Petronia Marcs propovăduiește o erezie!

Oamenilor,

La început a fost cuvântul. El a fost urmat de multe alte cuvinte, de care am avut nevoie ca să mă cert cam cu jumătate din internet, apoi cam cu un sfert din cunoștințele mele reale. Ba nu, exagerez, cam cu cinci dintre cunoștințele mele reale. Ceea ce-i cam același lucru. Mai alaltăieri, era să se lase cu bătaie pe subiect, și chiar acum, când îl deschid și aici, o fac conștientă că m-am lins pe bot de tort cu cremă de zahăr ars și frișcă galbenă și cu fructe înăuntru din partea unor oameni altfel buni.

Deși serios dacă zic ceva de rău, de fapt. Zic foarte pașnic că sunt vehement de acord cu ideea asta (pe scurt, istoria religiilor în școală, DA – religie în școală, NU).

Eu urlu de ani că nu e corect ca religia să fie predată în școli. De decenii, de fapt. Că nu înțeleg retardul ideologic, inexplicabil chiar și într-o țară care manifestă fenomenul ăsta în cam toate domeniile.

Statul român s-a eliberat târziu de biserică, abia Cuza ce-a avut tupeul să facă asta (mai încercaseră să taie din avântul simbiozei câte un Vasile Lupu, câte vreun fanariot ulterior și meteoric, dar fără succes durabil). 1863 e anul secularizării averilor mânăstirești, care la vremea aia însumau mai bine de un sfert din țară. Deci târziu, dar s-a făcut. Școala românească a început să fie modernă, adică să nu se mai adune în jurul bisericii, cam pe la începutul secolului al XIX-lea. Nu e tocmai devreme, dacă te uiți la cum stau lucrurile în alte părți civilizate, dar, din nou: s-a întâmplat de ceva timp.

Și atunci, poate să-mi explice și mie cineva de ce religia are statut de materie de studiu, alături de matematică, limba română și limbile străine, geografie, biologie și istorie, în școala românească? O să sară careva că e opțională. Bullshit.

La modul cel mai serios, vreau să înțeleg de ce nu se poate preda religia celor interesați de ea în centre de educație religioasă organizate în jurul fiecărei biserici. Cum e ea asemănătoare celorlalte materii de studiu. Ce caută în școlile unui stat care a aplicat, teoretic, separarea puterilor.

Și ce beneficiu aduce intelectului copilului memorarea unor dogme pe care nu le înțelege, predate prescurtat, în care poate nu va crede când va crește și va gândi singur și pe care aproape sigur le va aplica prost. De ce le va aplica prost? Pentru că nu i-au fost predate ca formare spirituală, ci ca toceală de școală, pe care o uită imediat ce s-a terminat ascultarea.

Să dai lucrarea de control la credință mi se pare un lucru interesant, dar care se întâmplă pe lumea cealaltă, nu pe banca școlii.

Istoria religiilor, pe de altă parte, te învață că nu faci parte din cea mai cool gașcă de pe lume, singura bună și mântuibilă, adică singura care nu crede degeaba. Nu ești singurul ales. Au mai avut și alții convingerea asta. Nu ești cu nimic special, ba chiar nici măcar original nu ești, pentru că crezi într-un ansamblu de povești compilat din poveștile altora, care în urmă cu multe mii de ani au crezut în ele la fel de grav cum crezi și tu în a ta. Istoria religiilor îți dă perspectivă, imagine de ansamblu – ceea ce duce la toleranță, în loc de habotnicia lui „eu sunt singurul care deține adevărul unic”. Adevărul unic e ăsta, că de aia e unic și universal valabil: umanitatea, ca specie, are o serie de nevoi fundamentale, iar lor le răspund niște mituri fundamentale, din care alege și compune fiecare civilizație ce poate și ce-i convine.

Pe scurt, istoria religiilor e cunoaștere. Religia e dogmă. Ceea ce-i ok, câtă vreme se alege, nu se impune. Deci DA. Istoria religiilor în școli, religia la biserică.

