Cum să-l oprim din scris pe Tudor Chirilă

Dintre nenumăratele cărți care mi-au picat în mâini în ultima vreme, una dintre ele e absolut genială. De fapt, omul are chiar potențial de mare scriitor. Să dăm glas câtorva citate din opera sa și să ne pretăm (atât cât putem în fața unei asemenea voci) la un mic discurs critic. Iată, așadar, câteva mostre literare spicuite la întâmplare. Mă rog, în cazul de față nu poate fi vorba de întâmplare, pentru că oriunde ai deschide pagina te cutremuri de plăcere. Deci:

Pagina 38 (scris, așa cum ne-o spune o însemnare, la data de 7.08.2007): „Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”.

Comentariul nostru: Hai să mori tu. Ne faci să ne întrebăm ce părere are mămica celui care a scris aceste rânduri. Dacă e vorba totuși de o părere bună, textul ne explică de ce vei sfârși fără a avea și tu, acolo, o pizdă alături. Că doar ce posesoare cât de cât inteligentă a unui sex tandru și frumos s-ar vedea trăind lângă un asemenea luceafăr al huilei gândirii românești. Mă rog, un taliban am vrut să zic, dar nu mi-a ieșit.

Pagina 182, un text numit – genial – „Prea orb să poți iubi. Muntele luminii” (scris la 23.04.2009): Iubita mea, cât ești de frumoasă, acolo sus, pe Muntele Luminii. Un glob de cleștar ești, iubita mea (n.r.-??). Nicio imperfecțiune – lumina nu poate zăbovi, căci alunecă pe deasupra ta, atât de fragedă și de marmoreană ți-e pielea, iubito. [….și textul continuă în aceleași note de labă tristă până aproape de final, unde…] În ce? În ce s-o transformăm? Iubirea? Iubirea e lumină, iubirea-i perfecțiune, iubirea nu astupă, iubirea nu-i genune (n.r. – superb). Te părăsesc iubito, nu suntem împreună, nu pot să-ți sufăr umbra, nu vreau să-ți dau alt nume.

Sigur, aici ne poate apuca plânsul. Și nu din pricina melodramei de mâna a doua, ci a milei pentru autor, care nu a auzit vreodată de auto-cenzură. Și totuși el, plânsul, ni se oprește, firesc, în momentul când realizăm că același autor, avea de fapt de realizat o compunere privind colega de grupă din grădinița unde tocmai s-a întors.     

Mai departe. Pagina 78, unde marele scriitor se joacă de-a demiurgul, într-un text pe nume „De mână cu Dumnezeu” (14.12.2007). Și zice, fără niciun fel de jenă: Când ești mic, Dumnezeu se plimbă cu tine de mână prin lume. Îl ții strâns. La un moment dat vă opriți într-un loc cu multă lume și culori (n.r. – Obor? Părculețul Copiilor de la Brâncoveanu?). Dumnezeu îți spune că lipsește un pic și revine. Te roagă să-l aștepți în locul unde v-ați oprit. Apoi pleacă. Tu aștepți puțin în loc, dar lumea și culorile te atrag către un bâlci cu călușei (n.r. – ah, deci aveam dreptate, chiar e Brâncoveanu).

În fine, aici nu e neapărat nevoie de comentarii, fiecare persoană cu minimum de discernământ literar realizând, fără drept de apel, că personajul principal rătăcește într-o copilărie întârziată, duioasă, desigur, de mână cu un Tată Ceresc ce pare să întrevadă viitorul scriitor mediocru din acest băiețel, drept care îl abandonează nicăieri, într-un parc de distracții plin de țigani care mai mult ca sigur vor abuza de el.

Pag. 190, scris la 8.05.2009 – „Dacă”: Eu vin și spun. Căutăm fericirea peste tot. Căutăm fericirea în cluburi insalubre, îmbrăcați în hainele care ar putea s-o impresioneze pe femeia care nu există. Căutăm fericirea la metrou, în speranța că ni se va arăta când ne așteptăm mai puțin. Din senin. [………..] O singură întrebare uităm  să ne punem, preocupați de această goană nebună: dacă fericirea este cea care ne caută pe noi și nu ne găsește pentru că ne jucăm prea mult de-a baba-oarba? Dacă fericirea caută în noi tot ce căutăm și noi în ea? Dacă fericirea reclamă fericire?

Bun. Acum să tragem adânc aer în piept și să încercăm să facem ordine în simțirile năvalnice ale artistului. E vorba în mod clar de un serial polițist în care personajul ia la rând stațiile de metrou ale cine știe cărei magistrale, încercând, mai mult ca sigur, să scape de starea continuă care nu-i dă pace și anume că este neplăcut sieși. Ok, doar că de așa ceva e foarte greu să scapi, știut fiind faptul că atunci când te detești cu atâta patimă, tocmai că metroul este cel care îți poate curma suferința, între și sub roțile sale duhnind a ulei rânced, deci poate că asta e fericirea la care se referă uriașul autor, cea a auto-anihilării. Cât despre ultima propoziție, culmea, în mod subliminal ea ne oferă un indiciu despre adevărata carieră ratată a omului nostru: publicitatea. Ca mulți alți autori slabi și el ar putea găsi fericirea prin scris reclamând-o taman unei agenții de advertising, unde suntem convinși că acest gen de scris are căutare și finalitate.

În fine, am mai putea continua mult în felul acesta absurd, dând filele când la 40, când la 25, când la 384 (atâtea pagini are, din păcate, cartea!!!), dacă nu ne-am plictisi și nu ne-am da seama că vom găsi mereu și mereu aceleași platitudini bombastice, de june lipsit de ocupație și, din păcate, profunzime. Sigur, cu mici variațiuni pe aceeași temă, cum ar fi de exemplu textul „Amyneth, zeul tehnologiei”, unde Chirilă demonstrează că în el zace inclusiv un Asimov nedescoperit, crezând cu ardoare că dacă azvârle cu oarece terminologie futuristă („porumbeii electrici”, „fibre din conductori de uraniu”, „generatorul alb, din cobalt și crom” etc.) se poate deda genului SF. Desigur, asumpție complet greșită, pentru că și pe acest teritoriu de joacă e nevoie de talent.

Încheiem urându-i maestrului să scrie, să scrie în continuare, adresându-se aceluiași public (destul de mare) de nefutute întristate din pricina lipsei de discernământ literar. Îi mulțumim, altminteri, că redă atât de bine atmosfera unui cenaclu de provincie, pe care nu știm mulți alți autori capabili s-o transpună în cuvinte. Și, ca o curiozitate, ne întrebăm de ce organizațiile feministe românești, destul de active în general, nu se auto-sesisează în cazul acestui om.

Mulțumim, Polirom!

exercitii-echilibru-tudor-chirila

278 comentarii

 1. Stimata baba, TC nu poate fi oprit din scris. Asa cum nu pot fi opriti nici Dan Brown sau Paolo Cohelo. Traim intr-o lume care iubeste platitudinile. Sint usor de inghitit. In chimia intelectului avem deja enzimele necesare metabolizarii lor imediate, fara a mai fi nevoie de travaliul compunerii unora noi. Banal, stimata baba, nu este in mod necesar rau pentru multi dintre noi. Dovada sint retetele din Cosmo, retetele gastii din spatele blocului, retetele in general.

  TC? Pai… cum sa nu fie apreciat? E in stare puna „pula” si „tandrete” in aceeasi propozitie. Nu poate fi decit profund.

  Uite aici o critica a tipului astuia de scriitura (si nu numai), unul dintre eseurile mele favorite de la G. Orwell: http://www.orwell.ru/library/essays/politics/english/e_polit/

 2. Veto, naiba să te ia, am borât tot ce-am mâncat în ultimele două zile.
  Mai degrabă îmi fac o transfuzie cu sârmă ghimpată decât să mai citesc o dată sinistroșeniile astea. Nu zic, le-oi fi ales și tu pe cele mai grețoase (te rog, zi-mi că asta ai făcut!), dar sunt insuportabile.
  Pauză. Borât, repriza a treia.

  ………………………………………………………………………………
  Ok, am revenit, Veto, n-ai dreptate. Nu organizațiile de feministe trebuie să se sesizeze în cazul lăbăriciului ăstuia (alea ar trebui să fie ocupate până peste cap cu fanele lui), ci organizațiile de protecție a omului. Cetățeanul trebuie castrat, ca să asortăm omul cu literatura, că se crapă Universul de atâta nepotrivire.

 3. Petronia, trebuie să te dezamăgesc: mai toată cartea e așa 😦

 4. Niste babe rele ! Razboinice. Tocmai scriu o carte despre metafizica tricotatului de mohair cu andrele de 2,5. Nici nu va dau sa cititi. Sa va fie frig iarna, na !

 5. Domnule Bob, sigur că o scrii și foarte bine faci. Pari să nu ții cont însă că suntem mână în mână cu editorii din toată țara mwahahahahaha!

 6. N-are cum. Eu cred că vrei să mă faci să nu mai mănânc nimic niciodată, să crapi tu-n tine papanași și clătite.
  N-are cum să nu se fi autodistrus tiparul, să nu se întâmple o catastrofă cosmică, să nu se rupă rafturile din librării de un asemenea morman de căcat sinistru. Și n-are cum să se fi vândut chestia asta în mai mult de trei exemplare. Câte verișoare poate să aibă omul ăla? Hai, le punem și pe alea de până la gradul cinci, dar mai mult de 20 de exemplare tot n-au cum să se fi vândut, sigur și le dau una alteia când vine ăla în vizită.

 7. Na, c-am luat un vagon de metoclopramid și-am mai citit o dată, în încercarea disperată să înțeleg. I s-a făcut milă cuiva de omul ăsta, să-i spună că are pizdă, e permanent la SPM și trăiește uitat de toți într-un pension din secolul al XIX-lea? Poate că ăsta-i modul să-l oprim, pe bune. Cu riscul să he can’t handle the truth și alte clișee la fel de mari ca el.

 8. :)))

 9. Petronio, cu riscul de a-ti anula vagonul de metoclopramid, tin sa te anunt ca la lansarea mizeriei la ultimul Gaudeamus erau vreo 50-100 de cumparatoare numa’ la standul de autografe. Da, oroare, voiau si autograf. Toate inghesuite, ude si isterice mai ceva ca la un concert Stefan Banica. (ramine sa mai scrie si asta o carte despre cit de mult respecta el femeile)

 10. Nu te atinge de metoclopramidu meu, că e singurul lucru care-mi ține mațele înăuntru, la căldurică, după ce am citit fragmentele alea. Plus amintirea plagiatului de care v-am zis, Dragoane, și despre care urmează să urlu în curând. Și-mi vreau mațele înăuntru, la căldurică. Tu ai văzut ce-i afară? N-aș da afară nici un maț gros.
  Ok, deci are o familie foarte productivă și are între 50 și 100 de verișoare de toate gradele.
  Dacă se apucă și Bănică de scris, îmi cumpăr fabrică de metoclopramid.
  Și una de dinamită.

 11. Mai bine o drujba si o rafinarie.

 12. Acu na, cu riscul să deturnez discuția spre chestii mai plictisitoare, totuși, cam peste tot și întotdeauna, amatorii și-au creat arta, în sensul că au consacrat tot felul de bazaconii. Unele dintre ele au fost pariuri reușite, ca Renașterea sau Impresionismul, altele enorme rușini, ca asta de mai sus. Dragonul are, din păcate, dreptate: cu amatoarele de asemenea mizerii scoase de sub unghiile literaturii trebuie să ne batem în primul rând. Eu dețin un tanc și 439 de arme albe.

 13. Ai perfecta dreptate. Citesc regulat Tudor Chirila, si chiar are potential.

 14. Eh, na, ai văzut? Na-ți-o și pe admiratoare. Bine, nici nu putea să dureze prea mult. Cât despre considerațiile referitoare la amatorii care și-au impus arta, ele nu se aplică la cazul nostru. E nevoie totuși de un minim nivel de decență calitativă (a exprimării artistice) ca să fie întrunite condițiile, iar aici nu e cazul de așa ceva. Oricum, ziceați ceva de drujbă? Avem intruși. Fuck, gut 2 be back.

 15. Andreea, ai și tu perfectă dreptate, omul are un potențial uriaș.
  De compost.
  Poate salva de unul singur agricultura mondială, la cât produce. Bine zici, la așa un potențial, omul trebuie regulat citit.

 16. Veta, la arta mare, aia care e pe bune și care schimbă chestii, se aplică ce zici tu. Din păcate, ce am zis eu se aplică, infailibil și în toate epocile artistice, la arta aia de care nu-și mai aduce aminte nimeni peste 50 de ani. Cam cum ar fi să întrebi acum de Kimon Loghi, sau de toată subspecia de s-a chemat „pictura de gang” în perioda interbelică. Arta micilor artiști (incapabili) pentru micii amatori (needucați). Cam ca Dâmbovița subterană, dar cu artă. Statistic, e o chestie relevantă și chiar importantă. Ca hârtie de turnesol și termen de comparație, normal.

  Ceea ce n-o face mai puțin oribilă.

  Și e necesară o specificație la ce-a zis Dragonul. E nevoie de o drujbă, dar nu de oarecare, ci de aia ciobită.

 17. Bine ai revenit, Veto! Poate va reanimam putin cadaverul. Petronia, baga-i tu cablul pe git ca bag eu stecherul in priza.

  Acu’ inapoi la consideratiile petroniene. Daca ne luam dupa dovezile istorice, mai mereu au existat unii care au pupat mai aprig publicul (dupa cum era cazul momentului istoric, publicul fiind ba curul regal, ba cel bisericesc, acum, ca-i democratie, curul fiind multiplu si plebeu) si au avut succes temporar in detrimentul artistilor pe care abia istoria i-a scos la suprafata. Exista, evident, si exceptii.

  Gindeste-te numai la ce-ar fi facut Gutenberg daca ar fi stiut ca doua dintre consecintele inventiei lui ar fi fost Kafka si Chirila. Brrrrr….

 18. Dragoane, nu știu de tine, dar eu am auzit niște povești de groază spuse de asistente care-au făcut endoscopii gastrice.
  Ce-i drept, nu știu dacă a încercat careva pe cadavre. Dar știu că se începe la definirea lor cu ceva în legătură cu un puls.

  (Ssst nu ura nimic nimănui, o sperii.)

  Dar nu se poate așa. Nu e vina instrumentului pentru ce se face cu el. Na, nu e vina cui o fi inventat sunetele muzicale pentru alde… mno, alege, că ai de unde.

 19. Ah, nu, eu propuneam un restart cardiac la Veta.

  In fatuca aia cum sa mai dau? Deja e lovita. Rau. Tu nu-ti dai seama ca Chirila o sa mai scrie si anul asta o carte? Si scrie si pe blog. Acelasi calvar al platitudinilor zi dupa zi. Saraca, e mai rau ca Sisif. Macar el avea parte de ceva relief.

 20. Aolio, păi dacă așa ai învățat tu să faci defibrilații la școala de asistente, nici nu vreau să știu cum faci traheotomii. Cum draci să bagi toată Veta-n priză? Vrei să lași țara fără curent?
  Mnup. Sisif o ducea mult, mult mai prost. Pentru că avea memorie și conștiință. Singurul mod în care îmi explic că cineva poate să citească mai mult de o dată Tudor Chirilă e dacă are memorie de pește auriu, cu resetare la 30 de secunde. Tre să fie nasol să treci prin viață incapabil să ieși din casă, pentru că nu-ți amintești unde e ușa.

 21. Lasa, babo, am pile la Cernavoda. Sorbim toata zeama neutronica din 2 reactoare daca e nevoie, da’ resuscitam Veta.

  Cazul fericit la pestisoara noastra blonda este cel in care in 30 de secunde ajunge la usa, o deschide si ramine in ea. Macar e ferita de cutremure. Nu ca asta ar fi in vreun fel de ajutor umanitatii. Dar sa fim generosi.

 22. Cazul fericit pentru umanitate ar fi dacă ar fi adevărat că ăla-i cel mai periculos loc în caz de cutremur. Caz în care ar trebui să lucrăm la o metodă să convingem toată hoarda să adopte metoda.
  Crezi că-l putem convinge pe Chirilă să scrie despre asta? De unde oare-și ia inspirația, în afară de oracole de clasa a cincea, că pe-al meu l-am pierdut?

 23. Babo, da’ e simplu. Ne trebuie un organizator de concerte (poate ne ajuta Veta pe aici, ca ea s-a culcat cu multi d-astia) care sa riste un mixer mai vechi si niste rapciugi de boxe. Facem concert cu trupa lu’ Chirila undeva in lunca Dunarii sau a Prutului, ca tot e sezon de inundatii. Pacat de poluare, da’ inca n-au plecat, cred, migratoarele din delta, au si ele de mincare o vreme. Plus niste somni gigant pe la Braila, li se aud stomacurile ghiortaind de pe aici.

 24. de ce atata inversunare? luni de fiere ati citit? sau cuvantu pula va provoaca atata greata? traim intr-o lume in care oricine are drepu la opinie si noi cu totii suntem foarte diferiti . don’t trow with shit . no fi asta o capodopera literara dar dupa textu asta…imi doresc sa va opriti voi din scris

 25. Elena, într-adevăr, trăim într-o lume în care oricine are dreptul la opinie. Partea proastă e că toată lumea face uz de dreptul ăsta.

 26. @ elena:
  mi se pare ironic cand cineva da de exemplu „Luni de fiere”, ca la final sa spuna „don’t throw with shit” :))

 27. Reblogged this on ALEXpunctCOM.

 28. Ahaaaa. Deci da, înseamnă că nu numai eu am părerea asta. Cartea m-a plictisit groaznic, ar fi putut înlocui cel puțin 70% din ea cu ”Blablablah”, cred că m-a fi plictisit mai puțin. Are și câteva părți (dar mici, mici rău) mai bune, dar per total e plină rău de clișee și-n multe capitole, după ce citești pagini întregi, îți dai seama că de fapt TC nu a spus absolut nimic. Ar trebui să rămână la cântat, la scris nu se prea pricepe.

 29. Firește, Alexandra, că nu e numai părerea ta. De altfel, făcând o medie a comentariilor se poate observa cu ușurință care e valoarea cărții (și a stilului). Sau, cum probabil ar demonstra-o ceva mai clar un matematician: Chirilă = Fuego.

