Crede și nu cerceta, că dracu te ia

Oamenilor,

Am draci gravi, pentru că Puiu Hașotti este idiot. Să fie clar de la început.

Indiferent dacă a decis el că o cercetare cu șanse să devină serioasă trebuie oprită pentru că deranjează ciolanele lui Mircea cel Bătrân și ale lui Vlaicu Vodă (Vladislav Vlaicu, mai corect), sau a ascultat un altul care a bocit pe tema asta și și-a însușit ideea.

„Mi se pare o impietate groaznica fie si numai sa ne gandim ca mormantul lui Mircea cel Batran poate fi desfacut pentru a cauta ce? Care ADN ?”. (aici) Nu știu, poate ăla mult mai proaspăt decât al oamenilor de Neanderthal, care a fost studiat de zor în ultimii ani.

Eu cred că omul s-a enervat că lumea îi scrie numele greșit de a scăpat așa o chestie tembelă.

Vrea să oprească primul proiect amplu de inventariere genetică a populației (din Epoca Bronzului până prin 1500) pentru că e o „impietate” să-i deranjezi pe domnitori (cu care s-a început recoltarea probelor). Nici moaște să fie și nu ar fi o impietate. Ce dracului înseamnă „impietate”? E lipsă de respect să știm mai multe despre oamenii din cărțile de istorie? Aha. Morți anonimi pot să hăcuiască cercetătorii cât vor, să-și ia acasă fiecare câte o bucată de femur chiar, dar pe domnitori să-i lase în pace.

Ce fel de impietate e o cercetare științifică făcută după 700 de ani pe niște resturi despre care nici măcar nu se știe fără nici un dubiu cui aparțin? Dacă s-ar dovedi că ciolanele nu sunt ale lui Vladislav Vlaicu și nici ale lui Basarab I, nume care dau bine? Dacă s-ar afla că e unul din fiii lor, deci scheletul nu e al unei vedete, care ar fi reacția ministrului? Chiar și în aceeași biserică de la Curtea de Argeș, dacă cercetătorii s-ar muta câțiva metri mai încolo de mormântul care-i bântuie superstițiile pseudo-patriotice lui Hașotti și ar deschide altul ca să preleveze probe pentru analiză, tot impietate ar fi? Ce fel de impietate e să cauți adevărul? Argumentul ăsta apare cel mai des când e vorba de sfinți, că nimeni nu vrea să știe cât de reală sau de veche e de fapt mumia sacră căreia i se închină.

Sunt rămășițele unor oameni care au trăit acum câteva secole și care au aceleași motive să fie supuse cercetărilor ca și un anonim a cărui soartă nu interesează pe nimeni, dintr-un cimitir descoperit sub autostrada X. Ba chiar mai multe motive, pentru că e relevant cine ajungea la conducere. Nu pentru naționaliștii puriști isterici, care sunt îngroziți de ce pot însemna asemenea descoperiri. Dar pentru cei care pot accepta că o populație nu e o entitate fără nici un fel de legături cu cele din jur, care nu se amestecă cu ele și trăiește în afara realităților sociale și istorice, ci un conglomerat eterogen a cărui componență și evoluție a ponderilor din ea contează, e important.

Dau o clătită cui îmi dă un (1!) motiv rezonabil pentru care domnitorii sunt scutiți de a fi subiecți de investigație arheologică, antropologică, genetică etc. Nu știu dacă acest Hașotti își dă seama că în felul ăsta nu le face nici o favoare, ci îi scoate în afara contextului în care au trăit, adică în afara istoriei. Se știe azi unde sunt îngropați unii dintre ei, cum au trăit și ce realizări au avut tocmai datorită cercetării.

Or, să dau eu cu capul de perete dacă poporul ăsta nu are deja prea mulți sfinți. Să pui pe un fel de piedestal, cu statut de intangibilitate, niște oameni care au trăit în mod real și lumesc e nerealist, discriminatoriu față de ceilalți din epoca lor, pueril și periculos.

Dar cel mai tare e revoltător. Arată cât de retrogradă, cât de superstițioasă, cât de analfabetă, de redusă și de înapoiată e și vrea să rămână mentalitatea românească. Ne spune că cercetarea românească n-a terminat să se lovească de superstiții (sau chiar de habotnicie, ceea ce e mai rău și mai puțin fundamentat în același timp). Că scuipatul în sân și aruncatul de sare peste umăr încă pun bețe-n roate științei. Arată fix atitudinea de care poate unii dintre voi au avut ocazia să se lovească vreodată: „nu vă las să cercetați asta, că e păcat”. Atât.

