Uneori, oamenii sunt ridicoli la nesfârşit

Sau despre ce rău poate fi să fii nevoit să scrii numai ca să scrii.

E vorba despre unul din oamenii cunoscuţi de opinia publică sub forma unei anagrame (vecin aşadar cu DSK, JFK, EBA şi cine vă mai trece vouă prin minte. Că tot am ajuns aici, zic că probabil cei aflaţi în situaţia asta nu se pot apăra, cum nu mă pot apăra eu de apelativele „dragă” pe care insistă unii dintre voi să mi le arunce ca pe nişte găluşti pline cu boia iute, dar asta nu face situaţia mai puţin rizibilă.) Anume CTP, în timpul liber Cristian Tudor Popescu, critic de film, tenis, politică şi alte minunăţii. El scrie, ba chiar de pe un postament niţel înălţat, aşa, cât să se poată uita de sus la restul lumii, la o publicaţie numită „Gândul”, care-a mai umblat pe-aici din când în când. Publicaţia, zic, că gânduri umblă pe-aici destul de des. Chestiile scrise de domnul CTP sunt, de cele mai multe ori, de bun simţ, în sensul anglofon al termenului, ăla de „common sense”. Adică de multe ori la graniţa dintre banal şi mură-n gură bătută-n piuă. Sporadic, îşi fac apariţia nişte idei, sub forma unor observaţii mai proaspete la cap, ca să zic aşa. Asta nu-i neapărat ceva revoltător, ci doar plictisitor, deşi poate numai pentru mine.

Dar n-am cum să fiu eu singura care crede că articolul ăsta e o prostie părtinitoare, chiar dacă aparent e greu de reperat partea pe care o ţine sau aia în care aruncă cu bulgări. De zăpadă, fireşte. Aflăm din articol, în caz că vă e lene să urmăriţi link-ul şi să citiţi, că e rău ce-a zis premierul ăsta nou care înţeleg că s-a înfiinţat ca un ţurţure în locul ăluia vechi, suflat de pe scaun de viforniţa ce-a pus stăpânire pe ţară. Anume, cetăţeanul guvernamental a afirmat că nu-i tocmai zen ce fac oamenii din judeţele îngropate sub zăpadă: că aşteaptă să vină jandarmii ca să  le facă pârtie pân’ la crâşmă sau să-i scoată din case, pe cei mai bătrâni şi neajutoraţi dintre ei. Iar CTP a dedus că asta e atitudine de nesimţit de la serviciul de informaţii, care nu poate ţine decât partea uniformelor jandarmereşti în situaţia asta şi că, per ansamblu, România devine un stat militarizat sau ceva (concluzia asta nu e manifestă, o deduc io din indignarea autorului. Puteţi s-o deduceţi şi voi sau nu).

Toate bune şi frumoase. Atât că io, ca babă ce sigur a luat contact cu satul românesc mai mult decât domnu’ CTP şi care are, pesemne, şi o memorie mai bună decât dumnealui, zic că satele nu-s compuse numai din „mulţi bătrâni, bolnavi şi copii” şi din morţi, ci şi din nişte oameni niţel mai vii, aşa, mai tineri şi mai apţi de lopată, cunoscuţi şi sub numele de „oamenii lu’ legea 416”. Adică ăia care, puşi de Primării, trebuie să efectueze oareşce acţiuni comunitare, contra plată. Iar dezgroparea consătenilor din nămeţi se încadrează, zic eu, la categoria „acţiune comunitară”, ca să nu mai zic că la fel de bine se încadrează la categoria de chestii pe care-i de bun simţ (ălălalt sens, de minimă politeţe) să le faci pentru vecinii mai slabi şi mai vai de capul lor. Cu alte cuvinte, în ambele situaţii, să pui, ca om în putere şi-n viaţă, mâna pe-o lopată şi să-ţi dai zăpada din jurul casei un pic mai încolo, apoi să treci şi la vecina de 90 de ani care nu poate face asta, e o chestie de comunitate. Numai că-n România chestia numită „simţ al comunităţii” nu există – nu c-ar exista prea tare prin alte părţi, dar aici e încă mai anemică decât media. Dacă ajung eu, baba antisocială, să mă plâng de lipsa simţului de comunitate, vă daţi seama că ceva trebuie să meargă foarte prost.

Or, da: ceva merge foarte prost. Anume, impresia românului, întreţinută de asemenea formatori de opinie, cum că autorităţile trebuie să-i facă tot. Şi să-l şteargă la cur, eventual. Că asta e o atitudine naţională demonstrează grămezi de exemple, de la Conu Leonida („Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el?…”) la sinistraţii inundaţiilor noastre de toate verile, primăverile şi toamnele, care-şi savurează berea la crâşma satului, admirând cu un zâmbet fin jandarmii care stivuiesc saci de nisip în calea viiturilor, să le apere lor casele. Doar asta-i treaba lor, nenică, ej’ nebun, cum să pun şi eu mâna să apăr ce-i al meu? S-o facă instituţiile statului, că de asta există.

Dar, cum ziceam, poate numai mie mi se pare că parcă nu numai de asta există instituţiile statului, ca să întreţină nişte paraziţi care-aşteaptă să le pice din cer posmagi muieţi. Se mai întâmplă.

89 comentarii

 1. ai numa un sfert de dreptate. si nu ai tu grija, oamenii sapa oricum, pentru ca au nevoie de acel drum. CTP are dreptate.

  pentru ca tot stai in bucuresti, vezi de borcanele tale si de legile tale. legi care zic ca trebuie sa sapi in zapada din juru blocului. total inutil. pentru ca mai departe de acolo e zid. nu vine nimeni sa faca loc.
  asa e si la aia de la tzara. stai dracului tu fara apa si paine 8 zile. apoi scrie daca poti si daca ai curent pentru laptop.

  eu inteleg ca la revista se cere sa aparati sistemul lu ungureanu, dar nu credeam ca o sa portezi mizeria aia si aici…

 2. Pitice, hai să nu ne indignăm aiurea, că tot la bloc stai şi tu, dar prin beci pe la ţară evident nu ai stat prea mult, să vezi cam cum e cu inexistenţa proviziilor pe opt zile. Şi cu populaţia compusă exclusiv din bătrâni, copii şi bolnavi. Am copilărit prin nămeţi ca ăştia, ştii ce se întâmpla atunci? Puneau oamenii lopată de la lopată şi făceau drum să plece. Sau se ajutau unii pe alţii cu mâncare, în loc să plângă că nu ajunge statul la toţi. N-am zis că nu trebuie să intervină autorităţile, ci să nu trebuie stat cu braţele-ncrucişate până vin alea să-ţi facă potecă la wc-ul din curte. De drumuri se ocupă statul, de uliţe poporul.
  Iar despre mizeria finală, zic că mai bine o reciteşti şi o reevaluezi. Nu de alta, dar aşa de prost nu eşti nici în zilele tale cele mai proaste.