23 comentarii

 1. da…
  din păcate sunt niște confuzii majore care se se fac la nivelul ”organelor” sau factorilor decizionali sau cum mama lor le place să se autointituleze ca semn al unui orgoliu exacerbat și al unui snobism pe măsura burților lor.
  Religie în școală? Să vezi cum se face spovadă pe la colțuri sau prin biblioteci. că deh, copilul are păcate, trebuie să se căiască.
  Mă rog…cred că mai degrabă m-aș certa și eu cu mulți dacă deschid cutia Pandorei.
  Și asta e doar una din milioanele de anomalii ale ”școalei românești”.
  Na că mi-ai adus aminte că a început școala!

 2. Exemplu de aplicare „meseriasa” a stralucitei intelegeri a religiei de catre romani: acu’ ceva vreme, la turbina veche linga care am facut noi una noua, era o pompa al carei motor se strica foarte des. Faceau oamenii tot felul de tumbe in jurul ei, tot felul de inventii si reinventari de roata si apa calda, magaria tot se strica. Asa ca nenea maistru de la sectia de reparatii a venit cu ideea salvatoare, a chemat un sobor de preoti (sobor, nu unul, ca nu ajungea, trebuia sa fie sigur), pe cheltuiala lui, sa scoata dracii din pompa. Cu tot dichisul bisericesc de rigoare. Ca nah, e bine sa fii sigur, dupa cum spuneam in paranteza.

  Pompa, in mod evident, a continuat sa se strice. Iar omul a fost intre timp dat afara. Legenda nu spune daca asta a avut sau nu legatura cu dezdracirea. O fi fost blestemul pompei 😀

 3. da, da, da! pot să fiu prietena ta? 🙂

 4. bine, dar in cv-ul pompei era trecuta religia de apartenenta? ca daca nu si au mers la plezneala statistica, inclin sa cred ca soborul si congregatia au fost norocosi.

 5. petronia, nushtu daca e sanatos sa fii normala la cap intr-o tzara majoritar bigota, simulanta si dependenta de antene. ai grija. acum catva timp babe ca alde tine se ardeau pe rug pentru mult mai putin.

 6. de fapt nu. adica regret secularizarea scolii. din muulte motive, si nu numai aspectele gen calu balan, sfântu niculae si smarandita popii.
  ca de fapt, unde a ajuns invatamantu acum, asa, in total, ha?
  nu va ganditi prea mult: a ajuns la naiba. bacalaureatu? excelent.
  clasa zero? formidabil. Ponta prim-ministru? magnific.

  sa vina calugarii inapoi! sa vina dascalii cu nuielele! sa vina careva sa ne scape de obscurantismul laic, zau.
  va rog frumos.

 7. @ Patronia, ai dreptate draga mea.Vezi daca aveam numai 4 la lucrarile de control la religie,acum nu intelegem nimic 😉
  @BadDragon :-)am lesinat de ras…cum frate sa chemi soborul sa sfinteasca pompa?

 8. La noi macar e obtional. In Germania e obligatoriu pina in clasa a-XII-a. Este singura materie la care nu poti renunta pe tot parcursul scolii, iar dupa ce intri in cimpu’ muncii platesti toata viata un impozit bisericii. Plata este obtionala insa in felul urmator: Daca nu vrei sa mai platesti esti „scos din biserica”, ceea ce inseamna ca nu mai faci ultima plimbare cu burta la soare insotit de un popa care sa-ti cinte si sa-ti citeasca la capatii.
  Este ca e cel mai misto santaj pe care il dat prostimii Vaticanul, dupa multi ani de indoctrinare pe bancile scolii?!

