Români vs. olimpici

Oamenilor,

Nu e vorba despre sesiunea specială de BAC pentru olimpici. Am râs de asta cu hohote, dar îmi păstrez lacrimile (de râs, să n-avem confunzii) pentru BAC-ul general. La 34% promovabilitate între cei teoretic mai răsăriți, cred că putem spera la lucruri mărețe. Dar nu asta e chestiunea.

În țara asta, pe lângă cei care au emoții gândindu-se cum o să pună ei ștampila pe Nicușor Dan și o să schimbe lumea și cei care înghit mizeriile debitate de Prigoană & Co., mai există și niște copii pe care îi pasionează chestii mai reale. Sau mai raționale, fac eu absolut singura zecime de glumă pe care mi-o permit cunoștințele în terenul lor de joacă. Fin’că pe ăștia îi pasionează matematica. Nu-mi explic de ce nici dacă mă taie cineva în patru, pune sare pe mine și mă lasă în soare, dar asta e. Matematica îi gâdilă pe dinăuntru, și eu sunt o babă suficient de înțeleaptă să nu judec chestiile care-i gâdilă pe dinăuntru pe oameni, atât timp cât chestiile respective nu sunt drujbe, cuțite sau paraziți.

Așa. Să închei această introducere din care nu ați înțeles nimic zicându-vă că patru copii pe care matematica îi gâdilă pe dinăuntru o să facă o excursie până-n Argentina, la oarece olimpiadă internațională de profil (de profil matematic, nu argentinian). De unde o să se întoarcă și cu ceva medalii, poate. Care-i faza?

Faza-i că Hotnews s-a sesizat că există cetățeni pe care-i preocupă fix zero alegerile locale lipsite de alegeri. Și a pus niște olimpici față cu națiunea, pentru ca națiunea să le poată pune întrebări tâmpite. Despre asta e vorba. Despre faptul că m-am uitat la sesiunea asta de întrebări și m-am îngrozit de ce le poate mintea românilor când dau de unii pe care nu știu de unde să-i apuce. Pe politicieni știi că trebuie ori să-i înjuri, ori să-i pupi în cur, de obicei prima. E un reflex mai puternic decât cel de regurgitare printre români, în general perfect justificat.

Ia să vedem, însă, cine pune întrebări unor olimpici.