 3. nu mama, doar am sunat la mahmudia si am aflat ca nu au curent. habar nu am ce e la tzara…

 4. cand eram mici il punea pe batrana-tu la lopata. in ziua de azi platim cat nu mai putem si ne bazam pe stat. nu statul pe noi. ai auzit? PLATIM!

  imi inghit vorbele si ma descurc cu lopata mea, daca statul nu imi mai cere bani. adica ma pis pe stat si imi vad de viatza la tzara.

  am vaga banuiala ca stii asta dar te faci ca nu pricepi.

 5. Interesant. Ştiu că undeva unde chiar e pe bază de zăpadă, se procedează cum am zis mai sus: colaborare, nu stat cu mâinile-n şolduri uitându-se în zare după jandarmi. Şi că de curent se plânge la compania de curent, care-o fi aia. Nu la prim-ministru, sau nu din prima la prim-ministru. Sau tu ai sunat în secunda doi la ăla să-i zici că de ce nu e curent la Mahmudia? Ori la jandarmi?

 6. Pitice, să rămânem tu cu impresia că nu ştiu ce, iar eu cu impresia că faptul că plăteşti nişte taxe nu înseamnă că statul trebuie să facă totul în locul tău. Şi că trebuie să confunzi statul cu toate celelalte instituţii responsabile. Nu de alta, dar simt miros de bătaie în aer, pentru că am senzaţia că nici ţie nu ţi-e prea clar de ce eşti furios, dar eşti şi trebuie s-o arăţi.

 7. sa-ti fie rusine!

 8. jumate din pretul benzinei merge la stat (2,5 lei) doar pentru ca folosesc drumurile. rovignieta, taxa de pod, de ce vrei. cand e bine si cald. si cand vine iarna? eh? ce facem? tot noi suntem voluntari?

  ce kk fac aia cu banii nostri?

 9. Construiesc autostrada Transilvania, nu e clar şi mai ales vizibil?
  Ai dreptate cu drumurile, dovadă că am recunoscut că alea sunt treaba autorităţilor. Drumurile din sate, însă, şi satele însele, parcă mai puţin, sau nu exclusiv. Dacă vrei, putem continua să ne certăm pe tema asta, dar am impresia că ne-am clarificat destul de mult punctele de vedere şi de-aici încolo nu putem trece decât la chestii absurde. Cu care tu, de altfel, ai şi început.

 10. sa ma ierti, asa pareri de bucuresteanca nepasatoare, rar mi-a fost dat sa aud… parca esti ungureanu…

  am avut dreptate.

 11. Guvernul sa deszapezeasca. Ei au adus zapada, ei s-o curete.

  Petronia (era cit pe ce sa ridic o galusca la fileu), te mai mira reactia lui CTP? E asa de ani multi. O stii p-aia cu „presa, ciinele de paza a societatii”? O stie si el, doar ca a interpretat-o literal. Sare, musca, latra la orice roata politica ce-i trece prin fata, indiscriminat agresiv.

  Orice om din tara asta care va avea tupeul sa faca aceasta constatare de bun simt ca nu e normal sa astepti sa-ti bage altul in traista va avea soarta asta. E atit de inradacinata asteptarea asta incit orice atac la ea se loveste de un zid.

  Acum multi ani treceam, la 5 jumate dimineata, printr-un sat francez. Riul din apropiere, umflat de ploi si dezghet, tocmai rupsese un dig si apa trecea peste sosea. La 5 jumate dimineata, in frig, putorile alea de tarani francezi, desi casele lor erau bine-merci, neamenintate de apa, stateau in mijlocul drumului si ii dirijau pe soferi spre un drum ocolitor ca sa nu intre vreun bezmetic in apa. Inca nu aparuse nici picior de politie, tarasenia se intimplase de prea putin timp.

 12. ce construiesc, mah!? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 13. Pitice, tocmai. 😀 Dacă nu mai înţelegi sarcasmul, eşti prea furios. Bea nişte apă.

 14. baddragon e elena udrea? iar scrie cu pseudonim? ce cacat de tzaran in frantza mah? acolo, ca si aici, nu ai voie sa faci tu chestii pe strada. strada e a statului, nu a ta. iei amenda daca dirijezi tu circulatia, bai basistule. minti de ingheatza apele.

  statul ia bani de la mine si e normal sa ii cer indaratul in servicii.
  deschide ochii dracu!

 15. Iar Pitice, părerile mele de bucureşteancă nepăsătoare sunt, culmea, părerile cuiva care chiar a dat lopată, ba chiar la ţară, incredibil cum ţi s-o fi părând ţie. Şi cuiva care a văzut babe şi moşi dezgropaţi din nămeţi de unii care nu erau jandarmi. Dubioşi oameni. Cam ca francezii Dragonului.

  Dragoane, mulţam de negăluşcă. Na, mă tem că va trebui să institui o abstinenţă generală. Cum, zici că la francezii ăia nu venise primul ministru ca să dirijeze circulaţia? Incredibil, dom’le.

 16. adevarul e undeva la mijloc. sarind peste laudatorii de genu dragonului, ai putea avea bunu simtz sa recunosti ca statul si-a cam batut pula de oamenii aia.

 17. oricum, asta e o postare de toata rusinea. care justifica trendul descendent pe care a pornit acest blog. imi pare rau rau.

 18. Pitice, că ceri servicii infinite pentru banii pe care-i plăteşti statului şi că ţi se pare normal că impozitele şi taxele pe care le dai te îndreptăţesc să aştepţi să-ţi facă statul („Statul” de fapt, că se potriveşte cu entitatea abstractă şi omnipotentă-omnidatoare la care te referi) pantofii şi să-ţi spele maşina, am înţeles. Nu sunt de acord, atâta tot. Pentru asta fiind, bineînţeles, o capitalistă idioată sau cum ţi-o mai veni să-mi zici. E ok, se pare că părerile n-o să se schimbe prea lesne de nici o parte a baricadei, ceea ce nu poate fi decât de bine.