 9. BadDragon: ce ai scris am auzit si eu, este un caz real, nu este o poveste inventata de CLICK! Iar tovarasu’ Maistru, pe timpul lui Impuscatu’, era cel mai mare ateu din Intreprindere, daca vedea cumva pe un salariat ca se ducea la biserica duminicile, il spunea la sefii insarcinati cu Propaganda in timpul Sedintelor de Partid ca sa-l critice si ca sa-l faca exemplu negativ al Clasei Muncitoare. Nu a fost dat afara pentru ca se strica pompa – desi a fost exorcizata cu succes ca s-o scape de draci, ci a fost dat afara pentru ca sustragea materiale si nu vroia sa imparta tot ce valorifica pe ascuns cu magazionerul.
  Iar „Religia” este ceva SPIRITUAL si deci n-are cum sa fie considerata MATERIE.

 10. Dagatha, cum vine asta spovadă pe la colțuri și prin biblioteci? Spovedania nu presupune că trebuie să vorbești? Îi învață pe copii să vorbească în biblioteci?!
  Abia acum lucrurile au devenit cu adevărat serioase.

  Dragoane, priceless, ca de obicei. Am râs două zile de exorcizarea pompei, motiv pentru care și răspund abia acum. Să știi că de aici a pornit năravul cu sfințirea mașinilor, rânduite frumos spre aghezmuire în parcarea bisericii. Din faptul că pompa a murit în continuarea programului deduc că, totuși, a fost mai mult o moliftă decât o exorcizare, ceea ce se potrivește cu impresia mea despre ritualul cu mașinile. Impresie pe care am și verbalizat-o în fața fenomenului, când m-am mirat că nu le îngroapă după ce le-au cântat.

  Mara Wagner, să nu crezi că nu știu că ai citit postarea de mai la vale unde am scris că le-am băgat pe Rhetta și Veta la azil și acum pândești tablourile. Ha!

  Noemi, bine ai revenit de pe insula exotică plină de bărbați mișto și pitpalaci pitici cu sos de agave unde credeai că poți să te ascunzi de noi. Când ești pregătită să vorbim despre câte clătite ești dispusă să dai pentru pozele alea, știi unde ne găsești.
  În altă ordine de idei, zici foarte bine. Dragoane, s-a gândit careva să întrebe pompa aia ce Dumnezeu are? Dacă era pastafariană, sau jedaistă, sau frisbeetariană? Deși, din ce povestești, pare să fi fost membră a unui hibrid al Bisericii Eutanasiei și a cultului Pana Wave, care a decis să se sinucidă ca să salveze lumea de radiațiile electromagnetice pe care le producea.

  Urma Thurma, tu ai auzit cât o să fie la iarnă gigacaloria? Să spun mai mult? Sunt un geniu!
  Cât despre secularizarea școlii, nu e vina ei că a ajuns prim-ministru unul ca Ponta, că faimosul doctorat nu are nimic de-a face cu faptul că a ajuns prim-ministru, doctoratul nu i-a fost necesar pentru asta. Și fără doctorat, și fără școală de fapt, ba chiar și pe vremea școlilor medievale, ar fi fost același om mic cu ambiții mari și viziune cu ochelari de cal, bașca o capacitate supraomenească de a se scuipa singur și a se face că plouă. Adică un om politic.

  Mihaela, păi oi fi avut eu 4 la lucrările la religie, dar la logică aveam mereu 10 și tot nu pricep nimic.

  AdmuS, acum na, cum să zic… Cumva mi se pare corect, dacă vrei să faci parte dintr-un cult, să contribui financiar dacă el îți cere asta, iar dacă nu vrei, foarte bine, să nu fii forțat să o faci (ceea ce noi suntem, dacă ne gândim că BOR primește subvenții de la stat), dar nici să nu beneficiezi de serviciile sale. E ca la orice fel de abonament, nu?