 1. Părinți grijulii care-și împing odraslele de 11 ani de la spate să fie genii matematice, deci care se vor trezi că puștii lor o să dea la Drept sau la Litere, chiar dacă nu pot ține minte un rând de lege sau un verb neregulat în engleză. Exemplu: „Am o fetita de 11 ani care cred ca are aptitudini reale in matematica ..insa nu crede in ea. Va rog sa-mi spuneti cate ore de matematica trebuie sa faca pe zi, din ce culegeri ati facut? Noi facem din „olipmpide si concursuri” dar vad ca nu sunt suficiente. Iar timp nu este? Cum faceati fata si la teme…care nu sunt putine… si la antrenamentul la matematica? Cand va mai jucati? Va rog sincer sa-mi raspundeti si o sa o pun sa citeasca in mod expres raspunsurile dumneavaostra, ale tuturora.” (Sublinierea, împreună cu sincera compătimire pentru copilă și susținerea fermă pentru momentul în care se va decide că are o mamă idioată, îmi aparțin.)
 2. Eternii tembeli care nu au nimic de întrebat de fapt, dar au neliniști politice și simt nevoia ca ele să le fie confirmate de unii pe care-i percep ca fiind mai deștepți decât media, și care se bagă în orice discuție, fie ea despre autostrăzi cu bani europeni sau despre găluște cu prune: „ce parere aveti, domnule profesor, de performantele clasei noastre conducatoare? Sau, daca imi este permis si de catre redactia Hotnews sa nuantez – ce parere aveti de stadiul de dezvoltare intelectuala al exponentilor (prin pozitia ocupata) clasei politice?”
 3. La fel de perenii idioți care de fapt nu zic nimic, dar vor să vadă pe ecran literele pe care au fost capabile creierul și mâinile lor să le elibereze în internet și să fie mândri de ele. N-au de zis nici măcar cât cei de la punctul 2, dar le place să se vadă scriși undeva, din ideea greșită că dreptul la opinie înseamnă obligația să ai o opinie și s-o semeni peste tot: „dincolo de aprecierea muncii voastre as vrea sa va amintesc ca aceasta tara plateste pentru ca voi sa mergeti la aceste scoli care asa cum sunt ele v-au sustinut in alegerile voastre.”
 4. Cretini cam la fel de gravi ca și ceilalți, care publică întrebări ca să demonstreze că au acces la Wikipedia, preocupări de duminică sau că au fost și ei olimpici la matematică. În clasa a patra. Rezervele de categoria „decât să-i trimitem pe ăștia mai bine ne mutilăm radical, dar nah, echipa trebuie să aibă un anumit număr de membri și toți ceilalți fug prea repede”. Exemplu: „Io: nu am timp pentru marti asa ca intreb acum ca poate ma vede cineva: – la ultima olimpiada sau penultima a fost o problema de geometrie in plan cu cercuri care a fost rezolvata de doar sapte concurenti! sa inteleg ca la matematica se pune din ce in ce mai des accentul pe partea ilogica, de tocit decat pe partea logica?, adica sunteti mai slabi la gandire?” Sau boul suprem, Teodor Adrian: „Credeti ca va fi descoperita vreodata prima cifra din numarul lui Graham? Credeti ca va fi descoperit vreun algoritm (sau o teorie) care sa ne permita aflarea primei cifre din numarul lui Graham? Stiu ca exista algorimi care pot calcula milioane de cifre din numarul lui Graham incepand de la capatul din dreapta (de la cifra cea mai putin semnificativa).Dupa cum probabil stiti numarul lui Graham (http://en.wikipedia.org/wiki/Graham%27s_number ) nu poate fi reprezentat decat cu ajutorul unor notatii speciale. Se presupune ca daca toata materia din Univers ar fi preschimbata in hartie si cerneala, tot nu ar fi suficient pentru a scrie cifrele acestui numar. Intre timp, de la descoperirea lui (din 1979) s-au gasit si alte numere mai mari decat numarul lui Graham folosite in teorii matematice. Multumesc”. Da, de acord, am dat un citat kilometric. Mi se pare cel mai relevant exemplu de băgător în seamă posibil.
 5. Cretinii care au dat cu botul de civilizație prin alte părți și învață cu orice ocazie pe amărâții rămași în România cum e cu viața. La fel ca și cei de mai sus, au obiceiul să apară peste tot, indiferent care-i tema discuției. Din lista aia de comentarii, una din cele mai lungi nuci în perete îi aparține unuia din categoria asta, pe numele său, atât de potrivit încât sigur e un pseudonim, George Pripas. Care n-are nimic de zis cu matematica, dar e angajat în Londra și vrea ca toată lumea să știe ce sociolog e el deodată și cum brusc are puteri supranaturale, de e singurul din lume care poate dibui cerșetorii români de pe malurile Tamisei și își poate explica, folosindu-și IQ-ul absolut astral care i-a permis să cumpere un bilet de avion fără să ajungă în Turkmenistan, abundența de cerșetori români din Londra și cum e cu manipularea prin media.
 6. Întârziații care au abandonat matematica la nivelul școlii generale, dar uitându-se la cum au ocazia niște olimpici să se plimbe prin lume își zic că nu-s mai proști nici ei, deci ia să devină niște genii cu handicap la start. Trebuie să fii iluzionat grav în privința propriei persoane ca să întrebi niște atleți performanți cum se începe faza aia cu deplasarea bipedă. Nenea Federer, dacă citești cumva pe aici, poți să-mi explici și mie cum să fac să nimeresc mingea cu paleta? A, nu paletă se cheamă? Dar cum? Împărtășește-mi și mie din experiența ta, că doar vezi că vreau să învăț. Asta ar trebui să anuleze diferența valorică dintre noi, come on.
 7. Frustrații care au mărșăluit mereu între plutonul repetenților și cel al elitelor, adică mediocrii, care întreabă chestii de genul: „eu nu puteam să țin minte formule, de aia nu eram destul de bun. Acum vă dau voie cu fițuici la probe?” Nu de alta, dar poate se înscriu din nou în concursuri. La categoria de vârstă „de câte ori e nevoie până e mândră mama, frate”.

