Hyperureea

Oamenilor,

Tocmai făceam ordine în cămară, când mi-am dat seama de două chestii: una, că eu nu am cămară. A doua, că, perfect neintenționat, blogul ăsta ameninţă să devină unul dedicat învățământului, dacă ne luăm după ultimele postări. Şi pentru că tendința asta nu se potrivește cu intenția mea de a-l omorî, zic să revenim pe calea cea dreaptă. Or, calea cea dreaptă nu poate însemna altceva decât unicul drum drept, anume Hyperboreea. Vedeți voi drept spre unde.

Probabil v-ați convins în sfârșit că am înnebunit, că n-a mai rămas nimic întreg din verzele de neuroni cu care m-am plimbat atâtea decenii prin lume. Vă asigur că la un moment dat o să aveți dreptate, dar momentul ăla dat nu este acum. Acum au înnebunit alții. Adică au înnebunit de mult, și de fapt nu e complet vina lor, dar rezultatele sunt… Pfff. Mai bine vă uitați voi, dar mai întâi trebuie să vă explic niște chestii ca să vă scutesc de niște căutări și de multe mirări.

Avem un curent, inițial literar, apoi multifuncţional, lansat de un matematician (de la Ion Barbu, înțeleg că asemenea intersectări nu mai miră pe nimeni, cu diferenţa că chestia asta e inventată de tipul în cauză). Curentul se cheamă paradoxism și-l ținem minte, precum și faptul că el are adepți și practicanți.

La unul din ei ajungem acum. Un om numit Ion Gheorghe, care a dat internetului (și, cu siguranță, și altor spații paralele simultan) o ispravă numită „Hyperboreea”, revistă a rezistenței naționale. Dacă știți măcar niște lucruri disparate despre hiperboreeni, probabil deja v-ați prins. Dacă nu, să vă zic: hiperboreenii sunt un popor mitic (a se reține partea cu mitic), despre care există surse atât de lăbărțate în timp și spațiu încât au fost propuse identificări cu o grămadă de teritorii și populații, inclusiv extraterestre. Printre ele se numără, pe baza unei interpretări a unui fragment de Homer (care s-ar putea nici să nu fie Homer, de fapt), și teritoriul relativ al Daciei. Eh? Daci, popor mitic, din negurile timpului, care a inventat civilizaţia sau ceva?… Dacă nu v-aţi prins încă, uitați-vă aici.

Avem aşa: persecuția științei oficiale împotriva demonstrațiilor privind superioritatea hiperboreenilor, care sunt, din câte înțeleg, ăia de-au scris și tăblițele de plumb de la Sinaia (unele dintre cele mai faimoase hoaxes românești, știți voi). Faptul că toți ceilalți care au studiat materiale legate de domeniu au înțeles greșit sau nu știu ei chiar tot, pentru că nu au premisa corectă (tăblițele de la Karanovo, care se referă la cine altcineva decât la hiperboreeni – mișto că link-ul care trimite la ele de pe tărâmurile internautice Hyperboreene ajunge pe site-ul unui Institut de Științe Transcendente, pe care jur că nu l-am inventat eu, deşi mi-ar fi plăcut enorm să-mi pot asuma meritul pentru aşa ceva). Decriptări de surse secrete (a se citi „suspecte”) sau de surse legitime în interpretări secrete (idem) și bla și bla și bla. Avem chiar și rezistența națională, identitatea culturală pe care numai noi o putem percepe, de tipul „suntem cei mai rotunzi și mai pătrați” – doar aparent un paradox. Pentru că Ion Gheorghe e și un reprezentant de frunte al paradoxismului, ceea ce firește ar putea să însemne că e în același timp un reprezentant de cur al paradoxismului, dar despre asta altădată, că tocmai am încheiat cercul şi nu vreau să pornesc altă polologhie.

Acum, despre protocroniști cam știți ce părere am, iar dacă nu știți, probabil că puteți bănui.Vă întrebați probabil, și bine faceți, despre ce-i vorba de fapt, că doar pentru a comunica așa o banalitate nu merita să scriu ditamai postarea.

