Ba Tudor Chirilă e de fapt destul de ok.

Babelor,

După cum s-a putut observa, postarea soră-mii despre cartea lui Tudor Chirilă a inflamat o mulțime de spirite ușor inflamabile, care au tăbărât pe noi cu furci, coase, cuțite de bucătărie, bibelouri de pe televizor și poșete demodate. Că ce avem cu omul, că să ne fie rușine, că atâta timp cât n-am scris Hamlet, Cântăreața Cheală și Idiotul nu avem dreptul să îi criticăm pe alții, că o să facă plângere la WordPress și o să ne închidă blogul și multe, multe, multe alte vorbe care lor li se păreau dure, dar de fapt erau destul de lipsite de greutate și mai ales spirit.

Drept să spun, puțin îmi pasă de atacurile altora, și nici faptul că eu și soră-mea suntem aruncată în aceeași oală nu mă deranjează din cale afară, pentru că m-am obișnuit să am de-a face cu cretini.

Problema mea e alta, și de fapt sunt două.

Prima: nu pot înțelege nici în ruptul capului de ce pe atât de multă lume o fute atât de mult grija despre ce scriu alții. Mă refer aici pe de o parte la admiratoarele isterice ale lui Chirilă, pe care nu le-a silit nimeni să citească postarea Vetei, și pe de altă parte la însăși Veta, pe care n-a silit-o nimeni să citească cartea lui Chirilă (știu, cu câteva cuvinte mai înainte am făcut o cacofonie. E ok). Aceeași Veta care, atunci când a venit vorba să îi luăm un cadou comun pisicii noastre Luck (era vorba despre un paltonaș de lână Shetland) s-a tras pe cur, explicând că nu poate să-și rupă de la gură din pensia ei de 240 de milioane de lei (vechi), că ea din ce mai trăiește atunci, că n-o să mai aibă bani de hârtie igienică (avem role separate), că vreau s-o aduc la sapă de lemn și așa mai departe. Dar uite că are bani să dea pe cartea lui Chirilă. Bine, Veto, mai vorbim noi.

A doua problemă este că nu văd nici un motiv pentru care ar trebui să îl oprim pe Tudor Chirilă din scris.

Ok, citatele pe care ni le oferă Veta nu sunt neapărat niște mostre de literatură bună – dar pe de altă parte, Chirilă nu pretinde că ar fi scriitor. E un solist vocal și actor care și-a făcut un blog pe care îl citește multă lume. Cum-necum, Polirom a scos o carte în care sunt adunate postările de pe blog. Ei, și care-i problema? Calitatea postărilor, sau faptul că sunt puțin cam blegi? Păi așa este și o bună parte din literatura română „adevărată”. E doldora țara de poeți netalentați și poetese erotic-plângăcioase care publică la edituri mari – și nici romanele românești pe care le-am citit în ultima vreme nu sunt mare scofală.  Singura diferență între Chirilă și grosul literaturii române contemporane nu este calitatea, ci faptul că pe Chirilă îl laudă și citesc câteva mii de oameni, în timp ce ceilalți se laudă și se citesc între ei, 50-60 sau câți or fi (bine, se laudă doar de ochii lumii, că pe la spate își taie unii altora cauciucurile la bicicletă).

Aș mai spune încă ceva: n-or fi scrierile lui Chirilă cine-știe-ce mare scofală din punct de vedere literar (repet, nici el nu pretinde asta), dar măcar sunt de bun-simț. Scrisoarea lui către liceeni poate fi subiect de bășcălie, dacă o tratăm cu cinism, dar în ea nu găsesc nimic greșit. Dacă ar fi fost scrisă de altcineva decât de un „cântăreț”, ar fi fost probabil nițel mai apreciată. Însă nimeni nu s-a gândit s-o scrie, pentru că intelectualii adevărați sunt ocupați să se înjure între ei sau să facă politică, noi, wanna-be-intelectualii și intelectualele, suntem (pe bună dreptate) cinici și tratăm pe toată lumea de sus, iar restul populației e analfabetă. Și atunci cine rămâne? Tudor Chirilă!

Cât despre chestia aia cu „femeile au nevoie de protecție, tandrețe și pulă”, mă mir că Veta s-a ofuscat în halul ăsta. Probabil că dacă Chirilă ar fi scris „femeile au nevoie de pulă”, n-ar fi avut nimic de cârcotit.

Vă pup,

Rhetta

12 comentarii

 1. voi (surorile) va taiati reciproc cauciucurile de la bicicleta?