 30. ce hateri obositi! Asta e tara pulii, cuv.
  „pula” e cel mai frumos ever dupa iubire, ipocriti imputiti. e singurul cuvant care va umple in gura fandosita, in clasa a 7-a adolescentele cu cosuri si-o mai ardeau la modul asta. Cu asa „luminăţii” in aceasta tara nu-i de mirare ca totul e de cacat

 31. si nu ne spuneti cum? sau titlul e o intrebare fara semnul necesar?

 32. Asta e cel mai stupid articol pe care l-am citit. Mi-a placut mult cartea lui TC si mi se pare deosebita. Si NU, nu sunt o nefututa întristata din pricina lipsei de discernământ literar. Ce frumos stiti voi sa judecati cititorii. Bravo voua si pacat pt. mine ca mi-am pierdut cateva minute citind chestia asta. O zi buna!

 33. Uhm, eu sunt de acord cu protecția, tandrețea și pula.

 34. Cine sunteti voi ca sa aveti dreptul sa opriti pe cineva din scris? Cine va da dreptul asta? Si daca voi aveti acest drept inseamna ca si noi cei care nu suntem pe aceeasi frecventa cu voi avem dreptul sa va oprim din a debita tampenii.
  Lasati publicul sa aleaga ce doreste sa citeasca. Se numeste libertate de exprimare si libertate in a alege ceea ce dorim sa citim.
  Lasati-va sa evoluati oameni buni, lasati-va sa acceptati oamenii asa cum sunt.

 35. Jalnic.. Cand voi, dragelor, veti avea o oarecare contributie la cultura tarii asteia amarate, atunci se permit comentarii.

 36. Aolicaaa… babilor, au ajunsara articolul si comentariile in zelist (si, zice Andreea, si pe FB) si au vazutara fanele ca ati aruncat cu fecala dupa prealuminatul.

  Dupa cum puteti observa din compunerile de mai sus, doamna Veta este donsoara de pansion, fireste ipocrita, care roseste la rostirea sfintului cuvint, „cel mai frumos ever dupa iubire”. Daca n-as fi citit mai deunazi apologia lu’ mamaie, chiar as fi crezut asa grozavie despre ea. Dar asa… dupa o analiza semiologica a formularii dintre ghilimele, tare mi-e teama ca unica utilizare a pulii in viata comentatorului amintit are scopuri exclusiv conversationale.

  O alta ascultatoare ne asigura ca i-a placut platitudinea si, totusi, nu este „o nefututa întristata din pricina lipsei de discernământ literar”. The lady doth protest too much. Nu ne putem pronunta asupra activitatilor sale erotice, se afla in afara putirintei noastre de cunoastere, dar o putem asigura ca mai are de lucrat la capitolul discernamint literar. Recomandam niste clasici: De Sade, D. H. Lawrence, Henry Miller, Anais Nin. Si, de ce nu, Pascal Bruckner, ca tot a amintit cineva, intr-un argument prost, da’ a amintit, de „Luni de fiere”.

 37. Sper ca urmeaza Florin Piersic Jr. !!!

 38. Aparent Cornelia nu a inteles mesajul din postul tau.
  Eu stau insa si ma gandesc daca cineva a observat ca Dl. T.C. scrie/canta despre cateva laitmotive care se repeta in orice mesaj pe care il transmite. Sa enumar o parte dintre ele: Marea, Copilul, Iubirea, Geaca de Blugi….aaa si cam atat. In tinerete imi placea Vama Veche pentru ca puteam sa asociez mesajul cu anumite trairi adolescentine, acum insa mesajul mi se pare pueril. Fie este un exercitiu de marketing ( care, luand in considerare genereatia actuala de adolescenti, este complet esuat ) fie autorul nu a trecut inca de adolescenta si/sau nu poate mai mult. Mi-ar fi placut ca T.C. sa evolueze si pastrand aceeasi sensibilitate sa dezvolte in mai bun acel inceput frumus al formatiei V.V. Din pacate s-a apucat sa scrie manele ( in loc de bani avem marea, in loc de masini avem copilul, in loc de dusmani avem iubirea si in loc de ….aaa fuck it ca si asa mi-am pierdut destul timp cu mizeria asta )
  Cheers!

 39. ce-mi place la voi e ca stiti cel putin sa va bateti intr-un mod inteligent. :)) m-am distrat copios, si la articol, dar in special la comentarii.
  da, gretoasa partea cu citatele. ma-ntreb totusi daca el chiar crede chestiile alea… daca da, e rau. fug sa ma ascund…

 40. In primul rand de ce e nevoie sa fie oprit din scris ? Va obliga cineva sa cumparati cartea si sa o cititi ??? Cine vrea, o cumpara, cine nu, nu, asa ca nu inteleg de unde ideea de a „il opri din scris”… Aici cred ca este amprenta comunismului si a frustrarilor unor persoane care se simt inferioare.

  In al doilea rand.. Ati da orice sa fiti Tudor Chirila, iar articolul asta este scris din invidie, frustrare si sentiment de inferioritate. Nu cunosc autorul/autorii, dar pun pariu pe orice ca sunt ori niste grasi/grase urate, ori doar urati/urate care nu pot iesi din anonimat, cauta atentie oriunde si se simt complexati/complexate de atitudinea nonconformista si firea sincera, degajata si inventiva a lui Tudor.

  PS: daca toata lumea din tara asta ar fi ca Tudor Chirila, am duce-o mult mai bine.. Asa ca, ciocul mic si lasati-va voi de scris, nu pentru ca as vrea eu sa va opresc (nu am mentalitate comunista), dar sunteti penibili./penibile !!!

  Andrei

 41. Văzut-am, Dragoane. Clocotește bukfeisu, printre care și cel al vestitului Dan Amariei (OCS, dacă nu știi de unde să-l iei la prima mână). Mulțumesc de sprijin! 🙂

  @ gigea – Da, se pregătește Piersix junioru’! Deși domnul Gorzo i-a tras deja o chelfăneală pân-acu’. E adevărat, nu literară 🙂

 42. oh, well, feministele nu-l citesc pe chirilă, din păcate! poate ar trebui să ne apucăm. textul e foarte mișto și v-aș mulțumi pentru el dacă nu ar fi sărit la iveală un mic stereotip pe care mai mult ca sigur l-ați scris fără să stați prea mult pe gânduri: ”parc de distracții plin de țigani care mai mult ca sigur vor abuza de el.” ce ar fi să spuneți un parc plin de X , Y, Z ca să nu mai apară mereu această etnie în situații negative? feministelor nu le plan genul acesta de stereotipii și-s convinse că nici vouă nu vă plac și că veți lua acest comentariu drept ceea ce este: o critică pozitivă.

 43. @ Andrei – Da, ai ghicit, sunt grasă, penibilă, urâtă, săracă și-n plus am lepră!! Aș da orice să fiu Tudor Chirilăăăă, vă rog, vă rog, se poate face ceva?!? Dumnezeu, mă auzi și pe mineeee???

 44. @ andreea m – ok, accept critica pozitivă. Mulțumesc.

 45. Veto, se zice „Sfinte Petre, vreau si eu”.

  Luat cu hahaitul pe motive de TC am uitat sa-ti zic ca si pe mine m-a zgiriat bucata cu parcul plin de conationali. Si din motiv de discriminare, da’ si din motiv de cliseu. Nu se face sa combatem cliseul cu clisee, nu?

  Am vazut la DA-OCS. Ajungem celebri, babo, la anu’ publicam si noi.

 46. Aţi scris (sau ai scris.nu ştiu) cea mai mare prostie pe care am citit-o.
  Dacă-l consideri aşa pe Tudor de ce nu taci? Ştiu că toţi avem dreptul la o părere,dar nu trebuie să ţi-o împărtăşeşti pe un căcat de blog…dragă ”nefutută” !
  Have a bad day!

 47. Draga Cristina Xd, e normal ca tie sa iti placa, esti in target. Pana cresti, nota 4, treci la loc si pune mana pe o carte buna.

 48. Vetooo… a venit singe proaspat, scoala generala. Ai incurcat-o. Cu astia mici e greu de tinut pasul. Si ei il iubesc muuuult pe TC. Si el pe ei, evident.

 49. Pana una alta sa ma opreasca cineva din ras, ca o sa mor asfixiata si nu vreti sa aveti de-a facut (bad)dragonul daca se intampla asta 😀

 50. a, btw, vedeți că treaba cu nefututele zice mult și despre modul
  în care vedeți voi femeile. „pula” nu este o recompensă pentru că femeia a fost „cuminte”, „deștaptă/citită” etc. nefutușenia și argumentele în care ea apare e cam over-rated și nu spune prea multe. poate veți scăpa și de astfel de cuvinte goală și fără sens pe viitor. 🙂

 51. Ptiu, drace, iertati greselile, dar e greu sa fii coerent cand te sufoci de ras. Asa o scrie si Chirila?

 52. wow și pfuoai de mine, dar ce deșteaptă sunt în ultimul comentariu! trezită la amiază și necofeneizată scrie pe mine. erată: 1- „overrated” (fără liniuțe și alte brizbrizuri) și 2 – „cuvinte goale” (naiba știe ce aveam în cap de am scris „goală”; vedeți ce îmi faceți dacă mă provocați să scriu despre futoșenii/nefutoșenii? pfuoai. gata plec, am cafeua pe foc. revin când mi se trezesc neuronii. apropo, nu v-am zis că mă bucură că v-ați reîntors printre cei vii. să nu mai muriți, da?)

 53. fratioare, ne-am saturat de frumosi pana peste cap, avem acru de frumos, grata, voma, ultimu lucru care ne intereseaza este filozofia de doi bani de tara arde si baba se piaptana(no ofence, asa vine vorba) de viata e micile bucurii si fericirea bla a oamenilor frumosi, ne pisam pe rasfatul vostru de frumosi, de tine-mi geanta de ce frumoasa sunt, co co co pufy pupy, de tanari si bogati, de lumea e cat vad cu ochelarii de cal si bla, shut the fuck up!

 54. Ma amuza atat de tare genul acesta de persoane. La voi ma refer. Aceste persoane care, de pe o treapta foarte joasa lipsita de importanta in societate, isi fac curaj sa il critice pe Tudor Chirila, pe cel care se afla undeva sus, sus de tot, poate chiar pe treptele fericirii interioare, care e mai importanta decat orice parere a unei, citez, „nefutute intristate”.
  Stiti, recitesc articolul vostru, care, la urma urmei da dovada de niste staruinta, apreciez, si imi dau seama ca despre asta este viata. Voi va pierdeti timpul gasindu-le nod in papura oamenilor impliniti, in timp ce ei se bucura de libertate si fericire, lipsa sentimentelor pentru care voi va roadeti unghiile in fiecare seara, inainte de culcare, intrebandu-va daca veti avea si voi parte de asa ceva, in viata asta.
  Voi nu realizati ca sunteti josnici, adica oameni lipsiti de demnitate si maretie. Ma intreb care este varsta celor care isi fac timp sa ii adreseze jigniri fericitului Tudor Chirila. Pentru ca, in general, oamenii maturi realizeaza ca nu trebuie sa critice ceea ce nu inteleg. Poate candva, poate cand veti intelege ce este si libertatea in viata, veti accepta si superioritatea din jurul vostru.
  Altfel, daca continuati sa va supraapreciati pe voi insiva, si sa ii subapreciati pe cei mai importanti decat voi in comunitate, va veti pierde sansele de a fi fericiti, mai exact, liberi.
  Si apropo, inainte de a vorbi de rau pe cineva, incercati, macar putin, sa aflati detaliile cu adevarat importante din vietile celor in cauza. Pentru ca voi habar n-aveti ce se afla in spatele cuvintelor lui Tudor.
  Ati da o parte din viata ca sa primiti acel gram minim de nonconformism, pentru a putea fi si voi liberi macar o zi, atat cat va trebuie pentru a intelege ce e viata de fapt. Nu viata asta online in care cei slabi se umilesc singuri acuzandu-i pe cei puternici. Ma refer la viata in adevaratul sens al cuvantului. Aia pe care multi dintre cei de aici nu o vor trai niciodata.
  Numai bine!

 55. @Andreea m: Banuiala mea este ca Veta a patruns excesiv in atmosfera cartii recenzate. Nu-i motiv de iertaciune, da’ ar putea sta pe post de explicatie.

  @noi, uritii: Noi, cititorii, am fi incintati daca am reusi sa intelegem care este mesajul. Come again with help files, please.

 56. Teodora, ai dreptate, sa stii. Propun ca, pina la finalizarea lucrarilor la Catedrala Mintuirii Neamului, toate concertele si lansarile de carte ale Preafericitului sa se desfasoare exclusiv la Mitropolie. Amin!

 57. stii cum sunt frumosii, le tii usa cand ii vezi in spate, le zambesti, ca asa i a facut dumnezeu, da ei si-o iau in cap, se cred unsi, se apuca sa mediteze la subiectele lor frumoase, ceaiul de ghimbir cu vanilie, violetele si nasturii colorati. ei nu fac niciun rau, doar cauta fericirea cea de reclame, ajung sa se creada sfinti si sa prohovaduiasca fericirea lor de cacat, iar prostimea pune botu, ca asa e natura omului. cand ii contesti te iau cu ba uratule, nu te atinge de oamenii frumosi. ba uratule e un compliment pt mine.

 58. A-fucking-min surorilor!!!! Cata dreptate se ascunde in comentariile voastre.
  Un singur lucru am de obiectat, e prea putin ce-ati scris, trebuiau minim 768 pagini ca sa putem despica in integime subtilitatile adanci ca apa Teleormanului la mal, vomate de sublim pe hartie.
  Acum stiu macar unde sa ma adresez ca sa-mi vad publicata cartea de panseuri adanci despre subiecte superficiale de pe toaleta.

 59. @noi, uritii: Multumesc de clarificare. Complet de acord. Nu-i destul ca, daca ii ascultam pe sociologi si studiile lor, aia frumosi dupa standardele vremii au cam cu 50% mai multe sanse de succes (angajare, cedat locul in metrou, plecat cu gagica/tipul misto de la discoteca), da’ ne mai si tin predici despre cit de mirobolant e sa fii frumos. Dupa care mai vin si Martorii lu’ Frumosu’ care ne dau cu piedestalul in cap daca ne abtinem de la preaslavire.

 60. Da’ cum mama lu’ proces verbal v-aţi dedat la asemenea lectură? Vreun implus către sacrificiul de sine de dragul altor nefericiţi cărora le-ar putea veni ideea asta? Dacă da, omenirea e datoare să vă mulţumească…

 61. Patetic o fi TC, sa-i fie de bine lui si fanilor lui… Restul planetei poate sa il ignore cu succes. totusi, mi-e greu sa inteleg agresivitatea gratuita a articolului. Ma tem ca tipul asta de discurs, cinic si critic fara ca macar sa argumenteze dispretul pe care il elaboreaza, este cel mai facil stil literar. si pot sa-i zic si urban…ca sa sune cool. adica esti cool, ca ai un blog si iti creezi un nor de faima pe abundenta de dispret. speram sa citesc o critica pe bune.
  Lola
  ps in ce ma priveste, ce astept de la un barbat e inteligenta, energie, …protectie, tandrete si pula…ah, si coaie…

 62. @ andreea m, dragon – ok, am înţeles, fără nefe, fără discriminare. Mea culpa.

 63. :)) si eu care credeam ca doar mie nu-mi place cum scrie TC si ca oi fi eu venita de pe luna! bine ca m-am lamurit…imi urez singura: „join in the club!”

 64. @Teodora – nu ti-e rusine sa minti ca te amuza genul asta de persoane? te referi la amuzament in adevaratul sens al cuvantului? stii tu oare ce-i ala? te ataci citind o postare scrisa cu inteligenta, umor si doldora de simt al ridicolului, simt de care pesemne ca n-ai auzit niciodata. in schimb te autoamagesti cu penibilismele scrise de chirila si le dublezi cu reveriile tale proaste despre viata.

  tristo!

 65. care-i problema ?! imi place asocierea tandrete- pula! protectie sper ca include si inseamna ceva material/ banii ! a-hm, da … voi, feministele vi-i produceti singure, de tanderete n-ati auzit niciodata, iar pula va lipseste cu desavarsire, chiar va incurca! articolul si critica e la fel de penibila si planturoasa, neargumentata ca si Chirila. macar ala mai are timp sa creasca, nu neaparat sa si scrie, dar voi mai aveti de citit!

 66. Nu mi-e atât de greață de articol pe câte îmi este de comentariile unora! Ar trebui să vă uitați la voi apoi la alții.

 67. Astia care nu pricepeti agesivitatea gratuita a articolului si tupeul autorului de a-l scrie, n-aveti simtul ridicolului si nici pe-al umorului, sa stiti asta despre voi. de-aia nu-l pricepeti. articolul pune punctul pe i in ceea ce priveste valoarea lui chirila si o face cu argumente si umor. si e foarte bine ca se trezesc si unii care sa arate cu degetul penibilul altora, ca laudatorii lui chirila sunt destui. aia de ce au tupeu sa sfideze bunul simt si sa considere ca tristul asta e o valoare?

 68. Oana, mai bine nici că puteai s-o spui. Mersi frumos.

 69. Prea multa polemica si prea multe „judecati” pentru niste termeni luati din contexte. Dreptul la opinie e si al lui, si al vostru. Ati citit toata cartea? Eu da, si am ramas placut impresionata de felul de a gandi al unui om pe care nu l-as fi numit vreodata scriitor. Nu neg brutalitatea unor cuvinte. Nu neg nici capacitatea lor de a taia in preferintele unor oameni care sunt obisnuiti cu literatura de un alt nivel. Dar asta tine si de contextul scriiturii. Cartea cuprinde parti din blog, si stim cu totii cat se permite in mediul virtual. Fiecare eseu are un context, o masca: de la sinucigasul scenarist al propriei morti pana la suprafata unor oameni fara continut care da, cauta fericirea in lucruri, si nu in sine insisi. Unde e greseala?
  Si…pana la urma, unde e cartea voastra care sa exprime in lume frumosul unei scriituri originale, care sa inlocuiasca „pretentia” de scriitor a lui Tudor?…

 70. Chgabriela, noi comentam in calitate de cititori, nu de creatori. de unde replica asta atat de vehiculata cum ca „daca n-ai scris/compus etc. tu ceva de mare valoare, de ce iti permiti sa ii judeci pe altii”? pai de-aia, pentru ca altii fac asta intr-un spatiu public din care eu fac parte. si am dreptul sa am o parere despre ce e valoros in spatiul asta si ce nu. ideea tocmai asta e: nu suntem toti scriitori. si tudor chirila cu siguranta nu e.