Păi am zis de paradoxism. Ce e ăla și cu se mănâncă puteți să aflați de aici, că începusem postarea asta cu o explicație despre el și m-a luat durerea de cap până și pe mine de cât de mult și de aiurea se lungise. Paradoxismul implică, printre multe alte complicățenii referitoare la aplicabilitatea sa științifică, pe care amatorii de curiozități ale naturii le pot găsi aici, posibilitatea ca ceva să fie adevărat și fals în același timp. Prin urmare, postulez aici de față așa: Hyperboreea, revista de rezistență națională, e adevărată și falsă simultan. Falsă pentru că, vorba ălora de pe Kon-Tiki (știți că-mi place de ei, nu e noutate), așa ceva nu există. Adevărată pentru că, din păcate, ba da.

PS: Dacă vă aventurați în Hyperboreea, citiți și câteva poezii. Vă rog eu.

20 comentarii

 1. Pe mine termenul asta de hiperborean ma duce cu gandul la un aborigen hiperactiv / cu ADHD / pe LSD. Ceea ce s-ar putea ca nici macar sa nu fie atat de departe de adevar 😀

 2. Normal, Andreea. Ce, adică nu ştiai că hiperboreenii, adică tracii nordici, şi mai precis dacii, au inventat şi ADHD şi LSD? Incredibil dom’le. Păi să vezi cum a fost. A venit Zalmoxe şi le-a zis oamenilor: „bă, uitaţi care-i faza. A venit unul de-al meu şi v-a lăsat fără viţă de vie, deci ciuciu vin. Na, drept compensaţie, ca să nu mă daţi în judecată sau ceva, vă dau şi vouă ce luase el de i s-a năzărit că vinul e rău şi alerga cu securea prin vie. Ok, suntem înţeleşi? Sau vreţi mai bine nişte porunci?” Şi aşa, creştinarea dacilor a mai avut de aşteptat, iar dacii, fireşte, au răspândit noile creaţii divine în lume. Au ajuns şi pe la sumerieni şi egipteni, da’ tâmpiţii le-au transformat în război şi bere, cine să se înţeleagă cu unii care construiesc oraşe?

  Având în vedere că Tribunalul pentru Infracţiuni Divine era în perioada aia, ca orice alt tribunal, la Roma, e de înţeles de ce Zalmoxe a preferat să nu se ajungă la judecată.

  Nu ştiu dacă v-am zis vreodată că dacii au descoperit şi America, dar nu glumesc şi nici pe asta n-am inventat-o eu, din păcate pentru fantezia mea.

 3. Nununu vreau sa citesc. Noi, adică piticugrs
  si cu mine, tocmai așteptăm sa ne ia dacii.

 4. Păi să vă ia, Gross, nu zic că trebuie să ne opunem luării de daci. Zic numai că dacii, dacă ne iau, nu ne duc în Hyperboreea. Sau, chiar dacă da, n-o să fie Institutul de Științe Transcendentale sau rezistența națională cele care o să-și dea seama.
  Oricum e de susținut varianta asta, e mai bună decât să te ia romanii. Se vede în fața muzeului de istorie ce se întâmplă dacă te iau romanii.

 5. Vai!

 6. Ptiu, avatarul meu e perimat

 7. În ce sens, A, în ăla că cei doi nu poartă căciuli de tarabostes și n-au trei metri înălțime? Că atunci ai avea dreptate, de nici nu știu cum îndrăznești să ieși cu el așa în lume.

 8. Eu as prefera o miscare de rezistenta rationala, in loc de nationala.

  Cit despre hipsterboreeni… la cite a vazut spatiul carpato-danubiano-pontic… eu zic ca-i rabda si p-astia. Oricum nu fac prea multa galagie; studii recente ale cercetatorilor britanici au confirmat ca prostia nu doare (exceptind anumite cazuri, mult prea rare, din pacate).

 9. mersiu baddragon ca mi-ai căzut fisa. pontic era de la vv ponta. hehe de când mă tot întreb ce-i cu carpato-danubiano+pontic

 10. pot sa pun videoclip cu Niki Hiperboera?

