Invitație la Hunoriadă

Babelor,

O frecam cuminte pe Facebook când ZBAAAANGGG!!! o invitație la Hunoriadă. Adică niscaiva eveniment unde se protestează împotriva distrugerii a nușce „mediu” la Roșia Montana și se cere demisia lui Kelemen Hunor, că deh, trebuie găsit un vinovat, și dacă nu găsim un evreu, luăm un ungur, că-s mai mulți.
Acum, între noi fie vorba, îmi pasă mai curând puțin de Roșia Montana, unde n-am fost și n-o să mă duc niciodată, pentru că n-am de ce. Dar nu asta mă irită, ci ziua și ora la care are loc protestul: marți, 12h.
Ok, înțeleg că organizatorii nu au niciodată nimic de făcut, deci nu știu că pentru unii oameni timpul se împarte în „liber” și „muncă”. Da’ chiar la 12, când e arșița mai rea? Să aștepte și ei până la un 19-20, că în ministerul în fața căruia vor protesta oricum nu-i nimeni până la începutul lui septembrie.

Vă pup,

Rhetta

5 comentarii

 1. Afara cu lifta straina din tara! Aurul sa se dea la popor!
  cate un aur la fiecare! sa mergem la 12 si sa strigam!
  unde ziceai ca e evenimentul? avem voe cu lantzic la gat?

 2. afara, afara…da o bere dati?

 3. pai.

  la rosia montana e un munte (muntisor) – carnic. in el sunt kilometri de galerii miniere romane si medievale. multi, vreo 70 in total. o retea. cu artefacte, chestii, socoteli. din acest motiv, masivul carnic era pe lista monumentelor de patrimoniu clasa A.

  galerii similare, dar mai scurte si mai putin spectaculoase, zic specialistii (arheologi, arhitecti) mai sunt prin spania si atat. in spania galeriile respective sunt lustruite, pupate si oferite turistilor spre vizitare.

  in romania, pentru ca cineva are treaba pe-acolo, ministrul culturii semneaza acordul de descarcare de sarcina arheologica a unei parti din aceasta suprafata. specialistii de care ziceam mai sus spun ca nu e bine, ca asta ia mult din valoarea ansamblului. in plus, aceeasi cerere de descarcare de sarcina arheologica a masivului carnic a primit de la curtea de apel brasov un raspuns negativ „definitiv si irevocabil”. asa zicea justitia. ca decizia ei, a justitiei, cum ca nu e voie sa pui dinamita si sa darami carnic, este definitiva si irevocabila. totusi, kelemen hunor a zis ca „aiurea, ba da!” si a semnat el acel acord. ilegal.

  asta este motivul pentru care ne-am dus sa ii cerem demisia. mie mi s-a parut urat din partea lui.

  cei care au organizat protestul mi-au spus, ca evident am intrebat, ca l-au pus la ora aia ca sa nu protesteze in fata unei cladiri goale (si oamenii din ministerul culturii termina programul cand terminam si noi). nu in septembrie, pentru ca lucrurile s-au intamplat acum, asta cu semnatul.

  cu mediul… stiu ca avem pareri diferite, deci n-are rost sa insist. 🙂

 4. Livia, cam tot respectul meu de azi se duce spre tine pentru felul în care ai argumentat o situaţie şi în care ai susţinut ceva în care crezi ducându-te acolo. Nu ştiu care o fi fost rezultatul, mai pe şleau cât o fi durut pe cineva de revolta voastră legitimă (mai mult cred că v-au durut pe voi capetele de la căldura ucigaşă de marţi), dar e cumva bine că nu a trecut neobservată ruşinea asta.
  Care ruşine pentru mine depăşeşte sfera politicului, în care un ministru ce s-a împăunat cu pielea ursului din galeria minieră cum că Roşiei Montane îi va fi respectată valoarea istorică înainte să fie judecată doar ca o bucată de aur acoperită de un munte inutil şi de nişte alte chestii care încurcă accesul la metal – pentru ca apoi să semneze fără nici o grijă taman contrariul. Ruşinea uriaşă este a comisiei multidisciplinare de specialişti (ura mea se îndreaptă spre istorici în momentul ăsta) care erau puşi paznici ai valorilor de acolo, pe care se presupune că trebuiau să le apere. Au tăcut mâlc ca peştele-n tigaie când a apărut acordul de descărcare de sarcină arheologică. Tupeul lor de a mai apărea pe ici, pe colo, ca să vorbească despre cum îi interesează pe ei protejarea unei chestii unice este de mirare chiar şi pentru noi.

 5. a fost greu, dar n-am invins 🙂

  ce ma supara cel mai tare la proiectul asta e ca oamenii care vor sa-l faca mint foarte evident. folosesc niste formule si cuvinte cheie care prind foarte bine, ca toate reclamele la detergenti si sampoane, dar in spatele carora gasesti, cum ai zis, fix contrariul.

  o prietena a fost, in africa, printr-o zona in care aceeasi companie miniera exploateaza nu stiu ce. nu mai stiu ce. evident, nici vorba de locuri de munca pentru localnici, dat fiind ca munca bruta, in mare parte, era facuta de masini, iar pentru celelalte functii era nevoie de studii superioare sau specializari. asa ca au angajat straini, normal. iar comerciantii din zona au marit preturile, ca doar strainii aduc bani. asa ca localnicii au dus-o si mai prost.

  lunile trecute, in turcia, la o mina de argint cu exploatare cu cianura au cedat 2 din 3 ziduri ale lacului de decantare. au scris 2 ziare la noi. atat. desi a fost agitatie mare si riscam sa primim din deseurile alea o portie prin marea neagra. autoritatile din turcia au luat masuri, au reparat etc, iar peste o luna si ceva cativa oameni au baut apa dintr-un izvor cu apa contaminata si au ajuns la spital 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s