 19. Adevărul e că n-ai citit postarea ca lumea, ori ai refuzat să înţelegi că ea nu îndemna la adorat autorităţile leneşe (şi nici nu le lăuda pentru faptul că nu s-au ocupat de ceea ce era, într-adevăr, responsabilitatea lor, chestie cu care toată lumea e de acord) şi că în schimb te-ai apucat să insulţi oamenii aiurea. Şi încă un adevăr e că, dacă ăsta înseamnă trend descendent, nu pot decât să mă bucur. Tu păstrează-ţi părerile de rău, eu îmi păstrez părerile neschimbate, lucrurile merg înainte. Spre inundaţiile din primăvară, fireşte.

 20. sa ma anuntzi cand o sa auzi ca jumate din autostrazile din germania sunt inchise pe motiv de viscol.

  chiar asa, stiai ca tirurile nu pot intra in bucuresti? sa vezi ce misto si basista o sa te lauzi ca esti, cand o sa gasesti buticu gol.
  sper sa scrii la revista ca e bine asa.

 21. eu spun in felul urmator:

  Avem una bucata sat izolat de lume, cu toate casele sub zapada si toti oamenii inchisi in casa, blocati. Satul ala face parte dintr-o comuna. corect? corect. Intrebare: de ce oamenii din celelalte sate invecinate nu pun mana sa isi ajute consatenii? de ce? Unde e solidaritatea?

  La tv au aratat un sat in care tinerii refuzau sa-i ajute pe cei batrani, daca nu erau platiti. Intr-o manastire, niste calugarite au iesit pe viscol, ninsoare abundenta etc si au facut tot ce au putut ca sa mentina macar in curte poteci. Nu s-au vaicarit, nu au asteptat sa le pice para malaiata. Si sunt niste femei.

  Da, statul tre` sa-si miste fundu` prin reprezentati, dar si oamenii sa nu mai astepte cu mana intinsa.

 22. Voiam să te las să vorbeşti singur, da’ probabil ţi-ai fi dat seama prea târziu ca să înţelegi ceva din asta. Aştept cu interes să creezi tu statul care să facă toată munca în locul oamenilor din el şi să-l şi conduci. Promit că n-o să crăp de râs decât un pic, aşa, când o să-ţi dai seama cum vine asta cu „io plătesc dom’le la stat, să vină statul să-mi facă treaba!”

  Şi ca să nu ai impresia că ne certăm chiar degeaba, te rog să-mi arăţi unde în postarea asta de ruşine scrie că sătenii ar trebui să deszăpezească drumurile patriei. Sau că drumurile din jurul Bucureştiului sunt responsabilitatea oamenilor din sate. În rest, bineînţeles, halucinaţii plăcute.

 23. bai frate! orice om sapa in juru casei. ca sa-si caute gainile si porcu.
  dar dupa 3 zile vrea si el paine sau o bere. dar nu e drum pana la DN.
  ce face? isi face mamaliga. se termina si aia. ce face? face o pula.

  mi-e rau! sunteti oribili! sper sa se termine cu voi si stapanii vostri satrapi!

 24. Drăcşor, cam asta credeam că am zis şi eu, dar dacă mă iau după Piticugras se pare că am scris cu totul altceva, anume că bravo guvernului care există de o săptămână, că să moară pensionarii din sate sau ceva de genul ăsta. De mirare.

 25. Ah, ce simpatic, am ajuns deja la „ba pe mă-ta”. Bun. Pitice, eu nu înţeleg de ce nu urli de primării şi primari, a căror responsabilitate mi se pare că e. Sau nu ştii că fiecare primărie dispune de nişte maşini de deszăpezire? Ai impresia că ele sunt, toate, garate sub Parlament, de unde trebuie să le trimită cineva de sus în teritoriu? Sigur că verificarea celor mici se face de cei mari, dar verificarea e o chestie care se face atunci când lucrurile merg prost. Nu înainte.

 26. asa e. dar de ce nu se pupa ce zic primarii cu ce zic prefectii? de ce unii cer situatie de urgenta si altii zic ca e totul bine si placut?

  de ce dracu mintziti toti si pulimea tre sa dea zapada singura cu lopata?

 27. Care „toţi” minţim, Pitice? Eu şi prefecţii? A naibii, nu ştiam ce funcţie am, oi fi având dracu’ de luat cine ştie ce decizii de importanţă judeţeană şi io stau să mă cert aici cu tine. Incredibil.

  Pentru că sunt multe zale incompetente în lanţ, de aia. Saltul pe care-l faci tu rămâne totuşi exagerat.

 28. la fel ca si revista voastra. scrisa de prefecti.

 29. nu ai facebook si nu stii. dar toti ati scris la fel. ca la comanda. uimitor…

 30. A, ok. Dacă zici că şi alţii au avut opinia asta, şi că simplul fapt o descalifică (logică ce nu funcţionează, fireşte, şi invers: tu poţi să ai aceeaşi opinie cu articolul de la care a pornit tot, fără ca asta să fie ceva rău, alţii în schimb dacă au opinii similare, dar opuse poziţiei tale, e ceva putred), trebuie să fie vorba despre o comandă. Altfel nu se poate, e imposibil ca nişte oameni care deja au manifestat în trecut ceva afinităţi de opinie să gândească asemănător. Perfect logic.

 31. Multi voluntari au salvat cred ca peste 200 de caini de la adaposturi. Nu ti se pare ca ceva e in neregula cand nu se vad voluntari sa se salveze vieti de oameni? Chiar nu e nevoie de comanda de sus ca sa observi anomalia asta.

 32. Sigur că e ceva în neregulă, Drăcşor, dar dacă ziceam asta sărea Piticugras că nici de animale nu-mi pasă şi că sunt o nenorocită. Sau aşa ceva. Fapt e că, am mai zis şi cu altă ocazie, e mult mai comod să-ţi pese de câini decât de oameni, dar eu nu prea am voie să spun asta, dat fiind că nu-mi pasă nici de unii, nici de alţii.
  Şi, dacă mă gândesc mai bine, animalele alea totuşi chiar nu se pot ajuta singure, închise în cuşti şi lipsite de degete opozabile şi unelte. Ceea ce nu schimbă valabilitatea observaţiei de mai sus.

 33. petronio, coase un gherghef si mai lasa politica. nu iti iese sa faci pe proasta.

  si nu retrag nimic din ce am scris mai sus.