Cam atât cu veselia provocată de cum își pierd vremea câteodată olimpicii. Concluziile puteți să le trageți singuri, că oricum nu-i decât una: oamenii proști sunt periculoși și trebuie ignorați ca mirosul de căcat pe care-l poți simți câteodată, în timp ce te deplasezi spre Academia Română și treci pe o anumită porțiune de pe Calea Griviței. Deh.

Anunțuri

25 comentarii

 1. am citit in diagonala si n-am priceput mai nimic. unde naiba am gresit iar? si de ce tocmaieu?

 2. Davinciu, nu ştiu ce ai greşit la diagonală, întreabă unul din copiii ăştia să-ţi calculeze diagonala şi aria de înţelegere. Se rezolvă, nu-i nici o problemă.

 3. Matematica și carnea de porc sînt grele.

 4. Zici foarte bine, A. Cu diferenţa că porcul pică greu la stomac, matematica pică greu la cap. Ceea ce naşte numeroase ipoteze asupra a ce s-ar întâmpla dacă cineva s-ar apuca să înveţe matematică în timp ce mănâncă ceva carne de porc. Sau dacă chiar se apucă porcul să înveţe matematică. Pe de altă parte, înseamnă asta că puii şi peştii sunt cei mai buni la matematică? Ce-i drept, despre peşti spune o legendă că s-au înmulţit prin diviziune la un moment dat, deci s-ar putea să fim în pragul unei descoperiri epocale. Care să dea şi cu totul alt sens expresiei „creier de găină”.

 5. nu am mai priceput matematica de prin a 7a… deci ce dracu sa-i intreb pe extraterestrii astia eu? ah, nici nu i-am intrebat. eu sunt a 8a categorie: frustratul care a tacut.

 6. Dan, matematica mea se opreşte la clasa a 8-a, dar de acolo a luat-o înapoi de atâta nefolosire. Dar nu prea poţi să pui oricum întrebări de matematică într-o situaţie din asta. Mă aşteptam să fie întrebări banale, deci imaginează-ţi ce surpriză plăcută am avut cu aşa recoltă de tâmpenii.
  Tu faci parte din categoria a 9-a. A 8-a e cititorul curios ce le vine oamenilor în minte să întrebe şi care s-a amuzat de asta, fără să-i treacă nici o clipă prin cap să întrebe ceva. Dar am zis că clasificarea era numai cu întrebăreţi, aşa că de asta categoriile tăcute lipsesc. Pentru că au rămas filosofi.

 7. Esti nedreapta cu ala de la categoria 7. Nici eu nu tineam minte formulele si era de-a dreptul enervant sa fiu nevoit sa le dedeuc din nou la fiecare olimpiada 😀

  O mica precizare, nerd style. „Bacu’ olimpicilor” a fost pentru cei care merg la Olimpiada, aia sportiva (si inca citeva sute pe linga ei, se pare), nu pentru olimpicii scolari. E drept, presa nu prea s-a grabit sa faca precizarea asta.

 8. Dragoane, pe cuvântul meu de babă senilă că era vorba şi de ăia ştiinţifici. Jur pe Moş Crăciun, adică pe mine. Sau poate am băut prea mult gaz în ultima vreme şi totuşi are ceva efecte la un moment dat. Nici măcar pisicile nu mai sunt în stare să ţină socoteala.

  Aha. Deci ai revenit printre oameni şi internet gratis. Adică nu gratis, dar ştii ce zic. Internet permiţător de polemici.

  Şi da. Sunt sigură că fix despre aceeaşi iritare era vorba şi la tine şi la tipul din categoria 7. Era iritat că trebuia să le deducă, nu disperat să inducă impresia că a ratat ceva şansă uriaşă în viaţă şi că are o soartă tristă şi numai bună de admirat compătimitor sau de compătimit admirativ. Îhî.