E păcat, de exemplu, să iei covorul hidos de pe pietrele de mormânt ai primilor patru episcopi de Roman, îngropați în catedrala episcopală. De ce să fie păcat să iei zdreanța de pe niște pietre? Nu contează, e păcat. E impietate. La fel cum e să te întrebi cum ar fi posibil ca toate bisericile din Moldova să fie construite de Ștefan cel Mare, chiar și în sec. XVIII, sau cum e posibil să existe atâtea bucăți adevărate  din Sf. Cruce încât s-ar putea construi cu ele o arcă.

N-avem nevoie ca oamenii să știe. Avem nevoie ca ei să respecte orb, fără să știe ce respectă și de ce. Avem nevoie de prejudecăți, nu de judecată. Avem nevoie de spoială de cunoștințe, care să permită unora să confunde legenda și superstiția, filtrate prin opinia populară, cu istoria.

De Vladislav Vlaicu și Mircea cel Bătrân să nu vă atingeți, animalelor, că vă ia dracu! Ce vreți voi să descoperiți despre ei, ha? Ceva care să-i facă să piardă respectul sacru al poporului, nu? (Să ne întrebăm câți români știu că a existat Vladislav I Vlaicu? Sau câți din turma care se presupune că venerează domnitorii vechi știu ceva despre ei, orice? Sau în ce constă respectul ăsta sacru al poporului și ce anume descoperire ar putea fi capabilă să-l schimbe?) Eeeei comedie, sunteți niște bestii, bă ăștia cu cercetarea voastră. Ia, fuga și căutați ADN în niște anonimi. Chiar dacă mormântul lui Vladislav I a fost deschis în 1920.

România nu vrea să știe istorie, ci mituri. Între a interzice analiza oaselor unor domnitori de frică să nu se simtă jigniți și a te închina la copaci, a crede că fulgerul e furia unui zeu, a-ți îngropa strămoșii sub casă ca să te apere și a purta o coadă de iepure ca să nu faci ciumă, distanța e scârbos de mică.

28 comentarii

 1. Domnul Hașotti a căzut pur și simplu în cultură, nu era pregătit pentru asta. Predecesorul său anunța dezgroparea Sarmisegetuzei -oare pentru a câta oară?

  Dintr-o dată cineva-i șoptește de ADN, domnul ministru Hașotti pune mâna pe dicționar și se-ngrozește:-dezoxiribonucleiul măsii – aștia vor să ne fure conducătorii!.
  Un helix îi aglomerează vederea, ba nu, era un bondar.

 2. Dar despre Monitorul Oficial ce părere aveți ?

 3. suntem cumani.

 4. Eu despre monitorul oficial am impresia ca se vede bine. culori frumoase si vii. e discret si e usor de sters prafu de pe el. se aude incet dar important e ce vezi.

  prin ’97 am avut un monitor alb care s-a ingalbenit ingrozitor. tzineam o carpulitza pe el ca sa nu se vada.

 5. Păi Scorchfield, eu dacă pic din întâmplare într-o baltă de rahat, nu mă apuc să mai şi dau din mâini şi picioare în ea, ca să mă asigur că mă îmbib bine şi că răspândesc mirosul.

  A, mi-am aprovizionat buncărul pentru 399 de ani. Expiraseră toate conservele. Asta e părerea pe care o am.

  Pitice, normal că suntem, unii dintre noi. Alţii sunt tembeli pur şi simplu. Şi subscriu la ce zici despre Monitorul Oficial, cu precizarea că vorbeşti despre Monitorul de Galaţi.

 6. petronio? ai ceva cu judetu galati sau cu tembelii? tocmai am salvat postarea asta. peste trei ani o sa se faca o comisie ca sa vedem ce ai vrut sa zici.

 7. Dar de ce au dispărut ceva comentarii de aici?! Inclusiv ale mele?!

 8. pentru ca erau niste plagiate, de aia.

