Lecția de scenaristică

Discutam mai deunăzi cu femeia bătrână din apartamentul vecin: cam care e ideea în care poate cineva – sau nu că poate – ar trebui, de fapt, să scrie ceva. Orice. Că de putut poate mulți, vorba aia, da’ de trebuit nu trebuie neapărat. Adică nu te obligă nimeni.

Nu te obligă nimeni, de exemplu, dacă ești o pizdă proastă, să te speli pe față cu facebook dimineața și să anunți pe toată lumea: „azi mă simt în al nouălea cer”, sau chestii de genu’. Nu trebuie fă, proasto, să faci asta, i se rupe pula universului de tine, ca și celorlalți oameni, doar că sunt prea bine-crescuți să ți-o spună. Idem pentru băiețeii proști.

Discutând noi așadar, pe marginea subiectului exprimării în scris, am ajuns la următoarea concluzie: adevărata lecție de scenaristică e aia în care intră profesorul sau profesoara în clasă și spune: auzi bă, copii? Regula număru’ unu și singura: dacă aveți voi un mesaj al vostru, ceva cu adevărat important de spus, care vă roade la pateu de nu mai puteți și dați pe dinafară, atuncea apucați-vă și scrieți. Da’ numa atuncea și în niciun alt caz, că dacă vă prind vreodată cu lăbăreli sinistre a la Fuego sau Chirilă sau Florin Piersic Jr., vă dau foc la dește de vă ard mâna cu care ați lăsat aceste urme scârbavnice pe hârtie sau pe facebook, de nu mai scrieți voi cât e viața voastră de lungă și pe care io o s-o scurtez chiar acuma. Bă, m-ați auzit?

Așa că mai tăceți în pula mea dacă n-aveți nimic important de spus, că nici mediul ăsta electronic, cât de virtual e el, nu suportă atâta maculatură. De print nici nu mai vorbim. De-aia a și murit, că a suportat la un moment dat masa critică a materiei cenușii a unor oameni gen Marius Tucă.

Reclame

12 comentarii

 1. Simt la pateu ca nu vor fi prea multe comentarii la postarea asta 🙂

 2. 😀

 3. femeia batrana face supa buna

 4. Foarte tare postarea ta. Insa esti putin cam drastic 🙂

 5. ah, sa inteleg, ma chere veta, ca pe tine te-a ros la pateu si-a dat pe dinafara regula numarul unu a scrisului :cand n-ai nimic original de spus, taci?

 6. Noemi K, chestia pe care o uită Veta foarte des (i se pare, suspect, implicită pesemne) e o precizare, un amendament crucial al ipotezei de lucru: și anume că unele chestii, chiar dacă nu sunt noi sau originale, trebuie repetate în scop de împământenire a ideii în capetele cetățenilor (care ele, capetele, sunt cam înțelenite câteodată și mai trebuie săpate. Eu fac asta cu sapa, dar na, de gustibus bla). Iar faptul că în general e bine să se scrie dacă e ceva de spus e cu siguranță un truism din categoria asta. Pentru că oamenii care n-au habar nici că focul arde, apa nu se respiră și gravitația doare, uită și că dacă te mănâncă să scrii tot ce-ți zboară prin cap, nu e bun. Ăia care-i repetau pe Aristotel și Avicenna în Evul Mediu nu ziceau nici ei ceva nou, dar fără ei am fi uitat de unele chestii importante ale onorabililor, așa că.

  Altfel, Veto, am impresia că fix cu aceeași babă (sau cu cealaltă de vis-a-vis, depinde la care te referi tu) am vorbit și io azi cam despre oarecum același lucru, și io te întreb altă chestie (că la asta cu risipa de cuvinte prin medii variate subscriu, oricum – există, de exemplu, un colecționar român – deci un intelectual care se simte obligat, dintr-un motiv sau altul, să scrie, deși eu l-aș obliga la contrariu – care scrie aproape 1.000 de pagini despre aproape nimic, ba mai și plagiază în ele berechet, dar despre asta o să urlu în curând). Ce chestie te întreb, poate te întrebi dacă n-ai uitat să-ți iei lecitina. Păi asta: e valabilă și reciproca, adică oamenii care au ceva de spus să aibă o obligație să o și scrie, cum ar veni ca-n povestea cu talanții biblici, de unde vine și vorba cu talentul? Sau crezi că tocmai ideea asta face deja prea mulți pui periculoși prin boscheții statusurilor de facebook?

