Mai avem nevoie și de treabă. Sau măcar de aparența ei

Oamenilor,

Iar cu Academia Română, că nu mi-a ajuns cât am certat-o pentru „a se naște”. Chestie pentru care, de altfel, încă am de ce să fiu enervată, ceea ce mă face încă mai enervată. Dar să revenim la subiect. Așadar:

Băi Academie Română,

Reînființează de urgență comisia aia de trebuia să evalueze acuzațiile de plagiat puse-n capul lui Mang, că mare prostie ai trântit dizolvând-o. Dacă nu vrei să transmiți, ca principal for intelectual al națiunii, mesajul că „plagiatul e ok dacă-i mai jos de Minister”, caz în care  reușești perfect. Și perfect compatibil cu ce știm toți despre sistem, dar băgăm repede cu mătura înapoi sub preș imediat ce iese lătrând la musafiri. Huooo băăăăi! Adică e nașpa să fii un plagiator ipocrit pe un scaun de ministru și să ții cu dinții de scaunul ăla aruncând în ochii oamenilor scuze la fel de plauzibile ca faptul că extrateștrii au construit Sfinxul din Bucegi. Dar e ok să fii un plagiator ipocrit care tace și se mută înapoi pe scaunul pe care l-a ocupat niște ani, chiar și după ce lumea a aflat cum anume a ocupat el atâția ani scaunul ăla.

Explicația de mai sus nu e neapărat o acuzație directă către cetățeanul Mang, deși am convingerea că o asemenea acuzație poate fi făcută cu un minim de documentare și cap, având șanse bune să fie fundamentată. Și la fel de bune să obțină încă un caz de „scuipi omul și se face că plouă”.

Nu asta contează acum, ci faptul că acea comisie a Academiei vorbește bălării când pretinde că a rămas fără obiect și că de aia s-a dizolvat. E o tâmpenie. Obiectul există în continuare, numai că s-a mutat reflectorul de pe el, deci lăsăm bezna să cadă din nou peste caz. Faptul că e musai să se înființeze o altă comisie pentru a citi cu atenție ce a scris domnul Mang și că mortul nu trebuie îngropat pe șest după ce s-a defilat cu el în putrefacție peste tot prin sat e la fel de evident ca cel că verișoarele mele se fezandează în hotelul Olt din  Călimănești-Căciulata. Pentru că eu dacă aș fi studenta lui l-aș scuipa în ochi în sesiune, și sesiunea se apropie. Problema e deci urgentă, că mi-e că nu există studii asupra cantității de scuipat pe care o poate suporta ochiul uman. Nu de alta, dar dacă ar fi existat am fi aflat într-un articol al domnului Mang.

Băi Ponta, ia și sapă unde știi, numai scoate de undeva din gaură de șarpe vreun ministru care să nu fie chiar revoltător. Third time’s a charm. Știe cineva, Liviu Pop ăsta are vreo diplomă de la Harvared sau Oxcord? Eventual după un curs online de o zi?

Anunțuri

12 comentarii

 1. Cica problema ar fi ca exista o alta comisie, permanenta, ceva cu etica, n-am inteles prea bine, care ar trebui sa se ocupe de asta. Cum ar veni, ei s-au conformat doar pentru ca le-a cerut nenea Ponta, da’ acum nu mai au la ce sa se conformeze. Care nene Ponta striga mai deunazi dimpreuna cu altii ca ailaltii dinainte calcau in picioare autonomia universitara cind cu tarasenia cu UMF Targu Mures. De unde se intelege ca numai autonomia universitara este de respectat (scrie la lege, cica), da’ aia academica nu se pune.

  Guvernul zice „jump”, academia zice „how high?”.

  Si inca o problema pe care nu o inteleg in buclucul cu plagiatul. Bai nene, ai voie sa pui cit vrei din lucrarea altuia in lucrarea ta cu conditia sa pui niste ghilimele, nota de subsol si sa-l treci pe citat la bibliografie. Ce-o fi asa de greu? Ma rog, exista si varianta in care toata lucrarea ar trebui sa stea intre ghilimele, ceea ce ar putea ridica ceva probleme la publicare.

 2. Și la întrebarea „care-i contribuiția dvs. la cercetările în domeniu”, la care cam trebuie inventat un răspuns când se discută despre un doctorat.

  Drept să zic, mi se pare că știam că există deja o comisie care ar trebui să se ocupe de citit comparativ mizerii și de dat niște verdicte. Am ales să ignor informația asta pentru că nu e deloc evident că această comisie face mai mult decât să existe. Eu, să fiu comisia asta (nu râdeți, că la câte personalități am, nu mi-ar fi greu s-o umplu pe toată), aș fi emis așa: un comunicat în care să zic că, odată oprită ancheta comisiei Academiei, cazul rămâne ca un cadavru dezgropat și abandonat în drum, deci devine al meu. Ca să știe și poporul care are impresia că problema se lasă moartă-n drum. Adică eu și toate personalitățile mele, firește.

 3. Partea si mai nostima este ca exista niste programe destepte si niste baze de date cu lucrari/articole si altele concepute in mod special pentru a-i prinde cu ocaua mica pe pezevenghii de studenti cind isi prezinta lucrarea de diploma. Cum ar veni, pe la unele facultati e greu sa copiezi lucrarea unui coleg de acu’ 15 ani pentru ca incepe softu’ ala sa dea alarma. Si nici macar nu e nevoie sa copiezi cuvint cu cuvint pentru a te prinde.