 34. Sigur că nu-mi iese. Ţi-am urmat sfatul, m-am apucat de cusut. Mi-a ieşit o broderie superbă, cu textul „Petronia are dreptate”. Ce-o mai fi şi asta. Hm.

 35. sunt iarasi doo fenomene distincte : decalajul anotimpurilor si decalajul societatii. al doilea nu il urmeaza neaparat pe primul, in sensul ca am fost mereu si suntem din ce in ce mai decalati, de-ti vine sa ne dai palme.
  uite ce scria blogger, cu pseudonim in regula, ca si noi, inca acum vreo suta de ani, hehe. in timp ce afara ninge de rupe gardu’, el cica nu vrea sa iasa din casa, domne. a se observa scrupulos si decalajul de doo luni, decembre de bacovia spre februarie de sm.

  E ziua si ce intuneric …
  Mai spune s-aduca si lampa –
  Te uita, zapada-i cat gardul,
  Si-a prins promoroaca si clanta.

  Eu nu mai duc azi acasa …
  Potop e-napoi si-nainte,
  Te uita cum ninge decembre,
  Nu rade, citeste-nainte.

 36. Hm. si când am scris si eu acuma un comentariu frumos cu tema „ninga! zapada ne-ngroape”, mi l-a furat turcu de azkimet

 37. Românul nu are cultura situaţiilor de urgenţă şi din pacate discuţiile sunt deviate de la subiect. Cine si ce tre să facă teoretic în caz de situaţii de urgenţă în Romănia găsiti în ceea ce se numeşte LEGE Nr. 481 privind protecþia civilã, si fac trimitere in speta la:
  „CAP. 1 Dispoziþii generale
  ART. 5
  (1) Autoritãþile administraþiei publice centrale ºi locale, instituþiile publice, organizaþiile neguvernamentale ºi agenþii economici,
  indiferent de forma de proprietate, rãspund de aplicarea mãsurilor de protecþie civilã stabilite prin prezenta lege ºi prin planurile
  proprii, potrivit domeniului lor de competenþã.
  (2) Persoanelor fizice ºi persoanelor juridice române sau celor strãine care au filiale sau sucursale în þarã ori desfãºoarã activitãþi pe
  teritoriul României li se aplicã prevederile prezentei legi.
  (3) Persoanele prevãzute la alin. (2) sunt obligate sã respecte normele specifice de protecþie civilã, sã participe la activitãþile de
  pregãtire specifice ºi sã contribuie la ducerea la îndeplinire a mãsurilor ºi a acþiunilor prevãzute în planurile ºi programele de protecþie
  civilã sau a celor dispuse de autoritãþile abilitate pe timpul acþiunilor de intervenþie ºi de restabilire a stãrii de normalitate.”

  si Ordonanta de urgenta nr. 21/2004 din 15/04/2004
  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 361 din 26/04/2004
  privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta pentru definitia sintagmei situatie de urgenta.vezi art 2.

  Invinovatiti pe cine vreit dar dupa ce cititi aceste legi care se aplica in Romania si apoi vedem ce capra a vecinului o sa mai moara.

 38. Andrei, mulţumim pentru citate, nu de alta dar nouă ne e cumplit de greu să căutăm legi pe net când avem nevoie de argumente. Ce înţeleg totuşi din citatele astea e că e responsabilitatea tuturor, împărţită, chestie care eu zic că ar fi fost valabilă şi dacă nu era lege scrisă. Şi care a fost şi subiectul certei de mai sus. Cumva, bănuiesc că te plasezi de partea celor care consideră responsabilitatea comună, da’ ce caută capra vecinului în ecuaţie nu ştiu.
  De concluzia că dacă toate legile s-ar aplica aşa cum trebuie, România ar fi un loc mai bun, zicem că ne plac truismele. Perfect de acord cu faptul că românii nu prea au cultura situaţiilor de urgenţă.

 39. Gata, iTaci, am salvat comentariul de Askimet. Îl păzea doar, nu i-a făcut nici un rău. Zic totuşi că Bacovia era un deprimant şi că nu m-aş lua după bucuria lui de zăpadă, că e înşelătoare. Numai faptul că-n poezia asta nu moare nici o fată ar trebui să ne dea de gândit. Ce-i drept, trebuie să recunoaştem că partea cu lenevitul la căldură i-a ieşit destul de bine.

 40. 1. E în neregulă gafa. Putea să-şi ţină gura, chiar dacă avea dreptate (mă refer la PM-ul biba);
  2. Când e să ne dea nouă, ăstora mai blegiţi de oraş, tot moşu’ redneck învârtoşat ne face nouă şmecheria cu coada furcii la paşoptist. Chiar şi babele de la ţară se prind mai repede decât babele de la oraş că iarna nu-i ca vara. Or, acuma, i-a luat iarna prin surprindere şi pe ţărani, de-au descoperit că ninge abia când s-au adunat 3-4 metri de zăpadă?
  Ideea e că… dacă e să se-aleagă praful…

 41. Românu e prin esenţă paremiologic – pentru orice o dă în filosfia scurtă şi ancestrală a proverbelor, iar cum acuma vrand nevrand mai afectati sunt cei din mediul rural – adica taranu nostru mioritic – îmi veni în minte că nu poţi să împaci şi capra şi varza şi că punctele noastre de vedere privind aceasta stare de urgenţa e pe principiul tacit „sa moara capra vecinului”, adica daca la oras de bine de rau mai te duci la magazin, mai capeti o paine, un bidon de apa plata pe la tara e mai greu dar na nu esti tu in locul lui si te doare fix in pix, te amuzi de aia de la tv si te dai rotund ca tu ai face sau stii mai multe legat de situatii de urgenta – prin tu ma refer generic.
  Empatia romanului e proportionala cu gradul lui de comoditate.

 42. clisee din vest, dragilor. are dreptate piticugras (desi n-am citit ce scrie, dar el are dreptate mao mereu), toata lumea zdup la critica „asistanatului” si a „statului providential”, chestii pe care le aud de zeci de ani de prin canale si tuburi de comunicatii in ce priveste societatea creata dupa anii 68 in vest.
  românu’ însa e român, schiuzmi. are filozofia lui ancestrala de viata, e flegmatic fatza cu orice catastrofa sau raid tataro-otoman. daca nu bacovia cu al lui genial decembre, atunci ma lasi sa recit mioritza?