  0gare, nu înțeleg, până la urmă e vorba despre același maistru, același incident, dar alt motiv de concediere, sau despre altul?
  Iar argumentul tău final este genial, doar că nu ține: cică tocmai, că prin Iisus Dumnezeu s-a făcut materie și s-a comportat ca atare, protestând prin moarte la tratamentul cu schingiuire și așa. Ce-i drept, contra-argumentul ăsta ține numai cât țin aventurile lui pe pământ, deci ar trebui să se învețe numai alea în școală, conform lui. Ceea ce ar fi, practic, istorie. Deci da.

 11. da, bre, în biblioteci. Ca și cum ai avea nevoie să mergi la baie, pardon, toaletă, și pentru că nu mai reziști, găsești o tufă. Așa și cu asta. Până la biserică se pierdeau enoriașii pe drum, so…let’s do it right here, cum ar veni. Normal că lucrurile sunt serioase, ce credeai???
  Acum…mă gândesc și eu ca prostu’: ce-i mai bine? Să se căiască, indiferent unde o fac? Sau să caute calea spre biserică musai?
  Na, dilemă!

 12. @0gar Pai sigur nu e inventata, o stiu chiar de la fostii lui colegi. In detaliile disparitiei lui din organigrama n-am intrat, dar teoria prezentata de tine suna plauzibil.

  O situatie similara am intilnit in Libia. Acolo doi angajati locali stateau tot linga un motor de pompa, de data asta cu un rulment evident spart, si asteptau fara sa faca nimic. Cind au fost intrebati de ce nu se apuca sa o repare (intra oarecum in fisa postului lor), au raspuns ceva cu Allah e mare, Allah a dat, Allah a luat. Asteptau sa revina faza cu dat. Ne priveam siderati unii pe altii. Noi pentru ca nu le intelegeam perspectiva, ei pentru ca nu intelegeau de ce ar vrea cineva sa urmeze alta cale decit asta. (asta este o alta dovada de abuzare a interpretarii dogmelor religioase)

  @Petronia Ce povesteste AdmuS e intr-adevar aiurea. Nu stiu care e suma platita in Germania, da’ stiu ca amicul meu austriac dadea undeva pe la 200 EUR pe luna la biserica. Nefiind tocmai normal la cap, omul s-a dus la ei si le-a comunicat ca e prea mult si ca asteapta o oferta mai avantajoasa ca sa nu se retraga. Interlocutoarea l-a privit cu ochii mari si i-a comunicat ca nu intelege ce vrea sa spuna. El a replicat ca alte religii au oferte mai avantajoase. De exemplu, la musulmani ti se promit 1000 de virgine dupa moarte (cum conversatia avea loc in engleza, l-am avertizat ca „virgins” nu implica neaparat si sexul, sa aiba grija sa specifice in contract, dupa care a primit o dedicatie de la un alt coleg austriac, Johnny Cash – Burning ring of fire). Din pacate reactia interlocutoarei a lasat in continuare de dorit, asa ca s-a retras asumindu-si riscurile ce decurg de aici.

 13. Dagatha, nici o dilemă aici. Cel mai bine e să înveţi copiii că în bibliotecă nu are voie să vorbească nici Dumnezeu. Asta e porunca nr. 1 din religia pe care se pare că, vrând-nevrând, o s-o pun la cale în curând. Verişoarele mele au pornit o şcoală acum ceva timp, ăsta mi se pare un pas firesc mai departe. Din păcate, fondatorilor religiilor serioase tind să li se întâmple chestii neplăcute, ceea ce nu prea am chef să suport, deci în prezent lucrez la manevre evazive.

  Dragoane, adică ăia se aşteptau ca efectiv să apară Allah din ceruri, să scuipe pe rulment şi el să se lipească miraculos la loc şi să fie ca nou? Minunat lucru, totuşi, graniţa fină dintre credinţă şi prostie pură.

  Şi na, din păcate cred că lui Iisus chiar nu i-a dat prin cap înainte să plece înapoi acasă să le spună apostolilor, eventual să scrie în piatră undeva, că preoţii nu au voie să ceară mulţi bani pentru serviciile lor. Ceva-ceva a sugerat el în povestea aia cu alungarea negustorilor din templu, dar a fost mult prea subtil.