  Acu’, ma intreb de ce mama ma’sii nu se foloseste respectiva unealta si cind vine vorba despre profesori. Bagi lucrarea in masina de deplagiat, daca iese intreaga treci la peer-review, daca iese franjuri o arunci la gunoi. Simplu. Mama ei de treaba.

  Ca sa nu mai spun ca am ceva indoieli si cind vine vorba despre peer-review la publicarea in Romania.

 4. Numai „ceva” îndoieli? Păi în lipsa mașinăriei anti-plagiat, cine a dat drumul tuturor acestor experți să zburde în libertate academică?
  Na că iar mă enervez și-mi trebuie Extraveral. Și nu mai am, că m-am uitat la știri.

 5. Habar n-am. Da’ daca ma uit la nenea Mang, pare a fi mostenire a vechiului regim, a vremilor in care verificarile se faceau doar „loco” pe principiul „ii dam? ii dam ca-i de-al nostru”. Nu stiu, poate ma insel, poate ca omul s-a prostit doar la batrinete. Nici nu stiu ce specializare are, stai sa caut olecutica si revin.

 6. Ceva cu IT, te lămuresc eu mai mult de-o grămadă. E moștenire a vechilor metehne Mangul, nu al vechiului regim. Pentru că, după cum se vede, vechile metehne sunt perpetuate bine merci în noile regimuri, care de fapt nici ele nu-s tocmai noi. Dacă s-a prostit la bătrânețe sau a fost prost de tânăr tot comisia asta fabuloasă ar trebui să ne poată spune. Tuturor, nu câinelui președintelui comisiei și vecinei de la patru pe care toți membrii vor s-o fută.

 7. mda, citit un articol plagiat, pardon, copiat. Si, ca sa fie de nerecunoscut, facut varza. Omul e, la rindul lui, varza. Daca scrie in halul ala si numeste aia articol stiintific….

  Dar ai dreptate, e irelevant in discutia de fata. Si ai dreptate si in indoiala ta ca va mai amusina vreo comisie cadavrul uitat pe ulita. Poate e vremea sa facem ceva presiuni. Am vazut ca Ad Astra, asociatia cercetatorilor de pe la noi, au emis un comunicat. Sa mai pistonam. Cine stie, o fi asta modalitatea prin care sa-i trimitem la pensie si sa lasam locul la plagiatori, pardon, profesori mai tineri.

 8. Adică vrei să spui că informația dintr-un articol științific nu-i la fel de relevantă dacă e tăiată în bucățele, băgată într-o pălărie, iar fragmentele extrase aleatoriu sunt reasamblate? Alături de mine, cred că la fel de șocată e mare parte din comunitatea academică românească. Dai palpitații unor oameni bătrâni, rușine să-ți fie.

 9. mang asta cred ca se trage din ilustra familie de nobili chinezi ming. de aici afinitatea pentru lucrarile/lucrurile contrafacute. de ce nu priviti lucrarea lui „stiintifica” la fel ca pe un adibas reusit?

 10. Stimata babatie, iti multumesc din abisurile sufletului meu mic si negru pentru faptul ca ma consideri in stare de asemenea abrambureli. 😀

  Evident ca e relevanta idiotenia facuta de nenea si tanti Mang (sincer, nici nu e nevoie de o comisie de experti pentru a detecta plagiatul, e suficient sa observi engleza de balta statuta, cu accente de broaste rusesti, din „Abstract”, urmata de fraze pe care mintea lor nu puteau sa le incapa, excesiv de oxfordice), dar in alta discutie. Acum vorbeai despre finalizarea unui proces pornit cu numirea unuia pe post de ministru (bine, in cazul asta incepe cu momentul in care ta-su a decis ca birth control e un mit urban, o aiureala stupida), urmat de niste acuzatii grave de plagiat si ramas in pom odata cu demisia respectivului. Iar eu divagam.

  Clar? 😀

 11. Păi divagai bine, Dragoane, motiv pentru care eu îți făceam de zor vânt la vale pe panta nebuniei. N-are nici un farmec să mă dau cu sania pe ea singură. Plus că am tendința să mă cam izbesc de copaci când fac asta, pentru că mă fură peisajul, înțelegi.
  Acum na, de vreme ce s-a prins Boc de plagiat, chiar că s-ar putea prinde aproape oricine. Morala fabulei e că chestia asta nu trebuie să rămână în pom, în coadă de pește sau în alte forme botanice și zoologice de delăsare și mușamalizare. Chestie cu care cred că putem fi cu toții de acord. Mai puțin domnul și doamna Mang, firește, dar ei nu o să poată protesta pentru că nu mai protestează nimeni și deci n-au de unde să se inspire.

 12. 🙂 ok, ok

  Ieri, in timp ce ma documentam oleaca, sa nu vorbesc aiurea despre om daca nu e cazul, am dat peste un comentariu nostim. Dupa cum banuiesc ca ai aflat, s-a scris in Nature despre galagia cu plagiatul. Cineva sugera ca e posibil ca nenea Mang sa-si treaca in CV ca a aparut si in Nature. Nu m-ar mira. Eventual ar putea da o referinta vag eronata (luna grestia, de exemplu) ca sa nu se vada despre ce era vorba in articol.

  Ah, si daca tot ma indemni la vale, nu ma pot abtine de la un exemplu din lucrarea pe care am gasit-o (care, by the way, este publicata intr-o revista de specialitate din al carei colectiv redactional face parte tanti Mang, care mai e si evaluator de facultati, d-aia care acrediteaza): „Cryptography, the secret writing, is probably same old as writing itself and has applications in data security insurance.”

  Same old, same old security insurance!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s