 43. Petronia, asa e dupa cum bine spui in titlu: OAMENII SUNT RIDICOLI LA NESFARSIT. De ce? Pai, in ziua de azi, amorul cu un barbat se transforma in amor cu tot cartierul, desi femeia nu isi aminteste sa fi semnat vreun acord in acest sens. In ziua de azi, femeile nu mai spun „te iubesc”, desi lasa barbatul sa le inunde patul. In ziua de azi, orice om devine, fara voia sa, subiect de discutie in gurile unora care nu stiu decat sa (se) rada.

 44. @Gruss: Domnule Profesor, imi place cum scrii, insa nu si de persoana dvs. Mioritza este oaia care se detasa de turma sau poate oaia despre care turma tot behaia?

 45. @alias Daniela– mersi de aprecieri. la mine e tocmai invers.
  raspunsul meu la intrebarea dvs ar putea suna cam asa:
  Mioritza pare a fi o poezie populara româneasca in care e vorba de niste oameni.
  „behaieli, turma, oi” sunt imagini accesorii extrase si exploatate in glume de mahala. parea mea, no offence.

 46. ce lume eleganta aici… iesiti bai la lopata. ca cadeti in ridicol.

 47. nu ies bai la lopata ta ca sa cad in ridicol.
  ies la zapada mea. tu mobilizeaza-i p’aia din guvernu tau.
  sa se distribuie si cate o sticla de vokka la om. asa se face treaba, tot eu sa te invat.

 48. au dat vodca mah. dar au aruncat-o din elicoptere si s-a ales prafu. bine ca nu am cerut piane.

 49. Babelor, mă-ngrijoraţi. Naufragiată cu voi pe o insulă pustie, ar trebui să fac eu singură totul: să fac adăpost, foc, să-ncerc să repar radioul. Pentru că voi aţi fi ocupate să blestemaţi compania care deţinea vaporul şi să vă plângeţi că ce nesimţiţi sunt ăia că încă n-au trimis pe nimeni să ne culeagă. Iar odată ce-aş repara radioul, voi în loc să cereţi ajutor aţi cere să vorbiţi cu şeful companiei, ca să-l puteţi ameninţa. Ratând complet ideea că situaţiile de criză cer acţiune, nu pasivitate în numele dreptului de a fi salvat, pe care sigur că-l ai, dar care-ţi foloseşte fix la nimic când lucrurile devin concrete. Despre asta era vorba. Sigur, putem să continuăm să folosim complet aiurea proverbul cu capra vecinului, ca să ne servească drept argument confuz, putem să numărăm oi şi să facem teoria turmei. Când teoria turmei tocmai asta e: că-i incapabilă să ia iniţiativă şi să se descurce singură.
  Restul e, cum bine zicea una din voi, vorbărie deviată de la subiect. Plus încăpăţânarea de a vedea numai jumătate din argumente şi a se indigna de ele ca şi cum ar forma imaginea completă.

 50. Pitice, au aruncat-o cu tot cu sticlă? Că dacă da, mai e o şansă, cred. A stat şi la rece, tre’ să fie bună. Numai dacă nu i s-o fi părut cuiva amuzant să dea săniuţa, că se potriveşte în context. Bleah.

 51. Bag sama că aici vorbiți de cultura civică.
  Care cultură!? Cea din școli cu dascăli care iau ani în șir, la titularizări, medii de 2-3 și 4? Asta, când nu se cuplează cu elevele lor iuți de șale…
  Cea indusă de mass-media tabloidelor și a posturilor ”de nișă” în care urmărim zile-n șir cum se stuchesc mai marii zilei și se-njură ca la ușa cortului, încât îți dispare orice urmă de respect la adresa lor?
  Cea rezultată din educația în familie? Care familie? Aia cu mama în Spania/Italia/Germania etc. și tata șomer?
  Cea promovată de societatea civilă? Care societate civilă, că în afară de vreo doi-trei outsideri care n-au prins loc la ciolanul prezidențial/guvernamental sau în ”deconcentrate”, ea e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire…
  Civismul se construiește picătură cu picătură, nu poate apărea spontan, doar în situații de criză. Până atunci, culegem roadele. Asta însă nu-i exonerează de vină pe cei care nu-și fac datoria, deși sunt plătiți din banii mei. Și slavă domnului, cotizez din greu lună de lună; n-ar strica să-mi demonstreze că mi i-au folosit așa cum se cuvine.
  În rest, doar vorbe și nervi de pomană.

 52. silavaracald ai expus un comentariu destul de…cum să-i spun…departe de ceea ce este subiectul discutat.
  Atitudinea pur românească cum că altu e de vină (mereu) e mai uşor de folosit pentru a explica lipsa solidarităţii. Aici intr-un fel se descută despre cultura situatiilor de urgenta – cum să ne comportam in situatii de urgenta- si nu are de a face cu ceea ce indici tu – cultura civică.
  Cât priveşte afiramţiile tale cu privire la profesorii de nota 2-3 la titularizare e un alt subiect spinos care va fi iarasi in trambita mass mediei cît de curand cu ocazia aplicarii noii legi a educatiei – mai ales grupa pregatitoare – si prevederile mega înrobitoare pt profesori – legat de asta noua lege spune clar ca profesorii nu au voie sa faca greva (ei nu sunt oameni, ei sunt niste boi, animale care sa fie scuipati si umiliti de elevi si parnti cu BMV si Jeep-uri, sa munceasca fara bani dar sa fie exemple de conduita, sa educe tămpiţii generaţiei facebook, şi altle gen.).
  Cu nota 10 la titularizare un profesor debutant obtine loc titular tocami la 90 km dus de oras – mai studiaza putin repartitiile posturilor si asa ca fapt divers profi batrani aflati aproape de pensie pe vremea cand au luat ei titularizarea -adica ceva inanite si in timpul lui Ceasca – au luat-o tot cu 2-3 dar asta nu vede nimeni. Daca ar fi sa dea acum din nou titularizarea mai mult de 80% nu ar mai obtine postul, in ciuda experientei lor catedra.