 14. daca îi ardea dascalu cateva nuiele la cur cand mintzea, sa vezi cum crestea normal Ponta. la fel Dan D-otv si oho cati altii ca ei. daca asemenea specimene au iesit din scoala si au ajuns exemple pentru natiune inseamna ca educatia obligatorie si gratuita scoate dobitoci. imi pare rau pentru cei cativa care au rezistat si rezista, da’ concluzia se cam impune.

 15. cat costa gigacaloria? habar n-am, putin imi pasa. ma intereseaza numai si numai kilocaloria dragostei. am zis!-o

 16. Legat de ceea ce am scris mai sus, iata cum da Dumnezeu azi un articol exact pe subiect:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-13285513-germania-catolicii-care-nu-platesc-taxele-catre-biserca-nu-vor-mai-impartasiti-nu-pot-nasi.htm

 17. pentru DEX :
  populism = atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor popilor

 18. @AdmuS: in scolile din Germania, in loc de orele de religie se pot alege ca materie orele de etica. Iar la biserica contributia se face in functie de salariu, insa biserica nu se apuca sa construiasca vreo catedrala a mantuirii neamului nemtzesc, ci investeste banii respectivi in programe pentru ajutorarea populatiei defavorizate.
  Nu mi se pare o chestie chiar asa aiurea, in niciun caz mai aiurea decat construirea unui mastodont absolut inutil, in care sa incapa toate babele cand vin la pupat moaste.

  @petroniamarcs: tare ma bucur ca am dat peste bolgul asta, ca vorba ta, simteam ca-ncepe sa mi se scorojeasca creierul 🙂

 19. @blo: In Germania doar cei ce se declara atei (nebotezati), musulmanii, ortodocsii si restul religiilor diferite de cele trei oficial recunoscute de stat fac ore de etica. Pentru cine este botezat, obiectul „Religie” este OBLIGATORIU. Chestia cu investitia in programe pentru ajutorarea populatiei defavorizate este doar intr-o mica masura. Grosul e pus bine la pastrare si in altfel de investitii.
  Si uite cum tot Dumnezeu a dat si ieri un alt material tot pe acest subiect. De la minutul 7,35 va rog.
  http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-54907

 20. @AdmuS: iti spun sigur ca se pot face ore de etica in loc de religie, chiar daca parintii nu se declara atei. si nu stiu asta din auzite, ci caz concret de plod care incepuse sa vina acasa vorbind despre iad si alte minuni, iar parintii desi sunt religiosi, au considerat ca e prea devreme sa il indoctrineze asa ca l-au mutat la orele de etica.
  nu spun ca biserica in Germania investeste doar in programe non-profit, spun doar ca spre deosebire de Ro, ei chiar fac ceva pentru populatia defavorizata.

 21. @blo: Am luat date de la sursa. Din doi parinti veniti din Romania rezulta una bucata copil, nascut/botezat romano-catolic in Germania, urmind gimnaziul din a-V-a pina in a-XII-a, face religie OBLIGATORIU in toti cei 12 ani de scoala. Singura obtiune este ca poate fi aleasa sau nu ca materie de bacalaureat.
  Intre exemplul meu si a tau sigur exista diferente de detaliu, si poate de aceea plodul „tau” constituie exceptia ce confirma regula..

 22. Admus, blo, din cearta voastră pe două cazuri concrete trag o concluzie, pentru că, nu-i așa, orice ceartă are nevoie de o concluzie (de obicei că eu am dreptate, și acum nu e o excepție): religia în școală sucks.

  blo, din ce zici tu, da, pare foarte real ce face biserica din Germania pentru populație, anume sperie copiii. Eu sper să o facă atât de bine,
  încât copiii să devină toți atei și biserica să se trezească în curând că nu mai are bani de plătit curentul. Să vezi atunci principii!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s