 11. poti, da’ n-ai voe, cum ar zice musiualexandru.
  pune-l, lua-ne-ar dacii

 12. Păi noi suntem mișcarea de rezistență rațională, Dragoane. Mai puțin când bem prea mult sau când umblăm înnebunite de furie să mângâiem oameni cu toporul, dar astea sunt două excepții acceptabile. Zic eu. Și normal că și eu prefer o astfel de mișcare de rezistență, din moment ce fac parte din ea din când în când. Alfel aș fi o babă cu probleme de identitate și credeți-mă că nu vreți să vedeți o babă cu probleme de identitate.

  Gross, ok, dar atunci „danubiano” de la ce vine? „Carpato” vine de la țigările Carpați, firește, pe care doar hiperboreenii rezistenți național de pe aceste meleaguri fermecate au fost capabili, de-a lungul istoriei, să le fumeze. Parte-n parte cu poporul plugar de la est. „Danubiano” vine de la defuncta (cred) fabrică de dulciuri? De la o nubiană căreia cineva i-a zis „da” suficient de tare sau de nervos încât a rămas în istorie? Ce ne facem cu dilema asta? Și, mai ales, Ponta a fumat Carpați și cunoaște vreo nubiană?

 13. n-as vrea sa monopolizez spatiul petronio-marxo-alexandrin (adica sa-l polizez de unu’ singur sau pe o singura parte) cu humilele mele convingeri cum ca totul se trage de la femei, chiar cand certitudinea asta subiectiva e confirmata de un comentat ca al dumitale.
  adica nu te-a alintat nimeni niciodata cu „carpato” sau cu „da,nubiano”? nici pe mine. dar eu pe ele da, da, da, fara îndoială, intr-o viata paralelă

 14. Grozz, ce-i drept, nu cred că am fost nici în vreo viață anterioară mare cât Carpații, dar na, dacă avatarurile tale au avut inspirația să imortalizeze dovezi pentru posteritate și mijloacele să facă acest lucru abominabil, aștept dovezi. Pe care le voi contesta, firește, în instanță. Cum care instanță? Consiliul tribal Marx. Sper că începi să îți dai seama cam ce șanse ai.
  „Da, nubiano”, ce-i drept, s-ar putea să mi se fi zis. Eram la un moment dat într-o excursie în Egipt (vă dați seama cam când era dat momentul ăla, de vreme ce nubienii erau incluși în Egipt, da?) și cred că am urlat ceva la o cămilă sau la posesorul ei. E posibil să fi fost și niște bâte implicate, nu-mi amintesc.
  Da’ Ponta n-am fost niciodată. Sigur. Asta înseamnă că nu sunt româncă de tot, sau cum?

 15. se impune un comentariu din partea piticugrs-ului care n-are timp sa-l scrie. ii vom transcrie noi aici gandul prins acum din faimosul eter prin iphonul asta de generatia 5a si dimensiunea 12a:

  „pardon, n-are cineva un cui? mi-am cumparat un tablou de artist si l-am agatzat de lampa. si unde sa pun cuiul acum? pleaca de-aici! de fapt nu mi-am cumparat dar mi-a venit ideea. nu, nu mi-a venit… o astept de doo ore sa sune la usa cu lada aia de bere…”

 16. piticugras mi-a dat si ideea sa intreb aici: oare hiperboreenii beau beere sau calareau reenii? unul din ei cica i-ar fi spus reginei „hiperbo, reenii mei unde-s?”

 17. grozz, treci pe caserie. 124 de caractere plus tva, inmultim cu 6 (iti zic io de ce) si iese 300 de euro. mai aveai sa imi dai 100 de la revelion. deci 500. nu pune lantzu la ushe, trimit io doi ucrainieni sa ia banii.

 18. „pe caserie”? ori sufar de dislexie ca petronia, ori cineva imi fura literele. pffff, sigur ca imi fura literele. chiar azi eram la butic si ma uitam tamp la shakira. nu aveam pic de cuvinte la mine.

 19. uite ca stau pe caserie de doosphpe ceasuri. si nimik.
  in mod sigur ai uitat sa-mi trimiti ucrainezii aia cu горілка

 20. […] Asta știați, că v-am mai informat o dată: dacii sunt hiperboreenii din poveștile antice, conform nonșalanței cu care orice fapt istoric […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s