 53. aloha. mai intai te rog adu o ceasca de cafea aburinda la generatia facebobok, domnu Andrei. si ia loc, sa vedem ce-i cu mitu lu ceasca. ai aeru ca zici asa: eu stiu pe un mosh care a luat 2-3. precis ca e titular, ca doar e in pragul pensiei. deci toti cei care sunt in pragul pensiei sunt titularii lu Ceasca si au luat-o cu 2-3.

  si te mai miri ca nu vede nimeni in afara de tine 😛

  mel, ca „se construieste civismu picatura cu picatura” stiam si io naibii. da’ cum mânuiesti picuratoru ala, m?
  parca ai vrea sa spui, ca si piticugras, ca „picaturile” sunt impozitele depuse constiincios in fiecare luna.

  ca zic, dilema generala de aici cam asta ie : yo dau impozite, guvernu nu face nimic cu ele si in timpul asta civismul scade, cultura scade, educatia se estropiaza.

  pai concluzia e la mintea claponului: cu cat dai mai mult impozit, cu atat mai slab e nivelu civic. s-a rezolvat, am gasit cheia

 54. Aduc şi croissant dacă trebuie gruss, şi sincer nu prea văd prin aburul cafelei unde baţi cu „te mai miri ca nu vede nimeni in afara de tine”. Am afirmat asta pt că orice discutie – tv, media, blog, facebook şi altle – cînd scot la iveală notele profesorilor la titularizare se referă doar la cei de după 2000 – o generaţie hulită şi nedorită. Cum să ia un prof debutant o nota mai de doamne ajută dacă 50% din nota e ceea ce se punctează la psihopedagogie în specialitate, adică dacă dai la mate tre să scrii despre psihopedagocia predării matematicii -şi nu numai – chestie abordată ca teorie în ceea ce se numeşte Metodologia predării matematicii sau Didactica matematicii, pentru care din prin anii 80 nu s-a mai publicat nimic.
  Si prin reducere la absurd să presupunem că găseşti prin mila Domnului la vreun anticariat aşa ceva, studiezi conştiincios şi te duci la examen şi hopa surpriza: tu student la Iasi la mate fizica vii să zicem la Bacău -că na te casatorişi, familie în zonă – şi dai examen.
  La Iasi ai studiat in cei 4 ani o programă , care ar trebui să fie asemenea cu ceea de la Bacău.
  Dai examen şi la subiectul de didactica matematicii este: problema centrului de greutate a cercului-hopa tu nu ştii că la Iaşi nu s-a facut asa ceva la Didactica matematicii dar alţii la Bacău cica da, suplimentar te enervezi că nu ai găsit în cărţile alea oculte aşa ceva.
  Normal ei 2-3 pentru că nu ai avut de unde să studiezi, dar na astea sunt aspecte pe care cei care comenteză cu privire la notele de titularizare nu prea stau să le cerceteze şi nu e mai corect să băcălirm decît să gândim şi să cercetăm:
  „Impotriva reprosurilor, nu se poate gasi alta aparare decat obscuritatea”. – Joseph Addison

 55. pai adu croissantu ala. cafeaua, fara zahar te rog. cine mai face bobok pe aici sa traga un scaun aproape.
  Andrei, io nu vreau sa neg ce zici, esti si tu necajit, inteleg.
  Da’ ce se intelege din fraza ta urmatoare, zii si tu acuma :
  ” Cu nota 10 la titularizare un profesor debutant obtine loc titular tocami la 90 km dus de oras – mai studiaza putin repartitiile posturilor si asa ca fapt divers profi batrani aflati aproape de pensie pe vremea cand au luat ei titularizarea -adica ceva inanite si in timpul lui Ceasca – au luat-o tot cu 2-3 dar asta nu vede nimeni.”

 56. Se intelege urmatorul lucru gruss : sunt posturi ocupate pe la orase de profi cu note de 2 sau 3 la titularizare si mai au un pic pana la pensie. Eu sa spunem iau zece dar ma trimite la dracu in praznic ca titular. Corect ar fi titularizarea ca examen sa se dea sa spunem la 4 ani de toti profesori – asa aia care sut plini de experienta vor demosntra experienta acumulata sau veti avea surpriza sa vedeti cati din ei au crescut precum vegatatia spontana si acum pur si simplu vegeteaza si astia mai tineri la fel care e bun va intra care nu si asta e. Daca le faci sa le tremure bucile poate s-ar schimba ceva, poate mai mult interes, profesori mai implicati la ore, pai cum e prin afara- scolile cu renume primesc stelute flori sau ce alta distinctie pentru clasare in functie de elevii angajati si nu oriunde – la ce firme conteaza.
  Noi producem cofetari strungari ca tuna lui unu, habar nu avem ce ne trebuie.
  Si dau si un ceai cald pentru prietenie ca dusman e usor sa fii, mai greu e sa fii om de omenie.

 57. Andrei, maică, pentru că eu am mai înţeles un lucru din comentariul ăla, anume că ori ai trecut la un moment dat (nu foarte îndepărtat) prin experienţa asta a titularizării, ori ai avut altfel de-a face de aproape cu ea, eu zic că nu există nici o scuză pentru a pune lipsa succesului în profesorat pe seama bibliografiei expirate, câtă vreme trăim, totuşi, în epoca internetului şi bibliotecilor publice. Chiar şi-n Bacău, suspectez că există amândouă, despre una din ele ştiind destul de clar că există, de vreme ce discutăm online.
  Zic că, fără supărare (sau şi cu, depinde cum accepţi critica), mai degrabă anumite succese lipsă se pot pune pe seama faptului că scrii absolut neinteligibil. Fără să mă refer la chestiile care pot trece drept typos, dacă-ţi reciteşti comentariul vei vedea că fără virgule se cam alege praful de mesajul tău furios la adresa profesorilor bătrâni.
  Cât despre ăia tineri, nu mă face să-ncep a povesti minuni de pe la titularizări sau chiar cum un proaspăt titularizat e absolut incapabil să facă un plan de lecţie. Sau să se ţină de el.
  Dacă vorbim despre scăderea nivelului actului educaţional, mie mi se pare o sumă nefericită a blazării şi plafonării celor bătrâni, a refuzului multora dintre ei de a se adapta la metodele şi mai ales la elevii contemporani, cu superficialitatea şi incompetenţa în lucruri de bază a celor tineri (cum să fie psihopedagogia ceva inutil de studiat, alături de materia pe care vrea orice profesor s-o predea? Ăla urmează să predea unor lemne? Sau unora măcar de nivelul lui? Ori unora care, în paralel cu predarea lui, se află din întâmplare şi într-o etapă de formare psihologică? Sau predarea e o chestie care vine aşa, natural, oricui, şi nu are nevoie de nici o structură?) Câtă vreme găsesc la prima căutare, fără bătaie de cap, (pe Scribd! Gratis şi întreagă!) o metodică pentru predarea matematicii în învăţământul preşcolar şi primar, publicată în 2008, în a cărei bibliografie există o sumedenie de metodici publicate după 1990, ba multe chiar după 2000, o să mă ierţi că mă face să râd argumentul tău cu metodicile de pe vremea lui Ceaşcă.