 71. ma intrebam – oare de ce nu scrie si TC ceva aici, ca sigur a citit articolul. dupa aia m-am prins ca e sub pseudonim. (tudor – teodora…. nice try…)

 72. si ca sa fie argumentul complet: cei care sunteti favorabili lui Chirila ati produs ceva la fel de valoros si asta va indreptateste sa-l apreciati? 😀

 73. Tudor Chirila este pentru literatura romana ceea ce e Stephen Hawking pentru dansul contemporan.

 74. Ohh, v-au asaltat fanele lui TC, era de așteptat. Ar trebui întrebate cam câte alte cărți au mai citit în afară de asta, să aibă un punct de referință serios, adică. Unii chiar nu înțeleg că problema nu e că a folosit cuvântul ”pulă” sau oricare altul de genul ăsta, ci problema lui e că scrie prost.
  Ce voiam să spun… awesome blog, l-am descoperit odată cu postarea aceasta. Keep up the good work!

 75. “Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”…are si o continuare limitatilor. Omul asta prin simplitatea si totodata complexitatea cuvintelor sale a reusit sa transpuna Romania intr-o carte de succes, o suma de momente si ganduri din viata lui si nu numai. „Criticile” voastre mi se par josnice si meschine , hai sa fim seriosi…vorbim totusi de Tdor Chirila.

 76. mai bine v-ati gandi cum sa opriti alti oameni care fac intradevar rau, si sa lasati critica , nu sunteti nici voi prea luminati la minte daca va preocupa asa ceva. iti trebuie totusi curaj sa iti pui randurile pe niste foi si sa le lasi in vazul tuturor.. sa fii gata sa primesti critici si comentarii precum ale voastre.. se spune ca oamenii se tem, mai presus de moarte, de vorbitul in fata unui public.. el a reust sa faca asta.oare voi puteti sa nu va mai stoarceti creierii cautand cele mai slabe cuvintele de critica si sa fiti in stare sa va aratati gandurile???

 77. aaand, he`s fucking ugly too. nah, am zis-o. niciodata nu am inteles excitarea vizavi de persoana lui.

 78. Foarte prost ales titlul acestui post. Chirila se intampla sa fie vocea generatiei lui. A-l opri din scris ar fi ceva rau. Foarte rau. Iata text care arata cat de mici sunteti la minte voi care ati scris prostia asta, si cat de bun scriitor e Chirila:
  http://m.ortodoxiatinerilor.ro/articol/11511-scrisoare-catre-tineri-tudor-chirila
  P.S. Nu prea imi place mie Chirila dar in mod sigur asta nu pot discuta cu voi. Sunteti prea conformiste (citeste habarniste – daca nu stiti cuvantul, http://dexonline.ro/definitie/habarnist/paradigma) Dar sa il citez pe cel care va enerveaza : „Nu va amagiti cu prezentul… Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?”

 79. da, Dragos, probabil sunt totusi destui pentru care platitudinile lui chirila sunt niste revelatii. ar fi rau de tot sa nu mai scrie. oamenii ar fura si ar crede ca inselaciunea, evaziunea, fentarea sistemului si a cunoasterii sunt calea cea dreapta. asa, cocalarutzii si dorobantzeii care il citesc pe chirila (?) vor alege calea intelepciunii.

 80. Scuzati ca ma bag si eu cu o intrebare… cine este Tudor Chirila?

 81. @ Codrin, sincer nu inteleg, tu faci misto de propia-ti persoana sau te consideri prea intelept pentru propiile-ti cuvinte? Sau a treia varianta, cea mai probabila, ai 13 ani, si nu intelegi ce spune Chirila….. Pot sa iti traduc daca doresti, fara gluma…

 82. Babelor, s-a umplut sufrageria, ne-au ras tot camembert-ul si e una mica in colt care se spala la subrat cu Veuve Clicquot din sticla aia de-o tineam pentru cind face Petronia suta. Pfff…. tinara generatie.

  Acu’, tinara generatie, daca tot ati trecut pe la noi prin vizuina sa va aparati minunatia, iata de aici o lista de lectura. Dupa ce terminati macar 4-5 carti ale autorilor din ea, va asteptam cu argumente despre cit de bun este TC, despre cum este el „vocea unei generatii” (desi, cu parere de rau, cred ca trebuie sa fiu de acord cu asta, doar ca nu a generatiei lui, ci a generatiei voastre. ceea ce face lucrurile destul de bizare). Asaaaa…. lista, deci. Cautati asa: Oscar Wilde, ca sa vedeti ce inseamna scriitura frumoasa, Lord Byron, Nerval, William Blake pentru sensibilitate, nerv si, din nou, frumusete, Alfred de Musset, Nietzsche, Camus, Sartre, merge si putin Cioran, niste Malraux pentru a va face o idee despre oameni cu probleme la organele superioare si raportarea lor problematica la contemporaneitate. Dupa care, doar de dragul unei lecturi savuroase cautati asa: Aldous Huxley, George Orwell, Philip Roth, Salman Rushdie, Umberto Eco, Herman Hesse, Heinrich Böll, Saul Bellow, Jorge Luis Borges, Italo Calvino. Hai ca ma opresc. De fapt nici nu mai e nevoie de lista mai lunga. Ar fi suficient sa cititi macar Momentele si Schitele lui Caragiale cu atentie si intelegere pentru a scapa de nastrusnica idee ca TC are vreun dram de valoare.

  Ah… iar amicului bunescu ii recomand sa caute asa pe Google: „winston churchill their finest hour”. Se gaseste discursul si in format text (cu comentarii si analize pe unele site-uri), si inregistrare audio. Asculta-l bine, cauta contextul, dupa care vino si spune-mi despre scrisoarea lui TC.

  Partea buna este ca stiu ca o parte din voi, dupa ce furtuna hormonala se va linisti, va scapa. E suficienta o carte buna, o conversatie inteligenta, un album semnificativ. Partea proasta este ca nu veti fi prea multi in liga scapatilor. Pentru restul, TC va cinta si la 60 de ani „am doar optspe ani”. Si va fi vocea generatiei. De atunci.

 83. Aolio, dorm și eu juma de zi și ne invadează hoardele dezlănțuite de fane. Uitasem ce consecințe nasoale are decizia mea să dorm din când în când.
  Să recapitulez (sunt o babă insensibilă la filosofia de clasa a 6-a a lui Tudor Chirilă și la sentimentalismele și pseudo-revelațiile despre viață care decurg din ea, deci e clar că sunt senilă și că trebuie să recapitulez des).
  Când m-am dus eu la somn, apăruse o singură apărătoare a vajnicului filosof întârziat al generațiilor de după el (a observat, bre, cineva, că aproape nimeni de vârsta lui Tudor Chirilă nu-l ia în serios pe Tudor Chirilă? Eu, una, dintre toți oamenii de o vârstă apropiată de a lui, nu știu unul care să fi citit o carte în ultimii zece ani și să admită – nu mai zic să admire – revărsările lui de tandrețe pulistă. Mie mi se pare relevant.) Între timp, a apărut toată armata.
  Din care armată, rețin următoarele contribuții: 1. comentăm din invidie / n-avem voie să comentăm, noi neavând un cazier similar de deversare de banalități pe centimetru pătrat de pagină – fals. Critica e o chestie independentă de creație, fiind tocmai apanajul publicului (și publicului educat, ca să nu mai zic că e o categorie intelectuală în sine), iar clișeul ăla cu „doar ăia care nu pot crea comentează ce fac alții” e frustrarea celor cărora critica le-a observat lipsurile și defectele, dintotdeauna. 2. vrem să fim Tudor Chirilă, pentru că ne dorim să fim adulate și apărate de o armată de domnițe furibunde – fals și comic, pe deasupra. 3. mai mulți cetățeni par să aibă impresia că, dintre toate chestiile citate, pe noi ne deranjează cuvântul „pulă” – complet și evident fals. Ok, ați ajuns aici doar ca să-l apărați pe filozoful de nivel puber, așa că n-aveți de unde ști: nu doar că n-avem nici o problemă cu cuvântul „pulă”, dar nici cu organul în sine nu prea avem probleme, așa că mai ușor cu feminismul pe scări (nu știu care scria că pe feministe le încurcă pula – nu bre, nu ne încurcă, chiar dacă e uriașă. Ne descurcăm noi cu ea.) 4. titlul acestei postări nu e o instigare la cenzură, sau nu în sensul în care l-a înțeles cel care a făcut acuzația asta – ci la cenzura pozitivă, la modul figurat, din partea publicului: la neacceptarea unor banalități sinistre, livrate pe post de înțelepciune formatoare de opinie, din partea unui public cu capul la el. Genul ăsta de cenzură, cenzura publicului sub forma selectivității, eu, una, o susțin.
  În final, înțeleg că daravera a produs un mic ecou pe Facebook, chestie care mă amuză mai mult decât toate de mai sus și-mi produce, în același timp, o revelație: locul emisiilor de înțelepciune ale lui Tudor Chirilă, din categoria celor citate mai sus, e în statusurile înțelepților de pe Facebook. Pentru ei au fost scrise, lor le spun ceva, și să mor mâine dacă nu sunt convinsă că o trecere pe la paginile de Facebook ale celor mai înverșunați apărători ai cetățeanului cu pretenții de filozof n-ar demonstra fix apartenența lor la această categorie: luminatul urban de azi, care-și găsește drumul în viață înghițind filosofii de-a gata, emise sub o formă pe care o numesc „căcăreze de creier”.

 84. Aaaa ce oribil și ce normal în același timp, am observat același lucru ca și Dragonul. :)) Heheh. Așa că hai să-l mai zicem o dată: amatori de Tudor Chirilă, nu vă pune pe gânduri faptul că prea puțini oameni de vârsta lui au urechi pentru chestiile emise de om, și că el vorbește celor care au rămas, mental, la „aceleași haine zac, tăcut, pe masă. Te-am rugat să-mi speli și mie blugii ăia, da? De trei ori.”? Asta așa, extras special pentru feministe.

 85. Dragos, imi dau seama ca nu intelegi ce scriu eu, dar ma intreb – intelegi ce scrii tu?

 86. Grig pazea ca vine Tudorica si pare sa aiba adepti seriosi gata de dusuri si gargare!

 87. Lasand la o parte toate discutiile astea contradictorii, la care ce-i drept ma mananca in palma sa particip, dar ceva imi spune sa tac ca sa nu ma enervez, am o curiozitate fata de persoanele contra Tudor.
  Inteleg ca nu va place cum scrie Chirila, si sa inteleg ca nu va place de el nici ca om. Dar muzica lui va place? Dar Tudor Chirila, ca actor, va place? Si de ce, neaparat 🙂

 88. Eu ma intreb, daca tot acuzati atat de asiduu, cand a fost ultima data cand, de dragul artei adevarate, ati sponsorizat o persoana tanara sa-si publice ideile? Costurile sunt imense, iar (auto)sponsorizarea este singurul mod de a trece peste „ochiul critic” al birocratilor fara scoala care conduc publicatiile. Serios – daca tot doriti sa luptati, depundeti si eforturi materiale, nu mai aruncati doar cu cuvinte!
  PS: Cartea trebuie judecata din perspectiva autorului. Autorul este un om ce se caracterizeaza ca artist tacanit, placut exact pentru asta (a se vedea versurile diverselor melodii de pe albumele Vama Veche). Deci nu aveti dreptul sa-l desfiintati in asemenea hal, fara a aduce macar o critica ceva mai constructiva.
  PPS: “Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă” – este concluzia la care am ajuns studiind o multime de relatii. Nicio femeie care nu a primit ultimul element nu a rezistat tentatiei de a insela. La ele difera doar capacitatea de a se scunde mai mult sau mai putin bine…

 89. @ Dragon – Așa e. Au ras camembertu, s-au spălat la subraț cu șampania dar văd că au lăsat și-un căcat în colț. În fine, așa-s petrecerile, după cum ne-o demonstrează și cazul lui Peter Sellers.

  @ Teodora – Dacă, așa cum sugerează Radu Râpeanu, ești chiar TC, fii binevenit și te admirăm pentru cât de puțin te-ai enervat. Alte persoane, la fel de cunoscute ca tine, au făcut clăbuci la gură când au avut ceva de împărțit cu noi. Și chiar dacă nu ești TC, tot ești binevenit/ă, iar la întrebările tale mă văd nevoită să răspund că, da, din câte îmi aduc aminte TC era cândva un muzician ok, iar ca actor nu l-am văzut niciodată.

 90. Mai, dar voi chiar ati citit cartea!
  Ma bucur ca ati scris aceste comentarii, caci nu mai este nevoie sa arunc banutii pe „literatura” romaneasca contemporana. Am sa ma opresc la ultimul scriitor contemporan adevarat (Haruki Murakami) pana apare si la noi unul de doamne-ajuta. 🙂

 91. Poți să încerci cu încredere și Roberto Bolano – de exemplu „Târfe asasine”, apărută la Curtea Veche.

 92. cate comentarii inutile ati bagat majoritatea… e literatura fratilor… nu va place, nu cititi.
  Cum Eminescu avea voie la greseli gramaticale de dragul literaturii si TC are voie!!! e opera lui, mintea lui, parerile lui. atata timp cat exista persoane ce ii vor cumpara cartile, el va continua sa scrie. credeti ca puteti face mai mult? puneti-va ideile pe hartie si vedeti ce iese.

 93. Minunat articol! Merită completat cu o dedicaţie potrivită pentru „Rroma…ncier”: „Dă-te-n gâtu’ mătii!” („Paraziţii”)

 94. Deci editurile nu mănteresează că io public în cloud, pff ! Tocma am terminat de croșetat o mânecuță de 50 de pagini.

  Ba că să vorbesc și io cu Teodora mie îmi place cum cântă TC, ba am avut o perioadă când luni de zile n-am schimbat CD-ul în mașină (eu ascult muzică numai în mașină și obligatoriu doar la CD/DVD/USB, deh … nobles oblij)

  Și acuma na, a scris și el o carte pentru fete, ce o citește vreuna ? Nop, toate vor doar autograf, cât mai complet. Să recunoaștem, este un tânăr domn foarte „bine”. Ca actor, cred că am văzut ceva, o secvență, undeva cândva, dintr-o piesă, nu mai știu. n-am fost impresionat, dar cu certitudine în 3 minute nu-ți poți face o idee despre un actor. Ce admir eu la TC este că omul este foarte degajat și nu prea se împiedică de circumstanțe și uzanțe. Poate că uneori exagerează, dar … eu unul prefer să fiu înjurat/ignorat decât mințit/pupat în fund. Da nu toți e ca mine. La altă lume le place să vorbești cu ei ca cu buricu pământului.

  Cred că am divagat destul, mă duc să-mi afum creierii, cum mi-a spus o fată frumoasă și niciodată devreme acasă.

  P.S. Ca să fiu sincer despre talentul literar (al lui TC) nu mă exprim fiindcă și eu am poezele care ar da mult mai bine pe pachetele de Eugenia. Da, deh, la scriitori (amatori) e ca la moși. Nu arunci chiar dacă nu-ți trebuie, că nu se știe. Da … am cetiti și-un prizat Nobel, un oarecare pe numele lui Roșu, și sincer nu m-a dat pe spate, deși mă așezasem comod tocmai în ideea că o să rămân înmărmurit. Iar din trendul actual (de multitalentați, multișcoliți, multimediatizați) uite, să alegem la întâmplare minunatele scrisuri a lu doamna Firea. Hă hă !

 95. Veto, Vama Veche a fost, la aparitie, o trupa interesanta. „Nu am chef azi”, albumul de debut, si parca si urmatorul, „Vama Veche”, au fost interesante, macar pentru scena romaneasca. Se cam terminase cu stilul Timpuri Noi si Sarmalele Reci, ei au venit cu ceva nou si, de ce nu, promitator. Din pacate, ca trupa s-au cam fisiit pe acolo. In mare parte din motive de TC caruia i s-a urcat repede la cap, mai ales ca el era si actor, ma intelegi, artist adevarat. Am stat o data vreo juma de ora in frig la un concert asteptind vedeta, si noi, si trupa, timp in care saracul Balanescu si-a cerut scuze de citeva zeci de ori. El, nimic (nu ma intreba ce cautam la concert).

  Despre Balanescu si inca unul de la ei (nu mai stiu care) am amintiri faine, hahaiala si niste sticle de Chardonnay de Murfatlar golite in fata cortului in Vama impreuna cu cei care au facut ulterior Atomic TV. Nenea TC n-a gustat libertatea nisipului si-a vinului la posta, s-a retras la terasa. Doar nu te amesteci cu toti hipiotii vamii, aia despre care cinti si scrii.

  Despre actorul TC am citit suficient de multe lucruri proaste incit l-am ocolit. Nu stau prea bine cu masochismul. Prefer o piesa jucata de niste copchii proaspat absolventi despre care am auzit cite ceva de bine decit sa-mi pierd vremea cu „vedete”.

  Dar nu despre asta este vorba in propozitia de fata, ci despre ceea ce scrie TC. Care este ingrozitor, oribil, plat, adolescentin in sensul cel mai rau. Poa’ sa fie omul si geniu muzical, daca scrie in halul in care scrie, e un scriitor prost si gata. Ce, daca s-ar fi apucat Borges de compus, am fi fost obligati sa-l consideram un compozitor genial?

 96. Cu scuzele de rigoare pentru schimbarea subiectului, babelor, s-a dus verisoara Sara Montiel. Cam tinerica, la 85.

 97. Ah, si Lady Margaret Thatcher. Despre care ne anuntase deja baba Rhetta prin alte parti, da’ omisesem sa citesc.

 98. Si eu ma bucur ca am descoperit acest blog datorita postarii acesteia. Nu inteleg cum lumea poate sa citeasca niste lucruri asa lipsite de substanta, si nu numai sa le citeasca, ci chiar sa le savureze cu o placere imbatabila. Generatia copiilor crescuti in puf cred eu…

 99. Mulțumim pentru apreciere, sugar lulu, cum de altfel mulțumim și tuturor celorlalți care au apreciat, fie pozitiv sau negativ. Acest blog a fost într-o comă prelungită, dar vom continua.