 2. Bineînțeles. Odată, prin 1957, i-am tăiat Vetei și un deget. Ah, ce vremuri…

 3. Babelor ! De fapt voi acuma nu stiti cum sa-l alintati pe TC 😛

 4. banuiam eu ca te uiti de sus la mine rhetto, ca deh, ai textul deasupra comentariilor. si tot așa de sus la toți comentatorii. si mai si confirmi asta cu nonsalanta acum. chirileaso!

 5. Ce să zic, se pare că trebuie neaparat sa cumpar cartea. După o așa prezentare n-ar trebui sa mire pe nimeni că se vinde.Mă gîndesc însă că nu este la nivelul scrierii de aici, caz în care o să mă enervez rău pentru că iar o să dau banii pe prostii de cărți.

 6. Stimabilă Rhetta Marx, de fapt ceea ce vă doare undeva în unghia sufletului mic este afirmația neclară cum că femeile ar avea nevoie de pulă. Cum și voi sunteți femei ,ați scăpat sau mai bine zis ați pierdut acest privilegiu- pula pentru voi e ca și sifonul- iar acum îl certați pe cetățeanul Chirilă, în speranța unei zvâcniri, dar Chirilă nu are pulă după cum reiese din context. Așa că totul este în van.
  Cu respect Aneta Engels

 7. Ba, Rhetto, n-ai dreptate decât foarte puțin. Cetățeanul a scos o carte, deci se consideră scriitor (să n-o dăm în alea ale lui Mircea Badea, care nu se consideră jurnalist când primește premii jurnalistice). N-a venit Polirom cu AK47 la ușa lui, să-i fure manuscrisul și să-l publice. A scos o carte pentru un public sigur, și mai ales masiv, care – după cum ai avut prilejul să te convingi singură – e extrem de vehement în a confunda omul cu muzicianul, muzicianul cu scriitorul și scriitura lui cu literatura. Mă rog, de ultima nu sunt foarte sigură, de fapt, reiese doar din subtextul unor argumente incomplet formulate. N-a ajuns nimeni până la formularea unuia clar în direcția asta, și de fapt ce faci chiar tu e să zici „ok, omul nu scrie bine, dar scriu alții mai prost, asta nu-i face nocivi”. Pe ei nu, doar dacă ai ghinionul să stai lângă vreunul în tramvai sau la vreun eveniment. Pe el da, pentru că are deja tribună și public entuziast, de al cărui… cum să zic să nu fie nasol… kilometraj literar redus, așa, omul profită. Fie că vrea, fie că nu. Adolescenții cărora le scria scrisoarea aia de-o citezi tu văd cartea lui și dau dracu restul literaturii.
  Nu despre asta-i vorba. Luck mi-a furat, din răzbunare că n-a primit ce voia de ziua ei, covorul de Kirman. Data viitoare să fii mai convingătoare pe lângă Veta, sau să nu vă mirați dacă Puck o să primească de ziua ei un paltonaș din blană de Luck.

 8. Rhetto, scrisoarea aia este acceptabila doar in situatia in care accepti filozofia emisa chiar de ea „Citiţi orice, fără discernământ”. Doar pentru ca exista un gol, asta nu inseamna ca el poate fi umplut cu orice.

  A identificat corect TC o parte din problemele cu care se confrunta tineretul roman? Da. La fel cum le-au identificat si altii. Raspunsurile lui la problemele identificate sint corecte/realiste? Nu. Nu sint decit lozinci izvorite dintr-o imagine simplificata a realitatii. Aceasta scrisoare nu este decit un exercitiu nereusit de oratorie, cu tente iritante de cheguevarism si mici derapaje de parti pris politic.

  Si nu cred ca este nevoie de cinism pentru a fi deranjat de genul asta de prezente/discursuri/texte. La fel cum nu este nevoie de cinism ca sa intelegi ca diferenta dintre visurile adolescentei si scopurile vietii adulte nu consta neaparat in pierderea inocentei. De altfel in asta consta unul din aspectele cele mai enervante ale mesajului lui TC, echivalenta intre maturizare si cinism. Este „the escape clause”, din aceeasi categorie cu „daca medicamentul nostru minune nu v-a vindecat, inseamna ca l-ati administrat gresit” sau „daca XYZeu nu-ti raspunde la rugaciuni, inseamna ca esti pacatos/nu stii sa te rogi/nu crezi cu adevarat”.

  UIte aici un indemn spre lectura. L-am postat mai de mult si pe FB, nu mai stiu daca ai reactionat sau nu. Cum este fata de scrisoarea lui TC?