 9. Păi postarea asta va rămâne spre consultare chiar aici, unde de altfel poţi găsi şi material compromiţător din urmă cu trei ani. Spor.
  Au plecat comentariile la Monitorul Oficial. Ce, crezi că numai tu poţi să şantajezi?

 10. Exista oameni care te-au vazut cand consumai bere in MTzR. Alti oameni zic ca ai si dansat.
  Parerea mea e ca trebuie sa inchizi acest blog si sa te retragi cu demnitate.

 11. Pentru fiecare om care a visat chestiile astea există trei cetăţeni respectabili care ştiu cât vin ai cumpărat în ultima lună, că de fapt ai o Skoda şi Renault-ul e doar carcasa ei de carton, ba chiar şi că de fapt eşti Delfinul Franţei.
  Eu zic că eu merg la Consiliul European.

 12. Justifica de unde ai salariul. De la uzina fireasca sau din blog? Ai voe cu blog si uzina in acelasi timp? ma indoiesc.
  Deja am sesizat comisia de sesizari.

 13. Ha. La ce crezi c-am folosit salariul suplimentar dacă nu ca să mă împrietenesc cu toate comisiile, comitetele şi comiţiile? Te salută Mormolocul, cică ştii tu. Şi mai ales cică ştie el, deci o să ştiu şi eu.

 14. Il salut si eu. sper ca e multumit de camera si Nastase nu sforaie.
  Pacat de Mormoloc. nici macar nu am apucat sa-l denuntz la parchet.

  Dar ai ramas tu. La ce vrei sa te bag? cu hidroelectrica iti sta bine in cazier?

 15. Of, de câte ori ţi-a zis Broscoiul să fii mai atent, că de la confuzii de genul ăsta ţi se pot întâmpla chestii neplăcute? Pe Cal l-ai trimis în cameră cu Năstase, cailor le plac bomboanele. Acum că Mormolocul a aflat ce intenţii ai, nu mai e nevoie să fac nici un fel de efort. Deci soluţiile celelalte rămân în dulap.

 16. Nici o problema. il trimit pe Fumatoru’ sa rezolve tot si sa stearga orice urma de voi.

  Si vad ca vorbiti cam mult aici. Ia sa sting internetul pana joi. Poate mai munciti si voi naiba. Sau poate mai discutam. A cerut doamna Knoriana un cosh cu pateu de gasca, sampanie si diferite obiecte de aur. Un voluntar? Cine se ofera? Cine vrea internet?

 17. Cum cu obiecte de aur? Haaa, eşti cu RMGC, te-am prins!

  Aşa, cum ziceai cu internetul ăla?

 18. auzi draga? poate vrei sa iti smulg cerceiiii aia din urechi! sunt facuti din auru poporului!

  sa traiasca domnu dan!

 19. fatah? mergi duminica la dinozauri? au si bere acolo….

 20. Că bine zici. Fanii lu’ domnu’ Dan sunt exact tipul de oameni care smulg aurul de pe alţii.Mă bucur că am început să înţeleg ce vor reclamele alea tâmpe să transmită.

 21. Expoziţia de dinozauri, aia zici? Că dacă da, nu.

 22. nu fatah, sunt dinozauri la carfur orhideea. din cei miscatori. vreaaaaau! cica sunt inii de 30 de metri chiar!!!!1

 23. Pe dracu, abia dacă au trei metri. Dar nici atât. Evadase unul, a ajuns până sub podul Basarab până şi-a dat seama că a plecat fără picioare. Stă şi acum acolo trist şi olog.

 24. eu mereu merg pe sub podu basarab. nu e nic drac de dino.

  dar reclamele asa zic. ca la carfur sunt dinozauri de 30 de metri. sunt afishe peste tot. si sunt dinozauri made in USA. adica reali.

 25. Îţi zic eu că e unul, pe-acolo pe partea cu tramvaiul, unde vine Regiei spre Giuleşti şi Plevnei. E ciuntit şi se ascunde după un pilon, dar e. Acolo unde-i semaforul pentru maşini aproape pe linia de tramvai.

 26. hehe, pe ala l-a mancat maidanezii. acu e unu de fier. i-a furat tziganii un picior.

 27. Aşa le trebuie. Să pună unul din carne şi oase, să vezi cum nu-l mai fură sau mănâncă nimeni.

 28. avem deja unu. setila. basecila.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s