 100. Veto, sper ca nu vom continua cu coma. Zic si eu.

  Sugarlulu, eu n-as cauta vina neaparat la generatie, crescuta in puf sau altfel. Cind eram eu adolescent nu exista TC, dar existau Cioran, Jim Morrison (nu, nu mai era inca in viata, da’ devenea celebru si la noi) si altii ca ei. Pe linga ei cresteau herghelii similare de admiratori, faptul ca ei erau morti fiind irelevant. La fel cum irelevanta este si diferenta calitativa dintre subiectii amorurilor. Este inevitabil, pentru un numar mare de adolescenti, sa cada in betii de molie la vederea oricarui bec, mai mic sau mai mare. Nici macar n-ai cum sa-i opresti. Cel mult, poti sa incerci sa le pui in brate niste criterii ceva mai solide de evaluare (de unde si propunerile de lectura de mai sus), in speranta ca odata cu cresterea pretentiilor se mai domolesc si tendintele de adorare. Spun asta fara nici un pic de condescendenta, am fost si eu acolo.

  Mi se pare insa josnic sa profiti de asta. Si, inca si mai josnic, sa nu dai nimic in schimb. Un text scris cit de cit rezonabil, de exemplu.

 101. „Femeile au nevoie de protectie, tandrete si pula” – sincer, nu cred ca asociatia feministelor ar trebui sa se rascoale, ci asociatia LGBT. Este discriminare pura in acest caz. Desigur, e opinia autorului, dar daca – Doamne fereste – afecteaza viata unei lesbiene?
  Mi-a placut articolul, felicitari! Cu toate astea, TC e un muzician talentat, chiar daca esueaza la scris (din citatele de mai sus, tind sa il aseman cu Adrian Paunescu – sa-i fie tarana usoara).

 102. Wtf? Voi de unde ati mai aparut, nene? Uite cum apar bloguri de cacat ca ciupercile dupa ploaie. Faptul ca insul asta e vulgar si terminat, n-are nicio legatura cu ofuscarea feminista. Da, va convine sau nu, are dreptate, femeilor le place pula. :)) Ca n-a spus-o elegant este cu totul altceva.

 103. Nu pot sa cred ca (in sfarsit!!!!) am dat peste oameni care il vad pe TC exact asa cum e: mediocru,plictisitor si lipsit de talent ..credeam ca sunt singura care crede asta.Ma enerveaza la maxim atitudinea lui de pseudointelectual basit.

 104. Va vine ideea de a va face un blog si apoi va ganditi cum sa mancati mai mult rahat ca sa-l ridicati si sa aveti vizite. Sincer… asta e cea mai murdara modalitate de a ridica un blog: sa te legi aiurea de oameni care scriu mai bine sau mai prost si nu de orice oameni, ci de cei cunoscuti. E o mizerie tot ceea ce faceti, de la un cap la altul. Daca intr-adevar ati fi scriitori buni, asa cum nu e Chirila, v-ati castiga painea pe spatele vostru, nu pe spatele altor, altfel nu exista nicio diferenta intre blogul vostru si ziarele tablodie. Si nu, nu-s fana Chirila. :))

 105. Ioana, arunca, de curiozitate, o privire in arhiva blogului. E in dreapta.

 106. Ok, sunt de acord cu tine, cei care scriu blogul au oarecare talen si umor. Uite aici ceva dragut: https://surorilemarx.wordpress.com/2013/04/05/cum-sa-ne-cacam-cu-spor/ dar scris in acelasi limbaj cu al lui Chirila. O sa-mi spui, da dar Chirila a publicat cuvantul „pula” intr-o carte, nu pe un blog oarecare, pierdut pe Internet. Oh, da, ai dreptate, dar mai exista un mic „dar” o carte care are coperti si file nu trebuie neaparat sa fie opera literara. Totul pare ok si la Chirila, atata timp cat nu are pretentia ca scrie literatura. 🙂

 107. Ok, am cam inteles cum il oprim pe Chirila. Acum sa ne concentram putin si pe a doua parte. Cum pula mea va oprim pe voi?

 108. Eh, aici e-aici. Că tu, personal, n-o să poți să ne oprești.

 109. Sa le spuna careva puberelor (si doamnelor ramase in stadiul descoperirii de sine) ca acest Chirila e un alcoolic notoriu si sa nu-si mai imagineze atata fericire si candoare. Mai e un lucru, cuvantul „fana” nu exista in limba romana. Respectele mele!

 110. Stai femeie… Ce te repezi asa cu comentariu ca proasta in pula. Cine a zis ca Ionuta e singura? Suntem deja mai multi, nu intelegi? Mai stam asa vreo 5 minute si cred ca va dam blogul jos. E simplu. Si personal.

 111. @howmanywhores Nu e un argument, asta cu alcoolismul. Multi scriitori au avut meteahna asta si nu i-a impiedicat sa scrie foarte bine. Sau, chiar din contra, alcoolul i-a ajutat. (vezi seria „Pe care l-am baut” a lui musiu Alexandru chiar aici pe blog)

 112. cred ca vanzarile cartii lui Chirila vor creste vertiginos de maine incolo.critica ajuta pentru ca te face sa iti pui intrebari,sa te indoiesti de cele spuse si sa te convingi daca e asa.cum pe mine nu m-au convins nici cele spuse in acest articol si nici cele cateva paragrafe din carte ca sa imi fac o parere, probabil ca voi vrea sa citesc ca sa ma conving cum e. O fi asa ori asa? 🙂 .bravo pentru articol si frumos ca ai postat si coperta.

 113. da domnule, sa se sesiseze feministele, plm, tudorica nu intelege ce-i cu egalitatea da le invata pe fetitele astea(ce sa le ceri ma, era una care mai sa-l hirotoniseasca sfant) ca femeia trebuie sa fie protejata. ca asa a vazut el la raicu si la alte fufe din teatru. mai citisem deunazi si de proasta aia de esca care se pisa pe lupta pentru egalitatea intre sexe si zice ca ei nu i trebuie, ca ea vrea sa i se tina paltonul si sa i se plateasca facturile.

 114. acuma – k sa fiu avocatul diavolului – cred că nu toate textele sunt proaste. ar fi trebuit și acelea amintite, propter veritatem et mansuetudinem.

 115. Păi poate că textele bune ale numitului autor vor sta la baza unei viitoare postări, o continuare a acesteia. Deși tare ne temem că scurmăturile de factură arheologică vor fi dificile, dar să gândim pozitiv.

 116. Eu stiu ca fiecare are dreptul sa fie destept sau prost sau vulgar sau cult sau tatuat sau scriitor sau sofer, etc. Cineva l-a editat; cineva l-a publicat. P-astia cine-i opreste? Am citit acum vreo luna un articol despre cativa membri ai uniunii scriitorilor pe langa care citatele naive si haotice de mai sus par dragute. Da, tipul ma enerveaza, dar nu asta pare sa fie problema…

 117. Tu:”Încheiem urându-i maestrului să scrie, să scrie în continuare, adresându-se aceluiași public (destul de mare) de nefutute întristate din pricina lipsei de discernământ literar.”

  TC: “Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”

  Si totusi ati ajuns la aceeasi concluzie. Tudor ?

 118. e frustrant sa constati ca o carte care nu ti se adreseaza are atata succes in randul muritorilor de rand . E si ilogic, pe de alta parte..Si asa constati ca oricat de mult ai fi citit pana la aceasta varsta respectabila si oricate lucrari literare de real succes ti-ar fi trecut prin mana mecanismele gandirii nu se schimba si ramai doar un frustrat gras (grasii sunt frustrati prin definitie) care n-a inteles nimic din lumea in care vietuieste si nu se poate lauda cu meritele lui (in cazul de fata – ei) si ce faci? cu ultimele puteri ale disperarii arunci cu rahat in stilul OTV-IST in succesul „mediocru” al unui om celebru si adulat de intregi mase de „penibili”, astfel acesta fiind unicul mod prin care mai poti capata atentie, publicitate, si trafic la blogul puturos si neinteresant… Tineri, desi nu pare, comunismul a murit, si in cele din urma va lua cu el si ultimele lor ramasite dezgustatoare. Amin!

 119. Pe bune, Laurențiu? S-ar putea să mă înșel, dar pari să fii de o prostie care bate orice normă :))

 120. Deci sa inteleg ca aici e clubul femeilor frustrate pe la menopauza sau chiar post-menopauza? Dupa lista de lectura de mai sus aruncata cu non-salanta de autorul articolului am crezut ca ma inec de ras. „Lord Byron, Nerval, William Blake pentru sensibilitate, nerv si, din nou, frumusete, Alfred de Musset, Nietzsche, Camus, Sartre, merge si putin Cioran, niste Malraux” Deci niste foste vamaioate putin drogate se jucau cu puta in tarana. Cand, ce sa vezi? Ce idee geniala! Ce ar fi sa ii crestem vanzarile lui puta bleaga Chirila? O mica vanzoleala Social-Media….. Un mic viral de cartier, cu cuvinte putine dar bine alese……..
  Mai tine-ti minte fetelor cand insusi Chirila si-a cerut scuze public pentru ce a facut cu Vama Veche – localitatea?

 121. oh oh laurentiu… noi suntem frustratii aia care nu-l intelegem pe tc, coelho si alti cretinei care scriu pentru voi… suntem frustrati, am vrea sa avem si noi succes ca ei dar nu putem sa scriem astfel de dejectii… ce sa-i faci, avem un mare defect: am citit carti mult mai bune in adolescenta si nu putem sa nu facem comparatie…

 122. Ah, ce bine că mai sunt surorile pe interneţ! Şi eu încerc demult să-l conving pe TC să o lase cu scrisul, că măcăne.

 123. Prea multe vorbe!

 124. Ionuta, permite-mi citeva corectii. In primul rind, lista de lecturi imi apartine, ne e a autoarei articolului. Apoi, nonsalanta se scrie fara urma de cratima, scrie la dictionar. Trei, mi-e greu sa fiu vamaioata, oricit de mult m-as stradui, ma impiedica un oarecare surplus de testosteron. Patru, ti-as fi recunoscator daca ai explica partea cu crescutul vinzarilor lui Chirila. Si, daca tot sintem in zona, ai putea sa ne povestesti pe citi dintre cei din lista propusa i-ai incercat. Macar asa, la mare, la soare.

  Si acum babelor. Am si eu o rugaminte, nu mai scrieti despre papagali cu club de adoratoare. E genul de invazie plictisitoare. Si iar ramine saraca Petronia sa faca singura curatenie dupa plecarea gradinitei.

 125. Ce face romanul? Vorbeste in necunostiinta de cauza.Ai citit macar aceasta carte? Sau doar te-ai uitat la titlu si ai tras concluzii? Inclusiv in primul citat scris in articolul asta jenant, “Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”, concluzia lui Chirila este cu totul diferita fata de ce iti da de gandit cand citesti primul rand.Ce-ati spune sa nu mai fim asa hateri si sa ne vedem fiecare de treburile noastre? Daca omul a simtit sa scrie o carte, asta a facut dom’le, nu are nimeni dreptul de a-i judeca perceptiile despre viata, fericire, femei s.a.m.d. ,dar cum unii sunt mai neinspirati recurg la metode din acestea de promovare a unui blog, sa nu mai vorbim de faptul ca limbajul pe care il folositi e total neadecvat. O seara faina!:)

 126. Relax ratatilor: http://www.youtube.com/watch?v=ZyqFqjCZqrA

  :))

  Va pupa Andrei

 127. De ce [nu se autosesizeaza] indeed …
  La nasul lui, doar porumbeii electrici

 128. Bă, ce mă amuză cel mai tare sunt două lucruri, de fapt: 1. că dintre cei care au năvălit, cu steagul lui Chirilă în dinți, să-i apere onoarea, unii nu s-au uitat mai întâi în curtea în care au năvălit. Ar fi văzut că blogul n-a apărut nici ieri, nici de dragul desființării pretențiilor de filozof ale lui Tudor Chirilă (deși scopul ar merita întreprinderea). Observ însă că persoana s-a corectat, la invitația Dragonului, și a realizat mica eroare. Foarte bine, asta ne dă speranțe.
  2. observ că persoana care ne-a certat că vorbim urât nu a citit pula lui Chirilă. Sau Chirilă are voie cu puli, da’ noi n-avem voie. Să-mi spună și mie cineva cum stau lucrurile, ca să nu greșesc, pentru că țin foarte mult la părerea unor oameni atât de sensibili.
  3. Dariana, de mai sus, nici măcar nu s-a ostenit să citească postarea pe care o înjură, ceea ce îmi confirmă o impresie despre fenomenul și reprezentantele admirației pentru Tudor Chirilă ca scriitor.
  4. în continuarea lui 3., și ca răspuns la întrebarea uneia dintre cele mai vehemente apărătoare (care a ajuns la dialog rațional cu noi, ceea ce nu pot să nu apreciez), Chirilă ca actor mi-e necunoscut, iar ca muzician a reprezentat ceva destul de important pentru un anumit moment de evoluție a muzicii unei generații și a generației respective odată cu ea. Dar asta nu-l face un scriitor bun, și despre asta e vorba aici. Mă gândesc că poate dacă repetăm de destul de multe ori se înțelege.

 129. probabil ca nici ideile voastre, cei care scrieti cu mandrie atatea comentarii pupincuriste doar sa fiti in asentimentul blogerului, nu sunt bune pentru cei mai tineri ca voi. ori poate nu sunt deloc bune pentru cei mai in varsta decat voi, care au cu totul alte principii. si aici toti ati putea ridica din sprancene, considerand ca cei care sunt de acord sunt mai destepti, mai educati, mai cititi si mai cu mot, ca de aia va intelegeti asa de bine si impartasiti aceeasi atitudine la adresa lui „TC”. ei bine, cu respect, va spun ca nu sunteti mai breji cu nicio foaie de ziar fata de cei care citesc blogul lui Tudor Chirila, ori fata de cei care i-au citit cartea si au rezonat cu el. oricine are dreptul sa se exprime liber (cel putin asa au scris niste idioti in Declaratia Universala a Drepturilor Omului), iar cine se simte poate sa sustina sau, dimpotriva, sa se declare indiferent. partea a doua se pare ca nu o puteti face voi, cei care ati citit atatea carti si considerati literatura moderna o „platitudine”, nu putei ignora. va roade sa cititi o carte pe care o considerati proasta doar ca sa o puteti critica. cine va pune sa n-o lasati din mana de la primele semene de plictiseala? probabil orgoliul 🙂

 130. Laurențiu, ca replică la argumentul tău solid, mase întregi l-au adulat și pe Hitler, la un moment dat. Felicitări, sper că te simți special.

 131. Jeniacterian, dacă tu îl consideri pe Tudor Chirilă „literatura modernă”, poate ar trebui să îți schimbi nickname-ul de internet. Da, ne roade să citim cărți proaste și să spunem ce e în neregulă cu ele, cam tot din același motiv pentru care are și Chirilă voie să scrie: pentru că e dreptul nostru. Indiferente ne declarăm la literatura mediocră. Față de cea sinistru de proastă, e normal să luăm atitudine. E atât de simplu.

 132. petroniamarcs, cu tot respectul, eu n-o sa-mi schimb nickname-ul de internet”, multumesc totusi pentru sugestie. nu pot insa sa nu am o intrebare (si te rog sa imi scuzi impertinenta de a ti-o adresa). cum mai exact este acest blog un instrument de lupta impotriva literaturii „sinistru”de proaste si care sunt rezultatele pe care le astepti tu in urma unor comentarii so inside the box?

 133. Va spuns sincer, tuturor pizdelor pseudoculte care vor sa si demonstreze superioritatea scriind cu diacritice si comentand vehement asupra unui subiect atat de inutil si de cacat precum aceasta carte, ca imi puteti suge pula.
  Serios, ar fi mult mai util sa mi sugeti pula decat sa scrieti atatea opinii fara baza asupra unui non subiect.
  Pa, nu uitati, sugeti pula.

 134. Taci ca s-a trezit si Pulea. Ia spune-ne tu, pisoias, cum ai facut tu spagatul logic intre pseudocultism si diacritice?

 135. literatura moderna in ziua de azi inseamna literatura 2.0, adica exact ceea ce face si Tudor Chirila. nu ii iau partea in niciun fel, doar ca nu pot fi de acord cu cei care critica orice nu le cade lor bine. este vorba de atitudine, nu de ce scrie sau nu scrie Tudor Chirila.

 136. Am multe de spus in legatura cu acest subiect, dar sunteti prea prosti si ignoranti pentru a ma intelege. Chiar cred ca sunteti prea prosti. Asa ca ma voi cobori sub nivelul meu de inteligenta si voi spune clar si taios (asemenea unei bucati de sticla sparta extrasa din pizda matii) SA MI SUGETI PULAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.
  Faggots.

 137. Petronio, stii ce-mi mai indulceste amarul? Faptul ca stiu ca in citiva ani le vine prima factura, primul interviu pentru primul job, ca pretul la pampers si tigari e din ce in ce mai mare. Si asa coada la moastele Sfintei Paraschiva creste de la an la an.

 138. Pulea, explica, te rog. Cu cuvintele tale, nu trebuie sa te cobori. Promitem sa folosim dictionarul.

 139. Ca sa va mai largiti putin orizonturile: „Numai un prost poate sa critice, sa condamne si sa se planga si majoriatea prostilor o fac.”(Dale Carnegie). Realitatea e dura, stiti cum e, critica e usoara, arta e grea. Astept momentul in care o sa scrieti voi o carte consistenta, cu valoare etica care sa aiba un mega impact asupra celor care se ridica la nivelul vostru cultural. Promit ca o sa o citesc.Pana atunci sa speram ca se mai incalzeste afara si infloresc copacii, poate va mai vine inspiratia sa creati si voi ceva, eu stiu…o poezie.

