Primii idioţi pe 2012

Adică primii povestiţi aici.

Adică nr. 2, n-am murit, ura!, să trecem mai departe.

Un cetățean american, cred, nu c-ar conta nația lui, că proștii sunt universali, a înființat o biserică a sfântului cannabis. Chestie care nu-i deloc în neregulă din punctul meu de vedere, ca om care a aplaudat apariția Bisericii Monstrului Spaghetelor Zburătoare și care s-a declarat donatist la recensământ. Ce mă enervează rău, în schimb, e ritualul sacru al instituției: după bongul de dimineață (comun, după marele model al agapelor paleocreștine), adepții se aşază plini de respect (sau de-o amețeală ușor de confundat cu el) în jurul Marelui Preot Verde sau cum draci și-o zice ăla. (Pastor mă-ndoiesc că se poate chema, de vreme ce păstorirea și recoltele fac parte din ramuri agricole nițel diferite.) Iar el scoate de undeva o Biblie și se apucă să citească din ea, de pe amvonul canapelei din sufragerie. Ceva cu Dumnezeu care a dat oamenilor semințe de toate felurile, inclusiv de diferite ierburi, ca să se folosească de toate.

Păi de ce nația ta de dobitoc sinistru nu-ți inventezi propriul ritual, ci cauți pe unde se pomenește de iarbă în Biblie și transformi paragraful în predica ta? Departe de mine să am pentru Biblie vreun alt fel de respect decât cel pentru o antologie veche şi foarte bine făcută de povești și mituri ale unor triburi de păstori și de adaptări ale unor lucruri din alte religii, care sunau interesant ori se potriveau. (Ce-i drept, aș fi dat nu orice, da’ multe chestii, să văd un duh suflând unui evanghelist lecția, dar nenorociții se închideau în casă și băteau scânduri peste geamuri când se apucau de compilat.) Ce nu mi se pare corect nu e eventuala blasfemie, ci plagiatul penibil. Adică serios, dacă nici fumat până-n vârfurile sinapselor nu ai destulă imaginație să lansezi un cult original, ia-ți bă ce luau ăia de la Delphi, ce iau șamanii indieni, ia niște Demerol în ultimă instanță (garantez că funcționează, în doze corecte. Na, și-n doze greșite funcționează, da’ numai o dată.) Că ce fabrici tu în curtea din spate e, evident, de tot rahatul.

11 comentarii

 1. sa zicem ca „marele monstru de verde cu elefant si funda roz” m-ar fi desemnat advocatul diavolului mnealui in a raspunde dokt si pe scurt intrebarii „Păi de ce nația ta de dobitoc.. etc etc”.
  cica procedeu’ ie stravechi, verificat de nemurmurate ori: de vrei sa inventezi o religie noua atunci iei matale chestiile din cea veche si le potrivesti intr-un asa fel incat sa n-o contrazici dar incet-incet s-o deturnezi. se aplica si azi si mâine, mai ales la politica care e tot un fel de religie.
  asa ca, petrushka, de ce sa ne enervam?
  (opinam ca ar trebui sa fie obligatoriu „care” dupa „politica” eventual scris legat)

 2. Dah, mai 2012, da’ taman Biblia? Ala e dobitoc fie si numai prin inadecvare si lipsa de imaginatie. De lua el Brahma Sutras sau Upanishadele, ceva cu Maya si Nirvana, era mult mai la obiect. Plus ca sanscrita ar suna mult mai cool, dude, in contextul extazului psihotrop-indus.

  Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este mult mai improbabil ca o gasca de calugari budisti sa vina mascati peste tine sa-ti ia gitul. Lucru pe care nu i-l putem garanta daca vine vorba despre niste iezuiti ninja care-s deja trei sferturi in costum de scandal.

 3. Opinez că cine mai scrie „petrushka” fără să se refere la un rus mic pe care-l cheamă Piotr va avea surpriza să-i aterizeze o cisternă plină cu benzină fie pe cap, fie pe aragazul aprins.

  În rest, iTaci (dacă vrei să-ţi iei un nume care, corelat cu titlul, sugerează un film porno sau un meci de wrestling, ok), eu zic aşa: sigur că ai dreptate şi indignarea mea îşi conţinea propriile contra-argumente. Ai aşa dreptate de mai că-mi vine să-l consider pe fumat legitim. Corect. Problema e următoarea: creştinismul a făcut ceva similar folosind material anterior (deşi e discutabil, pentru că n-a folosit citate, ci concepte – ăla cu eroul născut de fecioară, ăla cu sacrificiul unui zeu pentru salvarea muritorilor etc.). Dar tipul ăsta nu duce mai departe chestia în nici un fel. El doar citeşte, fumat, altora la fel de fumaţi ca şi el, pasajele din Biblie care conţin cuvântul „iarbă”. Ele nu sprijină o filosofie nouă, nu construiesc nimic din ceea ce iau. Ori asta e risipă de materie primă, cred.

  Dragoane, cetăţeanul face probabil pauze din a-şi prăji creierii, suficient încât să fie la curent cu faptul că nu-l mai ameninţă nici un pericol din partea Inchiziţiei. Cel mult din partea unor societăţi religioase secrete, de a căror existenţă sunt sigură că e convins şi, deci, pentru care e pregătit. Să sperăm, pentru binele lui.

 4. 🙂 hehei, si mie mi-a parut la fel de bine sa aflu ca n-ati adormit 🙂

  nu ca as cauta la dinti calul de dar, dar (dublu dar, ce fain) benzina aia din cisterna pe cap de locuitor, daca s-ar putea sa fie de 98 dublu rafinata si cu aditivi, as prefera. cu scumpetea asta.
  nu mai insist cu urarile de „la multi ani 2012eeee!” desi ar trebui sa sesizez ocazia de autoreferentiere (un fel de all inclusive, precum textul de sus cu propriile contra-argumente), da’ as mai opina ca totusi blogu’ nu are suficient haz fara musiu alexandre, chiar daca ma straduiesc ieu cat zece.
  apropo, si m-am razgandit un pic, daca se poa’ sa fie kerosen sau ceva asa, mai bine, ca sa profit si ieu de oferta asta pe 2012.

 5. :-))))
  ce crezi? că mulți din tagma așa-zișilor „pocăiți” cam așa s-au născut ca un minunat și nou cult.
  Hai la mulți ani, surorilor!
  🙂

 6. io nu m-as arunca asa tare /2012eee lamultiani 😆 primul post.
  as recomanda numai niste ceaiuri de rosto-pasti.
  s-ajungem cu bine pan-acolo.

 7. in acelasi trend de idei traznite si mai aproape de nasul nostru.
  poate ca ar fi interesant de observat ce religie de stat (=politica?) inventeaza acum ungurii lui Orban

 8. Mda.
  Cu ”î” din ”a”.
  Academic adică.

 9. mama muzat 🙂

 10. We have the pleasure to announce you that a new website for online transactions is on, a site which offers you all the facilities you ever needed to buy or to sell online, we try to offer all the necessary resources for your transactions to go in the best possible way, and for this thing we created http://www.bllitz.com
  Enter with trust and you’ll never regret, it and tell your friends about us !!! Tnks

 11. :)).La multi ani!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s