 9. Babo, ramine posibilitatea sa ne informam din surse complet diferite. Nu de alta, da’ din sursele mele pot da citate de tipul asta:
  „Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.

  În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.” (Mediafax).

  Dada, revenit. Sint inca in curs de adunare de minti de pe peretii interiori ai cutiei craniene, da’ am revenit. Cu… hmmmm… delicatese 😀 Organizam curind o degustare. Da’ pentru asta exista alte mijloace de comunicare.

  Apropos de ala de la punctu’ 7 (o sa ajungem sa facem din asta un fel de eticheta), aveam o expresie cind eram mai tineri si mai rautaciosi: stiu, stiu, ai fost bolnav cind erai mic.

 10. Dragoane, ah ce bine e când ai net suficient încât să se poată lumea contra cu tine. Știrea aia am citit-o și eu prima, dar olimpicii din povestea asta matematică ziceau ceva într-unul din comentarii că au dat BAC-ul deja. Și mai e și așa ceva:
  „Din aproape 900 de candidati, doar 50 plecau la Londra la olimpiada, alti 100 inseamna „tineret olimpic sportiv”. 50 de elevi sunt olimpici la stiinte, iar 350 au avut voie sa dea mai devreme examenul ca sa aiba timp pentru admiterea la facultati de peste hotare. Au ramas in jur de 300 care au ajuns la Bacau prin metode incerte.”
  (stirileprotv.ro)

  E drept, sunt puțini, deci e aproape ca și cum n-ar fi.

  Eu zic că „punctu 7” are multe șanse să devină etichetă. Și mai cred că BAC-ul restului o să ne ofere aceste șanse. Cum a fost cu dinioara, chestie la care eu nu am renunțat și pe care o folosesc câteodată în mijlocul vreunei conversații, urmată de un râs de sunt relativ sigură că am deja o fișă de internare pe undeva și că de după toate colțurile mă pândesc niște băieți mari, cu o cămașă cu mâneci foarte lungi. Dacă mă gândesc mai bine, cred că văd unul chiar acum. Moment, trebuie să pun în aplicare ce am învățat la cursul de statui vivante.

 11. Eh… am putea deduce de aici ca avem amindoi dreptate. Statistic vorbind, eu am avut ceva mai multa 😀

  Dada, vine bac’ul. Uiiiiii… sa vezi perle la tinerimea romana. Propun ca anul asta sa facem niste editii speciale pe SM dedicate evenimentului. Ma gindesc, de exemplu, la niste texte care sa contina perlele. Cam cum erau compunerile alea din primara, cu cuvinte impuse 😀

 12. Nu, de fapt proporțional vorbind, eu am avut mai multă dreptate, pentru că am avut la dispoziție un eșantion mai mic asupra căruia să am dreptate. 50 față de cel puțin 150, trebuie să recunoști că am avut măcar de trei ori mai multă dreptate. E ca la tras la țintă cu arcul, înțelegi: tu aveai la dispoziție mărul, eu viermele din măr.

  Propunerea asta e atât de bună încât se va pune în aplicare. Și ca să nu muncesc singură, o să testez lenea oamenilor în felul următor: o să scriem un singur text valorificând perlele de la BAC. „Scriem” adică mai mulți. Eu o să încep și cine are idei o să le lase sub formă de comentarii. Îmi rezerv, firește, dreptul să mă bag în cursul poveștii pe unde am eu chef, adică atunci când mi se pare că prea începeți să scrieți despre unicorni și pace mondială. Nu că m-aș aștepta din partea voastră la asemenea orori. Rezultatul final o să fie, probabil, printre subiectele pentru BAC-ul de la anul.
  Să așteptăm deci recolta de perle de anul ăsta. Parcă vezi că de-ai naibii catindații sunt în stare să nu facă nici o greșeală utilă anul ăsta.