 140. As putea, dar ma uit la Weeds. Este mult mai important decat sa va dau socoteala. Pur si simplu am intrat sa injur, pentru a va distrage atentia de la ce faceati voi. Parerile despre carti sunt intotdeauna subiective, mai ales cand vin din partea unor persoane posibil grase si posibil alienate dpdv social aka petroniamarcs.
  Daca imi veti urma indrumarea spre calm si spre introspectie, atat eu cat si constiinta voastra va va fi recunoscatoare. Argumentarea impotriva fetelor grase este mereu dificila deoarece logica nu este punctul lor forte, iar tentatia unei briose infulecate rapid capata prioritate in detrimentul analizei unor argumente si dezvoltarii unui raspuns adecvat.
  Cu placere, conasul Pulea.

 141. P.S. 1.Aveti grija la dezacordurile facute in comentul de mai sus, e totusi un blog high class as putea spune, cel putin din domeniul literaturii.
  2.Josnic nu se incadreaza la injuraturi.In cazul articolului reprezinta o realitate din punctul meu de vedere.

 142. Jeniacterian, acest blog nu e nici un fel de instrument de luptă, e o tribună. Unde se ia atitudine, ba chiar se dă drept la replică tuturor. Dovadă că tocmai am scos din spam două comentarii care încearcă să ne înjure. Ce reușesc de fapt să facă e cu totul altă poveste.

  Pulea, te-aș invita să-mi sugi diacritica, doar că n-am convingerea că ți-e foarte clar măcar ție pe cine înjuri și din care tabără. Zi mai clar, ca să te invit, dacă e cazul. Deși am senzația că ai deja listă de așteptare la supt.

  Ramona, nu e vorba de ce scrie Tudor Chirilă, ci de cum scrie Tudor Chirilă, adică foarte prost.

  Dariana, insiști aiurea în ideea complet greșită că pentru a critica ceva trebuie să faci tu însuți, mai întâi, chestia respectivă. Sau ca să zic că ce-a făcut Hitler e nasol trebuie să omor și eu câteva milioane de oameni mai întâi? Ca să zic că manelele nu sunt muzică bună, trebuie să compun mai întâi o simfonie?
  Și dacă tot te apuci de făcut clarificări, lămurește-ne și la ce dezacorduri te referi. Nu de alta, dar mor de nerăbdare să văd ce dezacorduri observă cineva care scrie „necunoștință de cauză” cu 2 ”i”. Cât despre critică, atunci când are argumente și termeni de comparație (ceea ce nu am văzut ca aprecierea lui Tudor Chirilă să aibă, până acum), nu e ușoară. E pe bune.

  Dragoane, omul a recunoscut că n-are nimic de zis. A, pardon, are: că sunt grasă. Hehe. Nu că brusc are sens tot ce a vomat aici până acum? Și a mai zis, cu majuscule (singurele „scule” care sunt majore la dânsul), că are nevoie de urlă să i se sugă pula. Ceea ce nu știu pe tine, dar pe mine nu mă miră deloc.

 143. Wow. Am lipsit nițel, timp în care discuția a escaladat.

  Dears, TC este un scriitor slab. Punct. Să scrii fraze întregi fără sens, bombardate cu metafore expriate (cred că le tot folosește de la 15 ani încoace, mi-ar părea rău să cred că ele sunt revelațiile lui actuale) și să le vinzi ca pe niște mici perle de înțelepciune, e too much for me și ar trebui să fie și pentru voi. Serios, rog fanii/fanele lui să povestească în cuvinte umane ce a vrut autorul să spună prin „Te părăsesc iubito, nu suntem împreună, nu pot să-ți sufăr umbra, nu vreau să-ți dau alt nume.” Dacă ei îi găsesc sensul și logica (sărmanul Aristotel, btw!), îmi scot pălăria. A, și să n-aud reacții din alea că nu știu ce-i iubirea! Eu pricep că el este o voce pentru tineri și mă bucur că are o relație așa faină cu ei și că îi poate îndemna și la lucruri faine (mai puțin sfaturile de secol 18 pe care le dă privind femeia-muză și nu femeia-om!), dar haideți să dăm cezarului ce-i al cezarului și să nu-l așezăm pe TC printre…scriitori. Couse he is NOT.

  ps: Văd că s-a tot folosit termenul feminism aci, well, nu-mi pare rău de asta, poate e o atenționare și pentru noi să mai pășim prin sfera cultural-artistică (ca scuză: în România singurele cursuri de feminism sunt la Științe Politice/Sociologie, așa că venim din alte zone. Ar fi fain ca la litere să existe asemenea cursuri și perspective, să vezi atuncea sânge roșu pe cărți și autori, muahaha 😀 )

 144. @ veta…. Se pare ca ai impresia cum ca nu va putem opri. Sa iti explic in vorbe putine cum se face. O cerere simpla, fara pretentii multe, cu 2 vorbe esentiale si WordPress e nevoit sa va inchida blogul in mai putin de 24 ore. Garantat. Simplu si personal.
  Apropo, in aiureala asta v-ati facut backup? Macar stiti ce e ala?
  @ baddragon (cam baut) – e jalnic sa faci corecturi gramaticale la ce am scris eu cand tu esti beat. Naspa. Iese o prostie si mai mare „ne e a autoarei articolului”. Adica „ba, eu sunt geniu pe langa tine dar acum fiind beat ma scuzi, ma pis pe ce scriu, si mai ales de ce”

 145. Trebuie totuşi apreciat că Chirilă şi-a găsit nişă. Ce-i drept nişa lui e mai mare decât restul pieţei. Eu propun să îl treacă în programa de BAC. Poate aşa nu ni se mai fac odorurile de tot căcatul.
  Eu tot sunt de părere că asta vrea să îşi facă sectă.
  The end is near, repent! Praise Chirilă! Dacă nu, o să se cace pe voi cum a făcut-o deja pe mai bine de 384 de pagini pe post de antrenament.

 146. @ Ionuta – Bătrâne, impresia pe care mi-o faci este că până la întâlnirea cu acest blog n-aveai niciun scop în viață. Mă bucur că ți-am oferit unul.

 147. Și încă ceva. Dacă tot te cutreieră spiritul de justițiar, rezolvă cu mine în privat chestia asta.

 148. Si acum imi dau seama ca voi, alea care ati scris articolul, sunteti alea nefutute si frustrate, nu alea care il citesc pe Chirila… Mi-ar placea sa scrieti si voi ceva si cand zic “ceva” nu ma refer la cacatul asta de articol. Sa scrieti si voi macar o povestire, ca asa va laudati ca stiti meserie. Si dupa ce scrieti, sa ne batem si noi pula de voi. Nu ca ne-am pricepe noi la scris, dar sa mancam si noi cacat, urmandu-va exemplul.

 149. Vetooooo,
  Ce s-a intamplat batrane? Nu mai vrei sa ti-o arati la toata lumea? Brusc te-ai prins ca ceva scartaie? Nu mai esti asa sigur pe tine?
  Orice ONG juridic serios iti rezolva un cazier penal doar pentru titlul postului. Mai departe se pot face multe. Sper ca nu pui botul la prostia cu intimitatea sau doamne fereste la prostia cu anonimitatea internetului….Sper ca nu esti atat de naiv. Lucrezi fara proxy? E ca si cum ai sta cu buletinul in mana….
  Dreptul la libera exprimare este intodeauna in contradictie cu incitarea la diverse chestii, si in mod evident postul asta are probleme mari
  Sper ca am fost destul de transparenta

 150. Ionuțo, te implor, închide-ne blogul. De 37 de ani vreau să ies la pensie. Te asigur că n-am făcut niciun backup, și nici nu voi face vreunul (deși știu cum se face – dar mă doare-n cur de toate textele postate aici). Drept care, scumpo, fii tu ColonHelpul nostru. Fii Cea Aleasă. Dă-ne delete. Acum!

 151. @ ceva verde – Cazier penal? 😀 Nu dai tată și cu bomba atomică peste mine? Sau cu praștia, mă rog, în cazul tău.

 152. Acum voi sper ca nu va asteptati ca daca TD nu a gasit limita penibilului ai lui admiratori sa o gaseasca. Daca el e in fruncea lor … dupa el potopul.

 153. Probabil sunt unul dintre putinii de aici care au citit Zenobia lui Gellu Naum, si asta inca prin ’93 (inca e cartea mea de capatai). Si am citit si Coelho si mi s-a parut impostor; unul de geniu, e drept. Si am citit si Chirila si am gasit pasaje care mie personal mi s-au parut geniale, si pasaje care mi-au adus aminte de Dan Chisu, care intreba fetele: „domnisoara, de unde ti-ai luat covrigul, ca vreau sa te fut?”. Si cu aceeasi pasiune am citit si Dan Brown (vorba cuiva, pacat de munca aia, cat pentru doua doctorate). Dar sa improsc cu rahat un om pentru mie mi se pare tembel ca scriitor, asta mi se pare un pic cam mult. Chiar e nevoie?

 154. @ ionuta sau craisa verde – eu cred ca tu esti Crin Antonescu. nu-i asa? n-am uitat ca TC e modelu tau, n-am uitat ce ziceai in campanie acum cativa ani, sa stii.

 155. @ amintiri – Haha, bună asta 😀 M-am gândit la același lucru, dar am zis că iar o să sară lumea că exagerez. Mersi ;D

 156. Imi facusem si eu unghiile si am dat peste voi apoi nu-mi vine sa cred ca mai exista persoane care nu au cazut la picioarele lui Coehlo. Credeam ca-s singura idioata. Eh, CT? Varza dar eu tocmai ce imi adunam rabdarea, ochii, simturile, adrenalina si firele de par in urma citirii unui ceva pt ca mi-e rusine sa-l numesc articol si DA este generatia lui CT sau ma rog.. Mai dragilor nu am cuvinte pe bune la cat de pueril, stangaci ba de cacat iertati-mi cuvintele dar e nasol rau ceea ce se intampla si ‘e’ multe/multi’ . S-a dus dracului sorgintea literaturii, esteticul, romanta ei, fluiditatea, alunecatul in inima, furie sau dezmat al intelectului impins de plinatatea cuvantului., ‘linul’, etc etc. Va rog spuneti-mi ca nu-s nebuna dar Chirila pica pe locul doi fata de : http://fastyou.wordpress.com/2013/04/08/the-gentlemans-jungle-i/ :(( Culmea? Like-uri la greu plus comentarii gen: genial, superb si are 30 de shares? Brb dupa tigara. Mi-a facut placere sa va citesc dar imi asum apartenenta la clubul contra nu pro generatia Chirila.

 157. Cu tristeţe observ că adevăratele „nefutute” sunteţi chiar voi, autoarele acestui text lipsit de orice coerenţă, prin „nefutute” nu mă refer la privarea de „pulă”(că tot făcurăţi atâta tam-tam de parcă voi sunteţi călugăriţe, mironosiţelor!), mă refer strict la modul vostru de a aborda o carte, nu mai suntem în 1800 toamna ca să mergeţi la „cules” şi să judecaţi pe cine cum vreţi după cum vă taie, deşi văd că l-aţi cam pierdut printre papanaşi, clătite şi alte cele… de parcă ne-ar interesa pe noi, cei care işi pierd timpul pe tentativa asta de blog, ce băgaţi sau nu în stomac sau că băgaţi prea mult de vi se inverzeşte fiara şi vă folosiţi de metroclopramid să vă dregeţi!

  Nici nu aş vrea să ştiu cum ar arăta un text scris de voi, „inocentelor” voi care daţi primele cu piatra, iar voi sunteţi departe de a da vreun sens cuiva, nu vă amăgiţi cu presupusa voastră inteligenţă.

 158. A., cu pula am repetat de atâtea ori că nu avem nici o problemă, ba chiar o folosim des, încât încep să cred că ai venit aici special ca să ne înjuri fără știi despre ce vorbești. Ce chestie.
  *Metoclopramid. Dar e greu cu Google când ești ocupată să-ți anihilezi adversarii cu subtila argumentație „ba pe-a mă-tii”. Și cu „fiara” care ni se înverzește o să bănuiesc că te referi la fiere, deși e un typo cam improbabil. Te asigur, pentru că pari să mori de grijă, că fiarele noastre (cele cinci pisici și câinele Rhettei) au o cromatică perfect normală, cel puțin săptămâna asta.
  Ce chiar mă interesează, însă, e de ce te întristează viața noastră sexuală și dacă există o legătură între acest interes manifest și incapacitatea ta de a urmări un text nici lung, nici complicat, concretizată în sentința lipsei lui de coerență. De curiozitate, cum te descurcai la școală, când te punea doamna învățătoare să spui ce ai înțeles din text?

 159. Bre A, poți să-mi zici și mie cine, când și prin ce lege ne-a luat dreptul de a „judeca pe cine cum vrem după cum ne taie”? Cred că tu vrei mai curând să zici că nu ești de acord cu ce zicem, dar asta nu înseamnă că n-avem dreptul să o facem.

  Și aș mai adăuga că, cu toate că nu ai vrea să știi cum arată un text scris de noi, tocmai ai citit unul.

  Asta așa, că tot se vorbea despre „presupusă inteligență”.

 160. Insist pe faptul ca poti critica in momentul in care o sa faci tu ceva mai bun, ca sa fiu mai explicita, daca aceasta carte este asa de proasta cum spui tu, rezulta ca tu cu siguranta ai capacitatea sa scrii o carte mult mai buna.Hitler a omorat atatia oameni, rezulta ca acesta a reprezentat un exemplu negativ, iar noi oamenii putem sa facem opusul (desi cred ca ce a facut Hitler este cu adevarat grav, cartea lui Chirila fiind inofensiva).E grav ca nu iti dai seama, asa ca te las sa pui capul la contributie, ca sa ne aducem aminte sa mai si gandim inainte sa vorbim.Daca tot consideri ca e bine sa critici, ar trebui sa iei exemplele din mass-media din ziua de azi, care sunt cu adevarat negative si arata lipsa de cultura, sau Guta reprezinta un model de viata pentru tine ? Daca da, regret momentul in care am intrat pe acest blog, daca nu, tot il regret.Mergeti afara la joaca si lasati prostiile astea.Numai bine!:)

 161. Dariana, și eu insist pe faptul că poți critica în momentul în care o să faci tu ceva mai bun. Drept care, până nu vii cu critică mai bună decât a soră-mii la cartea lui Chirilă, nu prea poți critica postarea de mai sus. Okay?

 162. Dariana, m-aș bucura să cred că ce scrii acolo are sens măcar pentru tine. Eu dau manelele ca model negativ, tu mă întrebi dacă Guță mi-e model de viață (a propos, între viața cetățeanului și ceea ce emite el în spațiul public e o diferență necesară. N-am de unde ști cum trăiește Guță, dar nu ca model de viață mi se pare el periculos, ci ca paradigmă culturală).
  Argumentul că nu poți critica ceva rău decât dacă te apuci să faci și tu ceva similar îți aparține ție. Eu l-am dus până la extrema Hitler ca să înțelegi cât de aberantă e logica lui. Văd că nu prea. Ok. Facem altfel: mass-media de azi oferă exemple „cu adevărat negative”, cum spui tu în comentariul tău. Spune-mi, te rog, scrii în presă, ca să-ți permiți s-o judeci?

 163. Argument total lipsit de etica. M-am lamurit in intregime acum.:-))

 164. Din fericire, cred că și noi, sau cel puțin eu. Începusem să cred că s-ar putea să ai vreo idee pe undeva, dar nu știi s-o exprimi. Nici nu mă apuc să întreb cum și unde intră etica în ecuație, că cine știe pe ce arături pornești iar. Și nu de alta, dar dacă mai dai o dată cu clișeul ăla cu dreptul la critică o să cred că ai idei fixe sau că vorbim, de fapt, cu un perete.

  Ceea ce eu sigur că fac uneori, doar că peretele are chestii mai logice de spus și nu aruncă fraze fără legătură atunci când îi demonstrez că nu are dreptate.

 165. Hai ca asta mi-a placut. Daca folosesc eu un argument, e ok. Daca mi-l intorci tu pentru a-mi demonstra ca nu se aplica (sau, daca se aplica, ne anuleaza amindurora discursul), atunci nu e etic (whatever that means).

  Dariana, exista doar 4 categorii de argumente: 2 categorii deriva din forma argumentului (valid/invalid sau bine construit/gresit construit), celelalte 2 derivind din valoarea de adevar (adevarat/fals). Nu exista criteriu de validare etica a unui argument.

  Argumentul pe care il aduci tu in discutie (n-ai dreptul sa critici pina nu scrii ceva mai bun) este un argument clasic din categoria ad hominem. In traducere, ceea ce spui tu suna asa: „validitatea unui argument depinde de enuntatorul lui”. Daca asa ceva ar fi adevarat, atunci ar exista instante in care argumentul „toate pasarile se inmultesc prin oua, gaina este pasare, deci gaina se inmulteste prin oua” nu ar fi adevarat doar pentru ca cineva nu e de acord, dupa un criteriu strain de realitatea la care se refera argumentul, ca enuntatorul lui ar avea dreptul sa-l emita.

  Din fericire logica ne fereste de asemenea situatii intortocheate. Argumentele ad hominem, oricit ar fi ele de atractive emotional pentru sustinatorii celui care argumenteaza, sint nule.

  Aplicat la cazul nostru, indiferent de faptul de a avea sau nu dreptul de a critica, daca reusesc sa argumentez faptul ca TC este un scriitor prost, argumentul ramine valid. Iar pe tine, receptorul agrumentului, ar trebui sa te framinte mai mult valoarea de adevar a concluziei „TC este un scriitor prost” decit dreptul meu de a trage concluzia asta. Nu de alta, da’ e posibil miine chiar tu sa tragi aceeasi concluzie. Premizele sint deja acolo, ti le-am aratat.

 166. Babelor, sunte-ti minunate. Blogul vostru este asa cum trebuie sa fie: plin de umor si curaj dar din pacate este public si deschis la comentarii…

 167. Imi pare rau atunci, credeam ca aveti si alt obiectiv in afara de a va da cu parerea in mod rautacios despre o carte. Nu imi place Tudor Chirila nici ca scriitor, nici ca muzician, insa se intampla sa il fi vazut in mai multe randuri la tv sau sa fi citit cate ceva despre el. Asa am aflat ca nici el nu are pretentia de a fi scriitor. Stati linistiti, n-o sa-l studieze nimeni la scoala, n-o sa fie cartea asta sau alta viitoare (poate) bestseller, nu va deveni niciodaa o personalitate marcanta in literatura romaneasca. Omul a scris pe blog, iar dupa un timp s-a gandit sa stranga toate postarile intr-o carte. Asta pot face si eu, chiar daca in carte pe fiecare pagina scriu acelasi cuvant. Nu mai fiti atat de inversunati, nu aveti de ce. Repet – nu va pot intelege atitudinea. Live and let die 🙂

 168. @ Suzimuzi – Mulțumim. Pentru cititori ca tine continuăm să existăm.