  Ceea ce nu mă face să râd, însă, e panta pe care a alunecat discuţia. Acum eu înţeleg că-i iarnă şi se alunecă uşor, dar pentru cineva care i-a reproşat lui Şilavarăcald că a plecat de la subiect, cu siguranţă ai reuşit o performanţă.

 58. mah Andreiule, pun o steluta pentru „dusman e usor sa fii, mai greu e sa fii om de omenie”. daca in rest te critic un pic, nu e ca sa fac pe nebunu ci ca sa ai un folos din asta. asa ca vezi ce extragi, ca din pacate nu am tot timpu din lume ca sa dezvolt, desi ma stradui sa fac stocuri si cârliontzi. unu: prea usor sa reduci problemele la conflictu dintre generatii, adica sa dai vina pe profii batrani. mai bine invata de la cei care inca isi fac treaba, pen’ ca poate mai sunt din aceia.
  doi: ai dreptate ca reformele s-au succedat cu repeziciune, fara a se evalua impactul celor vechi atunci cand se propune alta nou. nu e nici prima nici ultima data cand se intampla asta.
  trei: ce conteaza e cat de constiincios te pregatesti tu, ce esti instare sa faci, cat de bine poti lucra cu clasa. dar oricat de viteaz si pregatit ai fi, tot dai de elevi care n-o sa faca ce vrei tu si atunci ajungi la psihopedagogie dar nu mai predai. trist, actual.
  patru: ba s-au scris carti si chiar foarte recent, sunt pline librariile (e.g. mosu Brânzei). poate ca nu-s autorii foarte tineri dar reeditari exista. actualizari. pentru un concurs sau examen, n-ai decat sa le citesti. nimeni insa nu poate sa-ti faca o carte pentru ce vei avea tu nevoie in scoala aia unde vei preda.
  cinci: problema cu centru de greutate e fundamentala, adica trebe s-o stii oriunde te-ai afla. ca te gasesc io si-n gaura de sarpe si te intreb si daca n-o stii, nu-ti dau ceai. baga la cap.
  sase: nu te mai plange, rezista, bate-te, invata si transmite si altora ce e important. nu te lasa coplesit de amanunte. e greu? fii sigur ca si altora le-a fost.
  sapte: sunt un fraier, nu asculta nimic din ce zic. ce cauti tu pe blogul asta? du-te la unul pe teme de educatie, e plin, iti dau adresele daca vrei, da’ le gasesti tu si singur pe web

 59. petroniamarcs mulţumesc pentru link. O să fiu mai atent la „virgule”, şi dacă „performanţa” mea a dăunat grav subiectului aflat în discuţie, aveţi posibilitatea să îl ignoraţi, să îl ştergeţi sau să îl lăsaţi pentru supliciul şi amuzamentul altora.
  În bibliografia menţionată de lucrarea respectivă nu am găsit referire la gimnaziu, dar fiind pus elegant la zid respectele mele.
  O să mai caut şi online.
  Devierera de la subiect să îmi fie iertată, dar la prima bâlbă – în exprimare sau raţionament – pe care o va face vreun domn implicat în managementul defectuos al actualei situaţii de urgenţă, educaţia şi şcoala urmată de acesta presupun că nu are nici un rost(?), mai ales dacă ne referim la pregătirea unora de a gestiona asemenea situaţii.
  Respect, de la un cititor fidel.

 60. aulio, vezi cum mi-a luat-o inainte petronia in timp ce scriam? e ceva de groaza. daca stiam, scriam exact invers, acuma io-te, nu mai pot nici s-o contrazic. plus ca scrie mai rapid decat mine

 61. Andrei, sigur că ai dreptate, şi fundamental problema are clar în componenţă şi educaţia de bază. Cu alte cuvinte, vedem oameni deprimant, exasperant de proşti la toate nivelurile societăţii. Iar ei sunt cu atât mai nocivi cu cât sunt mai sus. Dar, trebuie să recunoşti şi tu, distanţa care se acumulează între educaţia din şcoală şi antrenamentul în a face faţă unor situaţii de criză e destul de mare, sub forma unor numeroase straturi de alte aptitudini şi competenţe pe care omul le capătă. Adică, pe scurt, nu putem reduce problema incapacităţii lor la educaţia şcolară defectuoasă.
  Ăla de pe Scribd era un exemplu rapid, dacă ne uităm, de pildă, chiar în catalogul online al bibliotecii municipale Bacău, găsim o metodică matematică pentru gimnaziu din 2003, o pedagogie generală din 2008, o psihologie a educaţiei din 2003, o altă chestie similară, dar cu un titlu mai pretenţios, din 2007, ceva despre pedagogia Waldorf care pare suspect, da’ e din 2002 şi alte câteva. Dacă ai ajuns cu lectura comentariului până aici, o să te bucuri, pentru că urmează partea în care-ţi dau dreptate: cărţile astea se găsesc înecate într-o mare de vechituri, într-adevăr din anii ’80, perla lor fiind pedagogia educaţiei fizice scrisă de N. Ceauşescu. Delicios. La biblioteca universitară, totuşi, văd o „Didactică a predării matematicii pentru gimnaziu şi liceu”, din 2011, o metodică din 2010, un ghid metodologic din 2001 şi cam atât am avut răbdare să caut.
  Pe de altă parte, eu le-aş da dracului pe toate când mi s-ar aduce din depozit „Instructions pour les jeunes dames, que entrent dans le monde. Vol. 3”, de prinţul de Beaumont, scrisă în 1786.

 62. tot cu gandu la printzi…
  corecteaza, ma belle 🙂 vite-vite

 63. Am ales şi eu varianta mai simpatică, iTaci, acum na, nu poţi să învinuieşti o babă pentru asta.
  Bine, bine, scrisă de Jeanne-Marie LePrince de Beaumont. Care era femeie.
  Las aşa, totuşi, pentru că nu-mi place să greşesc, dar când o fac, îmi place să recunosc.

 64. Beiiii…. ce-ati sarit in capul omului amindoi. Dati si voi pe rind.

 65. Aşa cum a zis şi iTaci, Dragoane, n-a fost ceva intenţionat, s-a întâmplat ca doi oameni cu chef de discuţie şi opinii divergente faţă de cea a lui Andrei să se afle pe aici simultan. Atât. Hai, că n-am sărit pe el atât de rău cum pot s-o fac. Ba chiar i-am dat dreptate, pe alocuri.