 13. sa scrii despre greseli gresit este

 14. Să greșești despre scrierile altora în timp ce scrii teza de BAC și mai mare greșeală este. Și mult mai amuzantă.

 15. mult mai amuzant e sa r^azi de cum se r^ade

 16. Si acum, ca sa ma urasti complet, eu o sa-ti spun ca, data fiind apartenenta ta la sexul frumos si dat fiind faptul ca eu sint un gentleman aproximativ desavirsit, ai dreptate 😀

  Suna bine propunerea. Desi… (legendarul nod in papura) stim cu totii cum evolueaza comentariile pe aici.

 17. Ai dreptate. Aproape te urăsc. Atât de aproape încât o să ne vedem foarte curând și eu o să aduc dulciuri. Dată fiind apartenența mea la sexul frumos și faptul că ești un gentleman aproape desăvârșit, nu vei putea refuza să devii un gentleman desăvârșit, deci vei fi forțat să guști. Promit că las tot cartierul, ba chiar și cămara verișoarelor mele, fără zahăr, miere, zaharină și Thaumatin, cu această ocazie.

  Lasă nodul în papură pe seama mea. Nimeni nu și-a dat seama până acum, dar nodurile în papură dispar dacă sunt tratate ca noduri gordiene. Știu, sunt genială.

 18. Ai dreptate, nici un nod nu rezista unei hotarite si zdravene lovituri de drujba. Mai ales daca o si pornesti.

  Atita timp cit dulciurile vin insotite de tine… lasati dulciurile sa vina la noi 😀

 19. Stimata baba,

  Asteptind eu cu sufletul la gura aparitia in eter a primelor perle de incultura de la bacul de anul asta, am aruncat o privire peste gard la vecinul francofon, ba de-a dreptul francez, si, dupa ce m-am cracanat singur, mai apoi am implicat si dragoanca, de ris, am ajuns eu la concluzia ca macar o selectie trebuie impartasita. Asta ca sa se vada ca loazele sint o specie cu raspindire generala, nu reprezinta vreo singularitate in spatiul romanesc. Prin urmare, spre bucuria ochiului matale, iata selectia:

  Comme Bonaparte, Jules César pouvait dicter plusieurs lettres à la fois, c’était un dictateur !

  L’histoire de Rome commence en 753 avenue Jésus-Christ.

  Les amazones étaient comme les femmes, mais encore plus méchantes.

  On peut suivre une rivière dans un sens en amont et dans l’autre sens en l’avalant.

  François 1er était le fils de François 0.

  Au pluriel, on dit des „cristaux” car il y a plusieurs cristals.

  Socrate parlait beaucoup car il avait la langue bien pendante.

  Favorita mea: Les devoirs où il y a des conjugaisons s’appellent les devoirs conjugaux.

  Le Pape se succède à lui même

  Les américains ont lancé deux bombes gastronomiques sur Hiroshima et Nagasaki

  Le passé simple est un passé composé du présent, du futur et de l’imparfait

  Les catholiques sont des protestants pour le christianisme

 20. Siiiii…. cum orice elev, la bac, pe limba lui piere… Les nuages les plus chargés de pluie, sont les gros cunnilingus.

 21. Si inca una, special pentru matale, si promit ca ma opresc:

  Les peintres les plus célèbres sont Mickey l’Ange et le Homard de Vinci.

 22. Aprecieux les perles du parol bonton și crăcăn moi-même în consecință. Dar te înșeli. Cea mai tare și mai tare sunt aproape toate, cu deosebire descoperirea lui Francois 0. Urmată îndeaproape de restul, iar Homarul din Vinci este de-a dreptul delicios. Zic francezii, și cum să nu crezi niște francezi când e vorba de mâncare?

 23. Dar și cunnilingusul aducător de ploi în gură, cu toată demența imaginii. Și restul, oh la la.

 24. Cu perlele astea de homari, mai bine scriau ca francezii, nu americanii, au lansat niste bombe gastronomice asupra japoniei. Sau macar italieni. In ambalaje pictate de amicul Mickey l’Ange.

 25. Si nu ma pot abtine: La Fontaine a écrit les fables de multiplications.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s