 169. hahahaha scuzati-ma pentru asta, va rog :)))) adica pentru cititori care scriu „sunte-ti”? :))))) cred ca nu mi-am ales bine locul de comentat 🙂

 170. da…ai dreptate, nu ai ales deloc bine unde sa comentezi!!!

 171. superciudat ce se intampla cum se aduna hate… cum e si la canonul, unde oamenii criticati nu sunt atat de semidocti ca astia a lu chirla si tot reactioneaza ciudat cu atac la persoana si cu amenintari. iar aia cu crin antonescu… dear god, e for real?

 172. se poate sa faci si greseli si babele sa te ierte, daca iti asumi asta si mai ales daca nu esti in trecere pe aici….

 173. Ramona, nu intelegem sensul scuzelor. Greseala nu-ti apartine, asa cum nu ne apartine nici noua.

  In privinta a cit de inofensiv este TC, da-mi voie sa-ti spun ca numarul absurd de mare de comentarii iritate de tupeul de a ne fi adresat fara reverenta preamirobolantului este o dovada buna a faptului ca nu este chiar asa de inofensiv pe cit pare. Daca adaugi la asta simplitatea de discurs sectar a argumentelor celor suparati, vei avea inca un argument pentru care TC nu este inofensiv.

  Dar asta nu conteaza asa mult, nu tinem noi neaparat sa salvam tinara generatie. In primul rind pentru ca nu putem. Insa faptul ca TC este un personaj in viata publica romaneasca, un personaj care a scris o carte, a facut ca respectiva carte sa ajunga la Veta. Care si-a expus parerea. Exista, in mod sigur, si alte nulitati literare care scriu si publica. Doar ca ele nu ajung la noi. Cind vor ajunge, te asiguram ca si ele vor fi dezbatute.

  Daca ai senzatia ca singurul lucru la care ne pricepem este sa demontam, te invitam la parcurgerea arhivei blogului. Ai acolo suficiente dovezi ca nu este cazul. Ca o sa gasesti cu preponderenta articole afurisite, asta e normal, uita-te la numele blogului, la fotografia din virful paginii si la avatarurile celor care scriu aici.

 174. Suzimuzi, acum o sa lasi senzatia ca sintem mai indulgenti cu cei ai casei. Nu e bine. Treci la colt, 10 clatite cu dulceata de visine. Repede, pina nu vine Rhetta si vede ca iar i-am furat borcanul meu!

 175. @cumulacrul urii

  Draga, e doar o gluma care voia sa evidentieze exact ceea ce spui si tu: ca se recurge la atac la persoana si amenintari. Stilul asta de a baga pumnul in gura, mie cel putin, mi-a amintit de politica. Cum din sfera cu pricina, Crin Antonescu e celebru pentru trimiterile lui la TC.. iaca asa a aparut gluma. Daca ai fi fost mai detasat de discutia asta, poate te-ar fi amuzat mai mult. Sau poate e o gluma slaba. Dar e o gluma si e pacat ca trebuie sa o explic.

 176. nu, chiar sunt detasata si am ras, am intrebat doar sa nu fie for real, ma astept la orice

 177. Amintiri, recitind comentariile tale si ale cumulacrului, cred ca l-ai inteles putin gresit. Cred ca te intreba daca e pe bune faptul ca Crin Antonescu l-a nominalizat pe TC printre modelele lui (lucru pe care, by the way, il pot confirma). E drept, stilul lui este putin haotic, da’ cu putin efort se intelege.

 178. Ete ca a confirmat.

  @cumulacrul urii: CA a facut afirmatia cu pricina cu adevarat. Daca nu ma insel, a fost o reactie la faptul ca Traian Basescu isi declara admiratia pentru Mircea Cartarescu si cetirea „Levantului”. Inteleaga fiecare ce mai poate.

 179. PetroniaMarcs ma lasa rece daca tu ai repetat sau nu cu „pula” sau de cate ori, viata voastra sexuala NU ma intereseaza, ceea ce voiam sa subliniez este ca terminologia folosita in textul de mai sus lasa de dorit. Stai matale linistita si foloseste google-ul cautand numele corect al medicamentelor pe care le folosesti, eu imi asum greseala, nu folosesc medicamentul si sper sa nu iasa FIARA din mine( ca sa ne intelegem referirea am facut-o clar la FIARA nu la „fiere” chiar daca ai insistat sa ma corectezi repejor).

  Nu ma intristeaza viata voastra sexuala, nu ma priveste ce si cum faceti in intimitatea casei voastre sau inafara ei, asa cum am mai spus mi se pare inadmisibila terminologia pe care ati folosit-o atunci cand ati facut referire la asa-numitele fane („nefutute”) ale scriitorului Tudor Chirila.
  Poti sa stai linistita doamna invatatoare(ca tot te-a interesat aspectul asta in mod deosebit) a fost intotdeauna si este mandra de mine.

 180. Rhetta Marx

  Eu nu am afirmat ca ar exista o asemenea lege, fiecare este liber sa faca ce vrea, cand vrea, doar este democratie.

  Mentionez, in cazul in care nu am fost suficient de clara, ca nu m-ar interesa sa citesc, vreodata, un text care sa apartina unei CARTI scrise de voi.
  Daca voi credeti ca puteti sa o faceti mai bine decat Tudor Chirila
  de ce nu ati facut-o pana acum?

 181. @badDragon Traian Basescu o nominalizase ca model pe nevasta-sa.
  @cumulacrul :). si e drept ca ti-am citit comentariul intr-o nota emotionala si deloc detasata cum de altfel iti recomandam tie sa fii. mea culpa.

 182. A., dar de unde stii tu ca acest lucru nu s-a intimplat pina acum? Avind in fata doar niste avataruri, niste personaje evident inventate, de unde stii cu cine stai de vorba? Doar pentru ca nu se lauda nimeni aici cu margica descoperita? Pai poate asta e ideea, un spatiu al unui tip de manifestare, departe de persona reala.

 183. Amintiri, dada, de unde am dedus ca nevasta lu’ TB ere bici si oua. Da’ asta nu l-a deranjat pe CA. Mai rau i-a facut cind s-a pomenit de Levantul. Suna sofisticat. Atunci a bagat si el aia cu TC. De fapt lui ii plac picioarele Andreei Raicu, da’ n-a avut tupeu sa spuna.

 184. BadDragon

  ca chestie, am apreciat faptul ca TC s-a detasat ulterior de Crin Antonescu. Sper sa nu se inteleaga din comentariile mele ca l-as acuza pe TC de altceva decat de lipsa de talent la scris.

 185. Veta Marx

  Sa vedem dovada!
  Fara ea oricine ar putea sa spuna ca este cel mai important scriitor al momentului sau al tuturor timpurilor.
  E simplu sa arunci cu noroi intr-un om REAL care si-a asumat un risc si a scris o carte.
  La critici inainte la dovezi inapoi.

  Sa aveti o viata frumoasa!

 186. Rectific comentariul ii este adresat lui BadDragon NU Vetei Marx

 187. @Amintiri Pai nici noi nu ne-am prea luat de altceva. Bine, mie imi displace si personajul in general, da’ asta e o problema personala, in mare derivata din faptul ca ne-am si intersectat de citeva ori. Cum nu exista argumente logice care sa inceapa cu „bah, ma scoate din pepeni….”, alea ramin pentru mine.

  @A. Pai noi nu spunem ca am fi scriitori, nici ca am fi importanti. Motiv pentru care nici nu trebuie sa demonstram ca am fi. In schimb tu ne spui ca nu sintem, ceea ce e teribil de greu de dovedit in conditiile in care vorbesti cu niste poze in spatele carora nu stii cine sta.

  Apoi nu te inteleg ce fel de risc si-a asumat daca nu ma lasi sa-l critic. A scris o carte, a lansat-o in spatiul public, imi da dreptul sa-mi spun parerea, oricare ar fi ea, atita timp cit nu mint (din punct de vedere legal). Daca as spune ca a copiat-o de la mine si a publicat-o, ar fi nasol. La fel ar fi daca ar fi scris-o da’ o tinea inchisa in sertar si as fi intrat la el in casa, as fi copiat pasaje din ea, oricit de proaste, si as fi scris despre ele. Ar fi fost nasol inca de la inceput, se cheama patrundere prin efractie, invazia intimitatii.

  Nici argumentul aruncatului cu noroi nu sta in picioare. Macar pentru faptul ca in toata povestea asta primul care a adus noroiul in scena este chiar TC in momentul in care a publicat asa ceva.

  Imi pare rau, dar oricit ai incerca sa-mi povestesti ca nu avem dreptul sa criticam nu ai cum, principial, sa construiesti o argumentatie convingatoare (vezi raspunsul de ceva mai sus dat Darianei). Poti sa-mi spui, cel mult, ca s-a folosit un limbaj excesiv, lucru cu care as putea fi pe alocuri de acord (daca citesti comentariile o sa vezi ca si Veta si-a recunoscut niste scapari).

 188. Dragă A., dacă nu te-ar interesa să citești cărți scrise de noi, bănuiesc că întrebarea ta (de ce nu le-am scris) este destul de superfluă. Răspund oricum: eu una am scris șase cărți, dintre care o menționez doar pe cea mai importantă: Nach Bahrenfeld im Bus, editura Erwin Jacoby & Soehne, Hamburg, 1976.
  21 de ani mai târziu, cartea avea să inspire piesa omonimă a formației Tocotronic (tot din Hamburg, ce ironie!).

 189. Na, asta-i piesa:

 190. Babo, nu pierzi nici o ocazie ca sa-ti promovezi ciudateniile. Esti exasperanta.

  (suna misto, cum de n-ai zis nimic de ei pina acum?)

 191. Dl Dragoș Bunescu ne scrie așa:

  „Nu prea imi place mie Chirila dar in mod sigur asta nu pot discuta cu voi. Sunteti prea conformiste (citeste habarniste – daca nu stiti cuvantul, http://dexonline.ro/definitie/habarnist/paradigma).”

  Ce nu înțeleg este de ce dl Bunescu scrie „conformiste” și ne roagă să citim „habarniste”. Nu e ca și cum cele două cuvinte ar fi sinonime. Data viitoare, dle Bunescu, când vrei să citim „habarniste”, scrie „habarniste”. E mai simplu.

 192. Oh, ce silly sunt amenințările cu datul în judecată, uof! :)) E așa, cumva înduioșătoare naivitatea fanilor TC și a modului în care „luptă” pentru apărarea valorii lui! :))

  Anyway, partea bună (trebe să fie și una din asta) e că am găsit oameni faini printre comentarii, oameni care știu să facă diferența între scriitură bună și scriitură proastă. Eu una știu că mai trec prin vizite la doamnele babe, iar BadDragon pare un/o tip/tipă super echilibrat/ă și voi trece să mai citesc și la el/ea pe blog! 🙂

 193. Și nouă ne-a plăcut de tine, andreea m și te mai așteptăm cu drag. Și, da, dragonul este exact așa cum l-ai descris, atât în scriitură cât și în particular, noi având privilegiul de a-l cunoaște și în această ipostază.

 194. Dragonul a rosit si-i iese putin fum pe nara dreapta.

  Andreea m, esti binevenita oricind, si aici, si pe la mine prin blogul personal (aici e mai fun, tre’ sa recunosti).

  Ah, si sint „un tip”. (evident, gras, mic, plin de cosuri si fara prietena 😀 Am uitat ochelarist.)

 195. Normal ca n-ai prietena, Dragoane. Ai nevasta. Pe mine. Ceea ce e mult mai grav, trebuie sa recunosti.

 196. w8 w8 w8…e barbat? uuuuuuuuuuu

 197. E greu, greu sa mai comentezi fara sa o faci punctual dar o sa comentez, ca e pacat si pentru ca vreau. Cine vrea sa il critice pe dl TC, sa o faca, nene! Nu e nevoie in prealabil sa ai carti scrise, cu atat mai mult scrise mai bune decat el (si aici nu ca ar fi prohibitiv gradul de dificultate). Omul e liber – si el dar si noi. Si eu am tot dreptul din lume si din univers, stop verde, sa ma atac si sa scriu acid la adresa scrisului dumnealui, daca vreau. Si cu asta basta.

  Ideea (mea, clar, si tin la ea) e ca dupa adolescenta, care este in mod vizibil statia unde dl TC a coborat si pe peronul careia a ramas, daca te tii, ajungi sa ai deja la activ mai multe carti citite (asta, una) si sa iti dai seama (tot ideea mea si asta, tin si la ea) ca platitudini gasesti si gratis.

  Cat despre ce-si doresc femeile, dl, TC, mai ales de la un barbat, puneti (fara liniuta, ca nu il cunosc personal) pe lista si ‘coaie’, ca merge si asta cu ‘tandrete’ si mai creste conflictul intern din cititor.

 198. BIne, bine, mic, chel, gras, plin de cosuri, fara prietena, ochelarist si cu nevasta. Am uitat ceva?

 199. Da, ai uitat: nevasta urata si cam proasta (nah, ca l-am citat pe prealuminat).

 200. Dragi babelor, trebuie sa va spun ca articolul, oricat de bine ar fi fost scris, a fost intrecut de sirul de comentarii caruia a dat nastere. Unele dintre replicile pro-Chirila pe care le-am citit au fost de-a dreptul absurde, fara nici un fel de coerenta si a fost nevoie de adevarate exercitii de acrobatie logica pentru a le putea intelege, dar, din pacate, de cele mai multe ori nu am reusit acest lucru. In orice caz, eu am ajuns pe blogul vostru fix datorita acestui articol care circula, ce-i drept pe Facebook si vreau sa va felicit pentru el, voi mai ramane sa citesc si alte postari. Totodata, felicitari si pentru rabdarea cu care ati raspuns comentariilor, eu as fi lasat hoarda de prepubertine (sper ca doar prepubertine) sa se certe singura.

 201. Dragonilor: și amândoi că aveți și pisică, și culmea, e și neagră – în consecință, după unele trasee argumentative expuse aici, sunteți amândoi a cincea parte din cât de odioase suntem noi, ceea ce înseamnă totuși destul de mult. Noroc că se împarte la doi oameni și două motociclete.

  Ajunși în acest punct al evenimentelor, trebuie să mărturisesc că m-am înșelat: nu numărul celor care au sărit să-l apere pe stimabil e surprinzător, la fel cum nu a surprins nici sărăcia argumentelor lor. Surprinzător e numărul de oameni ok scoși în evidență (au beneficiat de un fond de contrast destul de avantajos, însă seamănă a oameni faini și eu, una, sper să-i mai văd pe unii pe aici).

  Mihai, cum ziceam mai sus. E incredibil că au ajuns și oameni ok cu valul, iar dacă unii dintre ei revin, eu, una, o să-mi revizuiesc decizia de a mă sinucide internautic pentru că, nu-i așa, sunt grasă și frustrată. Stai liniștit, cu unii dintre ei și noi am renunțat să aplicăm prezumția de sens și logică. Și să știi că (nu știu verișoarele mele ce părere au, dar s-ar putea să nu se opună) și eu rămân din chestia asta cu speranța disperată că ne-am certat cu niște adolescente, că altfel e jale.

 202. Amen!

 203. Petronio, esti o jivina odioasa! Trebuia tu sa zici motocicleta!?!? Cu frigul de afara si raceala care se pare ca taman mi s-a intors? M-or fi ajuns blestemele fanelor. Or fi sacrificat vreo virgina care dadea semne de babeala.

 204. Ce mai refulati paici doamnelor/domnisoarelor/domnilor si cam atat…va „basiti” paici incercand sa analizati voi si sa masurati oamenii…nu sunteti inteligenti daca asta vreti sa aratati..ce faceti aici nu denota decat o inteligenta in egala masura cu cea a unui camionagiu nasol.sunteti penibili iar tu veta…in loc sa emani atata inteligenta mai bine iei un polonic si scoti nisipu din pizda ca esti cam deranjata de existenta ta..si probabil si a lui…ceaules

 205. Dragă Penal, timp de o secundă m-am temut că în spatele cuvintelor tale s-ar putea ascunde și un gând. Din fericire, teama mea a fost neîntemeiată.

 206. A., ce nu pricepi tu e că nu doar scriitorii se pricep la critică, pentru că nu doar scriitorii citesc. Tu de critica de artă ai auzit? Și ăia sunt critici pentru că sunt creatori ratați, nu? Ce-ar fi să ne apucăm cu toții de pictură și de scris, și de cântat, ca să ne asigurăm că nimeni n-o să mai aibă timpul, energia și interesul să se priceapă la altceva decât la pictura, scrisul și cântecele sale? Să facem cu toții maculatură, în loc să ne formăm gustul și educația comparativă, critică. Să cumpărăm cu toții Sabin Bălașa și să bălim la tablourile lui, în loc să ne dăm seama ce comic arată motivele lui reciclate puse alături de Chagall, de Magritte sau chiar de himerele lui Irimescu.
  Critica nu e planul B pentru încercarea de a crea chestii. E mintea care acumulează destui termeni de comparație încât să aibă un context în care să așeze și în cadrul căruia să judece ceea ce fac alții. Nasol, frustrant pentru scriitorii și pictorii de duminică, dar tocmai în asta stă amuzamentul: fără critică, toți scriitorii și pictorii de duminică s-ar crede Voltaire și Leonardo da Vinci. Iar Dan Brown ar fi pe același raft cu Umberto Eco.
  În caz că n-ai observat, nimeni, în toată această polemică, nu s-a lansat în considerații despre cum ar fi trebuit să scrie Tudor Chirilă ceea ce a scris. Abia atunci s-ar fi pus problema că au voie să dea sfaturi doar practicanții (dacă tot am ajuns aici, mi se pare cel mai comic cum elimini tu din oficiu posibilitatea ca unii dintre cei care s-au plâns de scriitura domnului Chirilă să fie, la rândul lor, scriitori – măcar atât, dacă tot categoria „cititor experimentat” nu pare să-ți spună nimic). Ceea ce s-a repetat, eu, una, începând să mă cam satur să fac asta, e că un adult ar fi trebuit să aibă rețineri în a lansa asemenea banalități puerile în spațiul public, iar publicul are dreptul să reacționeze la asta. Și un principiu: că „nu vă place pentru că sunteți invidioase / frustrate” nu e nici un fel de argument, în nici un fel de discuție matură de pe lumea asta. „Îmi place pentru că…” e un argument, dar n-am văzut asta pe nicăieri în cârnatul ăsta de comentarii.