 9. Petronio, adolescenții care iau cartea lui Chirilă și dau dracu’ tot restul literaturii au dat-o dracu’ cu mult înainte să descopere cartea lui Chirilă. Omul mi se pare, ca scriitor sau orice altceva, complet inofensiv.

  Dragoane, așa e, Chirilă nu e nici primul, nici ultimul care a identificat problemele. Dar, dintre cei care le-au identificat, este cel mai în măsură să fie auzit de cei cărora li se adresează.

 10. Exact, Rhetto, exact. Dintre toti care isi dau cu parerea, mai bine sau mai prost, despre cum trebuie salvata noua generatie, TC este cel mai in masura sa fie auzit de noua generatie. Asta face ca mesajul lui heirupist, pe alocuri nociv (vezi citirea fara discernamint, printre altele), plat si simplificator sa fie mai periculos decit alte mesaje heirupiste, pe alocuri nocive, plate si simplificatoare.

  E inofensiv doar in sensul in care rau, in mod direct, n-are cum sa faca. Indirect insa, cu o pondere relativ mica, e drept, face rau. Vezi structura discursiva a comentariilor suparatilor de la articolul initial. Pentru ca apartin unei „haite”, cum ii zice chiar TC in scrisoarea lui, nu-si mai cauta propria cale. La iesirea din adolescenta, mai devreme sau mai tirziu, este posibil ca acesti oameni care potential sint peste medie sa fie mai degraba formati de prima factura decit de o suma de lecturi/cursuri/interogari personale.

  Eu, unul, sint pentru o adolescenta petrecuta in relatii discipol/maestru, cit mai multe posibil, si nu in cele de tip idol/adulatori, oricit de misto suna discursul idolului. Ca relatiile de al doilea tip sint inevitabile si ca cele din primul sint al dracu’ de greu de format, asta e alta discutie.

 11. Rhetta, ce vezi tu ca argument pentru toleranță în cazul ăsta (omul chiar nu e cel mai prost model, obiectiv și comparativ vorbind), eu văd ca argument contra, pentru că-l văd în altă nuanță: omul nu e cel mai prost model, obiectiv și comparativ vorbind, însă tocmai comparativ vorbind, e mai susceptibil să fie luat de model din cauza vizibilității sale. Problema apare, zic eu, în momentul în care, conștientizând chestia asta, nu devine mai atent cu ce livrează turmei de admiratori, ci, dimpotrivă, capitalizează existența lor și înclinația lor spre a înghiți orice – ca să vezi, exact atitudinea pe care le-o predica mai înainte. E același cerc vicios ca în cazul predicatorilor de diverse orientări confesionale care-și pregătesc publicul pentru adevărul lor și pe urmă îl taxează pentru livrarea acestui adevăr, sinistru de simplist, așa cum își hrănesc păsările puii cu hrană pe jumate digerată și recurgitată. Conștient, totodată, că datorită limitărilor publicului, pe care le cunoaște și de care, ironie, se plânge, acest public va rămâne multă vreme incapabil să iasă din granițele acelui adevăr gata mestecat și regurgitat. Simplificat: „bă, sunteți limitați, trebuie să vă treziți. Dar dacă tot am observat că sunteți limitați și acum o să vă uitați la mine ca să vă dau o cale de ieșire din limitarea asta, iar înghițiți niște pilule de adevăr, din aceeași categorie ca și celelalte limitări ale voastre.”
  Normal că nu-l bănuiesc pe Tudor Chirilă că ar conștientiza fenomenul în toate ramificațiile astea și că ar profita de ele. L-aș respecta destul de mult dacă ar face-o, pentru că prost ar fi să nu profite. Dar inconștiența nu face să dispară efectele, iar pentru dovadă te trimit, din nou, la comentariile din postarea Vetei.

  A propos de postarea Vetei, observ că simultan cu ea s-a mai trezit și Florian Bichir să se revolte. Mi se pare necesar să formulăm un disclaimer, anume că Bichir e supărat numai pe pula lui Chirilă, în timp ce pe noi (sau pe mine, na, deși ceva similar cred că putem bănui și în cazul Vetei) mă deranjează felul în care omul scrie. Anume: banal și slab. Plus consecințele.

 12. Hihihihi, hihihiiiiiiiiii, v-aţi jucat un pic de-a poliţistul rău, poliţistul bun, Veta, Rhetta:)), adorabilelor:) (cât despre Petronia ce să mai spun, ea e dincolo de bine şi de rău)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s