 7. petronia, esti in stare sa justifici orice viciu pe motiv ca l-au avut si grecii iar urmasii lor l-au repetat constiinciosi in evul mediu.

  da. in timpul asta, uitîndu-ma ieu ca un intelectual pe DEX sa gasex cine sunt aparent celebrii Aristotel, Avicenna si Noemi K, am dat peste anuntul urmator. il lipex aici, macar sa fac un gest socialmente util pentru situ asta, chiar asea.

  Anunț important

  DEX online anunță cu mândrie că, începând cu 15 aprilie, vom pune la dispoziția publicului larg binecunoscutul DISOO (Dicționar Ilustrat de Sexualitate Orientală Orientată). Autorii acestuia, Vysapha Kootopa Kaleala și Sanookredetz Chespoon, au fost de acord să ne pună la dispoziție acest dicționar, inclusiv imaginile. Suntem în special mulțumiți de traducerea acestuia în limba română, la care am muncit asiduu în ultimele șase luni, fiind nevoie inclusiv de cursuri de specializare. Având în vedere că cei mai mulți utilizatori sunt obișnuiți cu formatul fără poze, acesta va rămâne formatul implicit. Dacă doriți să activați pozele, vă rugăm setați acest lucru de la Preferințele contului.

 8. Am văzut și io anunțul, Gossipus Rex, ba chiar se pare că am rezistat mai mult ca tine la instinctul de „wtf, unde-i x-ul de închis stupizenia asta?”, pentru că l-am văzut chiar pe fond roz lila. Sau o fi fost partea din creierul meu responsabilă cu asortarea plicului la mesaj, cine știe. Dacă mai are careva curiozitatea să verifice mesajul ăsta, ziceți-mi și mie cum e cu fondul – nu de alta, dar dacă halucinez roz e grav rău. Dacă mă uit în calendar la ce zi e azi, totuși, mă liniștesc, ba chiar încep să râd și să mă bucur că dexonline are simțul umorului.

  În altă ordine de idei, nici chiar eu n-aș putea susține că Evul Mediu a repetat religia grecilor antici. Deci nu.

 9. ba da. exceptia confirma restul.

  sigur ca era pe fond roz, insa fiecaruia o singura data îi e dat sa vada. ramîne de remarcat (si citit bine) numele eminentilor autori de sonoritate indiana.

 10. Mari maeștri ai cuvântului și mai ales ai farsei orientale orientate calendaristic, ăștia doi autori, ce-i drept. Și Manamhabarata îi menționează, cu respect pentru faptele lor erotice.

 11. nu stiu cum si de unde de prin dracia asta de internet (ptiu, doamne iarta-ma) mi-a venit alta stire despre ziua de ieri aprilie, ce i-o fi apucat pe toti domne. o lipesc aici in special pentru petronia, mare admiratoare a mitropoliei de pe dealul omonim. ce mica e lumea.

  Tradiţia farselor de 1 Aprilie au ajuns chiar şi în Dealul Mitropoliei! Patriarhul Daniel a fost păcălit azi de mai mulţi prelaţi care au venit la el încă de dimineaţă ca să-i spună că Dumnezeu există şi le-a apărut în vis ca să le spună cât de supărat e pe Biserică şi cum îi va pedepsi pe conducătorii acesteia pentru că I-au folosit numele ca să facă bani. de spaimă, se pare că mai multe înalte feţe bisericeşti erau cât pe ce să-şi arunce straiele scumpe, să-şi doneze averile săracilor şi să se închidă în schituri.

  “Mi-a stat inima în loc”, povesteşte chiar IPS Daniel, “până când au pufnit toţi în râs şi au strigat: Păcăleală de 1 Aprilie! Nu vreţi să ştiţi cât de uşurat am fost când am realizat e totul o farsă şi nu e niciun Dumnezeu. Ar fi trebuit să-mi dau seama din prima, cum să vii cu o poveste atât de gogonată cum că e un Doamne-Doamne în ceruri care li se arată oamenilor şi-i pedepseşte pe cei răi?” Scuipându-şi în sân, Patriarhul a conchis “Doamne fereşte chiar să existe El!”

  Se pare totuşi că Patriarhul s-a supărat destul de tare pe cei care au pus la cale farsa, deoarece şi-au bătut joc de lucruri cu care nu se glumeşte, cum ar fi averile Bisericii.

 12. Cum spun baietii de la parazitii 🙂 ? Suntem o trupa de cacat intr-o tara de cacat deci nu va facem de ras 🙂 !


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s