 207. Dragoane, normal că trebuia să amintesc de motocicletă, pentru că scriu cu diacritice și deci sunt o javră cu pretenții. Argumentul nu-mi aparține, firește, e de găsit mai sus. Logica lui, pe de altă parte, nu.

 208. Aoleu, revin, că m-au mai făcut să râd două chestii. Una a lui A:, care îmi provoacă lacrimi povestind despre riscurile la care s-a supus Chirilă publicându-și cartea și toleranța care i se cuvine doar din acest motiv. A., explică-mi și mie, te rog, ce risc și-a asumat un om care a lansat, practic, o colecție de postări de pe blog (unde le verificase popularitatea) și amintiri din versurile pieselor cântate în ultimul deceniu (a căror popularitate o verificase în concerte), mestecate și regurgitate spre servire unui public deja asigurat și clar identificat? Că sunt chiar curioasă.

  Observ că tot lui A. îi datorez și amuzamentul al doilea, cauzat de metoclopramid. Omule, dacă nu ai timp să cauți pe google denumirea corectă a unui medicament (pe care eu o scrisesem corect mai sus de câteva ori, deci nici cu cititul nu stai mult mai bine), cum de ai timp să scrii comentarii lungi, în care să ne înjuri spunând nimic? Și vezi că faptul că-ți atrage cineva atenția asupra unei greșeli și n-ai ce răspunde, pentru că ea e evidentă, nu înseamnă că-ți asumi greșeala aia. Înseamnă doar că n-ai ce răspunde.

  Propun, în concluzie, ca A. să primească premiul pentru sursă de amuzament pe ziua de azi. Care premiu constă, normal, într-un vagon de metoclopramid. În caz că se trezește să citească opera lui Chirilă peste 10 ani, să fie.

 209. nu pot sa imi dau seama ce e mai penibil in articolul asta…rahaturile scrise dintotdeauna de Chirila (care cel putin e un penibil iesit din dulap si stim toti asta) sau commentariile pe marginea textului cu rautati care se vor hilare dar sunt total nereusite .
  aici comicul reiese din incercarea de a fi ironica a autoarei (imi cer scuze doamna baba sunteti f fluenta si simpatica in felul dvs da in lipsa unui umor ironic autentic epatati in tampenii cum ar fi „țigani care mai mult ca sigur vor abuza de el” – !?)
  umor fin 0, aciditate fina 0, rautati de liceu cu iz intelectual 10. textul dvs e doar varianta rautacioasa a textelor lui chirila (desi chirila primeste credit pentru asumare) kudos!

 210. Alla, cel puțin, spre deosebire de majoritatea comentatorilor, tu se pare că ai citit articolul și chiar ai o obiecție precisă și formulată articulat. Dacă îi acorzi lui Chirilă credit pentru asumare, totuși, ar cam trebui să faci asta și cu Veta, care nu doar că și-a asumat obiecțiile la exprimarea respectivă, dar și-a și făcut mea culpa într-un comentariu mai sus.
  În rest, simțul umorului e subiectiv și, ca atare, nu e obiect de argumentație. Nu e genul tău, ok, ai zis asta, eu, una, o respect și aici se încheie chestiunea. Păcat, totuși, pentru că pari să ai disponibilitate de dialog civilizat.

 211. howmanywhores , zau? Nici howmanywhores nu exista in limba romana, dar vad ca il folosesti pe un blog. Asa cum scumpele doamne Marx folosesc cuvantul cacat la fiecare trei cuvinte si asa cum toata blogosfera romaneasca e plina de zdrente romenglish, tot asa folosesc si eu cuvantul „fana” doar o muri un nenea ca tine de scoate si rahat din piatra. 🙂 Sunt satula pana peste cap de pseudointelectualii din blogosfera romaneasca. Din partea mea puteti sa muriti cu totii in bezna.

 212. ooooooooo, ce de aparatori ai vajnicului scriitor popular aici!
  bre doamnelor si domnilor, astia amorezati iremediabil de domnul Chirila, legati in suflet si in lacrima pentru eternitate de fiinta-i stralucita: daca si asta este arta, inseamna ca meritat sa vi se faca vant de pe cel mai inalt bloc, ca sa muriti in chinuri

  este o diferenta intre un om care scrie ce ii screme lui mintea si un om care canta ce au compus altii.

  sincer, asemenea gunoaie de “opere literare” ar trebui interzise de a vedea lumina vreunei biblioteci sau magazin.

  @surorile>> frumos articol, a fost cel mai interesant pe lista lui zoso de ieri. v-am bagat in lista de citit zilnic, frumoasa scriere

 213. Am ajuns si eu aici (via FB) si m-am amuzat copios. De data asta nu am avut nevoie de vagonul de metoclopramid, textele de mai sus fiindu-mi deja cunoscute (din pacate).
  Vagonul de antivomitive l-am consumat in momentul in care Europa FM mi-a bagat pe gat (exact, „bagat”, chiar daca suna urat) cugetarile lui TC in varianta audio, citite si interpretate chiar de Prealuminatul. Cum, nu stiti? Iata: http://www.europafm.ro/showbiz/vedete/exercitii-de-echilibru-cu-tudor-chirila-joi-in-desteptarea~n64535/ . Noroc ca nu a durat mult panarama aia de pastila zilnica, ca deja slabisem de la atata vomitat.
  Pai una e sa cumperi o carte si sa o citesti (daca asta iti doresti) si alta e sa il auzi pe TC debitand tampenii la radio. Si ce era mai rau e ca il auzeam la birou si nu puteam sa il opresc si nici sa ma ridic si sa ies din birou de fiecare data nu se putea.
  Daca nu ar fi fost pastila aceea de la radio ramaneam fericita ignoranta a cugetarilor Prealuminatului asta deoarece nu m-as fi atins de cartea lui nici cu mana altuia, necum sa o rasfoiesc.

 214. E cel mai de cacat blog pe care l-am citit vreodata.
  Ai putea sa faci lucruri mult mai folositoare,in loc sa te caci (pardon,sa scrii) pe blogul asta si sa arunci cu noroi in oameni care sunt cu mult deasupra ta.
  Esti jalnic/a ( ca nici nu stiu ce esti – barbat,femeie,animal,whatever).

 215. Dana pisi, îți mulțumim enorm pentru sfaturile inteligente și aprecierile bine argumentate! Cu enormă stimă și prietenie,

  Rhetta Marx

 216. @ fbronnie – Habar n-aveam de pastilele de pe radio, că aș fi scris și despre ele. La ce și cum povestești, încep să cred că singurul motiv pentru care numitul nu a intrat în politică este credința lui că în față i se deschide o uriașă pârtie pe care își va executa (în slalomuri, jerbe de zăpadă și urletele isterice ale fanelor în pizda goală) uriașa carieră de scriitor. Stai să vezi însă atunci cînd își va da seama că nu-i așa, cu alte cuvinte când va înțelege că vânzările nu sunt totuna cu valoarea lucrurilor care-i trec prin cap. Sau atunci când un editor cu ceva mai mult tupeu îi va explica exact care e locul lui.

  @ Dana – Când n-am să mă mai cac pe blogul ăsta, am să încep să o fac la ușile anumitor persoane. Să trec și pe la tine?

 217. V-a mai zis unul mai sus, dar va zic si eu: astept un articol la fel de bun despre Piersic Junior.

 218. Reblogged this on Hotelul Scriitorilor Necunoscuţi.

 219. Draga Rhettarda Marx , esti doar o scriitoare pe messenger si bloguri la fel ca 99% din oamenii de aici..de acord sau nu daca Tudor este un scriitor bun este irelevant …simplul act de a creea un blog pentru a critica pe cineva care a publicat o carte nu arata decat nivelul vostru…care este mult sub tudor..omu nici el nu stie despre ce vorbeste acolo si se pierde singur in metaforele lui…dar voi sunteti mult mai jos…nisipu observ ca tot acolo e. ^^

 220. De ce sa il opriti din scris?Mai simplu este sa nu-l mai cititi,daca nu va place,nu?

 221. mi-e rusine de ce am citit aici. romanii nu stiu decat sa arunce unii in altii cu rahat.

 222. Chiar m-am mirat atunci cand l-am auzit la radio, oare cine il promoveaza pe ciumpalacul asta? Cine sunt oamenii care ii publica prostiile? Bine bine, le publica, dar sa le mai dea si la radio parca e prea de tot! Atatia bani o fi adunand TC cat sa poata plati aparitiile la radio? Sau cei la la EuFM chiar il gasesc genial?
  Ma rog, oricum, sa stiti ca ati pierdut o experienta totusi, ca nu l-ati si auzit. Sa fi vazut cat patos punea in lectura, cata emotie…
  [URL=http://www.sherv.net/emoticons.html][IMG]http://www.sherv.net/cm/emoticons/sick/vomit-in-paper-bag-smiley-emoticon.gif[/IMG][/URL]

 223. Chiar m-am mirat atunci cand l-am auzit la radio, oare cine il promoveaza pe ciumpalacul asta? Cine sunt oamenii care ii publica prostiile? Bine bine, le publica, dar sa le mai dea si la radio parca e prea de tot! Atatia bani o fi adunand TC cat sa poata plati aparitiile la radio? Sau cei la la EuFM chiar il gasesc genial?
  Ma rog, oricum, sa stiti ca ati pierdut o experienta totusi, ca nu l-ati si auzit. Sa fi vazut cat patos punea in lectura, cata emotie… :puke!

 224. Dragă Penal, când am construit blogul ăsta, TC cânta într-o trupă pe nume Vama Veche, Margaret Thatcher mai avea patru ani de trăit și o pisică mânca un șoricel alb în sos de stridii.

 225. Ioana, dacă ai răsfoi nițel blogul ăsta, ai descoperi că vorbim și de bine dacă avem pe cine.

 226. Rhetta, în cazul lui Penal vorbești cu un om cu vocabular de trei înjurături și care scrie „creea”, pentru că probabil a luat multă bătaie ca să învețe că „creează” se scrie cu 2 „e”, așa că aplică, prudent, regula peste tot? De ce te simți tu înclinată să-i dai explicații, mai ales că omului i se pare irelevant subiectul însuși al unei discuții în care se bagă, ceea ce pune întrebarea de ce anume se bagă el, ca musca?

 227. Un articol foarte bine făcut! Argumentele neortodoxe care par a „induce” atâta silă și greață fanilor care îl slăvesc pe Mesia cel făr-dă-greșeală și care mie, cel puțin, îmi stârnesc râsul, sunt perfect valide și în opinia mea adevărate.
  Și ca să vă iau pă voi, ăștia „fan hardcore, ești doar invidios pe TC!”, țineți și voi minte:
  1) Oricine are dreptul la opinie asupra a orice, deci și la critică, o formă a opiniei bazată pe argumente
  2) Din cauza a 1), nu puteți veni direct la concluzia că autorul/autoarea este invidioasă

  Păi mă, dacă aș folosi logica voastră de gârlă, nu aș avea voie să spun că scursuri ale muzicii precum One Direction, Justin Bieber șau cine pula mea vreți (stați ca poate dau ultra-sensibilii și feministele peste mine) deoarece ei sunt supraoameni cu mai multe drepturi, cum ar fi dreptul de a nu fi criticat.

 228. Am fost incantata de citatele care se vehiculau pe fatacarte dupa lansare,si care pareau a avea sens rupte din context.. Curiozitatea m-a impins sa citesc si eu cartea,dar la a 10-a pagina m-am oprit , am tras aer in piept, am inghitit in sec si m-am apucat de sters prafu prin bibleoteca , cu speranta ca o sa gasesc o carte care sa imi schimbe gustul amar pe care mi l-a lasat dulcegariile astea vulgare spuse probabil dupa cateva beri…Ideea e ca daca va scrie in continuare,TC are toate sansele sa ajunga un Paulo Coelho de Romania,sau o sa scrie scenariul cele mai proaste telenovele.

 229. celei*

 230. l-au*

 231. Autoarea acestui articol sigur are nevoie de…flori. Gasiti la pagina 38 cu ce trebuie sa inlocuiti florile.

 232. Bun. Foarte bun.

 233. omini faini, „tre’ sa spun” (hip hop beatz in za becgraund) ca lectura acestei minunate cronici mi-a inseninat orele furtunoase de dat pe tobogan la scarbitch. mi-or placut tare si comentariile – asta pana la punctul in care am observat ca va simtiti datori sa raspundeti fiecarei printese jignite in omorul propriu. de ce? omini buni, daca distinsii cetateni sunt intr-atat de consumati de iubirea pentru autorul chirilic, ce va face sa credeti ca va vor intelege argumentele?

  de unde stau eu (adica inca pe scaun, la birou), discutia pe marginea articolului s-a cam rasuflat de mult – ultimelor comentarii le-a lipsit aroma aia faina de dulceata de ardei iute pe care am apreciat-o initial.

  in cele din urma, dar nu in cele din urma, a special kudos for mister Dragon. stimabile domn, am trecut de trei ori prin disciplina numita logica, in trei perioade diferite ale existentei mele. comentariul tau despre argumentele „ad hominem” mi-a desteptat imagini si wamintiri ingropate inca din timpuri imemoriale in sertarul cu eticheta . thanks for an unexpected blast from the past.

  ne mai vedem in zona.

 234. Mda… Cine atcineva sa va preia si pe voi, daca nu un ziar de scandal? Chiar asta va doriti, sa iesiti cumva de sub rahatul in care sunteti bagati pana la gat, ca doar foame e mare. Eh, jurnalistii lu` Peste.

 235. @Mosh Pitt Roata si Unirea Cu placere, te mai asteptam. Scuze ca nu comentez mai lung, ma omoara o raceala revenita.

  Am continuat sa comentam in parte din speranta. In unele cazuri ea a fost partial, cel putin, justificata. Si, evident, ca exercitiu de auto-admiratie. Dupa cum poti observa, ne place sa ne auzim 😀

 236. Hait, ne-a prins Ioana, visul nostru era într-adevăr să ajungem în Libertatea. Planul a fost deconspirat, ce facem? Eu una fac o cafea, nu știu voi.
  Mosh Pitt Roată, poți să pui faptul că răspundem tuturor comentariilor fie pe seama unui mic sindrom obsesiv-compulsiv, fie pe seama unei inexplicabile speranțe în puterea dialogului și a argumentelor. După cum vezi, în ultimul caz, e cam greu când dialoghezi cu oameni cu o singură idee.
  A, și că tot veni vorba, ceva zice și Gândul pe site, doar că pomenește de „un text” care circulă pe Facebook. Mi se pare simpatic că am trăit ziua în care Libertatea a făcut jurnalism mai bun decât Gândul.

 237. Nu, nu sunt de acord. cati ani aveti?90?pe bune?ce prostie mai e si asta?

 238. E adevarat ca Chirila nu e un geniu la capitolul carti, Totusi postarea aceasta este facuta intr-un mod necuvincios. Cartea pare a fi o prostie din cele cateva citate prezentate, dar comentariile celui care a postat sunt deplasate. Nu am gasit niic amuzant la ele ci doar frustrarea unui om care la randul sau nu se pricepe sa scrie.
  Sunt atatea emisiuni si articole care isi bat joc de chesii intr-un mod amuzant sau construnctiv. Aici e doar bataie de joc.

 239. „Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum.” (citat din Scrisoare catre tineri – TC)
  Hai ba? Chiar asa? In urma cu aproape 2 secole cineva ii indemna pe tineri sa scrie: ” Scrieti baieti, orice, numai scrieti!” (pentru atatia literati si literate ar fi de prisos sa mentionez autorul, nu?).
  Acum vine Chirila … si ne spune sa citim 😐
  Pai bine mai fratilor … mai incape indoiala ca omul scrie prost atunci cand indeamna tinerii sa citeasca FARA DISCERNAMANT?!?!?!
  MAI … deci … repet : CITITI ORICE, FARA DISCERNAMANT?
  Mi se pare mie, sau asta a scris Tudorica?!?!
  Deci, ori eu nu stiu sa-mi vorbesc limba … ori suntem inconjurati de imbecili in frunte cu acest Chirila!
  „DISCERNĂMẤNT s. n. Facultatea de a discerne, de a pătrunde, de a judeca și a aprecia lucrurile la justa lor valoare.”
  Poate a vrut sa zica … CITITI ORICE (PUNCT) caci daca a vrut cumva sa spuna ca ar trebui sa citesti tot ce iti pica in mana, apoi sa DISCERNI pe masura ce citesti mai mult si mai mult daca ce ai citit acum un an a fost mai prost decat ce citesti acum … pai a cam dat-o in bara oameni buni 🙂 Asa, in plina glorie!
  Si fraza asta mi-a fost de ajuns. M-am oprit din citit caci frazele alea scurte si raspicate ale lui care au pretentia de a crea o iluzie de gandire profunda, ma lasa rece! Mai rece decat voi fi la frumoasa varsta de 105 ani!
  In perioada liceului, cand eram un copil care abia vazuse internetul, obisnuiam sa ii ascult cu placere albumul Vama veche pe caseta. Si cum spunea cineva mai sus , era interesant pentru acea perioada… Era la moda … era pe val, eram mai prost decat acum … Mergea …………………………………………………………………………………….
  Stiti ceva? Ce mai incoace si incolo … omu’ a futut-o pe Andreea Raicu, coaie!
  Imi amintesc de un pictorial sexi de-al ei imbracata in ceva barbarian-warrior mortii ma-sii … in care arata fix ca o „PULA” (Tudor Chirila). Ara~ta ca o paparuda schiloada dusa la solar cu dungi de namol pe ea (deh, impresie artistica) blana pe ea, si o sabie mare in mana!
  Deci … de cacat! Si sa ma mai intreb de unde-i vine astuia inspiratie cand scrie?
  E ca-n bancul ala cu pictorul la doctor:
  ” Doctorul – Renuntati la tigari!
  Pictorul – Nu pot, tigara ma inspira!
  Doctorul – Atunci … macar fumati tigari mai bune!”