 66. noi suntem multi, dragoane, avem mai multe pseudonime decat balauru capete. madam leprince a scris si „la belle et la bête”, asta ne-a facut sa chicotim, in prostia noastra fara margini 🙂

 67. Atunci cind a recunoscut ca a uitat sa puna virgule? 😀

  Problema mea e ca si eu voiam sa dau, da’ deja erati doi, chiar ar fi fost nesimtire din partea mea.

 68. mai indraznesc sa va ofer o firava alternativa online, intre atatea alte capete de fir in ce priveste educatia tinerelor doamne. numai pentru cunoscatori si babe autentice. h t t p ://home.kendra.com/victorianrituals/Victor/ritualsII.htm

 69. Gruss, Dragonul cred că se referea la inexplicabila noastră coaliţie, nu la faptul că m-ai corectat sau că io am comis o stupiditate, din comoditate – am citit numele numai în înregistrarea din catalogul online, din care se înţelegea mai degrabă aşa ceva, nu am mai verificat suplimentar.

 70. … Sau se referea la propria frustrare că n-a putut să intervină şi el, c-am fost noi prea prompţi. 😀

 71. priceput bine petronia. mi-am zis, io-te, dragonul se adeseaza numa’ lu gruss si lui iTaci? adica numa’ la doo din capetele miele de acuzatie?
  da’ tre’ sa recunosti ca, oricum, ce zic io se potriveste in toate cazurile. chestii universale spun, nu ca piticugras, dar ma apropii si io incet-incet, precum nibiru

 72. asa, si dragonu. daca vrei sa dai, da la zapada. ete matale, povesti ca tzarani franceji, baraje rupte, ora 5 dimineata. am auzit io ca „nu e bine sa bei cand conduci masina”, dar ar trebui sa existe si o formula cu cei care viseaza la volan.
  si frantzuzoaicele ce ziceau ? 🙂

 73. Corect. Prin urmare, fii atent să nu te atingă raza laser anti-Nibiru la care lucrez, că tot zic de trei luni că am nevoie de un test. Mă gândeam la câţiva vecini şi la câteva maşini parcate aiurea, dar se poate aranja o mică modificare în premise.

 74. laser epilator? 😦 asta sa fie rasplata ca sunt un mosh simpatic si foarte frumos si batran.
  vine el tropa-trop pitucugras si ma apara

 75. Piticul, după cum ai văzut, vine plşşş sau ce zgomot ar mai face şenilele de tanc.
  S-ar putea să aibă şi un efect secundar depilator, nu ştiu. Tocmai de asta am nevoie să aflu, deci am nevoie de cobai.

 76. cobaii îi gasesti la peatza matache. seamana cu sobolanii albi dar sunt gri. cand mergi acolo sa ai neaparat doi motani armatzi in buzunare.

 77. Fost, văzut, învins, da’ cum să zic, din ăştia am şi io în boxă. Nu corespund, au cozile prea lungi. Am încercat eu, nu-i vorbă, soluţia lui Hagi Tudose, însă se pare că nici aşa nu funcţionează. Laserul meu vrea cobai berci, or, să obţii aşa ceva genetic poate fi destul de scump.

 78. Petronia, de ce nu dai matale cu laseru’n zapada? Desi prea bearca nu-i, date fiind cozile ce-au aparut pe la semafoare si nu numai.

  Ah, si multumesc din suflet pentru interpretarile date spuselor mele. Incepusem sa ma intreb si eu ce naiba voiam sa zic.

 79. si uite-asa, oamenii sunt intra-adevar ridicoli la nesfarsit…
  sper ca toata lumea a inteles acum mesajul, dupa al nustiucatelea comentariu offtopic, la care am contribuit si io cu puterile mele modeste, mersi.
  iara cine tot nu, sa vina sa incerce laseru epilator.

 80. Dragoane, cu plăcere. Ştii că ştiu mai bine ce vrea omul să spună decât ştie omul însuşi, sau că cel puţin acţionez frecvent în baza acestei impresii. În zăpadă? Dragoane, nu mă aşteptam să trebuiască să-nvăţ tocmai un fizician ce se-ntâmplă când scapi laserul prin zăpadă. Dacă ninsoarea e aşa de rea, îţi dai seama ce deranj ar fi la o inundaţie generală? Pfff…

  Gruss, acum poţi să ne consideri chit, că mi-ai luat-o înainte cu ceva ce voiam să zic dar n-am zis la momentul potrivit, deci nu se pune. Suntem şi noi comentatori la nesfârşit, deşi ridicoli – numai de la patru sticle de vodcă-n sus. De la a cincea, suntem deja în jos.

 81. eu sunt afara si lopatez zapada. nu vin nicaieri!
  va ia dacii daca zice vreunu ca eu nu dau zapada si ca sunt lenes.
  am sapat o strada intreaga si nu pot sa bag masina in parcare pentru ca e o masina parcata fix pe ultimii 2 metri. am plans pana am topit zapada cu lacrimile. doar masina aia nu pot sa o topesc.

 82. Ba poţi să o topeşti, dacă plângi acid azotic şi găseşti o metodă să-l pui pe maşină fără să-ţi omoare ţie capul mai întâi. Să mai zici că nu suntem de ajutor.

 83. care chit? chit sunteti intre voi poate, eu am avans de doo puncte. nu ne imbrobodesti, chiar daca cobaiul zice mereu „chit-chit”. da’ uite, alea doo puncte le cedez ca impozit de deszapezire

 84. haideti toti sa o ridicam si sa o dam mai incolo! sa fim uniti! nu e mare, e doar un SUV santa fe de 2 tone.

 85. cheama pe cineva din youtube, e plin de tipi duri acolo. am vazut si-un elefant intr-o zi

 86. gata. ne-am lamurit. toti aia de au murit erau betzi. asa a zis PDL.

 87. Aha. Deci de asta nu s-a aruncat cu piane. Că atunci toţi ăia de-ar fi murit ar fi fost aplatizaţi. Nu că-i bine când se gândeşte guvernul la oameni?

 88. cica ungureanu a ramas inzapezit si a asteptat sa vina jandarmii.. sepepistii, dracu sa-i ia. au lasat trei betzivi sa moara si au fugit la asta..

 89. […] plinsul de mila. E tare cind mai gasesti si oameni care cred asta, si mai o si zic ca la carte, neste babe inteligente si cu penita ascutita. Jos […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s