-am gândit că e acolo mai curând degeaba; bou să fii, și tot știi că ești în România, că te uiți în stânga, vezi niște blocuri triste, te uiți în dreapta, vezi niște șine, și ar trebui să îți fie clar cel târziu în momentul ăla că ești în București.
În afară de steagul ăsta mai erau și unele italienești și spaniole, că deh, italienii și spaniole au construit podul. Asta înseamnă că pe teoretica autostradă Bechtel vor fi pictate din 34 în 34 de metri steaguri americane, bănuiesc.
Iar pe marginea podului cineva a pus niște panouri pe care scria „trăiască Partidul Comunist Român în frunte cu secretarul său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu” – sau echivalentul acestui slogan, dar referitor la Primăria Capitalei, prin a cărui grijă s-a construit în numai 87 de ani această măreață realizare.
Chestia e că am mai trecut peste poduri la viața mea. În țări îndepărtate, desigur, cum ar fi Ungaria, Germania sau America, dar acolo nu fâlfâiau steaguri, nu se lăudau primari, nu scria cu litere cât podul numele firmei italienești care l-a construit.
Alte locuri, alte obiceiuri, s-ar putea spune.

Ah, și încă ceva: cu câteva zile înainte de inaugurarea podului, Bucureștiul a fost atacat de extratereștri. Aceștia au pus un laser verde sus pe pod și au luminat orașul cu el, nelăsând populația să doarmă și iritând pisicile mele, care se dădeau cu capul de geam urmărind raza. Muie.

Vă pup,

Rhetta

21 comentarii

 1. Ah, vezi dacă nu ai avut răbdare (sau benzină?) să vizitezi podul şi noaptea? Atunci ai fi ştiut că extratereştrii n-au plantat numai laserul ăla verde, ci şi o sumedenie de neoane care mai de care mai neverosimil de colorate (mov, albastre, pâlpâitor multicolore, în funcţie de zonă), care nu pot avea altă logică decât că podul de fapt a fost transformat într-un OZN şi că la o comandă într-o limbă neştiută îşi va lua pur şi simplu zborul. Nimic nu s-ar înscrie mai normal în atmosfera construcţiei lui.
  Iar cearşaful naţional? Păi cum altfel să se asigure că o să facă botezul podului cu primul accident dacă nu pică ceva peste o maşină, aia să o ia razna, să intre-n alte 42, din care 26 se vor înfige ca-n brânză în blocurile din jur, construite la o distanţă nesimţit de mică de ceea ce urma să fie peste 30 de ani măreţul pod Basarab? Doar nu era să aibă răbdare până cade prima piesă importantă, adică vreo lună.

 2. Ba, da’ circotase mai sinteti. Avem pod? Avem pod. Avem pooood! 😀

 3. Ba, Dragoane, să mă ierți, dar dacă avem pod, de ce sunt și steagurile Italiei și Spaniei pe el? Dacă vin ăia noaptea (sau ziua) și ni-l iau? Sau și-l pune Oprescu în grădină, să nu trebuiască să dea prin băltoace când plouă?
  Optimistule!

 4. tiens, vorbesti si scrii, madame rhetta… eu auzisem c-ai fost legata cu snurul de la capotel de prova podului, imbracata numa-n camizol si palarie, ca o vasnica santa barbara a corabierilor, indicand culoarul corespunzator de zbor cu tigaia de clatite.

 5. ma scuzati, tocmai mergeam prin primarie si am auzit la o usa ce vorbiti aici.
  cateva precizari as face. sa nu urcati pe pod pe la leu. acolo e podul inceput de basescu si nici senzori de cutremur nu are. 100 de metri mai sus e continuat de videanu si lipsesc 200 de metri. deasupra sinei incepe al meu si se vede.
  e frumos, e eco si muzical. hobanele sunt din matz de oaie de la carnatul meu si senzorii piuie melodia de la penaru meu chinezesc.
  va urez drum bun pe cel mai lat pod din lume!
  cu respect, docteur justice

 6. Piticule, bucata ta de pod începe între steagu Coreei de Nord si ala al Cubei ? Am vazut io acolo cum treceau cetatenii de partea ailanta agatati de scripeti.

 7. azi am calatorit pe acest superb pod si e atat de lat incat nu mai stiam in ce directie sa mergem! este emotionant de urias! este un efort titanic facut de primarul nostru pentru noi. nici lu piedone nu ii iesea mai bine.

 8. Rhetto, podu’ are steagurile alea alogene pentru ca noi nu sintem in stare sa facem chestii sub nume propriu. Le dam bani altora sa’si puna steagurile pa chestiile noastre dupa care facem lucrurile in locul lor. Asa a fost si la Cernavoda. Italienii si canadienii au pus steagurile, noi am facut treaba.

  Cit despre pod… eu unul stiu de ce a fost facut. Ca sa nu doarma Petronia!

 9. ei uite ca petronia doarme. ‘talianca.

 10. Prima presupunere o înţeleg, dar a doua nu, cu atât mai mult cu cât se pare că era menită ca o insultă, PItice. Sau adică e podul meu?

 11. ok, e o insulta. distractie placuta.

 12. Traiasca regele Mihai!

 13. apolodor din damasc tocmai si-a taiat venele de oftika!

 14. Bine, Cruela, facem si noi un bridge ?

 15. musiu: mai multe brigiuri, ca avem maini moarte kklau in tzara romania!

 16. cum se traduce pen-ultimul cuvant ?? nu cunosc limba, doresc sa aflu.

  argumenti-mi svp ca textul nu se sustine fara.

  eu il vad exact din aceeasi categorie ca si steagurile, plus panouri, pancarte, neoane cu laser si manele la maxim, nu le contracureaza cu nimic.

 17. ce-a iesit ! hm. nu contracareaza…
  nu zambesc ca s nervoasa de influentza

 18. Am fost si eu asta-noapte. Cu bicla. Doua lucruri am tinut minte: la intrare era steagul Romaniei pe un lcd – era sa-mi fac cruce, doar ca trebuia sa si semnalizez si sa ii arat ceva taximetristului care ne claxona el fiind din principiu contra biciclistilor. Si doi, cand cobori catre Regie este suuuuuuper, prinzi viteza. Dupa aia sare un caine dintre garduri si te musca. Asa ca de departe am zis ca e un pod extraterestru. De aproape m-am convins: e romanesc bine.

 19. „e romanesc bine” !!! jenial, am o traducere.
  mi-a mai trecut 🙂

 20. podu e facut special ca sa ajunga oamenii mai repede in regie la pui de urs.

 21. voisinule, trecui pe-aici doar sa-ti urez bonnes vacances si sa te avertizez ca foarte curind ma-ntorc in patria (viitoare sau ex-viitoare) adoptiva, dupa pohta lui Sarkozy-san. asa ca numai miine nu-i poimiine si-o sa-ti fac cu mina pe centura la Orléans, ca pe bons vieux temps. hai bisous!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s