  Nu il suport pe acest individ nici cu dat dracul! Mi se pare un prefacut, un fals, un semidoct si un materialist!
  Trebuia sa renunte la muzica MACAR din bun simt pentru fanii aia mici si prosti care fantazau la piese ca Ana, Nu am chef azi sau Omul plajei! Parca aveau feeling… parca spuneau ceva! Si in nici un caz nu trebuia sa se apuce de scris 🙂 Dar mai stii … s-o fi prajit pe legale si are impresia ca si poate sa scrie acum … 😀

 240. Nu sunt fanul lui, dar totusi nu inteleg cum il puteti voi judeca, citand fragmentul “Femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”, avand in vedere ca apoi emiteti o judecata de valoare la adresa cititoarelor lui, care dupa parerea voastra sunt „nefutute întristate din pricina lipsei de discernământ literar”.

 241. asta e problema cu ineptiile lui tudor? ca a zis ca femeile au nevoie de pula. pai voi ganditi cum scrie el. flasc.

 242. restul articolului e ok de fapt. am ras

 243. […] articol de pe blog este reprezentat de postul redactat pe blogul Surorilemarx.wordpress.com. Acesta a inregistrat 634 de preluari pe Facebook, 1 197 de comentarii, 2 244 de like-uri, 25 de Twitter […]

 244. Exact asta incercam eu sa evidentiez.

 245. […] mai viralizat articol de pe blog este reprezentat de postul redactat pe blogul Surorilemarx.wordpress.com. Acesta a […]

 246. […] articol de pe blog este reprezentat de postul redactat pe blogul Surorilemarx.wordpress.com. Acesta a inregistrat 634 de preluari pe Facebook, 1 197 de comentarii, 2 244 de like-uri, 25 de Twitter […]

 247. […] incident instigat de baba Veta zilele trecute mi-a reamintit de o durere mai veche, cliseele. E drept, a fost si pricina de […]

 248. Postul asta, comentariile si o cafea buna iti pot face ziua mai buna! M-am amuzat copios!

 249. Știi care-i problema acestui comentariu? Să exemplific: ”luceafăr al huilei gândirii românești. Mă rog, un taliban am vrut să zic, dar nu mi-a ieșit”. Atenție, nu zic că textul lui Chirilă e bun sau prost. De fapt nici nu-l comentez. Recenzia ta e împiedicată. Pricep ce vrei să zici, dar uh-uh. Ar vrea să fie fun, dar… nu-i :). Uită-te și tu: ”în mod subliminal ea ne oferă un indiciu despre adevărata carieră ratată… ar putea găsi fericirea (…) reclamând-o taman unei agenții de advertising, unde suntem convinși etc”. Nu-i bine. E umor de tocilar care se crede deștept.

  PS. Asumpție e un termen cam filosofic și în textul tău sună a barbarism, de la englezescul assumption. Nu bun.

 250. Eu cred ca fiecare intelegem ceea ce citim in mod diferit. Nu ma regasesc deloc in parereile tale, nici macar in cea cu „femeile au nevoie de tandrete, protectie si pula” si sunt femeie. Cat despre carte a avut capitole bune si capitole plictisitoare.

 251. Mie mi-a placut! Sigur nu tot dar a fost o surpriza. Comentariul sau articolul vostru are iz de scriitoras neimplinit si mai ales niciodata publicat pe hartie.

 252. Felicitarile mele pentru articol. Chiar ma temeam ca sunt singurul cu parerea asta despre acest individ.

 253. ha ha ha. bine scris 🙂

 254. Sunteti niste idioate. N-ati inteles nimic. e

 255. @eurolaura: Eh, aia-i! Si noi astia restul vrei sa te credem pe buna dreptate. De ce is idioate? Explica, da detalii, sa intelaga si mintea noastra tampita. Inainte sa scrii ceva, gandeste ca d’aia ai cap!

 256. Ce va mirati atat ? Scrie omu cau si canta…!!!

 257. *cum 🙂

 258. Genial! Asta numesc eu critica literara. Daca ar face toata lumea asa, am reusi sa pastram un echilibru intre industria de advertising si adevarata critica, pentru ca nu mai exista nici critici literari, nici critici ai unor evenimente, ai unor artisti etc. Pare ca toti sunt de acord cu tot ce se intampla, in unanimitate, iar artistii – mai buni sau mai prosti – traiesc azi cu impresia ca li se cuvine exclusiv promovare – evident, promovarea trebuie sa fie MOCA! Asa s-au invatat, de exemplu, toti organizatorii de concerte – in special de concerte rock – sa CEARA promovare MOCA si, eventual, sa-i puna pe jurnalistii care le-o fac sa-si plateasca biletele la concerte, ca sa se documenteze, iar in cazul in care li se dau acreditari, eventual n-au locuri pe scaune, pentru ca sunt milogii de la presa care TREBUIE SA PROMOVEZE MOCA ARTISTUL SI EVENIMENTUL in conceptia lor. Si despre o carte, daca vrei sa scrii, e foarte posibil sa ti se spuna ca TREBUIE S-O CUMPERI CA S-O PROMOVEZI. Salut din toata inima initiativa asta si sper sa fie cat mai multi CRITICI de-acum inainte – in toate domeniile!

 259. Mulțumim de apreciere, Criticule. Te mai așteptăm.

 260. Misto.
  De la Sandra Brown nu am mai vazut atat cacat tiparit in tara asta.
  Oricum creatorul ar trebui tolerat. Si oligofrenii au drepturi.
  Daca aflam cum il oprim pe Chirila din mancat cacat, pardon, scris, poate reusim sa il oprim si pe Maruta din chinuit canapele. Sau ce dracu’ face el acolo!

 261. Reblogged this on Eu, la feminin.

 262. Cred ca trebuia sa subliniezi faptul ca Tudor Chirila n-a publicat pentru ca este mare scriitor; baietii aia de la Polirom erau siguri ca in Romania sunt multi semidocti care vor cumpara cartea lui T.C. Practic e un produs comercial, nu un scriitor. Chiar daca ramane in topul vanzarilor, n-o sa obtina premii literare sau aprecierea unor scriitori ca Plesu. Chirila nu descrie nicio lume, nu discuta niciun subiect interesant, nu vine cu vreo idee personala. Nu stiu cum ai putea sa-l citesti pe Chirila cand in lumea asta sunt zeci de mii de carti mult mai bune…
  T.C. – muzicianul, actorul, scriitorul, mai nou fotograful… Culmea e ca nu exceleaza in nici un domeniu. Nici nu stiu de ce incearca atatea. Probabil se crede artist. Dar vorba aia, ca sa-ti dai seama ca esti prost, trebuie sa fii putin destept.
  Sa ne rugam sa nu ajunga si asta tradus. Dar o traducere ar fi chiar un esec, caci in strainatate n-are nicio imagine si se pisa, de exemplu francezii, pe cartea lui.
  Nu putem sa-l oprim. Probabil va mai publica o carte peste cativa ani. Sa nu uitam ca Mihaela Radulescu are vreo trei carti. Si tot la Editura Polirom. In cazul ei aceiasi poveste. Si Nicolae Guta daca ar invata sa scrie, ar vinde cateva mii de carti la debut. E ca in politica – in Romania daca va candida o maimuta si va oferi mita electorala, va castiga alegerile.
  Apropo, sunt adolescenti de 16 ani care ii pot da lectii de literatura lui Chirila la orice ora. (!)

 263. Care-i diferenta dintre Tudor Chirila si Dan Puric? Se pare ca PULA…
  Amandoi ar trebui opriti din scris si scalambait. Dar lumea vrea paine si circ. Daca nu ai paine, baga circ tata, cat incape, ca sa uite poporul de foame.
  Faptul ca doi indivizi ca acestia, care nu au nicio treaba cu scrisul, nu au o exprimare coerenta si aduna cuvinte goale in propozitii care suna pompos, dar extrem de gaunos, au un succes nebun la public, nu inseamna altceva decat ca avem un popor de tampiti, ciutacizat, badeizat, manelizat si becalizat pana-n maduva oaselor. Si ne ridica in picioarea transformandu-ne in aplaudaci doua vorbe idioate care se aud fain, dar spun nimic.
  Din cacat mi-e mintea, tot cu cacat io ma hranesc (noul lait-motiv al generatiei poker si io vara nu dorm).
  Hummm, oare daca ai aduna cartile lui Puric si Chirila si Radulescu si Botezatu si le-ai da foc intr-o piata, precum Piata Operei din Timisoara, si ai spune ca este o lectura publica si un autodafe menit sa dea nemuririi opera grandioasa a acestor mari personalitati, la urmatoarele alegeri, organizatorul ar avea sanse mari sa devina presedintele Romaniei?
  Care este diferenta dintre Puric si Chirila? Circulatia periferica, if you catch my drift. 😉
  P.S. – nu cititi Chirila, nici macar din mila! 😀

 264. Sa va dau un hint , ca nu am avut nici rabdarea si nici timpul sa parcurg toate comentariile : ” Pulea / Conasul Pulea ” este chiar Tudor Chirla . Parol.

 265. La obiect , nu l-am citit pe Chirila , dar merg pe mana voastra extrem de fina . In schimb, l-am vazut de cateva ori ca actor . Poate ca ar fi trebuit sa ramana acolo . E ok , usor peste medie .

  P.S. Vama Veche nu era doar Chirila . Ba chiar era mai mult decat restul „trupelor” de gen . Tot peste medie , adica cat de cat ok …

  Toate cele bune surorilor ( ma pun bine cu voi , sper sa nu intru vreodata in gura voastra , ca n-am cum 🙂 ) !

 266. Sunt de acord ca e foarte importanta tandretea si pula ,intr-o relatie,dar facute impreuna fara protectie…(din principiu,ca sa nu se finalizeze cu o „laba trista”!!)

 267. am ras cu lacrimi….m-am distrat copios de la prima ora, se anunta o zi buna

 268. irelevant şi foarte subtire ca şi parere (se vede clar ca ai judecat omul nu cartea) despre carte.

 269. Poate prin Tudor Chirila „nefututele” s-ar putea trezi la realitate chiar daca pare paradoxal. Si aparent chiar Tudor Chirila se poate sa se fi trezit la realitate, in felul lui. Tot e ceva.

 270. Doamne fereste! Ok.. in primul rand @BadDragon am inteles din primul comentariu ca nu ai capacitatea mentala necesara de a-l intelege pe TC sau pur si simplu nu iti place de el ca si persoana, scriitor, actor, muzician etc… got it, dar nu este nevoie sa ne explici acelasi lucru la infinit prin 10-15-20 de comentarii.. TE ROG!!!!
  PS: si nici nu este nevoie sa ne arati cate carti ai citit 😉

  Continuand, nu stiu daca ati vazut sau nu, interviul in care TC a spus clar si raspicat ca el nu se considera scriitor, ci doar a vrut sa-si adune cele mai bune postari de pe blog intr-o carte si apoi a avut curajul (la rugamintile fanilor de pe blog) sa o publice! Omul nu a pretins ca este un scriitor, un geniu mirobolant, nicidecum, deci babelor/nefututelor (cum vreti voi) nu mai faceti atatea spume la gura degeaba! Thanks!

  Am citit aceasta carte indelung comentata, si sincer il apreciez pe TC ca si persoana, deoarece in comparatie cu 99% din „cantaretii” autohtoni, niciunul nu se ridica la nivelul lui. (scrie, compune, canta, joaca, inspira)

  Traim in (asa zisa) democratie, putem publica orice dorim sub orice forma (daca ne permite intelectualul si banii) ne putem exprima parerile sub orice forma, de aceea va apreciez acest articol, deoarece trebuie sa mai existe si oameni care stau si critica / apreciaza si nu fac ceva care sa fie criticat / apreciat de altii.

  Raman la principiul de la care am plecat, dar pe care voi, babelor, nu-l acceptati: TC si-a adunat propriile ganduri, trairi, sentimente intr-o carte, NU pretinde ca este scriitor, avand in vedere ca doar intr-un singur interviu (sau poate doua, ca sa nu exagerez) a vorbit despre cartea aceasta => nu ii face publicitate excesiva ca alte vedetute de pe la noi (gen: Mihaela Radulescu, Catalin Botezatu etc.)

  Iar in final, DA, TC este vocea generatiei noastre! Si asta o stim noi, cei tineri, care traim intr-o lume inconjurata de cuvantul „p*la” care a oripilat mapamondul, care traim intes, visam la fata-n boxeri si-n tricoul alb, si alegem ce sa citim si ce sa ne placa sau nu.

  Si ca sa va enervez (in special pe @BadDragon – mai vreau neaparat inca un comentariu) mai bine puneti manutele alea doua si cititi cartea, sau in special articolul in care spune ca „femeile au nevoie de… etc.” pana la final si va rog sa mai faceti inca un articol!

 271. Stefania, o sa incep prin a aprecia faptul ca ai lasat un comentariu cu cap si coada, cu virgulele la locul lor. Daca ai citit celelalte comentarii favorabile lui TC de mai sus, probabil vei intelege de ce.

  O observatie, TC nu este vocea generatiei voastre. Daca a fost vreodata vocea unei generatii, aceea are acum copii, cariera si rate la apartament. De altfel asta este una dintre problemele cu TC, repeta aceleasi cuvinte de vreo 10-15 ani, cuvinte care s-au tocit, au devenit clisee. Asta cind nu erau deja tocite si clisee inca de la prima utilizare de catre el.

  Apoi, dupa cum s-a mai scris mai sus, daca e democratie, apai aceeasi libertate ai si tu sa citesti si sa apreciezi pe cine vrei cum au altii sa nu aprecieze si sa critice pe cine poftesc. E un drum cu doua sensuri.

  Si nu, nu o sa citesc colectia de postari de pe blog publicata in volum a lui TC. Din simplul motiv ca am o lista interminabila de carti care chiar merita sa fie citite si un timp limitat. Nu vreau sa fiu condescendent, dar nu pot sa nu-ti spun ca, daca ai pasiunea lecturii si o minte bine construita (de acest al doilea lucru, cum spuneam, deja m-a convins felul in care ti-ai scris comentariul), vei descoperi si tu in curind utilitatea unui filtru. Iar de filtrul asta TC nu o sa mai treaca.

  Si da, stiu ca la un moment dat am facut parada de carti citite. A fost o magarie, recunosc, dar o magarie asumata. Motivele au fost doua (cred ca am si explicat): material pentru comparatie si lista de lectura.

  In loc de concluzie, imi mentin parerea ca TC este o nulitate agasanta. Lucru pe care, cel mai probabil, o sa-l descoperi si tu peste vreo 10 ani cind el o sa aiba in continuare doar 18 ani. Sau e la fel de probabil, dupa cum ai sugerat, sa nu am eu capacitatea mentala de a-l intelege.

 272. […] Cum sa-l oprim din scris pe Tudor Chirila | Surorile Marx […]

 273. Asta e capacitatea Romanului de a critica orice .

 274. […] Bineînţeles că, doamnele de faţă, au subliniat doar pasajele nu prea bine lucrate şi uşor ilogice, dar ce are a face asta cu cartea în sine ? Sunt sute de pagini chiar bune în această carte, dar dacă există un singur rând de prost gust, cartea deja este de căcat ! Jalnic, doamnelor ! Ar trebui să înterzicem şi cărţile Sandrei Brown de acum ? Sau trebuiau interzise acum mult timp, că doar conţin suficiente scene vulgare. Asupra acestor cărţi de ce nu comentaţi ? Desigur, doamnele au mai găsit pasaje care nu le-au plăcut şi au comentat asupra lor cu un simţ critic foarte dezinvolt, ca nişte adevăraţi critici literari, că doar fac parte din minunata lume a criticii. -> https://surorilemarx.wordpress.com/2013/04/07/cum-sa-l-oprim-din-scris-pe-tudor-chirila/ […]

 275. Eu am citit cartea si este extraordinara ,este pe sufletul generatiei Vama ,nici nu ma astept ca cei mai invarsta sa il inteleaga.
  Nu inteleg ca va deranjeaza asa de mult cuvantul „pula” ???..,e o tampenie sa te legi de chestia asta(mai ales cand el spune clar :cui nu ii convine sa inlocuiasca cuvantul pula cu floare.)
  Inrest nu inteleg de ce va legati de restul carti(ex: de mana cu Dumnezeu) intr-o carte poti sa iti exprimi sentimentele in mod direc,pe scurt asa cum TU percepi,deci daca asa vede el lumea care e problema ta ???
  Cat de dur e articolul”sa il oprim din scris” serios..>? sunt altii care scriu numa tampenii si tu te legi de unu care scrie pula?
  E foarte clar ca nu esti din generatia care a iubit marea, care mergeau oriunde cu gasca,se simteau bine,si isi creiau amintiri superbe .E clar ,e ca si cum ai intreba un tocilar dece nu ii place sa mearga in club …asa esti si tu nu ai cum sa sti ce e iubirea ,ce e calatoria,ce e fericirea alaturi de persoana draga, nu ai cum sa sti cum e sa”futi” pe plaja si in fundal sa se auda valurile.

 276. Alex, am o rugaminte. Ia si citeste comentariul pe care l-ai lasat la aceasta postare, dupa care pune-ti urmatoarea intrebare: „de ce nu iau altii in seama parerea mea despre cartea lui TC (si despre oricare alta carte)?”

  Nu trebuie sa ne spui si noua care este concluzia. Dar te asigur ca daca intelegi la ce ma refer si faci ceva in privinta asta vei face un pas semnificativ in directia buna. Succes!

 277. Hopa, a descoperit generatia Vama, aka Generatia cu Cel Mai Ridicat Nivel de Analfabetism Functional din Europa (si probabil din lumea civilizata) bucata de internet care nu e Facebook.
  Rau, copile. Inapoi pe teritoriul tau, ca acolo nu te judeca nimeni daca scrii ca un plugar de acum 200 de ani si daca citesti si prost, si degeaba.
  Ia uite, se pare ca aveam nevoie de ceva scartait de unghii pe tabla ca sa ma trezesc. In treacat fie zis, mi se pare superb ca inca se mai scartaie cu neuronii pe tabla postarii asteia. Da’ superb, nu asa.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s