BOR și nu cerceta, art.1, versetul 1

Oamenilor,

E joi dimineață, foarte dimineață, atât de dimineață încât afară e ceață roz (nu, nu pink mist, n-am mai stins de mult focul de sub nitroglicerină cu apă). Poate vă întrebați ce oră e. Răspunsul e simplu: e ora să zicem muie BOR, firește.

Nu pentru faptul că una din Mitropoliile ei are un hotel pe Ceahlău (pe munte, nu pe stadionul echipei din Piatra Neamț, de altfel unul din primele locuri în baba de mine a văzut un meci de fotbal, ceea ce vă poate da o idee despre cât de bătrână sunt ). Nici pentru faptul că zice că-i păcat să călcăm pe gurile de canal, și nici pentru că dacă faci o poză la Voroneț îți iei omor de la maicile ninja cu care-i amenință Putin pe KGB-iști când nu sunt cuminți și nu-și papă toată sârma ghimpată din farfurie. Nici pentru Catedrala Neamului Prost, aberație megalomană hidoasă, cu saună și săli de conferințe care se justifică doar dacă se mută alegerea președintelui Confederației Stelare Ursa Major în România.

Nu de data asta, cel puțin.

De data asta, pentru că vrea să ne întoarcă în Evul Mediu, pe care io una îl ador, dar căruia nu-i duc dorul din mai multe privințe: apa caldă, metroul, internetul, drepturile omului, medicina. Profitând de faptul că, după cum știm, în România Evul Mediu a durat practic până în secolul XIX, BOR și-a zis că e cazul să ne întoarcem în el – până nu uităm, Einstein ferește, de unde să-l luăm. Să sărim înapoi repejor acum, cât încă e aproape. Ne-am jucat destul de-a statul modern și cvasi-normal la cap, să trecem la lucruri serioase.

Și ce ar putea însemna lucruri serioase pentru BOR altceva decât ca predarea religiei în școli să fie și mai obligatorie decât era deja, adică să fie în Constituție? Dacă tot se chitesc băieții ăștia să umble la mașinărie, măcar să știm o treabă. Anume treabă, că ne întoarcem la statul religios. Nu de alta, dar îl avem pe ăsta laic în test drive de fix 150 de ani și există riscul să ne obișnuim cu el. (Chiar dacă, în fapt, nu părem să fi înțeles vreodată cum funcționează, dovadă că-i dăm voie lu’ BOR să sugă binișor benzină din rezervorul mașinăriei.)

Bine. Hai să facem asta. După care să începem să ardem oameni pe rug (ok, la noi nu s-a practicat, dar avem voie să furăm și din Evul Mediu al altora, oricum ăia nu-l mai folosesc), să alfabetizăm 0,5% din populație (estimativ. Și oricum se pare că generațiile mici au deja grijă de asta, dacă ne luăm după BAC-ul din ultimii ani). Să vindecăm bolile și seceta frecându-ne de moaște și plimbând icoane-n băț (ceea ce oricum, de 14 și 27 octombrie).

Corect. Trăim în plin Ev Mediu. Și atunci ce să ne mai mire că BOR cere consfințirea stării de fapt?

O singură chestie pentru ăia de s-or trezi, veniți la serviciu pentru prima dată anul ăsta probabil, și mahmuri pe deasupra, în situația să voteze ideea: dacă trece mizeria asta (și clarificăm odată pentru totdeauna și pentru toată lumea că suntem încă la coarnele plugului, să nu ne mai frece la cap atât ăștia cu Schengen-ul lor și cu Euro), rămâne un singur lucru de făcut. Și el trebuie făcut. Trebuie restituite lu’ BOR proprietățile pe care le avea înainte să se apuce Cuza să se joace de-a statul român modern, ceea ce oricum s-a transformat într-o glumă. Dap, terenurile alea de v-ați făcut voi moșii și branduri turistice din ele. Și pădurile alea de stau cuminți în portul Constanța. Erau cam două treimi din teritoriu pe atunci, poate mai scade puțin procentul acum, că intră în ecuație și Transilvania. Bănuiesc că asta ar trebui pentru ca o confesiune, fie ea și majoritară, dintr-un stat, fie el și laic, care respectă pluralitatea religioasă și separarea puterilor, în timp ce se uită chiorâș la o chestie neinteresată numită viitor, să fie în sfârșit mulțumită.

Ba chiar cred că ar fi cel mai bine să începeți cu faza asta, ca să vedem cam care mai e pe urmă disponibilitatea de a-i sufla în dor lu’ BOR. Babă nemuritoare, aștept rezultat.

Reclame

4 comentarii

 1. nu mai e evu mediu, nici eva medie. ie un regim nou, modern, sustinut de populatie: tâmpism. am mai zis-o.
  in acest timp comod, din partea confederatiei ursuletilor mari primim tweet-ul urmator:
  „Mit der Dummheit kaempfen Goetter selbst vergebens”.
  ce naiba/dracu mai vor si astia? schiller si mai ce?
  fuck you, confederatia. in google we trust.

 2. BOR – Biserica Ortopedica Romana – va rupem picioarele, bah, si vi le punem la loc cum vrem noi. Acum si in varianta constitutionala. Parca Inchizitia avea si niste aparate pentru asta.

 3. sorry, dar problema se cere nuantata. ca pe-un picior de plai, in tara asta co-rupta din rai si din Dacia Felix, lumea nu mai stie cine e Dumnezeu.
  unii cred ca e Becali, altii ca e Ponta, mai altii cred ca e PSDul, si mai altii cred ca e mafia, iar cei mai altii zic ca e Voiculexu Felix.
  Ca sa nu se dea in politeism prea repede, e necesar sa scrie la „textu al mare” ca Dumnezeu ie numa’ unu’. cum ar ziceunii, saeva necessitas.
  hai pax vobiscum

 4. Vreau sa imi fac biserica. Doritorii sunt rugati sa apeleze la mine cu donatie minim 10 RON. Va multumesc! Nu uitati la iesire sa pupati braul moastelor lu’ bunelu’!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s